2017-08-24

#1509: Útok titánů 12 - 40 %

Útok titánů 12 (Shingeki no Kyojin 12)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2017. Původně vyšlo jako kapitoly 47 až 50 v sérii "Shingeki no Kyojin" (japonsky 進撃の巨人), souborně v roce 2013 u Kodansha. Kniha v originále nese název "Shingeki no Kyojin 12". České vydání má 196 stran a prodává se v plné ceně za 189 Kč.
Knihu zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Hadžime Isajama
Kresba: Hadžime Isajama

Nemůžu si pomoct, ale jakoby se série s každou další knihou propadala o něco níže a byla stále méně a méně zajímavá. "Útok titánů 12" je zatím tou pomyslnou nejspodnější hranicí, kam se série z hlediska kvality dostala. Ne že by se zde nic nedělo, ne že by se děj nikam neposunul, ale prostě už to není ono, jako kdyby se z toho vytratilo všechno, co činilo sérii na začátku zajímavou. Z komiksu naprosto vymizela společenská kritika, která mě ze začátku tolik bavila a která dávala sérii "Útok titánů" něco navíc. Hadžime Isajama se rozhodl, že převládne akce, což ale není něco, co by ho šlechtilo. Akce se naopak jeví jako přílišná, skoro jako nástroj, který má jen zaplácat další díly, kde pořádně nevěděl, s čím přijít. Jako kdyby si myslel, že čtenáři mu sednou na lep a budou ho i za tohle chválit.

Já ho rozhodně chválit nebudu. Kniha je klasicky tvořena čtyřmi delšími díly, které na sebe navazují. Pokračuje se tam, kde se přestalo. Po přečtení první části v knize "Útok titánů 12" jsem si říkal, že tohle je vážně skvělý způsob, jak zapatlat v podstatě padesát stran a děj nikam neposunout. Když se dostanete na konec knihy, uvědomíte si, že za sebou máte skoro dvě stě stran a pořád jste se nikam neposunuli. Jako kdyby se chtěl Hadžime Isajama dostat na úroveň komiksu "Gantz", který má neskutečné akční tempo, ale dějově se posouvá skutečně pozvolna. Jenže tam, kde je "Gantz" ještě zábavný, tam je "Útok titánů" najednou nudný. A není zde pořádně nic, co by vás rozhodilo.

Celou dobu sledujeme Erena a jeho nedobrovolnou společnost. Čtveřice se snaží utéct průzkumníkům, kteří po nich jdou, protože ti chtejí Erena zachránit. Titáni se ale nevzdávají a doufají, že uniknou. Anebo každý sleduje trochu jiné záměry? Hadžime Isajama neopomene udělat nějaký drobný zvrat, abyste neusnuli a abyste si mysleli, že to je vlastně pořád napínavé a že se dozvíte nějakou důležitou skutečnost. Jediné, co mi v tomhle přišlo důležitá, byl fakt, že Ymir má ráda Cristu. Ale to už jsme tak nějak věděli z minula. Hadžime si nejspíš uvědomoval, že začíná natahovat děj bez nějakého posunu, a tak jsou v poslední části naznačeny nějaké skutečnosti, které by vás mohly naladit na další dění. A ano, v poslední kapitole v knize "Útok titánů 12" se odehraje i nějaká ta cool scéna.

Docela mě mrzí, jakým směrem se série "Útok titánů" ubírá, protože podle mého se stává jen přeplácanou, se spoustou postav, které jsou zbytečné a které se budou čtenářům plést, pokud si nepřečtou několik předchozích dílů. Bohužel ale mám pocit, že nebudou mít pořádnou motivaci tak učinit. Kniha "Útok titánů 12" je nabytá akcí, skutečně je jí nejvíce za celou dobu, alespoň podle mého soudu, ale není to akce, která by byla skvělá. Najednou si uvědomíte, že Hadžimeho kresba nečiní ty akční scény cool, i když některé by takové mohly být. Vyznívají nakonec tak nějak sterilně. Jsem ještě pořád zvědavý, jestli se podaří dějově sérii pozvednout a konečně přijít s něčím zajímavým. Prozatím je to ale tápání na místě, které nikam nevede.

Žádné komentáře:

Okomentovat