2013-11-13

#372: Fly High!: Leť výš 3 - 60 %

Fly High!: Leť výš 3 (Fly-High!)
Vydalo nakladatelství ZonerPress v brožované vazbě v roce 2013. Původně vyšlo na pokračování v magazínu Ribon (japonsky りぼん) a souborně pak v roce 2008 u Shueisha, Inc. Kniha v originále nese název "Fly-High!". České vydání má 200 stran a prodává se v plné ceně za 180 Kč.

Scénář: Nacumi Óči
Kresba: Nacumi Óči

Série "Fly High!: Leť výš" se mi zamlouvala a bavila mě, ale je dobře, že už skončila. První dva díly v sobě měly lehkost, dobře se četly, byly správně ujeté, a tak ani nevadilo, že jsou romantické. Ne, že by tohle mělo vadit, ale někteří mají vůči romantice automaticky předsudky. To je škoda, protože takové mangy jako "Fly High!: Leť výš" nebo "Líbání zakázáno" mohou pobavit vlastně kohokoli, i když žánrově jsou na první pohled celkem jasně zaměřené. Je to dáno tím, že je zde místo pro absurdní humor a dobré hlášky. Mně osobně se zrovna na "Fly High!: Leť výš" skutečnost, že se celkem obyčejná romance propojuje se superschopnostmi, což vede k celkem zajímavým situacím. Na tomhle alespoň stály první dva díly, jenže teď nás čekalo rozhřešení.
Kniha "Fly High!: Leť výš 3" není složena pouze z ukončení série, ale jsou zde další bonusové příběhy. Klasická série "Fly High!: Leť výš" tak zabírá trochu více jak polovinu knihy. Jak to dopadlo s Meru? Jak to dopadlo s Hotaru? A s kým vlastně bude Meru chodit? Vybere si ruku nebo Ičiju? No, tohle se tady vyřeší, docela se pořeší i minulost, ale je tu jeden problém. Autorka se nechala nést vidinou konce - nevím, jestli byl úmyslný nebo vynucený slabším prodejem - a rozhodla se tomu dát váhu. Problém s tímhle komiksem je ale v tom, že je najednou až neskutečně nepřehledný. Velmi špatně se čte, a to jednoduše proto, že na panelech je velké množství postav a vy prostě nevíte, která mluví, protože Japonci moc ty vodící části bublin neřeší. Díky velkému množství postav na scéně pak dochází i k tomu, že už ani nevíte, kdo je kdo. Vzhledem k tomu, že se to dá poznat jen podle účesu, je to rozpoznání samo o sobě docela náročné.
Nacumi Óči ukončila příběh. Není zde žádná velká pointa, je to prostě takové hezké, očekávané. Skoro mi pak přijde, že všechny bonusové příběhy jsou zde pak proto, aby autorka uchlácholila svoje fanoušky a dala jim náplast na brblání v případě, že nebyly s ukončením série moc spokojeny. je ovšem pravda, že když jste četli mangu jen kvůli romantice, to v posledním díle dostane. Drama, které končí šťastně. A láskyplně. Víc ale nesmíte čekat, protože to tam není. Bonusová příloha "Aoi High!" se opět vrací k Meruiným rodičům, což je sice fajn, ale vyznění je v podstatě stejné jako bonusová kapitola v předchozí knize. Protiklady se přitahují, to je asi všechno, co se k tomu dá říct.
Mnohem zajímavější je pak druhý bonusový příběh, který je nazvaný "Den jako stvořený pro zlomené srdce". Nacumi Óči ukazuje, že i romance, kde není výsledkem happy end, může být krásná. Autorka se vrací k postavě Kasumi, která byla celou dobu do Ičiji zamilovaná, ale její láska nikdy nebyla opětovaná. Ičija ji vždy bral jen jako kamarádku. Jedná se o trpitelský příběh, ale je krásně podaný a ukazuje, že romance se skutečně dá pojmout různě a pořád fungovat. Na tento příběh pak navazuje klasická teen romance o první lásce a její nesmělosti. "Polední hvězda Spika" je o dvojici, která si k sobě najde cestu i přesto, že si pořád hází klacky pod nohy. Spojitost s příběhem série "Fly High!" zde existuje v úvodu, ale není nijak důležitá. Prostě klasika, nijak nevybočuje, ale mladé srdce zasažené láskou asi potěší.

"Fly High!: Leť výš 3" je nejslabší knihou celé trilogie, což je škoda, vzhledem k tomu, že se jedná o díl poslední. Jsou zde momenty, které potěší i širší čtenářské publikum, ale přece jen je zde mnohem více vidět, na koho bylo zaměřeno. Chcete romantiku, tady ji dostanete. Místy je to až sladkobolné, ale pokud vám tohle nevadí, pokud to máte rádi, mangu si užijete. Jak jsem říkal v úvodu, asi je dobře, že série skončila třetí knihou, protože se tak nemohla moc zkazit
.

Komiks "Fly High!: Leť výš 3" můžete zakoupit přímo u nakladatelství ZonerPress.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Fly High!: Leť výš 1"
"Fly High!: Leť výš 2"

2 komentáře:

  1. Na tenhle komiks už delší dobu koukám v Levných knihách, ale ještě jsem se neodhodlala koupit. Možná, až se budu jednou hodně nudit. Na romantiku zrovna nejsem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ten třetí díl je hodně romantický, ale ty první dva mě rozesmály a dobře se četly. Byly zde příjemné ujeté momenty.

      Vymazat