2018-07-01

#1738: Sochař - 95 %


Sochař (The Sculptor)
Vydalo nakladatelství Jota v pevné vazbě v roce 2016. Původně vyšlo jako "The Scupltor" u nakladatelství Roaring Brook Press v roce 2012. České vydání má 496 stran a prodává se v plné ceně za 498 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Scott McCloud
Kresba: Scott McCloud

Scott McCloud se u nás představil především jako autor knihy "Jak rozumět komiksu", což je především kniha o tom, jaká je historie komiksu a jaká jsou specifika tohoto média. A že jich je mnoho, protože to není film, není to beletrie, není to klasické výtvarné umění, je to všechno dohromady, ale přitom je komiks vlastní, svůj. Kniha "Jak rozumět komiksu" jasně ukazuje, že Scott McCloud pochopil, co to komiks je, ukázala nám, že umí i kreslit, ale nutně nám nepotvrdila, že je sám schopen vytvořit komiks, který nebude mít teoretický základ a nebude ve své podstatě populárně naučný. Teď bylo ještě na čase, aby nás přesvědčil, že je schopen vytvořit i komiks dějový, který bude čtenáře bavit, který bude o postavách, jejich osudech. A tak přišel komiks "Sochař", aby nás o tom přesvědčil.

"Sochař" je název, který řekne všechno, ale stejně vás nepřipraví na to, co nakonec dostanete. Na začátku se seznamujeme s Davidem Smithem, což je nadaný sochař, který se ocitl v problémech. Měl úspěch, ale pak se to všechno posralo. Nebo, jak by bylo asi lepší říct, si to posral tak trochu sám. David Smith není zrovna klidný člověk. Má svoje záchvaty vzteku. Sem tam prostě něco neunese a začne na lidi řvát. Zároveň má takový zvláštní vztah k umění. Jako sochaři mu nejde o to, aby vytvářel něco, co má hloubku, i když ji tam třeba nevědomky dává, ale za každou cenu mu jde o to, aby se zalíbil kritikům, aby někdo jiný nazýval jeho dílo uměním. A v podstatě celou knihu se tam ten přístup projevuje a vývoj v tomhle postavy není dokonalý a je to jeden z mála škraloupů, které na knize vidím.

David je v háji, ale má možnost. Přijde za ním jeho strejda, který mu dá nabídku. Může mít všechno, co chce, úspěch v umění, jak by si přál, ale musí za to něco zaplatit. Tou cenou je samozřejmě život. Pokud bude souhlasit, bude mít jen 200 dní života, ani o kousek víc. Prostě víc nedostane. Jak je patrné, mohla by být kniha "sochař" v podstatě jen další variací na faustovské téma. Ale tam, kde se Faust alespoň chvíli může vyhřívat na výsluní, i když toto je jen povrchní a pomíjivé, tam David v podstatě celou dobu zažívá přesně to, co před tím. Je jen dalším umělcem z mnoha, kterému se nic nedaří. Začíná si však uvědomovat, že je zde možná trochu víc, že je zde i něco jiného. Ano, asi je celkem jasné, že to bude láska. Zní to možná trochu povrchně, ale takové to skutečně není. Scott má své postavy velmi dobře vymyšlené, jsou živé a budou vás někdy pěkně štvát.

Myslím, že knihou "Sochař" Scott McCloud i českému čtenáři jasně dokázal, že není dobrý jen jako autor populárně naučné knihy, snad té nejlepší o komiksu, jaká byla napsána, hlavně proto, že byla vytvořena jako komiks, ale že je i skvělým vypravěčem. A on jím skutečně je. Měl příběh, který mohl vyprávět, dobrý příběh, zasadil do něj postavy, které nejsou banální, nejsou jen karikaturami, každá má svou hloubku, své problémy, své radosti, ale především dokázal, že jeho příběh bude nejlépe fungovat v komiksu, protože kresba je zde mnohdy zásadní, rozhodující. "Sochař" je komiks, který nám představuje vyzrálého autora, který možná sám tápe v tom, co je to umění, ale minimálně o tom dokáže vytvořit velmi dobré dílo.

Žádné komentáře:

Okomentovat