2018-10-30

#1837: Krysí královny 1: Šmrncem a magií - 80 %


Krysí královny 1: Šmrncem a magií (Rat Queens 1: Sass and Sorcery)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2018. Původně vycházelo jako čísla 1 až 5 série "Rat Queens". Souborně vyšla kniha v roce 2014. České vydání má 128 stran a prodává se v plné ceně za 329 Kč.
Scénář: Kurtis J. Wiebe
Kresba: Roc Upchurch

Když jsem otevřel knihu "Krysí královny 1: Šmrncem a magií", musím říct, že jsem tak činil s určitým despektem. Nebudu lhát. Fantasy mě prostě nebaví. Jako kdybych z něj už vyrostl a raději se vrhal k něčemu realističtějšímu, co nutně nemusí být jen realistické, tak nějak mám rád fantastické prvky spíše v našem současném světě, než v nějakém středověkém. Ale zase jsem si říkal, že bych neměl mít předsudky, o což se snažím, a tak jsem se začetl. A jen jsem zíral. Asi už jsem psal, že komiksy v originále nečtu, jednoduše proto, že smyslem celého Comics Blogu bylo prezentovat komiks, který vychází u nás, a to jak český, tak překladový. A vychází toho tolik, že prostě už nemám čas na to, abych stíhal i originální produkci. Možná trochu výmluva, ale já jsem pak rád za každý přeložený komiks, který mi jen ukazuje, že tam venku toho vychází pořád dost dobrého. Ano, kniha "Krysí královny 1: Šmrncem a magií" je rozhodně tím dobrým.

Jasně, zaslechl jsem nějaké zkazky o tom, že je to hodně dobrý komiks, ale až ve chvíli, kdy jsem se do něj začetl, jsem si říkal, že to opravdu stojí za to. Tohle je parádně akční, ale ještě lépe ukecaný komiks, kde jsou takové hlášky, až jsem si říkal, že není mnoho autorů, kdo to zvládnou tak dobře jako Kurtis J. Wiebe. Tohle je prostě slovní kanonáda, která je proložena sem tam akcí, aby to neztratilo tempo. Mohlo by se zdát, že toho mluvení je někdy trochu moc, ale ono j to tak úderné, že vám to vůbec nevadí. A to všechno hlavně s ženskými hrdinkami. Krysí královny přece nebudou chlapi. Přiznám se, je to sakra osvěžující, když jsou hlavními postavami holky, navíc holky sprosté, až to pěkné není. Teda jinak, ono to sakra pěkné je, protože těm ta huba jede, že se prostě budete muset smát.

O co v komiksu jde? Vlastně jen o to, že Krysí královny jsou dobrodružnou skupinou, která dělá ve městě problémy, a tak je pošlou na quest, aby byl chvíli klid. Jenže na tom questu se je někdo pokusí zabít. Přiznám se, že tady by klidně mohli jít i na výpravu, ale překladatel se rozhodl jinak. Od chvíle, kdy se je někdo pokusil zabít, záměrně - a nebyly v tom samy, kdo měl umřít - se rozhodnou vzít spravedlnost do vlastních rukou. A že poteče hodně krve. Když už jsem zmiňoval překlad, tak na ten se nepějí zrovna chvály ze strany čtenářů, ale já musím říct, že se mi líbí, jak si Darek Šmíd poradil s angličtinou, která dovede být pestrá není to jen používání slovíčka "fuck". Jsou zde slova, která někdy zní divně, ale mně se líbilo, jak si s češtinou hraje, jak vytváří novotvary a jak se snaží nenudit. Je tam pár slov, která nefungují, ale za mě se překlad povedl a nevzal knize humor. Smál jsem se dost, což je za mě dobrý důkaz.

Kniha "Krysí královny 1: Šmrncem a magií" je skvělý rozjezdem nové série, která už má za sebou celkem šest knih, což není úplně málo, i když od čtvrté knihy se jede nová řada, která má nového kreslíře. Snad se série chytne a dostaneme další díly, u nichž doufám, že si udrží stejný humor jako první kniha. Jen mě trochu mrzelo, že je kniha sice násilná jako blázen, ale pokud jde o sexualitu a erotické a scény, je strašně umírněná, jenom si z toho postavy dělají srandu. Tady bych čekal, že se tvůrci nebudou bát a také trochu přidají. To se nestalo. Holt i Image Comics se asi bojí zajít trochu dál. Třeba další knihy něco navíc přinesou. Zatím za sebou máme trochu jednoduchý, ale skvěle ukecaný příběh, jenž pobavil a strhl. Ať jsou takové i další díly.

Komiks "Krysí královny 1: Šmrncem a magií" zakoupíte na stránkách eshopu Crew.

Žádné komentáře:

Okomentovat