2015-10-06

#1009: Večerníčkův pohádkový špalíček - 40 %

Večerníčkův pohádkový špalíček
Vydala Česká televize v pevné vazbě v roce 2015. Vydání má 448 stran a prodává se v plné ceně za 499 Kč.

Scénář: Různí
Kresba: Různí


"Večerníček" je krásný fenomén, který provází české děti už celých padesát let. Však je také kniha takovým dárkem Večerníčkovi i dětem k tomuto jubileu. Za těch dlouhých padesát let bylo natočeno velké množství "Večerníčků" a je jasné, že tahle kniha, i když je to špalíček, nemůže obsahovat všechny, které znáte, které kdy byly natočeny, anebo i takové, které máte rádi. Je to jednoduše výběr padesáti večerníčků, které mapují oněch padesát let, kdy se z různých pohádek mohou děti stále těšit. Ten výbor je skutečně celkem reprezentativní, ale jak se vám může u podobných výběrů stát, někteří vaši oblíbenci budou chybět.

V tomhle ohledu bych se pozastavil nad tím, že třeba mně tam strašně chybí trojice "Večerníčků", která já osobně považuji za velmi důležité, a myslím, že se mnou budou souhlasit i jiní, protože se jedná o skutečně slavné "Večerníčky". Nepřítomnost Štaflíka a Špagetky je možné omluvit tím, že letos vyšla samostatná kniha s těmito hrdiny, ale co třeba "Večerníčky" jako "Mach a Šebestová" či "Pat a Mat" anebo jeden ze skutečně nejkrásnějších - "O krtkovi". Asi by se to dalo omluvit nedostupností práv, to si nejsem jistý, anebo tím, že třeba nejsou zachovány dost dobré materiály, ale to byste nesměli knihu otevřít. Zjistíte pak totiž, že zase tolik práce s ní redakce neměla.

Nechci snižovat zásluhy lidí, kteří na komiksovém špalíku pracovali, přece jen on i lettering dá práci, ale to, co nám a dětem nakonec je naservírováno, to je prostě jen snaha připomenout ty krásné animované pohádky, nic jiného. Systém vytváření komiksů byl jednoduše takový, že se vzal jeden díl daného seriálu, většinou ten první, ten se rozsekal na jednotlivé snímky a ty se přeměnily na panely, aby byla zachována návaznost děje. Takže to, co v knize vidíte, je vždy jeden díl daného seriálu, opravdu jednoduše převedený do komiksu, nic navíc. Doplněny jsou pak texty do bublin, případně pod panely.

Z tohoto "adaptování" vzniká hned několik zásadních problémů. V první řadě je to skutečnost, že grafická stránka některých "Večerníčků" už prostě není tak dobrá a nebyla zachována v takové kvalitě, aby na papíře vypadala dobře. Jsou zde rozmazané prvky pozadí i figur (například Ladovi "Bubáci a Hastrmani") anebo rozostření vzniklá zvětšením některého detailu - viz například hraní "Bráškové". Jednoduše řečeno, graficky v knize nejlépe vypadají "Večerníčky", které jsou poměrně nové a jejich grafika má dobrou kvalitu. Ale chyby nejsou pouze v tom.

Díky tomu, že došlo k rozstříhání dílu "Večerníčku" na jednotlivé panely a byly vybrány jen nějaké pro zachování plynulosti děje, došlo k tomu, že některé scény bylo nutné kvůli prostoru vynechat. To nakonec vede k tomu, že si sem tam nejste jistí, co se vlastně děje a jaká je návaznost. To se mi stalo například v závěru příběhu ze seriálu "Příběhy včelích medvídků", kde prostě chybí animace. Nejpodivněji pak v komiksové podobě vypadají "Vánoční koledy", které v tištěné formě v podstatě ztrácejí smysl. Bohužel se místy nepovedl ani lettering a vy si nejste jistí, jakou bublinou máte začít a jakou pokračovat, což je dáno tím, že postavy nestojí vhodně, ale také tím, že je místy používán opravdu podivný systém.

Pro mě je pak kniha "Večerníčkův pohádkový špalíček" hlavně sbírkou, která dovede upozornit na to, že zde jsou tato krásná díla české televizní tvorby, díla která stojí za to, a to nejen ta tradiční, jež jsou tu s námi dlouho, ale i mezi těmi novějšími se najdou zajímavé kousky, které vás dovedou zaujmout. Popravdě si ale myslím, že tahle kniha plní jen úlohu marketingového taháku, který vám připomene, že zde "Večerníček" existuje a že jste se na něj také koukali. A nejspíš znovu koukat budete. Pokud ale máte nějaká DVD s těmito pohádkami, raději se vrhněte na ně. Anebo si před sedmou pusťte televizi na správném kanálu, tam si "Večerníček" užijete vždycky nejlépe.

Knihu "Večerníčkův pohádkový špalíček" zakoupíte na stránkách České televize.

Žádné komentáře:

Okomentovat