2013-09-02

#262: Gaston 1: Z packalských archivů - 70 %

Gaston 1: Z packalských archivů (Gaston 1 - Les archives de la gaffe)
Vydalo nakladatelství CooBoo v brožované vazbě v roce 2012. V tomto vydání vyšlo jako "Gaston 1 - Les Archives de la gaffe" v roce 2009. Původně vycházely stripy a kresby s Gastonem od roku 1957 v legendárním časopise "Spirou". České vydání má 48 stran a prodává se v plné ceně za 149 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou na serveru KupKomiks.
Knihu se slevou zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: André Franquin
Kresba: André Franquin a Jidéhem


Zase jsem jednou rád, že se ke mně dostal komiks, který není z těch, jež by u nás byly příliš známé, ač ve frankofonní oblasti se jedná o něco, co rozhodně známé je a co si našlo celkem hodně velkou oblibu. Ta plyne z toho, že již v roce 1938 vzniká jeden z velmi důležitých belgických magazínů, které vycházejí dodnes. Tím magazínem je "Spirou", a pokud vládnete francouzštinou, můžete se o něm a jeho současné podobě dovědět více na oficiálních stránkách. Moje francouzština už rozhodně tak dobrá není, a tak jsem rád, že něco ze "Spirou" vychází u nás v češtině. A tím něčím je právě "Gaston". Ale ono je toho více, čemu se ještě budu také na svém serveru věnovat - třeba série "Pupíky" a koneckonců také "Kid Paddle" vychází v tomto časopise.
Gaston je obecně celkem zajímavou postavou, ale myslím si, že první kniha, která u nás došla, je přece jen ještě nedoceněním jeho potenciálu a spíše představení, této postavy, které se proslavila vedle svých slavnějších a u nás téměř neznámých kolegů - Spiroua a Fantasia. I s těmi se zde trochu seznamujeme, i když oni se už objevili v jiném u nás vydaném komiksu - "Spirou a Fantasio: Paříž pod vodou". Tohle jsou dvě postavy, na kterých magazín "Spirou" stál a vlastně pořád stojí, protože se s nimi setkávají frankofonní fanoušci komiksu stále. Nám jde ale o Gastona.
Gaston vznikl vlastně jako takový šotek. Objevoval se v časopise "Spirou" od roku 1957 jako šotek. Prostě najednou zasáhl nějakým způsobem do stránky. Nejprve jen jako ilustrace, která toho moc neřekne, ale postupem času začínal nabývat na významu a dělal problémy. Ničil články a Fantasia přiváděl k šílenství. Tohle je krásně v prvním sešitu zachyceno a my sledujeme, jak se postupně z vtípků, klasických, kdy měl pro sebe Gaston jen jeden obrázek, stává plnohodnotná součást časopisu, která má vlastní strip. v tomhle bych viděl největší přínos celé knihy. Ukázka toho, jak inovativní tvůrci mohou být a jak komiks může vznikat. Postava se i na základě oblíbenosti postupně nabalovala - získávala vlastní příběh a vlastní podstatu, až z ní nakonec byla plnohodnotná součást časopisu.
Gaston je ťulpas, je to trouba a zároveň trochu rebel. Není to úplný pitomec, sem tam něco vynalezne, jen je docela flegmatický. Dokáže se naštvat, ale spíš jen tak blbne. I když je zaměstnancem redakce "Spirou" stejně jako Fantasio a Spirou sám, je spíš přítěží. A z toho samozřejmě vyplývá většina komických situací, které v komiksu najdete. Vzhledem k tomu, že nám první sešit představuje hlavně jeho příchod na scénu, těch stripů zde zase tolik není, vlastně se nacházejí na méně jak polovině stran, ale to nic nemění na tom, že i předchozí obsah je zábavný. Ukazuje hlavně na to, že časopis "Spirou", který vychází týdně, má hodně zajímavý obsah, nebo alespoň měl, hodně se dalo na to, aby byl zábavný. Něco takového by u nás nejspíš nikdy nefungovalo, určitě ne více jak 70 let. A to je hodně velká škoda. Tak buďme rádi alespoň za "Čtyřlístek" a za "ABC".

Komiks "Gaston 1: Z packalských archivů" můžete zakoupit na stránkách nakladatelství CooBoo.

Žádné komentáře:

Okomentovat