2013-08-01

#224: Neuvěřitelný Hulk (2008) - 60 %

Neuvěřitelný Hulk (The Incredible Hulk, 2008)
Režie: Louis Leterrier
Scénář: Zack Penn
Hrají:
Edward Norton (Bruce Banner)
Liv Tyler (Betty Ross)
Tim Roth (Emil Blonsky)
William Hurt (Generál Ross)

"Neuvěřitelný Hulk" byl druhý film v rámci většího projektu Marvelu, projektu, který k nám měl přivést - a nakonec také přivedl - "Avengers". Možná tohle byla chyba, že šel jako druhý, možná byl problém v tom, že Hulk měl ve filmu nepříliš dobrou pověst. Přesto se podařilo natočit dobrý film, to zase ne že ne, ale rozhodně to není film, z něhož by nezaujatý divák skákal do vzduchu. Jméno Hulka bylo vláčeno blátem díky snímku "Hulk", který ukázal, jak může být film průser, když se zůstane u toho, že je to film komiksový a jako takový se vytvoří. Jako kdyby měl Ang Lee zájem na tom vytvořit filmový komiks. To prostě nejde. Komiksy mají přehnané zápletky, jsou zde klišé, která jsou i pro fanoušky mnohdy těžko snesitelná, a především, co funguje na papíře, nemusí fungovat na plátně. A nefungovalo. "Hulk" nám měl představit komiksovou postavu a nezvládl, o to samé se pak pokusil snímek "Neuvěřitelný Hulk" a povedlo se mu to alespoň o trochu lépe. Není to totální výhra, ale pokrok je rozhodně patrný.
Vypadá to, že to bolí
Když se budeme na snímek "Neuvěřitelný Hulk" dívat jako na něco, co mělo představit hrdinu, předpokládám, že většina z nás bude spokojena. Je to skutečně představení postavy, jak bychom ji patrně měli vnímat. Rozpolcený člověk, který se snaží ovládnout svoje vnitřní démony, ale není toho schopen. Stačí strašně málo a promění se v běsnící monstrum, které kolem sebe rozsévá destrukci. V tomhle zůstal Marvel velmi opatrný a nedělá z Hulka skutečnou zrůdu. Tam, kde Mark Millar nechal v "Ultimates" Hulka skutečně ničit, a nejen budovy, al i lidské životy, tam je snímek "Neuvěřitelný Hulk" a následně i film "Avengers" příšerně umírněný. Myslím, že tahle postava má v sobě obrovský psychologický potenciál, který by šlo vystavět na dokonalém rozporu jejích dvou části, na odpouštění a trápení, na ničení a snaze ho zastavit, ale do hloubky se zatím nikdo pořádně nepustil. Mark Ruffalo, nový Hulkův představitel, by to herecky zvládl naprosto skvěle, ale zatím prostor nedostal. A stejně bych se bál i příběhu, který by mu byl přišit "na míru".
Picture of Liv Tyler and William Hurt in The Incredible Hulk Picture Number 12
Kdo z nich nevěří čemu?
Edward Norton je také vynikajícím hercem, o tom asi nikdo nepochybuje, a pokud by měl někdo dát Hulkovi tu děsivou rozporuplnost, měl by to být právě on. Jenže scénář Zacka Penna z něj udělal jenom člověka, který se snaží ovládnout svojí bestii, ale to nedokáže, protože musí chránit. Jsou zde momenty, které by se daly nazvat psychologické, momenty, které ukazují vyvržení nejen monstra, ale i člověka, ale v konečném důsledku je to vlastně jen další film podle komiksu, který je naprosto skvělý v provedení Hulka a jeho bojích, ale v zápletce je příliš průhledný a příliš jednoduchý. Na postavách je to jasně patrné. A že byli vybráni skvělí herci!

Kdo s koho
Liv Tyler jako Betty Rossová je bohužel zase jenom kráskou, o kterou má hrdina bojovat. Její postava má význam, ale ani ten není naplno využit. William Hurt, geniální herec, je nastrčen do role Bettyina otce, generála, který je skutečným magorem, plochá postava, která je definována jako ten, co chce chránit svojí dceru, ale ve skutečnosti je to jenom ten hajzl, co chce pro sebe získat látku, která z Bruce Bannera dělá to, pro co se ho všichni bojí. A nakonec Tim Roth, jehož postava je i vzhledem ke snímku "Iron Man" velkým problémem. Jako kdyby se scénáristé obou filmů potkali na pivě, řekli si svoje nápady a pak je přetavily do dvou filmů, kde jsou ale záporáci v podstatě totožní. Vlastně jde o to, aby proti titulnímu hrdinovi stál padouch, který je na první pohled silnější, ale stejně nemá právo vyhrát, protože něco dělá špatně - je to od pohledu zlý člověk. A tak se snímek vlastně mění jen o další variaci dobra se zlem, která není tak nápaditá, jen v té závěrečné bojové scéně je skutečně fenomenální. Jenže i tak je to docela málo.
Chceš si dát férovku?
"Neuvěřitelný Hulk" je nesrovnatelně lepší, než předchozí "Hulk", ale to nic nemění na tom, že to není žádný velký film. Hulkovi stále ještě pořádný film chybí a já jsem jen zvědavý, jestli se na něj dostane. Nejlepším Hulkovým filmem se tak stali vlastně "Avengers". Osobně jsem celkem rád, že roli převzal Mark Ruffalo, protože do toho pojetí, které si Marvel zvolil za své, mi sedí mnohem více než až příliš intelektuální a uzavřený Norton. Ale to už je na každém, aby se rozhodl, co mu sedí více. Já doufám, že Hulk se svého vlastního filmu konečně dočká. Je jedno, jestli bude pojat spíše jako "Avengers" anebo spíše jako psychologické drama, ale hlavně, ať si jako předlohu vezmou autoři nějaký z lepších Hulkových komiksů. A má takové, mohli jsme to vidět v komiksu "Tiché výkřiky", který vyšel v rámci "Ultimátního komiksového kompletu".

2 komentáře:

  1. Anonymní1/8/13 11:12

    Jojo, souhlasím s tím, že Mark Ruffalo je nejlepší Hulk, škoda, že nemá svůj vlastní film.

    Co se týká filmu Neuvěřitelný Hulk - líbil se mi víc než první Hulk, trošku mi nesedí Ed Norton, je takovej nemastnej neslanej, ostatní obsazení svoje role zahráli v pohodě.

    No prostě myslím, že by se filmaři mohli pokusit do třetice všeho dobrýho o třeba Surprising Hulk, kde už sám název napovídá, že budete překvapení v každým případě :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Surprising Hulk je docela zajímavý nápad:-D jsem docela zvědavý, jestli se na tu třetici opravdu dostane., Já teda doufám, že ano. A Mark Ruffalo je vážně skvělý, jen se bojím, aby jeho pojetí Hulka nefungovalo jen v týmovce...

      Vymazat