2018-08-31

#1795: Vycházející hvězdy 1: Zrozeni z ohně - 60 %


Vycházející hvězdy 1: Zrozeni z ohně (Rising Stars 1: Born in Fire)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2005. Původně vycházelo jako čísla 1 až 8 série "Rising Stars". Souborně vyšla kniha v roce 2001. České vydání má 192 stran a prodává se v plné ceně za 499 Kč.
Scénář: J. Michael Straczynski
Kresba: Keu Cha, Ken Lashley, Christian Zanier

J. Michael Straczynski je skvělý scenárista, i když také on má svoje mouchy, ale v případě knihy "Vycházející hvězdy 1: Zrozeni z ohně" o tom příliš nepochybuji. I když je inspirace "Strážci" místy hodně patrná, je to pořád jen inspirace a Straczynski pojal dílo po svém, trochu v mainstreamovém duchu, což je ale dáno hlavně kresbou. A právě kresba je dle mého nejslabší stránkou celého komiksu. Straczynského příběh si místy říká o jinou, temnější kresbu, ale místo toho tvůrci přijdou s namakaným frajerem, který se na stránce vyjímá jako kulička z hovna, o které se tvůrce snaží tvrdit, že je to perla. A to je strašná škoda. Tady se jedná o naprosté nepochopení příběhu a jeho přenesení do kresby, která mu nesvědčí. Alan Moore věděl, proč chce pro "Strážce" Dava Gibbonse. Díky němu příběh se svou hlubokou a temnou podstatou skvěle vynikl, a přesto byl stále do jisté míry superhrdinský.

Tohle se o komiksu "Vycházející hvězdy 1: Zrozeni z ohně" říct nedá. J. Michael Straczynski se snaží o to, aby vytvořil příběh, který je nový, jiný anebo alespoň dobrý, pevný v základech, což je celkem obstojné na někoho, kdo takto vytvořil svou první originální komiksovou sérii. Ale scenárista měl už dobrou průpravu díky seriálu "Babylon 5", který byl také tvořen na pokračování a podobně jako u komiksové série, také mohl skončit dřív, než autor zamýšlel, protože diváci, respektive čtenáři, udávají producentům jasné impulsy, jestli v sérii dál pokračovat, či nikoli. Ale Straczynski dostal dvakrát šanci a dvakrát měl k ruce něco, co bylo dobré. "Vycházející hvězdy 1: Zrozeni z ohně" rozhodně nejsou výjimkou, jen mu to dle mého názoru ti kreslíři trochu kazili.

Jako kdyby kresba, o kterou se podělili Keu Cha, Ken Lashley a Christian Zanier, nedokázala vystihnout hloubku postav, která je ale smyslem celého příběhu, jako kdyby se jednalo jen o nějaká pěkná pozlátka, kdy některé postavy, především mužské, je od sebe celkem těžké rozeznat. Pokud vedle sebe sedí Joshua, Jerry a Jason, není ta podobnost dána jen jmény. A Joshuu poznáte jen podle toho, že má trochu jiné vlasy. Postavy jsou ale základem příběhu, který se točí kolem toho, že zde bylo 113 dětí, které byly v jeden den ovlivněny podivnou září na nebi. V té chvíli byly všechny děti ještě v děloze, ale záře je ovlivnila a každé se narodilo se speciálními schopnostmi. Supersíla, létání, telekineze, ovládání ohně atd. Každé dítě ser projevovalo jinak, některé vůbec a na poznání svých schopností muselo čekat dlouho. Anebo se vůbec neobjevily.

Vzhledem k tom, že dětí bylo tolik, bylo celkem jasné, že se musí něco pokazit. Každé bylo svou osobností, každé mohlo v očích některých představovat hrozbu. A tak došlo k tomu, že byly všechny děti sledovány, nemohly svoje schopnosti používat, vyrůstaly v prostředí, které je mohlo milovat, ale i nenávidět. A my sledujeme jak minulé události, tak především současnost, kdy dochází podle všeho k systematickému vyhlazování jednotlivých nadaných jedinců. V knize "Vycházející hvězdy 1: Zrozeni z ohně" dokonce i zjistíme důvod, ale všechno teprve začne. Osobně jsem docela zvědavý na to, jak se scenárista s příběhem dál vypořádal, především pak z českého pohledu, protože série měla celkem dvacet čtyři sešitů, ale u nás jich vyšlo jenom čtrnáct. Bohužel to vypadá na další neukončenou komiksovou sérii v českém vydání. A podle všeho zastavenou v tom nejlepším.

Komiks "Vycházející hvězdy 1: Zrozeni z ohně" zakoupíte na stránkách eshopu Crew.

Žádné komentáře:

Okomentovat