2021-02-23

#2140: Pokémon - Red a Blue 2



Pokémon - Red a Blue 2 (Pocket Monsters Special 2)

Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2020. Původně vyšlo jako "Pocket Monsters Special 2" v roce 1997. České vydání má 216 stran a prodává se v plné ceně za 229 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Hidenori Kusaka
Kresba: Mato

Pokud budeme knihu "Pokémon - Red a Blue 1" vnímat jako uvedení do děje, seznámení se s postavami se světem, který Red obývá a po němž cestuje, pokud to budeme brát jako první nakouknutí do světa Pokémonů, tak kniha "Pokémon - Red a Blue 2" už pracuje s tím, že ten svět známe a chceme vědět, co bude s Redem dál, jak se v tom světě popere se všemi překážkami, které se mu postaví do cesty, a jestli využije možnosti, jež se mu naskytnou. I tentokrát je řešen děj především epizodně, kdy se zdá, že na sebe jednotlivé příběhy nenavazují, ale jsou to Rakeťáci, kdo je spojuje, tedy samozřejmě kromě postavy samotného Reda, jež je spojujícím článkem všech příběhů a neobjede se bez něj žádný. Každý se točí jen kolem něj, a pokud se objevují nové postavy, tak jen proto, aby se s nimi mohl spolčit, něco se od nich naučit, nebo s nimi bojovat.


Docela zajímavou postavou, která se v komiksu "Pokémon - Red a Blue 2" objevuje, je Green. Je to dívka a je jakousi variantou k hlavním hrdinům - Redovi a Blueovi. Red je tedy kladným hrdinou, Blue je tím, který je vždy trochu před Redem, ale chybí mu určitá pokora, kterou Red má. Green je také trochu odkaz na to, že se původní hry pro Nintendo jmenovaly právě Red a Green, kdy Green bylo použito pro japonský trh, pro trh mezinárodní se jméno této verze změnilo právě na Blue. Takže je to vlastně takový milý odkaz na to, jak to bylo s historií vydávání původních pokémoních her. Teď se možná dá očekávat, že přijde i postava, která se jmenuje Yellow, protože i tohle byla verze, která se objevila na japonském trhu. Na japonském trhu se jednalo o čtvrtou hru ze světa Pokémonů, ale na mezinárodním trhu šla Yellow jako třetí, tedy následovala hned za Red a Blue.


Ale zpět k manze "Pokémon - Red a Blue 2". I když se tu rozvíjí - ne moc okázale a dlouze - vztah Reda s novou postavou, s Green, tak o něco důležitější je to, jak se rozvíjí jeho vztah k Rakeťákům. Ti se mu dostávají do cesty stále více a více, a tak s nimi musí bojovat, anebo alespoň pomáhat těm, kteří se dostali do kontaktu s Rakeťáky jako první a zůstali díky tomu v problémech. A že to nejsou mnohdy problémy malé, třeba tu máme epizodu, kde jsou duchové, a to jsou přece jen Pokémoni, kteří mohou být docela děsiví. I tohle je na manze "Pokémon - Red a Blue" docela pěkné - skutečnost, že se dovídáte o tom, jaké druhy Pokémonů existují, jak jsou různé, jak se od sebe odlišují. A mimochodem, je docela zajímavé je vidět v příběhu, přece jen trochu jinak, než jsou vidět třeba v aktuální Pokémon GO hře, kde jejich odlišnost v prostředí zaniká a projeví se jen silnými stránkami a slabinami v bojích. V komiksu je vidět, jak se Pokémoni podle svého druhu vyskytují na jiných místech, příběh díky jejich druhu nabývá trochu jiný žánr apod.


S knihou "Pokémon - Red a Blue 2" se to má podobně jako s jejím předchůdcem "Pokémon - Red a Blue 1". Je to kniha, která na chvíli zabaví, ale není to něco, co za každou cenu nadchne lidi, kteří nejsou fanoušky hry nebo seriálu. Je to manga primárně určená pro fanoušky, je pobaví, jim ukáže, jak také může jejich oblíbený svět vypadat a třeba si tu najdou i svoje oblíbené příběhy, protože v nich budou vystupovat Pokémoni, které mají rádi. A je fajn, že tu není tak okatě zaměřeno na Pikachu jako třeba v seriálu, i když i zde má logicky své místo. Holt Pikachu se stal až moc velkým tahákem, než aby se bez něj komiks obešel. U knihy "Pokémon - Red a Blue 2" kvituji hlavně skutečnost, že zde příběh jako celek získává větší pospolitost a že se dění někam posouvá, nejsou to jen nezávislé epizodky. Čtenáře pak mnohem více zajímá, co bude dál a jestli Red dosáhne nějakého z cílů, o něž usiluje. Pak se i docela těším na třetí díl.

Na Comic Blogu najdete recenzi na knihy:

2 komentáře:

  1. Dokonalý :) Nic mě nedostalo tolik do kolen jako pokémoni. Sbírám je od mala ať už karty, figurky, tak i hry. Už by mohl být další díl :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, taky mám trochu úchylku, Pokémon Go hraju každý den :-)

      Vymazat