2015-01-28

#838: Barma - 90 %

Barma (Chroniques birmanes)
Vydalo nakladatelství BB/art v pevné vazbě v roce 2011. Původně vyšlo jako "Chroniques birmanes" v roce 2007. České vydání má 272 stran a prodává se v plné ceně za 399 Kč.
Knihou koupíte v knihkupectví Minotaur se slevou.

Scénář: Guy Delisle
Kresba: Guy Delisle

Guy Delisle je autor, který má o čem psát, protože se podívá různě po světě. Jeho manželka je členkou organizace "Lékaři bez hranic", což je také v podtitulu knihy - "Na cestách s Lékaři bez hranic po Myanmaru". Oblíbený autor se tedy tentokrát se svou ženou vydal do Barmy nebo Myanmaru, jak chcete, a opět můžeme být vděční za to, že se rozhodl svoje cesty zmapovat prostřednictvím komiksu, což mu rozhodně jde skvěle. Byl tentokrát velmi velkorysý a svoje cesty a příhody nám popisuje na 272 stránkách. Je to pořádná knížka, která vám chvíli vydrží. Docela doporučuji si ji dávkovat postupně, protože nejen, že vám hned neuteče, ale také si jednotlivé dojmy více užijete.

A že je rozhodně co prožívat. Myanmar - já mám pořád radši to jméno Barma - je natolik zajímavou zemí, o které je rozhodně co psát. Docela by mě zajímalo, jak by se s Guyem naložilo, kdyby se do země pokusil vrátit někdy po vydání knihy. Kniha byla vydána v roce 2007, kdy byla země ještě diktaturou, ale je pravda, že oficiálně již byla diktatura zrušena, takže možná už není tolik důvodů se návštěvy země bát. On Delisle není ani ve skutečnosti moc kritický, proto by se na první pohled mohlo zdát, že vlastně není, proč by měl být minulým režimem nenáviděn, ale ono stačí, když věci popíšete tak, jak jsou. A ona pravda někdy stačí, nemusí být ani kritická a nemusí se ani nijak moc zdůrazňovat, jaké průsery kde jsou.

Popis Barmy Guyovýma očima - a jeho komiksem - je opět výborný, jako tomu bylo u knih, které jsem četl již v minulosti (viz níže). Opět se zaměřuje na jednotlivé epizodky, kdy některé jsou jen stránkové nebo dvoustránkové. Jsou zde i delší, ale všechny primárně tvoří obraz toho, jak Guy v Barmě pobýval se synem a manželkou, kterou za tu dobu tolik neviděl, protože ta se musela věnovat své práci u Lékařů bez hranic (MSF). Guy je vlastně muž v domácnosti, který se stará o synka, zatímco jeho žena Nadège je tou, kdo je hlavně mimo domácnost. Z toho také plynou celkem vtipné příhody. Nejen to. Dochází zde k zajímavému kontrastu toho, jak Guy popisuje svůj denní život, když tu najednou následuje epizoda o tom, jak krutý a bizarní může život v Barmě být.

Guy Delisle Barmu nešetří a skutečně ji popisuje tak, jak ji vidí. Samozřejmě, je to subjektivní pohled, ale informace jsou opět podávány na první pohled přesně. Navíc jsou prezentovány velmi lidsky a příjemně, jako kdyby jen tak, ledabyle, ale když knihu čtete, uvědomíte si, jak je život v jiných zemí divný a jak tam může být ještě divnější. Ale kromě toho, že je Guy upřímný ve věcech politických místních, je upřímný i v tom, jak se sám chová, co prožívá a jak jedná. Právě proto, že je schopen si ze sebe udělat srandu a je k sobě kritický, mu pak věříte i to ostatní, co se netýká jeho, ale jeho cest a světa, v kterém se v danou chvíli pohybuje.
Anglická obálka moc odlišná není

"Barma" je dalším skvělý životopisným/cestopisným komiksem, který Guy Delisle stvořil. Představuje nám zemi, kde to není vůbec jednoduché, ukazuje nám, že se dá žít skutečně různě a že si na to lidé zvyknou. Ono, když vám nic nezbývá, je to prostě tak nějak dáno. Baví mě poznávat svět právě prostřednictvím Delislových komiksů, protože má nadhled a nebojí se popisovat věci tak, jak jsou. Zatím nic dalšího v této oblasti nevydal, ale zaměřuje se na knihy o svém otcovství. Vzhledem k jeho humoru si myslím, že by i to mohla být zábava, ale uvidíme, jestli se na tyhle komiksy dostane i u nás.

Komiks "Barma" vydalo nakladatelství BB/art, u kterého můžete komiks zakoupit se slevou.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Jeruzalém: Rok v rozděleném městě"
"Šen-čen: Cestovní deník z Číny"

Žádné komentáře:

Okomentovat