2021-03-08

#DP141: Nejmocnější hrdinové Marvelu #99: Silk

 Autorem článku je Daniel Palička  


Vydalo Hachette Fascicoli v pevné vazbě v roce 2020. Původně vyšlo jako číslo 4 třetí řady série Amazing Spider-Man a jako čísla 1 až 7 série Silk v nakladatelství Marvel. České vydání se prodává v plné ceně za 249 Kč na stáncích


Scénář: Robbie Thompson, Dan Slott

Kresba: Tana Ford, Stacey Lee, Annapaola Martell, Humberto Ramos

Po knize “Nejmocnější hrdinové Marvelu #98: Superior Spider-Man” se v rámci červené kolekce seznamenujeme s dalším zástupcem rozsáhlého Spider-Verza. Tentokrát jím je relativně nová, vskutku unikátní postava, jež světlo světa spatřila na stránkách série Amazing Spider-Man. Jmenuje se Cindy Moonová, ale je známější pod svým přízviskem Silk. A jak se za malou chvíli dozvíte, za jejím zrodem stál marvelovský event. Ale zbytečně nepředbíhejme. Začneme pěkně popořadě. 



Výjimečně se nám do rukou dostává svazek, v němž najdeme pouze jeden moderní ucelený příběh “Život a doba Cindy Moonové”. Je rozdělen na dvě části, kdy každou má na starosti jiný kreativní tým. Nejprve se podívám na zoubek úvodu z pera Dana Slotta, jenž původně vyšel v čtvrtém čísle třetí řady série Amazing Spider-Man. Jedná se o tie-in vztahující se k eventu “Original Sin”. Původně šlo o velkou událost od oblíbeného scénáristy Jasona Aarona, ve kterém notoricky známí superhrdinové Marvelu museli vyšetřovat zavraždění Uatua Pozorovatele. Během něj se, vzhledem k určitým okolnostem, mnoho lidí dozvědělo dlouho utajované tajemství, o kterém nikdy předtím nevěděli, a pocity, jež prožívali, pak byly do detailu zobrazeny v jejich samostatných sériích/minisériích. V případě Spider-Mana došlo k nevídanému zjištění: Peter Parker nebyl jediný, koho kousnul radioaktivni pavouk. Jak se ukázalo, kromě něj byl pavoučími schopnostmi obdařen ještě jeden člověk - mladá nevinná dívka jménem Cindy Moonová. Po jedné potyčce je proto Spíďa nucen zjistit více a dopátrat se k tomu, o koho vůbec jde a proč před ním byla tato šokující informace utajená.



Co musím vyzdvihnout ze všeho nejvíce, je fakt, že Dan Slott dokázal Silk mistrně zakomponovat do uceleného vesmíru Marvelu, čemuž jsem se někdy sám divil. Ano, mnozí z vás si sice mohou říct, že není nic těžkého na vytvoření zcela nové postavy, jelikož to dokáže každý druhý scénárista, ovšem pracovat s ní v mnohem rozsáhlejším univerzu není legrace a ještě ke všemu ji začlenit do spidermanovského mýtu tak, aby nepůsobila trapně či strašně prvoplánově, v žádném případě není jednoduchá disciplína. Navíc, objevila se v rámci tie-inu k události mnohem větších rozměrů, takže kromě obřího odhalení se autor musel věnovat nejen retrospektivnímu vzpomínání na minulost, ale také dění kolem již zmíněného “Original Sin”. 



Když všechny výše zmíněné věci bereme v potaz, dokážeme sešit ocenit o to více. Ale i kdybychom všechny faktory ignorovali, stále se nemohu ubránit dojmu, že jsme dostali výborný komiks, excelující především z vypravěčského hlediska. Slott, jenž má se psaním Spider-Mana nemalé zkušenosti, prostřednictvím jednoho jediného sešitu posunul jeho charakter o kus dál a hodil před něj nelehké překážky, na něž se musí brzy připravit. Zároveň dokázal pavoučí mytologii rozšířit o zajímavý prvek, který nejednoho čtenáře překvapil, a to v dobrém smyslu slova. Samozřejmě, nesmím opomenout ani Humberta Ramose, protože právě jeho výtvarný styl dodává akčním sekvencím šťávu a protagonistům ždibec roztomilosti. Z objektivního hlediska sice některým neznalým čtenářům nemusí sedět lákání na události, které mají teprve nastat, a odkazování na minulé série (především na jeden dnes již legendární run), ovšem dle mého názoru se nejedná o aspekty, jež by výrazněji srážely celkovou kvalitu. Pakliže jste znalým fanouškem, nebude pro vás problém se v některých pasážích lépe orientovat. 



Po výborném startu se přesouváme k hlavní části - k sedmidílné sérii od Robbieho Thompsona z roku 2015. Navazuje hned na několik důležitých příběhů, včetně eventu Spider-Verse, kde Spider-Meni z různých alternativních realit museli spojit síly, aby porazili navrátivšího Morluna s celou jeho rodinou. Tvůrci kompletu naštěstí mysleli na čtenáře, a tak nám ještě před začátkem první kapitoly naservírovali rekapitulaci, díky níž  se dozvíme, co se dosud stalo. Hned nato se přesouváme k hlavnímu dění. Cindy Moonovou sledujeme ve chvíli, kdy už nabyla řadu zkušeností. Se Spider-Manem se dokonale obeznámila a po mnoha bohatých zkušenostech, kdy byl v sázce celý pavoučí multivesmír, se usídlila v New Yorku, kde pracuje pro J. Jonah Jamesona v Daily Bugle. Samozřejmě, nebyl by to pravý život bez zákeřných zlosynů, a právě proto je Silk nucena úspěšně zvládat jak osobní povinnosti, tak hrdinské souboje se záporáky.                          



Hlavní část knihy mi zpočátku moc nesedla, což bylo způsobeno hlavně výtvarným stylem, který docení hlavně mladší čtenáři, a scénář mi nepřišel kdovíjak objevný. Každopádně, pak přišel zlom. Od konce prvního sešitu vyprávění nabralo druhý dech. V tu chvíli jsem si začal užívat každičký moment, byť musím uznat, že zapojení některých záporáků a pár odboček mi moc nesedlo. Každopádně, i přes tyto vady mě Thompsonova série ohromila. Scénárista naplno využil sedm sešitů, na jejichž prostoru dokázal úspěšně vykonstruovat zápletku, ve které se nešetří dynamickými akčními sekvencemi, hravými, dobře načasovanými interakcemi mezi postavami a nečekanými zvraty. Příběh má spád a skvěle odsýpá, přičemž kresba, ačkoliv je mířená spíš na mladší čtenáře, jej pěkně doplňuje. A abych nezapomněl, musím taktéž ocenit práci s titulní hrdinkou, kterou si doslova zamilujete. Za všech sedm sešitů si projde vskutku zajímavým vývojem, což je podpořeno zejména konverzacemi s dalšími hrdiny propojeného marvelovského vesmíru, a zároveň si uvědomí řadu důležitých věcí v životě. Je trochu škoda, že sedmé číslo se muselo za každou cenu vztahovat k jedné tehdy trvající události, to však nemohl kreativní tým jakkoliv ovlivnit. Navíc, Thompson ukočíroval závěr se ctí. Takže až se dostanete do finále, očekávejte emocionální bombu, jež některé jedince může slušně zasáhnout.  



Svazek “Nejmocnější hrdinové Marvelu #99: Silk” je perfektním příkladem komiksu ideálně fungujícího na seznámení s postavou, jejíž charakter má bezpochyby co nabídnout. Oba příběhy splňují požadavky kvalitního moderního díla - z výtvarného hlediska jsou na špičkové úrovni, scénář má spád a nenajdete v něm slabá místa, postavy jsou napsané sympaticky a směřování děje nemá chybu. Upřímně, původně jsem od recenzovaného kousku nic nečekal. O to více jsem byl překvapený z výsledku. Osobně bych mohl Silk zařadit mezi jeden z nejlepších svazků druhé řady NHM, ba dokonce bych si dovolil tvrdit, že jde o jeden z nejlepších svazků celé kolekce. Jestli hledáte kvalitní počin, jenž vám představí neotřelou postavu, která má co nabídnout, pak následující komiks vřele doporučuji. Rozhodně nebudete litovat.     

Žádné komentáře:

Okomentovat