2019-05-03

#1970: Ve službách Nuly 5 - 60 %


Ve službách Nuly 5 (Zero no Tsukaima 5)
Vydalo nakladatelství ZonerPress v brožované vazbě v roce 2011. Původně vyšlo jako "Zero no Tsukaima 5" v roce 2008. České vydání má 164 stran a prodává se v plné ceně za 165 Kč.

Scénář: Nana Močizuki
Kresba: Nana Močizuki

Jsme u pátého dílu, a i když nehodnotím sérii nějak extra dobře, spíše jen průměrně nebo lehce nadprůměrně, musím říct, že to stále není série, která by mě začala nudit. Je to samozřejmě tím, že Nana Močizuki se stále snaží o to, aby zde byl na prvním místě humor, i když v tomhle případě se do popředí dostávají i nějaké ty emoce, a to jak pozitivní, tak i negativní. Je zde tedy jak zrada, tak i romance, jejíž výsledek je nejistý. No dobře, on se píše jako nejistý tváří, ale nejspíš je už dávno rozhodnuto, jak to vlastně skončí. Když máte romanci, která je opětovaná, ale spíše v mysli, v příběhu, jež je určený mladistvým, asi je celkem jasné, jak to může skončit. A i když série "Ve službách Nuly" nijak nezmění můj život, pořád doufám, že Nana dovede být novátorská.

Kniha "Ve službách Nuly 5" je jednou z těch nejdůležitějších v sérii, anebo se tak alespoň tváří. Je to dáno tím, že jsou zde poměrně velká odhalení, která určují, jak jsou karty rozdané. Na jednu stranu si říkám, jestli to nebylo trochu brzo, na druhou stranu si ale říkám, že to možná přišlo v tu přesně pravou chvíli, aby se série trochu zvedla a následně mohla celkem v poklidu doplachtit až do svého konce. Myslím, že díky tomu si čtení knihy "Ve službách Nuly 5" můžete celkem užít, samozřejmě za předpokladu, že jste to se sérií už dávno nevzdali, či pokud nemáte problém s tím pátou knihu sehnat. Ale myslím, že zrovna pátá ještě k dostání je.

I to, že "Ve službách Nuly" je série, která nemá vyloženě mnoho ohlasů a nedošlo k dotisku, i když jsou některé díly vyprodány, svědčí o tom, že tahle manga zrovna neoslnila. Ale myslím si, že v rámci romantického čtení pro holky to není vyloženě špatné. A nemusí to odradit ani čtenáře-chlapce, protože je komiks místy celkem sexy. Je vidět, že Nana necílí vyloženě jenom na holky, ale chápe i mužské čtenářstvo, které se rádo podívá na nějaké ty pěkné křivky. Skoro mě až překvapilo, jak je v tomhle ohledu Nana celkem sexistická. Rozhodně ale netvrdím, že by se mi to nelíbilo, naopak, je to prvek, který se mi zamlouvá.

Je dobře, že Nana nenudí, což se jí podařilo mimochodem i proto, že už není její série s knihou "Ve službách Nuly 5" jen groteska, ale je to i knihy, kde je konečně nějaké dějové rozvinutí. Navíc je celkem vidět, že už se blížíme ke konci, což je asi dobře, protože tohle není příběh, který by unesl ještě více knih než je sedm, což je i tak dle mého názoru trochu moc. Ale fajn, pořád to zůstává vtipné a díky zvratům, ke kterým v knize "Ve službách Nuly 5" došlo, se můžete těšit i na pokračování, které vás sice asi neohromí, ale nemuselo by ani vyloženě zklamat. Už jen dvě knihy, tak jsem sám docela zvědavý.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Ve službách Nuly 1"
"Ve službách Nuly 2"
"Ve službách Nuly 3"
"Ve službách Nuly 4"

Žádné komentáře:

Okomentovat