2013-07-23

#211: Motýlek 4 - 90 %

Motýlek 4 (バタフライ)
Vydalo nakladatelství Talpress v brožované vazbě v roce 2011. Původně vyšlo jako příběhy 28 až 36 v sérii "Motýlek" (japonsky バタフライ), souborně v roce 2003 u nakladatelství Gentosha. České vydání má 192 stran a prodává se v plné ceně za 269 Kč.
Knihu zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Yu Aikawa
Kresba: Yu Aikawa

V recenzi na mangu "Motýlek 3" jsem psal, že tenhle komiks má co do kvality rostoucí tendenci. V případě čtvrtého dílu mohu jen tuto domněnku jen potvrdit. "Motýlek" má velmi dobrý příběh, a to jak příběh hlavní, který se vine všemi epizodami, tak právě i příběh vedlejší, které jsou rozděleny většinou do několika kapitol. Nejinak je tomu v případě čtvrté knihy, která obsahuje celkem tři různé příběhy. První je nazván "Budoucnost bez směru" a je rozdělen na čtyři části, druhý je "Kde se rodí anomálie" a je pouze jednou kapitolou a nakonec "Uvězněni ve vzpomínkách", který má také čtyři části. Vzhledem k tomu, že "Uvězněni ve vzpomínkách" přímo navazuje na "Kde se rodí anomálie", je možné je chápat pouze jako jeden příběh. A teď k nim jednotlivě.
Poměrně značně se odchylujeme od hlavního příběhu a já jsem docela zvědavý, jak to bude vyřešeno v páté knize, která celou tuhle mangu uzavírá. Trochu se bojím toho, že budeme o něco ochuzeni, ale nechám se překvapit. První příběh, "Budoucnost bez směru", nás tedy odvádí od Gindžiho bratra a více nás seznamuje s Mičiem Naruou, který je bratrem Icuki a s nímž jsme se již v předchozím dílem setkali. Teď se ale stává jedním z klientů Agehy a jejího partnera Gindžiho. Mičio je velmi specifický chlapec, protože je vyznavačem otaku. Otaku je vlastně geekovství v japonském stylu. A že oni jsou blázni do anime, mangy, sběratelství, ale také do cosplay. A o tohle vlastně v příběhu jde. Ageha má pro skupinu nerdů vyvolat ducha. Trochu se to zvrtne a tenhle příběh končí pořádně děsivým záběrem. "Motýlek" je komiks, který nepotřebuje krev, protože Yu Aikawa dokáže scény tak dobře vygradovat, že vám pak s posledním panelem padne brada. Mně se tohle stalo.
Série pak začíná nabírat trochu jiné obrátky. Zdá se, že se přece jen blíží alespoň to rozluštění toho, jak to bude s těmi duchy. Autorka nás o něčem přesvědčuje, a to celkem účinně, ale ono to nakonec může dopadnout jinak. Jsem na to velmi zvědavý, protože ten konec by mohl být strhující. Na rozdíl od série "Elegie pro ovečku" v případě "Motýlka" nenastává problém, že s posledním dílem by celá série mohla jít do háje. "Motýlek" je zábavná kvalitní věc po celou dobu. Poslední díl by mohl sérii vyzdvihnout pouze do nadoblačných výšin, ale uvidíme, asi nemá cenu předjímat.
Zvrat v příběhu nastává ve chvíli, kdy se ve druhé části knihy začne mluvit o osobě jménem Júsui Macue. Má snad ona být skutečným médiem, když už se takovým nazývá? Závěr knihy zůstává velmi otevřený a já si pořád musím opakovat, že to přece není možné, aby se to všechno vyřešilo v jediné knize, která nám schází. Nechám se překvapit a doufám, že mile, protože tuhle mangu jsem si skutečně zamiloval. Yu Aikawa je silná v momentech, kdy se nic neděje, protože baví. Především je ale silná, když dojde na momenty hororové. Má promyšlené fungování toho, jak svět v téhle manze pracuje, ale zároveň zvládá v tu pravou chvíli vytvořit tu správnou atmosféru a svá pravidla využít k tomu, aby čtenář jen těžce polknul. Manga neubírá na tempu a to je dobře. Ne každý si tohle může a umí dovolit.

Na závěr krátké útržky toho, o čem jsou jednotlivé příběhy, do kterých je každá kniha dělena.
Příběh 28 - Ono vlastně už o duchy nejde, teď půjde o cosplay.
Příběh 29 - Nevěřím na duchy, ale naši noví klienti taky ne.
Příběh 30 - Začíná to být  těmi duch špatné, uvěří na ně snad každý.
Příběh 31 - Tak tenhle duch byl opravdu hodně odolný.
Příběh 32 - Začínají se šířit zvěsti a hlavně ty nevhodné.
Příběh 33 - Těch kostýmů už je opravdu hodně...
Příběh 34 - Že by špatný duch?
Příběh 35 - A jsme nadšení z toho, že vlastně s duchy neděláme.
Příběh 36 - Tahle ženská je trochu divná. Ví něco, co my ne?

Komiks "Motýlek 4" zakoupíte se slevou v eshopu nakladatelství Talpress.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Motýlek 1"
"Motýlek 2"
"Motýlek 3"

Žádné komentáře:

Okomentovat