2013-06-02

#106: Thorgal 1: Zrazená čarodějka - 80 %

Thorgal: Zrazená čarodějka (Thorgal: La Magicienne trahie)
Vydalo nakladatelství CooBoo v brožované vazbě v roce 2012. Původně vyšlo v roce 1977 na pokračování v belgickém týdeníku Tintin a o rok později také v polském časopise Relax, doplňkový příběh "Téměř v ráji" (v originále "Presque le Paradis…") vyšel poprvé v roce 1980. České vydání má 48 stran a prodává se v plné ceně za 159 Kč.

Scénář: Jean Van Hamme
Kresba: Grzegorz Rosiński

Evropskému komiksu jsem nikdy moc nedal, ale snažím se to napravit, což se týká i komiksu českého. Díky tomu jsem se už dostal také k Thorgalovi. Přece jen, nejsem tak nepoznamenaný a četl jsem v minulosti jeden díl. Jednalo se o díl "Neviditelná pevnost", který u nás zatím nevyšel. Četl jsem ho v anglickém vydání, které výrazně zmenšilo strany, což je škoda, protože ty větší evropské archy jsou prostě zajímavější, panely tím nabývají na efektu, mají mnohem větší vypovídací schopnost pro čtenáře. Je tak dobře, že my se velikosti evropského komiksu nebráníme a sešity s Thorgalem, i když pomalu, u nás vychází ve velkém formátu. V současné době je to pod hlavičkou nakladatelství CooBoo, které patří pod hlavičku Albatros MediaCooBoo však není první nakladatelství, které se u nás "Thorgala" snaží vydávat.
Jean Van Hamme
V roce 1990 se u nás poprvé, pod hlavičkou nakladatelství S. Press, objevuje Thorgal, konkrétně jeho sedmý příběh nazvaný "Dítě z hvězd". U nás se tak jedná o naprostou klasiku, která byla až později následována dalšími díly, které vyšly jako "Modrá Crew" - asi je jasné, pod kterým nakladatelstvím se tak stalo. Jednalo se o příběhy "Thorgal 3: Nad jezerem beze dna", "Thorgal 4: Černá galéra" a "Thorgal 9: Lukostřelci". V pokračování se ovšem pokračovalo dál. Crew tři díly v rámci "Modré Crwe" vydala v letech 1999 až 2001, poté následovala spolupráce s nakladatelstvím BB/art. Crew a BB/art společně vydali další čtyři díly - "Thorgal 5: V říši stínů", "Thorgal 6: Pád Brek Zarithu",  "Thorgal 8: Alinoë" a "Thorgal 10: Země Qaa". Poté již převzal vydávání Albatros, respektive jeho dceřiné vydavatelství CooBoo. Vydávání začalo v roce 2010 a prozatím pokračuje, i když v roce 2013 doposud nevyšel žádný Thorgal. Přímo Albatros mi však sdělil, že by vydávání mělo pokračovat. Já bych se teď rád podíval na komiks "Thorgal: Zrazená čarodějka", který byl úplně první sešitem "Thorgala" v roce 1977 (tehdy ještě vycházel v časopise na pokračování), ale u nás sešit vyšel zatím jako předposlední.
Jean Van Hamme a Grzegorz Rosiński se sešli čirou náhodou, ale ono tomu tak chce. No, pravda, zase tak čirá náhoda to nebyla, někdo musel vynaložit úsilí, aby k setkání došlo, ale v době mimo internetové sítě nebylo tak jednoduché, aby se o sobě dověděli francouzský scénárista a polský kreslíř. Přece jen k tomu došlo, hlavně díky Grzegorzově snaze a mohla tak začít vznikat série, která je dnes již evropskou legendou a mnozí čeští fanoušci komiksu, kteří nezačínali s komiksy v ábíčku, začínali právě s Thorgalem, protože to byl jeden mezi prvními po revoluci, který se k nám dostal. Není to ale komiks pro starší generace, tohle je komiks, který vás nadchne i dnes. Jen musíte mít přece jen cit pro jinou kresbu než pouze tu mainstreamovou americkou. Tu v evropském komiksu obecně nehledejte.
Grzegorz Rosiński nemá vždy příliš detailní kresbu, i když pokud se do ní pustí, není to špatné. Jeho sněhová bouře je naprosto skvělá, dostane se vám pod kůži a vy jste opravdu spolu s Thorgalem v pořádné zimě a trpíte. Jeho hlavní devizou jsou však postavy, případně i zvířata. Obecně je v jeho panelech dynamika, která je až překvapivá. Jako kdyby nikdy neměl statický panel, jako kdyby se nechtěl jen ta zastavit. Nejde o to, že by musel zobrazovat rychlou akci za každou cenu, ale jako kdyby se skutečně snažil zachytit alespoň nějaký pohyb. Samozřejmě, ani v jeho kresbě nechybí detailní záběry na tváře, ovšem těch skutečně statických panelů je velmi málo. díky tomu se přenášíte do příběhu, který vás strhne. I když neznáte Thorgala, najednou se vrátíte do časů, kdy muži byli skutečně muži, krysu jste poznali na sto honů a o krásnou ženu jste museli bojovat. Ne tím, kolik smajlíků s pusinkami jste jí poslali na FB, ale tím, že jste svému sokovi usekli hlavu. Tohle je svět vikingů, svět chladu a silných příběhů, nekonečných planin a dobrodružství, která čekají na každém rohu.
Pokud jste někdy četli Foglara, pokud jste objevili jiné autory dobrodružné literatury, "Thorgal" vám sedne a vy zjistíte, že to ve vás pořád je. To okouzlení dobrodružstvími, světy, kde skutečně musíte bojovat, pokud chcete vyhrát. Jean Van Hamme napsal dobrý scénář, kde nejde o nic jiného než o to, že Thorgal, člověk, který má podle všeho zvláštní minulost, pokud je vůbec člověk, miluje ženu Aaricii, kterou by podle všeho milovat neměl. Její otec se ho hned na začátku rozhodne zabít, ale štěstí Thorgalovi přeje, protože ho zachrání čarodějka, která má s Gandalfem (otec Aaricie) také nějaké ty nevyřízené účty. Jenže tohle není svět, kde jsou na sebe neznámí lidé navzájem hodní. Čarodějka je jedním z těch lidí, kterým jde hlavně o sebe. Thorgal tak bojuje proti více nepřátelům o to, aby se mohl znovu s Aaricií setkat. Vzhledem k tomu, že série má již celkem 34 dílů (od 30. čísla Grzegorz Rosiński tvoří ve spolupráci s Yvesem Sentém, ale zaměřeno je spíše na postavu Jolana než na Thorgala), happy end je asi jen dočasný.
Grzegorz Rosiński
Tady je třeba si uvědomit, že příběh byl psán jako jednorázová spolupráce. Jean Van Hamme a Grzegorz Rosiński se měli setkat pro jeden kratší příběh a pak už na Thorgalovi nepokračovat. Jenže lidé si usmysleli, že přesně tohle je to, co na konci 70. let chtějí. Návrat ke kořenům, drsné dobrodružné příběhy, kde je dobro nesmlouvavé a zlo se skrývá na každém kousku země, kde se o štěstí musí bojovat a ani to není záruka toho, že ho získáme. První příběh s Thorgalem tak ani neměl klasickou délku evropského alba, která je většinou na 46 stranách (nikoli nezbytně, ale tenkrát to bylo dáno tiskařskými možnostmi), ale pouze 30 stran. Z toho důvodu, aby mohlo vzniknout klasicky dlouhé album, byl při pozdějším samostatném vydání ještě doplněn příběh "Téměř v ráji", který nám ukazuje, jak krásný a drsný může svět Thorgala být. Jednoznačně se jedná o komiks, který stojí i po letech za pozornost, a i když jste na něm nevyrůstali, může se stát srdcovou záležitostí.

Komiks "Thorgal: Zrazená čarodějka" můžete zakoupit na stránkách nakladatelství CooBoo.

Žádné komentáře:

Okomentovat