2018-09-25

#1812: Baltimore 3: Tajemný poutník a další příběhy - 80 %


Baltimore 3: Tajemný poutník a další příběhy (Baltimore 3: A Passing Stranger and Other Stories)
Vydalo nakladatelství Comics Centrum v pevné vazbě v roce 2018. Souborně vyšlo původně v roce 2013. České vydání má 160 stran a prodává se v plné ceně za 599 Kč.

Scénář: Mike Mignola, Christopher Golden
Kresba: Ben Stenbeck

Kniha "Baltimore 3: Tajemný poutník a další příběhy" je sbírkou sebraných krátkých příběhů, kde je hlavní postavou lord Baltimore, případně někdo jiný, kdo je součástí jeho hlavního příběhu. Mike Mignola má krátké příběhy očividně rád, což se projevilo nejen v této sérii, ale třeba i v "Hellboyovi". A "Ú.P.V.O." vlastně také začínalo jen jako soubor povídek, než tvůrce napadlo, že by vlastně bylo super, aby zde byl vývoj, širší příběh, aby se postavy vyvíjely. Baltimore má jasně daný cíl, ale má také skvěle vytvořený svět, alternativu Evropy během první světové války a po ní, kde došlo k probuzení takového zla, které je až nepochopitelné, i když ve světle předmluvy dostává trochu jiný náboj. V takovém prostředí se to může hemžit i krátkými epizodami, jež stojí za to vyprávět.

Komiks "Baltimore 3: Tajemný poutník a další příběhy" obsahuje celkem šest krátkých příběh, kdy první dva jsou kratší než ostatní, vyšly v jednom sešitu společně, zbylé pak vyšly většinou jen na jeden původní komiksový sešit. Jedinou výjimkou je pak příběh "Medikament Dr. Leskovara", který původně vyšel ve dvou sešitech. Každý příběh se odehrává trochu jinde, každý příběh, až na závěrečného "Inkvizitora", jenž odkazuje na budoucí dění, funguje jako samostatná, uzavřená povídka. Díky skvělému prostředí má každá povídka svou temnou atmosféru. Ta je s Baltimore prostě nerozlučně spjatá a provází ho všude. A Mignola zde dostal prostor, aby prezentoval to, co má rád. Hrdinu, který je neporazitelný, hororové prvky, monstra, která jsou krásně makabrózní, ale i příběhy, které dovedou být lidské ve své nelidskosti. Vždycky je tam někde naděje. Vždycky by to mohlo být ještě horší.

Osobně se mi série "Baltimore" líbí především proto, že to je příběh temnější než třeba "Hellboy", že té naděje je zde méně. Baltimore je na první pohled tragickou postavou, která se žene za něčím, co její život nemůže nikdy naplnit. Chce zabít upíra, s nímž je jeho osud neodmyslitelně spjatý. Ale co bude, až ho zabije? Svět nebude lepší místo, to už je jasné teď. Svět se zhroutila a zlo vyvstalo na povrch ve všech jeho možných odporných podobách. Osobně jsem docela zvědavý na to, jak se vlastně celý příběh vyvine, jak to celé skončí. S knihou "Baltimore 3: Tajemný poutník a další příběhy" dostáváme ale především jednohubky toho, co by nás ještě mohlo čekat, dobré krátké příběhy, které ale hlad nedokážou naplno ukojit.

Komiks "Baltimore 3: Tajemný poutník a další příběhy" je takovou velmi dobrou bonusovou knihou, kterou Mignola jako kdyby vytvářel temnějšího Hellboye, postavu, která je v akci neporazitelná a dál kráčí za cílem, jenž je tentokrát celkem jasně vytyčený. Jenže "Baltimore" není jako "Hellboy", "Baltimore" je temný a k nám se tak dostává velmi dobré hororové čtení, které ukazuje, že v komiksu horor prostě funguje a že ho není moc málo. A také se ukazuje, že je docela fajn, když Mignolovy myšlenky rozvíjí jiní. Přiznám se, že si nejsem jistý, jestli by se Mignolovi dařilo držet až tak temnou atmosféru. Ale na tom nezáleží, protože jsou to jeho myšlenky a daří se je na papír přenášet ve skutečně depresivních barvách. Nezbývá než před autory smeknout a doufat, že další díly budou dál krásně temné.

Knihu "Baltimore 3: Tajemný poutník a další příběhy" zakoupíte na stránkách nakladatelství Comics Centrum se slevou.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Baltimore 1: Morové lodě"
"Baltimore 2: Prokleté zvony"

Žádné komentáře:

Okomentovat