2015-05-01

#905: Clever & Smart: V tajném poslání - 75 %

Clever & Smart: V tajném poslání (Mortadelo y Filemón: Lo que el viento se dejó)
Vydalo nakladatelství Fortuna Print v brožované vazbě v roce 1992. V originále komiks vyšel v roce 1980 jako čísla 517 až 524. České vydání má 48 stran a prodává se v plné ceně za 58 Kč.

Scénář: F. Ibáñez
Kresba: F. Ibáñez

S tímhle komiksem jsem měl docela práci, když jsem se snažil zjistit, z jakého původního španělského čísla je vycházeno, protože v českém vydání to není přesně uvedeno. Přece jen se jedná o starší kousek na českém trhu, který ještě vyšel v době komiksového boomu po Sametové revoluci. Strávil jsem nad hledáním několik desítek minut, možná to byla i hodina, nebo více, přece jen jsem si to neměřil. A proč to? Tak kromě toho, že mám posedlost najít něco, co se mi najít nedaří, tak hledání bylo komplikováno skutečností, že F. Ibáñez (celým jménem Francisco Ibáñez Talavera) je pořádný grafoman, a to i v oblasti kresby, protože od roku 1958, kdy vyšly první krátké příběhy s titulními postavami (sešitově vychází od roku 1969), dokázal vytvořit již 200 sešitů a další se chystají. Konkrétně se tedy jedná o původní číslo 48 s názvem "Lo que el viento se dejó".

V roce 2016 bude Ibáñezovi již 80 let, ale pořád je činný a pořád jsou vydávány tři sešity ročně! A to byl v letech 1988 až 1999 schopen vydávat i šest sešitů za rok. Přiznám se, že jsem o sérii nevěděl a všechna ta čísla na mě udělala neskutečný dojem. F. Ibáñez tak vytvořil jednu z největších sérií tvořenou jediným autorem vůbec. Ve Španělsku je série známá jako "Mortadelo y Filemón" a v angličtině se překvapivě jedná o sérii "Mort & Phil". Kde se tedy vzal "český" název? "Clever & Smart" je jméno série z německého vydání (a případně také norského). České vydání tedy vychází primárně z německého. Nakladatelství Fortuna Print navíc nešlo se sérií nijak daleko a vydalo pouze příběh "V tajném poslání".

Když si knihu otevřete, nebude vám moc dlouho trvat, abyste se rozkoukali. Postavy jsou vám v krátkosti představeny a hned vám dojde, že i když jsou Clever a Smart agenti, tak jsou to asi pořádní nešikové. Když se ale před vámi začne odvíjet příběh a děj se rozvíjí, možná budete trochu zírat na to, co vlastně všechno uvidíte. Tohle je neskutečně ujetá, absurdní podívaná, kde má humor jen minimální omezení, která se týkají především toho, že neteče krev a nic se nemůže stát. Clever i Smart jsou povětšinou obětí vlastních špiónských praktik, dostávají se do situací, kdy jsou mláceni, napichování, pronásledováni divokou zvěří, rozběsněnými psy i lidmi, jednoduše každou chvíli dostávají na budku, ale bez následků. V dalším panelu jsou v pořádku a jede se dál. Ano, tohle je animovaná groteska v komiksu.

Humor vám dokáže vyrazit dech a jsem si jistý, že se najde velké množství lidí, které tohle prostě nebude bavit. Je to moc uvolněné, moc bez zábran a moc šílené v tom, kolik se toho děje. On je děj vlastně minimální. Jde o to zjistit, kde se v malé, inteligenčně zaostalé vesnici nachází bomba. Na začátku mají Clever a Smart rozkaz, na konci to nějak vyřeší, ale to důležité je mezi tím. Jsou to jednotlivé příhody toho, co se jim děje, jak se jim daří, respektive nedaří bombu najít, a do jakých šlamastyk se dostávají. Je až neuvěřitelné, jaké scény na sebe dokáže Ibáñez vršit, protože máte pocit, že tohle je vír nápadů, který vás prostě musí strhnout. A pokud se necháte strhnout, bude vás to bavit.
F. Ibáñez v roce 2004

"Clever & Smart: V tajném poslání" je jediný sešit, který u nás vyšel, a už je to nějaká doba. Vydavatel si celkem dal práci s překladem, a tak místy vyznívají dobře nejen vtipy kresebné, ale i ty slovní. Bohužel série se neujala a nemyslím si, že by se dnes ujala. Je to příliš specifické, navíc ani nevím, jestli by tohle ocenily děti. Jsem docela rád, že se mi tenhle komiks podařilo najít - ano, někdy se vyplatí prohledat police s knihami u příbuzných a známých - ale pochybuji, že se česky někdy dočkáme nějakého dalšího dílu. Přitom je tohle tak ujetý a uvolněný humor, že se u toho dá skutečně krásně relaxovat. F. Ibáñez je výtečný šílenec a patří mu poklona.

2 komentáře:

  1. Já bych si moc přál další díly v češtině.Je ostuda,že se dá sehnat jen německy.

    OdpovědětVymazat