2013-07-06

#176: Tintinova dobrodružství 3: Tintin v Americe - 45 %

Tintinova dobrodružství: Tintin v Americe (Les Aventures de Tintin: Tintin au Amérique)
Vydalo nakladatelství Albatros v brožované vazbě poprvé v roce 2004 a druhé vydání vyšlo v roce 2011. Původně vyšlo v roce 1932 černobíle a v roce 1946 poprvé barevně jako "Tintin au Amérique", třetí sešit série "Les Aventures de Tintin". České vydání má 64 stran a prodává se v plné ceně za 159 Kč.

Scénář: Hergé
Kresba: Hergé

Už jsme si zvykli na to, že původní příběhy světoznámého reportéra Tintina jsou... No, řekněme mírně odlišné, než na jaké jsme si zvykli u takových příběhů, jako jsou "Tajemství Jednorožce". Přece jen, "Tajemství Jednorožce" je jeden velký příběh, kdežto "Tintin v Americe" nebo "Tintin v Kongu", to je jenom shluk krátkých epizodek, které jsou propojeny Tintinovým putováním po nějakých zajímavých končinách. Přece jen, ve 30. letech 20. století byla i Amerika pro Evropany zajímavou a exotickou zemí. Právě zde má Tintin prožívat další dobrodružství.
Ukázka z českého vydání komiksu Tintin v Americe.
Tintin to nemá v Americe vůbec jednoduché. Hned po příjezdu na něj čekají velké nepříjemnosti, protože se o jeho návštěvě dověděl sám Al Capone, který má z reportéra strach. Al Caponeho obavy jsme objevili už v předchozím dílu "Tintin v Kongu", kdy to byl právě legendární gangster, který na Tintina poslal zabijáka. Mafiáni se hodně snaží, ale Tintin je snad nepřemožitelný. Uteče únosci, přežije dopravní nehodu, je unesen, aby mohl utéct a dostat se do spárů nevěřící policie.
Ukázka z českého vydání komiksu Tintin v Americe.
Co všechno Tintin vlastně přežije? Příchod zabijáka, plynovou komoru, utopení, střelbu ze samopalu, nakopnutí koněm, pád z koně, únos indiánů a skalpování, pád z útesu, střelbu z luků, výtrysk ropného pramene, explozi a nehodu lokomotivy, lynčování (celkem dvakrát), hromadnou rvačku, požár, přivázání ke kolejím, když jede vlak, borcení skály, napadení policisty, rozšrotování v konzervárně, souboj s mečem, další únos a další utopení. A to je vlastně všechno. I tak ale myslím, že to docela stačí.
Ukázka z českého vydání komiksu Tintin v Americe.
Není toho málo. Prochází Amerikou jako ten nejnebojácnější člověk, nic pro něj není problém a z potíží se dostává levou zadní. Jeho příběhy jsou právě proto velmi naivní a velmi zjednodušené. Když mohl někdo vytýkat v předchozí knize "Tintin v Kongu", že byla neekologická a pudila k zabíjení zvířat, v knize "Tintin v Americe" zase najdeme rasistické narážky. Ale copak Amerika ve 30. letech nebyla sama silně rasistická? Stačí si jen uvědomit, kdy byl komiks napsán, a pochopíme, že je vlastně hodně satirický a ironický, a co si budeme povídat, rozhodně Ameriku nevelebí.
Ukázka z původního černobílého vydání
Vive la France! Vive la Revolution! No dobře, zas takový vlastenec a nacionalista Hergé není, ale stejně je z Tintina znát, jak moc je profrancouzský. Ale tak co, že jo? Je to komiks pro děti, je zábavný, je hodně naivní, hodně jednoduchý, ale přesto se snaží být zajímavý a z každé lokace, kde se odehrává, chce přinést některá její specifika. Tudíž je i trochu poučný. Amerika je vykreslena celkem smysluplně. Není to historický dokument, ve své době to však mohlo velmi zaujmout a udělat o Americe představu. Dnes je to především ukázka tehdejší evropské tvorby, která se dost odlišuje od současné.

Komiks "Tintinova dobrodružství: Tintin v Americe" můžete zakoupit na stránkách nakladatelství Albatros.

Na stránkách Comics Blog najdete recenze na knihy:
"Tintinova dobrodružství 1: Tintin v zemi Sovětů"
"Tintinova dobrodružství 2: Tintin v Kongu"

Žádné komentáře:

Okomentovat