2017-12-26

#1597: Sám v muzeu a výpravy strojem času - 40 %


Sám v muzeu a výpravy strojem času
Vydalo nakladatelství České televize v pevné vazbě v roce 2017. Vydání má 112 stran a prodává se v plné ceně za 269 Kč.

Scénář: Petra Braunová
Kresba: Hza Bažant

Kniha "Sám v muzeu" rozhodně nebyla z těch, které by mě dokázaly zaujmout. Samotný formát pořadu české televize není špatný - představují se různé muzejní sbírky, které mají zajímavou historii, které se vztahují k minulosti, přítomnosti, třeba i budoucnosti. Tohle je něco, co je vhodné lidem představovat, třeba i proto, aby se sami šli podívat do muzeí, v nichž jsou exponáty uloženy a kde je možné je zhlédnout spolu s mnoha dalšími zajímavostmi. Tohle je celkem chvályhodné a jako projekt se to na televizní obrazovky docela hodí. Jenže pak se tvůrci rozhodli, že by bylo fajn přenést formát i na stránky knihy, dalo by se říct komiksu, i když přesnější je přece jen ilustrovaná kniha.

Kniha "Sám v muzeu a výpravy strojem času" má stejný formát jako první díl, tedy celkem deset muzejních exponátů, které se zde představují, každý na zhruba deseti stránkách. I když ono mnohdy nejde ani o exponáty samotné, ale spíše jde o příběhy, které se k nim váží. A tak se moc nedovíme o Keplerově sextantu a o tom, jak funguje, ale dozvíme se alespoň něco málo o tom, kdo byl Johannes Kepler. Podobně je to třeba s kapitolou "Svatoplukův sokolník", kde se o minci dozvíme minimu, ale za to se dozvíme základní historické pozadí Svatoplukovy doby. Je pravda, že nějaké podrobnější popisky samotných předmětů by až tak zajímavé nebyly.

Petra Braunová a Hza Bažant nám předvádějí deset exponátů a deset s nimi spojených příběhů, ale nemohu si pomoct, opět mám pocit, že komiksová/ilustrovaná stránka není vyloženě přínosem. Osobně bych třeba raději ocenil, kdyby zde byly uveřejněny fotografie jednotlivých muzejních položek, což se bohužel neděje. I když mi kresba Hzy Bažanta nijak nevadí - je místy mi přijde trochu rychle provedená, tak nikdy nemůže nahradit to, jak vypadají jednotlivé exponáty ve skutečnosti. Hlavně proto se mi nelíbí komiksový formát, v kterém jsou tyto exponáty prezentovány, protože si zase nemyslím, že to až tolik lidí do muzeí natáhne. Ale třeba se mýlím, a to by bylo jenom dobře.

Co musím knize "Sám v muzeu a výpravy strojem času" nechat, to je skutečnost, že se zde prezentují exponáty, které jsou skutečně zajímavé a ne vždy musejí být vyloženě známé. Třeba na takovou kostru karnotaura bych se sám docela rád podíval. V tomhle bych viděl hlavní přínos pořadu, ale už tolik ne komiksu, který v podstatě jen papouškuje to, co pořad prezentoval možná lehce zajímavější a zábavnější, nejspíš i smysluplnější formou. Ani v knize "Sám v muzeu a výpravy strojem času" nevidím velkou přidanou hodnotu, podobně jako tomu bylo v případě knihy "Sám v muzeu". Musím ale uznat, že "Sám v muzeu a výpravy strojem času" představuje exponáty, které mě oproti první knize zaujaly více.

Komiks "Sám v muzeu a výpravy strojem času" můžete zakoupit na stránkách Albatros Media.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Sám v muzeu"

2 komentáře:

  1. Nezapomeň, že mi pořád dlużíš recenzi poslední asterixovy knihy! :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Pamatuji na to, pokusím se co nejdříve :-)

    OdpovědětVymazat