2013-09-24

#295: Iáson a argonauti - 80 %

zavřít
Iáson a argonauti (Jason and the Argonauts)
Vydalo nakladatelství Grada Publishing v brožované vazbě v roce 2013. Původně vyšlo v roce 2011 jako "Jason and the Argonauts" pod indickou značkou Campfire. České vydání má 104 stran a prodává se v plné ceně za 219 Kč.
Knihu koupíte se slevou na serveru KupKomiks.
Knihu můžete zakoupit na stránkách Minotaur.

Scénář: Dan Whitehead podle řecké báje
Kresba: Sankha Banerjee

Asi to není zase tak obecně známo, ale řecké báje jsou jedny z mých nejoblíbenějších příběhů. Doslova nesnáším, když se z těchto klasických příběhů dělají různé hollywoodské paskvily a přiznám se, že si vybavuji snad jeden jediný film, který mě okouzlil - "Souboj Titánů". Mám samozřejmě na mysli původní film. Kdysi jsem viděl i "Jásona a Argonauty" z roku 1963, ale přiznám se, že to už je tak dlouho, že se mi nechce hodnotit, abych nebyl neobjektivní. Na efekty Rye Harryhousena se však jen těžko zapomíná. Tímhle úvodem jsem chtěl jen naznačit, že těžko snáším filmy jako "Trója" nebo série "Percy Jackson", protože berou báje a dělají z nich něco naprosto nesmyslného. Když je zachována podstata a příběh upraven, převeden do moderní podoby, dobře, proč ne, ale je fakt, že něco takového - a kvalitního - jsem zatím neviděl.
© Grada Publishing, 2013

Jsme ale u komiksů, kde si také tvůrci rádi hrají. Stan Lee z nordického boha udělal superhrdinu a samozřejmě sem tam zapojil i řecké bohy a hrdiny. Herkules byl studiem Marvel převeden na Manhattan, kde mohl vykonávat svoje kousky v sérii "Herc". Ne, ani to není ono. Grada však vydává komiksy, které se snaží klasiku převést do panelů. Tady jsem se tedy mohl bát hlavně toho, že i klasika bude postavena na hlavu a ztratí svoje kouzlo. Tohle se však ani zdaleka nestalo a já jsem jen zíral na to, jak se tohle album povedlo a jak se klasická řecká báje krásně přenesla do komiksu.
© Grada Publishing, 2013

Projekt Campfire, který je investován indickou společnosti, od které Grada přejímá komiksy v paperbacku a v menším formátu (není součástí "Skvělých děl světové literatury") a ty následně překládá, je projektem celkem zajímavým a je nutno říct, že i celkem rizikovým. Přece jen indičtí kreslíři nemusejí mít vhodný vhled na evropský styl, navíc i zahraniční scénáristé nemusejí mít ten správný pohled na řecké báje. Jak se ale ukázalo, Dan Whitehead (na českém trhu nováček) převedl příběh o Iásonovi a jeho Argonautech do dobrého scénáře a nenechal zde mnoho hluchých míst, která někdy báje mít mohou. Nechal příběhu i jeho morální rovinu, která v závěru celkem bije do očí, ale tohle jsou báje, ty byly s tímhle účelem vytvářeny a dál vyprávěny.
© Grada Publishing, 2013

Iáson, aby se mohl stát králem své země, z níž byli jeho rodiče vypuzeni, musí splnit úkol - přivézt zlaté rouno. Ač má za sebou Héru, bohyni, která mu přeje, jeho cesta vůbec nebude jednoduchá. Vytváří silnou skupinu hrdinů a oddaných bojovníků, kteří za ním budou stát a poplují se s ním na lodi Argó až do Kolchidy, kde je rouno pod dohledem obřího draka. Na cestě je čekalo mnoho dobrodružství, nebezpečí, úkolů a také ztrát. Komiks se nesnaží převést báji v celé její podobě, přece jen je zde až mnoho dobrodružství, navíc jsou dostupné i trochu odlišné verze. Dan Whitehead napsal konzistentní scénář, který jako příběh skvěle funguje. Bohužel závěr už je trochu urychlený, respektive vzhledem k předchozí části se jeví jaksi zbrklý. Na druhou stranu už nebylo co natahovat.
© Grada Publishing, 2013

Trochu mě překvapila kresba, která je dobrá, ale Sankha Banerjee zde ukazuje, že má trochu nedostatek v postavách, které v některých případech splývají. Hlavně Iáson je v některých chvílích naprosto nerozeznatelný od jiných postav. Nekonzistentnost v kresbě je patrná například i na nemrtvých, kteří jsou v jednu chvíli celkem děsiví, ve druhou chvíli pak směšní. Malinko mě zarazilo použití slova zombie, které přece jen nemá s Řeckem mnoho společného, ale jinak je jazyková stránka naprosto skvělá a je vidět, že překládal někdo, kdo ví, jak se skloňují řecká jména. Tohle zmiňuji hlavně proto, že v nedávné době jsem četl knihu, kde tohle bylo ignorováno. Ve svém žánru je tato kniha skutečně výrazný nadprůměr a zaslouží si pozornost. Tohle je zajímavý způsob jak prezentovat báje. Řecké báje by děti měly číst stále. A nejen děti by tak měly činit.

Komiks "Iáson a argonauti" můžete zakoupit na stránkách Grady.

Žádné komentáře:

Okomentovat