2013-09-20

#290: Američan čínského původu - 85 %

Mám rád komiksy, které se nesnaží být za každou cenu mainstreamové. Ony i ty vedlejší proudy stojí za to a "Američan čínského původu" je dalším pádným důkazem. Článek je převzat ze stránek Necronomicon (Horor Web), kde jsem doposud zveřejňoval své komiksové recenze. Původně recenze vyšla na adrese: http://www.horor-web.cz/clanky/american-cinskeho-puvodu.html (recenze je mírně upravena a rozšířena)



Američan čínského původu (American Born Chinese)
Vydalo nakladatelství BB/art ve spolupráci v pevné vazbě v roce 2008. Původně vyšlo jako "American Born Chinese" u First Second Books v roce 2006. České vydání má 240 stran a prodává se v plné ceně za 399 Kč.

Scénář: Gene Luen Yang
Kresba: Gene Luen Yang

Nejsem z těch, kteří přímo vyhledávají alternativní komiks, alespoň ne, pokud se nejedná o hororovou oblast, na druhou stranu se považuji za propagátora a jsem rád, když mohu napsat něco o hodně dobrém komiksu, který nepotřebuje superhrdiny, aby se prodával, ale stačí mu skvělý příběh. Ty prodeje u nás sice nebyly nijak závratné, i proto se "Američan čínského původu" nakonec doprodával poměrně levně, ale nic to nemění na tom, že příběh, který se v této formátem malé knížečce skrývá, je příběh velký. Vlastně, abych byl přesnější, jedná se o příběhy tři.
Ukázka z českého vydání komiksu Američan čínského původu.
První příběh se věnuje klasické legendě, kterou známe i u nás. Je to legenda o opičím králi. Kdysi dávali v televizi její seriálovou verzi, ale přiznám se, že už netuším, jak se seriál jmenoval. Pravděpodobně to byl seriál "Opičí král" z roku 1986, ale jistý si opravdu nejsem. Gene Luen Yang podává legendu o opičím královi po svém, s humorem a nadsázkou, ale pořád zůstává věrný čínské mytologii a především tomu, že se v každém příběhu skrývá ponaučení. Chybí zde však patos, příběh je podáván s naprostou lehkostí, co nechybí, to je kung fu.
Ukázka z českého vydání komiksu Američan čínského původu.
Druhý příběh vypráví o Američanovi Ťin Wangovi, který se sice narodil v San Franciscu, ale díky svým rodičům vypadá jako Číňan. Jak také jinak, když oba rodiče Číňané jsou. Ťin Wang není úplně spokojený s původem, není rád, že se odlišuje. Ale mezi všemi si najde kamaráda a společně procházejí školní docházkou. Není to však nic jednoduchého, a jak se projevuje puberta, schopnost být jen Američanem čínského původu je velmi náročná. Přesto je příběh nadále vtipný, lehký, a když přechází do vážnějších pasáží, daří se autorovi, aby skutečně zasáhl. Čtenář pak nemá pocit, že by četl nějakou přihlouplou středoškolskou romanci, ale skutečně hezký příběh.
Ukázka z českého vydání komiksu Američan čínského původu.
Třetí, a zpracováním možná i nejzajímavější část, tvoří sitcom o Američanovi Dannym, za kterým každý rok přijíždí jeho bratránek z Číny, který se jmenuje Švejžužu (v originále Chin-Kee). Švejžužu je zosobněním všeho, co Danny nesnáší. Čínská kultura, jednoduchost, přízemnost, hloupé zvyky, šílený humor. Tohle je kombinace, kterou může Danny jen těžko vystát. Tento příběh je zajímavý tím, že je skutečně koncipován jako sitcom. Ve chvíli, kdy by se měl u panelu čtenář smát, je pod ním ha-ha-ha-ha-ha, když jedna část příběhu končí, případně je k tomu jiný důvod, pod panelem je tlesk-tlesk-tlesk. Gene Luen Yang měl svůj komiks skutečně dobře vymyšlený v každém ohledu.
Gene Luen Yang se svým výtvorem
Promyšlenost souvisí i s tím, že všechny tři příběhy jsou propojené. Propojují se až v kapitole poslední a celý komiks tak dostává naprosto nový rozměr. Pokud máte zájem se pobavit, dovědět se něco zajímavého, ale rozhodně se nenudit, myslím si, že "Američan čínského původu" je velmi zajímavou alternativou k superhrdinskému komiksu, který u nás v hojné míře vychází. Mně osobně komiks velmi překvapil, a to v tom nejpozitivnějším smyslu slova.

Knihu "Američan čínského původu" zakoupíte na serveru KupKomiks.
 

Žádné komentáře:

Okomentovat