2013-06-12

#125: Transmetropolitan 7: Všechno nebo nic - 85 %

Pokud jste ještě nepotkali toho nejlepšího reportéra na Zemi, ale zároveň toho nejhoršího člověka, nechte se unést sérií "Transmetropolitan" Článek je převzat ze stránek Necronomicon (Horor Web), kde jsem doposud zveřejňoval své komiksové recenze. Původně recenze vyšla na adrese: http://www.horor-web.cz/clanky/transmetropolitan-vsechno-nebo-nic.html (recenze je mírně upravena a rozšířena)



Transmetropolitan: Všechno, nebo nic (Transmetropolitan: Spider's Thrash)
Vydalo nakladatelství BB/art ve spolupráci s Crew v brožované vazbě v roce 2012. Původně vyšlo jako čísla 37 až 42 série "Transmetropolitan" v nakladatelství Vertigo (dospělejší odnož DC Comics). Souborně v originále komiks vyšel jako "Transmetropolitan: Spider's Thrash" v roce 2002 u DC Comics. České vydání má 144 stran a prodává se v plné ceně za 399 Kč.

Scénář: Warren Ellis
Kresba: Darick Robertson

Se Spiderem Jerusalemem jsme se naposledy rozloučili, když udělal pořádný poprask a byl propuštěn z plátku, pro který psal. Slovo už není novinami, pro něž by mohl dělat. Co vlastně tenhle reportér provedl tak strašného? Vlastně toho nebylo moc. Prostě jenom napsal pravdu. Je dost smutné, že pravda je odsuzována, ale na druhou stranu je skvělé, že má pořád takovou moc. Dokáže z vás udělat nepohodlné osoby, ale dokáže ještě přimět lidi, aby něco změnili? Aby se postavili těm, co lžou?
Nakladatelství BBart
To teprve uvidíme. Budeme si muset počkat. I když se série "Transmetropolitan" pomalu blíží ke svému konci, stále ještě chybí vydat tři knihy, které nám sdělí to finální poselství. Zatím sledujeme to, jak si Spider Jerusalem vede poté, co ze Slova odešel. Podle všeho udělal nejlepší rozhodnutí, jaké mohl. Stal se znovu svobodným žurnalistou, který konečně píše vše naprosto otevřeně. Po tom celou dobu toužil, tak si to teď může užít. Je zpátky v ulicích a může psát o všem, o čem chce.
Nakladatelství BBart
Kniha je rozdělena do šesti kapitol podle toho, jak jednotlivě vycházely sešity ve Spojených státech. První tři kapitoly tvoří jeden příběh, který se nazývá "Návrat ke kořenům". Spider je v ulicích, hledá způsob, jak znovu publikovat a také se mu to daří. Kromě toho, že se ho někdo snaží zabít – kdo to asi bude? –, si užívá svůj nový život. Je to jako kdyby se konečně probudil, jen to místo, kde se probral, je pořádná žumpa. Hned další příběhy nám mají vysvětlit proč.
Nakladatelství BBart
"Kšeftík" je první reportáží, kterou Spider napíše po odchodu ze Slova. Píše o tom, co se děje s dětmi ve Městě. Tohle není vůbec laskavý příběh, a jestli vám vadí drsné zacházení s dětmi, raději ho přeskočte. I když je fakt, že jestli vám tohle vadí, asi už "Transmetropolitan" dávno nečtete. Kšeftík je příběhem o tom, jak se z dětí stávají prostituti. Ne ze čtrnáctiletých nebo patnáctiletých, ale rovnou z devítiletých, snad i mladších. Spider se rozhodl dát lidem pravdu, a tak to také dělá v celém jejím hnusu.
Originální obálka sešitu "Transmetropolitan 39"
Ani další příběh není zrovna tím, který by se díval na něco, co bychom rádi poslouchali. Svět je plný bláznů a "Má to logiku" ukazuje, proč se tomu tak stalo. Pro vládu je prostě moc drahé, aby se o ně starala v ústavech, a tak je rovnou pouští ven, do ulic, protože tam za ně nemusí platit. Je to šílené, ale o co je příčetnější pustit do ulic vězně, nebo osoby, které byly trestně stíhány? Svoboda je levnější než ústavní péče. Dejme tedy svobodu všem! Ať společnost vzkvétá.
Originální obálka sešitu "Transmetropolitan 41"
"Všechno, nebo nic", titulní příběh celé knihy je poměrně zásadní pro další dění v celém příběhu. Spider Jerusalem není úplně v pořádku, ale bude se snažit, aby se postaral o nového prezidenta. Ten za žádnou cenu nesmí zůstat v úřadu. Ale bude mít Spider skutečně příležitost? Dozvíme se v následujících dílech. Jsem si jistý, že to rozhodně bude stát za to. Možná tohle není nejzásadnější kniha série, ale jen dvě reportáže "Kšeftík" a "Má to logiku" stojí zatraceně za to.

Žádné komentáře:

Okomentovat