2013-04-23

#17: Silent Hill: V nitru hynoucí - 40 %

"Silent Hill: V nitru hynoucí" je komiks, který si na náš trh našel místo v podobě, která mu nemohla zajistit komerční úspěch. Pevná vazba a vysoká cena odsoudily komiks mezi menší úspěchy na českém trhu. Článek je převzat ze stránek Necronomicon (Horor Web), kde jsem doposud zveřejňoval své komiksové recenze. Původně recenze vyšla na adrese: http://www.horor-web.cz/clanky/silent-hill-v-nitru-hynouci.html (recenze je mírně upravena a rozšířena)

Titulní strana českého vydání.

Silent Hill: V nitru hynoucí (Silent Hill: Dying Inside)
Vydalo nakladatelství Comics Centrum v pevné vazbě v roce 2006. Původně vyšlo jako čísla 1 až 5 (tvoří jeden uzavřený příběh) v sérii "Silent Hill: Dying Inside" od února do června 2004 u IDW Publishing. Souborně v originále komiks vyšel jako "Silent Hill: Dying Inside" v roce 2005. České vydání se prodává v plné ceně za 599 Kč.

Scénář: Scott Ciencin
Kresba: Ben Templesmith a Aadi Salman


Samotný film „Silent Hill“ není úplný zázrak. Hru (tu úplně první) jsem hrál a dokázala mě poděsit pořádně, ale film ani komiks nedokázaly úplně dokonale vytvořit hororovou atmosféru, která se na hráče přenáší samotným hraním. Přesto má „Silent Hill“, ať už v podobě komiksu nebo filmu, jeden poznávací znak. Tím je vizuální stránka. Monstra ve filmu jsou tím skutečně nejpovedenějším, a to platí i pro grafickou stránku komiksu, alespoň tedy částečně. Co je však u komiksu „Silent Hill: V nitru hynoucí“ průšvih, to je příběh. Vlastně je jedno, jestli je to příběh filmu nebo komiksu, v obou případech se jedná o poměrně provařenou omáčku. Na druhou stranu ve srovnání s filmem "Návrat do Silent Hill 3D" je první film pořád ještě parádní podívaná.
Ale nebuďme úplně neupřímní. Komiks „Silent Hill: V nitru hynoucí“ není zas až špatným dílem, jen je rozdělen na dvě nestejnorodé části. Nejen tím, že první dvě kapitoly kreslil jiný kreslíř než zbylé tři, ale také proto, že se příběh, který byl v prvních dvou kapitolách předestřen, mění ve třech zbývajících v poměrně laciný a nezajímavý. Je zajímavé, jak s jedním scénáristou dokáže být komiks tak nevyvážený. Jako kdyby Ciencin psal jiný scénář – po stránce kvality – pro Bena Templesmithe a jiný pro Aadiho Salmana.

Ukázková strana - kresba Ben Templesmith.

Musím říct, že pro mě osobně je Ben Templesmith velký umělec. Jeho kresba je natolik jedinečná, natolik specifická, že si ji s nikým jiným nespletete. A díky tomu se také jasně profiloval jako kreslíř temných, hororových komiksů. V našich luzích a hájích jsme se setkali kromě komiksu „Silent Hill: V nitru hynoucí“ ještě s těmito dvěma – „30 dní dlouhá noc“ a „Fell: Kruté město“. V prvním případě je kresba jednoznačně to, co komiks táhne, v případě „Fell“ se jedná o úžasné propojení kresby se skvělým scénářem. „Silent Hill: V nitru hynoucí“ je pak možné přirovnat spíše ke komiksu „30 dní dlouhá noc“.

Ukázková strana - kresba Ben Templesmith.

První dvě kapitoly představují poměrně dobře uvozený psychologický příběh, kde jsou přízraky skvěle zachycené. Je úžasné, jak Templesmith jednoduše, ale efektivně, dokáže nakreslit něco, co nás trápí. Jeho kresba není detailní, v některých případech jen velmi náznaková, ale to, jak si pohrává s každým políčkem, to, co do něj vloží navíc, je skutečně jedinečné. Jenže pak přišla druhá – větší – polovina příběhu a kresby se ujal Aadi Salman a všechno šlo tak nějak do háje. I Salman má specifický styl kresby, používá hodně barev a panely se někdy snaží až moc zaplnit. Často se nesetkáme s tím, že v komiksu rozeznáváme tahy temperou. Jenže u jeho kresby je problém s tím, že je místy prostě moc nepřehledná. Co se v panelu děje? Kdo tam vlastně je zachycený? A tak se vám někdy stane, že otočíte stránku a vlastně se docela divíte, co se přihodilo. Ale vina není jen Salmanova, i když má lví podíl, vina padá i na bedra Ciencina, který dle mého názoru příběh prostě nezvládl ukočírovat až do úplného konce.

Ukázková strana - kresba Aadi Salman (rozdíl je patrný).

První dvě kapitoly vážně nejsou špatné, jsou zde dvě postavy, které jsou zajímavé, hlavně psychiatr je dobrý, a to včetně komentářů, které sám pronáší. Pak ovšem přijde pokračování, které je prostě zprasené. Všechno je dělané na efekt, ale hloubka příběhu žádná. Ve chvíli, kdy se čtenář dozví, jaké je propojení s malou dívkou a punkačkou, přijde mu, že sleduje něco, co už někde jinde viděl. Prostě nepříliš inovativní. Osobně si myslím, že ty první dvě kapitoly jsou mnohem, mnohem lepší a že by jako uzavřený příběh stačily a nemuselo se na ně vůbec navazovat.
České vydání je poměrně luxusní, což se výrazně projevilo na ceně. "Silent Hill: V nitru hynoucí" byl vydán především proto, že se v roce 2006 dostával ven i film „Silent Hill“, což je z komerčního hlediska terno. Většinou. O kvalitě svazku z hlediska tiskařského a vazačského nelze pochybovat. V tomhle se Comics Centrum vyzná. Bohužel po stránkách kvality příběhu je cena nepřiměřená. Kdyby vše kreslil Templesmith, dám tomu i více bodů. Jenže příběh by stejně zůstal nezměněný. Jsem rád za každý hororový komiks, co u nás vyjde, ale myslím, že existují mnohem lepší, které by si čtenáři v naších luzích a hájích zaslouží. Buďme rádi za "Amerického upíra", na kterého přinesu recenzi v dohledné době.
Komiks "Silent Hill: V nitru hynoucí" si můžete zakoupit na stránkách Seqoy.

Žádné komentáře:

Okomentovat