2013-08-28

#255: Poslední Mohykán - 60 %

Poslední Mohykán (Le Dernier de Mohicans)
Vydalo nakladatelství Grada Publishing v pevné vazbě v roce 2013. Původně vyšlo v roce 2007 jako "Le Dernier de Mohicans". České vydání má 64 stran a prodává se v plné ceně za 229 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou na serveru KupKomiks.

Scénář: Marc Bopurgne podle románu Jamese Fenimora Coopera
Kresba: Marcel Uderzo

I když si o sobě myslím, že jsem docela velký čtenář, tak přece jen je mnoho knih, které jsem ještě nečetl. James Fenimore Cooper je jeden z autorů, k nimž jsem se zatím v podstatě vůbec nedostal. O jeho existenci vím hlavně proto, že existuje snímek "Poslední Mohykán", jehož předlohu napsal. Do té doby, než jsem se dostal k tomu, abych si přečetl komiks "Poslední Mohykán", kterého ve své edici "Skvělá díla světové literatury" vydalo nakladatelství Grada, neviděl jsem ani snímek. Svou chybu jsem ale napravil, a tak mám alespoň nějaký prostor pro srovnání, i když není dokonalý, protože jak dobře víme, filmová adaptace a knižní předloha, to nikdy není to samé. Navíc jsem si jistý tím, že zrovna v tomhle případě to bude platit na sto procent.
© Grada Publishing, 2013

Na komiksových adaptacích, které vydává Grada, je jedna velmi pozitivní skutečnost. Kniha neobsahuje pouze komiks samotný, ale také textovou část. Ta nebyla v případech komiksů jako "Únos" anebo "Hrabě Monte Christo" příliš rozsáhlá, ale přesto se zde čtenář dověděl základní informace, především pak kontext událostí, případně nějaké zajímavosti. Nové edice, která vychází původně ve Francii ("Únos" a "Hrabě Monte Christo" patří pod indický projekt Campfire), nabízí nejen pevnou vazbu, jak je u evropských komiksů celkem běžné, ale také větší formát, kde vynikne krásná kresba, což je i případ "Posledního Mohykána". Ale důležité je, a to především pro ty, co neznají předlohu, že za samotným komiksem následuje celkem obsáhlý text o autorovi, o jeho díle, knize, jejíž adaptaci jste právě dočetli, a také o kontextu, v jakém příběh vznikal nebo se odehrával. Tohle výrazně napomáhá čtení a případně také vytvoření si vztahu k původní předloze.
© Grada Publishing, 2013

Jak jsem již uvedl výše, tohle zpracování klasického románu Jamese Fenimora Coopera vyniká především tím, že je zde krásná kresba. O tu se postaral Marcel Uderzo. Z jeho příjmení doslova vyplývá nějaký vzájemný vztah s Albertem Uderzem, legendárním kreslířem "Asterixe". Skutečně se nejedná o podobnost náhodnou, protože Marcel je o šest let mladším bratrem tohoto známého francouzského kreslíře. Že se jednalo o skutečně výtvarně nadanou rodinu, toho je Marcelova kresba jednoznačně důkazem. Jeho linka není čistá, ale je celkem tenká. Šrafuru nepoužívá za každou cenu, ale rozhodně v jeho panelech nechybí. Líbí se mi jeho obličeje. V "Posledním Mohykánovi" jsou různé národnosti - Francouzi, Britové, Irové, indiáni a možná ještě další. Naprosto bez problémů z tváře poznáte, zda se jedná o Evropana, případně z jaké země. A to jsou Uderzovy obličeje na první pohled jednoduché. Vůbec takové nejsou a on dokázal skvěle zachytit národnost, ale i dobu a prostředí. Nacházíte se v Americe 18. století, příroda doslova dýchá krásou, ale na jejích pláních se odehrávají boje mezi území chtivými Evropany a utiskovanými indiány. Ta kresba by mohla vyprávět sama.
© Grada Publishing, 2013

Jenže komiks není pouze o kresbě, ale je také o tom, že někdo napíše scénář. A to se stalo i v tomhle případě. O kvalitách předlohy se asi pochybovat nemusí, i když samozřejmě ne každému sedne. Marc Bourgne však na základě předlohy nenapsal až tak dobrý scénář. A to je strašná škoda, protože ta krásná kresba by si ho zasloužila. Bohužel scénář je zkratkovitý a zmatečný, přeskakuje místy trochu méně pochopitelně a člověk se celkem rychle začneme ztrácet v tom, co se v příběhu vlastně děje. Pravda, ona sama kniha není příliš velkým špalkem, má zhruba 200 stran, záleží na vydání, ale to neznamená, že bude těžké převést ho do komiksové podoby. Trochu ten příběh zjednodušit, trochu více se zaměřit na to, o čem vlastně příběh je. Jde o dvě dámy anebo o postavu Dlouhé karabiny? Je to dobrodružný příběh, anebo je důležitější kritický podtón chování bílých k indiánům? Komu je vůbec nadržováno, pokud někomu? Komiks se v těch tématech trochu ztrácí, stejně jako se ztrácí v ději a nic není akcentováno, aby to vyniklo. Po scenáristické stránce se tak jedná o hodně průměrnou až spíše podprůměrnou práci, což je vzhledem ke kresbě velká škoda.
File:Marcel Uderzo - Salon du livre de Paris 2010 bis.JPG
Marcel Uderzo
A nyní ještě k tomu srovnání s filmem. Snímek "Poslední Mohykán" je velkolepou výpravou, která trochu padá se scénářem. Je to podobné jako v případě komiksové adaptace. Autoři si ho dně vyhráli s tím, jak bude každý záběr vypadat, jaká hudba - a že je naprosto úžasná - bude znít, ale chybí zde lepší dějová provázanost. Ani zde není jasné, co bylo přesně cílem příběhu. Jak říkám, román neznám, ale kdybych měl srovnávat na základě těchto dvou adaptací, jsem si téměř jistý, že ta komiksová je o něco věrnější. Přesto je díky kresbě podobně zajímavým spektáklem. Jen ten scénář se prostě nepovedl.

Komiks "Poslední Mohykán" můžete zakoupit na stránkách Grady.

Žádné komentáře:

Okomentovat