2015-07-02

#949: Sadida v nebezpečí - 50 %


Sadida v nebezpečí
Vydalo vlastním nákladem v roce 2014. Vydání má 16 stran a prodává se v plné ceně za 69 Kč.

Scénář: Prokop "Neoworm" Smetana
Kresba: Prokop "Neoworm" Smetana

Na letošní Crwecon jsem jel hlavně s tím, abych se trochu seznámil - no, trochu více - s českou manga scénou. Byl jsem zvědavý na věci, které se nikde moc sehnat nedají, a to hlavně proto, že jsem byl domluvený na tom, že od nakladatelství Kobuty koupím nějaké starší komiksy, které vydalo. A jak jsem si tak procházel mezi různými prodejci, všiml jsem si jednoho, který seděl u stolečku, na němž ležel sešit, který mě na první pohled zaujal. Ano, byl to sešit "Sadida v nebezpečí". A ano, zaujal mě tím, že je na obálce nahá dívčina, která je klasicky zakryta, aby mohla představivost běžet na plné obrátky.

S Neowormem jsem se poprvé setkal - myslí tedy s jeho tvorbou - ve sbírce "Ještě jsme ve válce", kde kreslil komiks "Pavel Macháček a gestapácké razítko", u kterého spolupracoval i na scénáři. Neoworm je Prokop Smetana, který má mimochodem na svědomí skvělou obálku ke sborníku "Vějíř 2015", a pokud byste se o autorově tvorbě chtěli dovědět více, stačí zavítat na jeho profil na DeviantArtu. Kromě toho jeho komiksy najdete také v prvních čtyřech "Vějířích".

To, že je Sadida postava ze hry "Dofus", jsem se dověděl vlastně až poté, co jsem komiks začal číst a dostal se k textové stránce, která je v šestnáctistránkovém sešitu obsažena. Prokop vysvětluje, jak se k příběhu dostal. A o čem, že příběh vlastně je? Bez znalosti hry "Dofus" před sebou máte jen kraťas o tom, jak si jde rytíř krajinou a má to štěstí, že může zachránit ctnostnou pannu, aby zjistil, že zase tak ctnostná není. A tak na to hupnou. To je celé. Za prvním komiksem pak následuje ještě jeden, "Hrdinové", který vypráví hodně klasický příběh o tom, co to obnáší být hrdinou a jak takový život může skončit.

Ani v jednom případě se nejedná o příběh, který by nějak moc vybočoval, ale u obou dostanete to, co očekáváte. V tom prvním je to celkem povedená sexuální scéna, v tom druhém zase tragické, ale tak nějak správné a čestné finále. Jsem docela rád, že se mladí tvůrci snaží takhle zaujmout a jdou do toho, že si komiks vydají vlastním nákladem. Doufám, že se podařilo náklad prodat a že se s Prokopovou tvorbou budeme setkávat ještě dále. "Sadida v nebezpečí" díru do světa neudělá, ale o autorech prostě musí být slyšet.

3 komentáře:

  1. Hmm, koukám, že Sadida je pozpátku Adidas :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sakra! To mě nenapadlo...

      Vymazat
    2. To je ten pověstný francouzský smysl pro houmor ~_^.

      Vymazat