2017-08-21

#1506: Zlatá klasika 2: Romano Scarpa - 60 %


Zlatá klasika 2: Romano Scarpa (Hall of Fame: Romano Scarpa)
Vydalo nakladatelství Egmont v pevné vazbě v roce 2017. Původně vyšlo "Hall of Fame: Romano Scarpa" v roce 2017. České vydání má 200 stran a prodává se v plné ceně za 349 Kč.
Scénář: Romano Scarpa
Kresba: Romano Scarpa

Tam, kde by si kniha "Zlatá klasika 1: Don Rosa" při lepší redakční práci zasloužila 100 %, tam by si kniha Zlatá klasika 2: Romano Scarpa zasloužila takových 70 %. Už je to trochu lepší, ale třeba mi nesmírně vadila skutečnost, že ani na jediné stránce v knize není zmíněno, že Romano Scarpa je již od roku 2005 v komiksovém nebi. Však by mu letos už bylo 90 let, což není nedosažitelný věk, ale pro něj se nedosažitelným stal. V knize ani jedna zmínka, a to ani v rámečku "Romano Scarpa v kostce", kde by se to dalo očekávat. Navíc odstavce o jeho stylu jsou psány v přítomném čase. Autoři knihy nechtějí děti traumatizovat tím, že autor je již mrtvý? Anebo se prostě vzaly texty z roku 2004, čemuž nasvědčuje i jejich datování, nikdo nic neupravoval a prostě se všechno jen přeložilo? Ještě aby se něco aktualizovalo!

Fajn, tohle je možná prkotina, ale pokud jsem dobře dohledal, kniha poprvé vyšla právě v roce 2004 a za tu dobu se toho mohlo stát hodně. Nevím, jestli evropský vydavatel pro Disneyho knihy aktualizaci zakázal, pokud ano, je to hloupost. Pokud ne, je škoda, že se úmrtí nezmínilo. Z hlediska grafického mi pak vadil třeba plakát k filmu "Pandora and the Flying Dutchman". I když nemáme český plakát, proč je proboha použitý francouzský, navíc nekvalitní? Na druhou stranu se mi líbí tohle propojení s filmem - plakáty jsou uváděny jako inspirace, kterou Romano Scarpa ve filmech bral. Co se tedy doprovodných textů týká, hezky nás se Scarpovou tvorbou a vlivy na autora seznamují a prezentují nám, jak Scarpa tvořil. To se jim musí nechat.

To, co nám kniha "Zlatá klasika 2: Romano Scarpa" představuje, je skutečně jen zlomek z toho, co za celý život stvořil. Jsou zde celkem tři komiksy:
  • Donald a babylonská čočka (původně vyšlo jako "Paperino e le lenticchie di Babilonia" v roce 1960 v číslech 250 až 251 časopisu "Topolino")
  • Mickey Mouse a náhrdelník Čirikawů (původně vyšlo jako "Topolino e la collana Chirikawa" v roce 1960 v číslech 230 až 231 časopisu "Topolino")
  • Donald a pověst o "Bludném Skotovi" (původně vyšlo jako "Paperino e la leggenda dello "Scozzese Volante"" - tady je například u původního italského názvu překlep v obsahu knihy - v roce 1957 v číslech 174 až 175 časopisu "Topolino")

Romano Scarpa se očividně vyznačoval velmi dlouhými příběhy, které v jeho podání nejsou nutně epické. Ten Mickeyho je hodně místní a je to po dlouhé době moje první setkání s Mickeym v komiksu. Vzhledem k tomu, že si žádné jiné konkrétní nevybavují, bude to asi tím, že mě v komiksu nikdy nezaujal. Tady mě na první pohled zaskočila postava Atomíka, což je taková podivnost. Jak kdyby tu hostoval z jiného komiksu, z jiného universa. Moc se k Mickeymu nehodí a je v podstatě takovou záchrannou brzdou ve vyprávění - když je Mickey v průšvihu anebo autor neví, jak jinak to řešit, přijde Atomík s nějakou super schopností, která situaci zachrání. Mimochodem, Atomík je Scarpova vlastní postava. Jako detektivní pátrání příběh ovšem funguje a je vlastně dobře vystavěný, a to hlavně s přihlédnutím k tomu, jak si Mickey rozpomíná na svou minulost.
Romano Scarpa (1927-2005)

Minulost, respektive návaznost jednotlivých příběhů je to, co bych Scarpovi vytkl, a o to hlavně v souvislosti s příběhem "Donald a babylonská čočka". V textu je možné se odkazovat na filmovou inspiraci u snímku "Pan Smith přichází", ale u Caprova snímku může finále fungovat, protože zde není nic, co na něj navazuje. Jenže u Scarpova komiksu finále nefunguje už jen proto, že je jasně řečeno, že na něj Romano Scarpa nijak nenavázal. Jako uzavřený příběh to díky konci v tak rozsáhlém komiksovém světě prostě neobstojí. Scarpovy komiksy však baví, jen to finále je takové nenaplňující. Jak u Donalda, tak u Mickeyho jsou dobré nápady, ať už lokální nebo exotické, jsou zde zábavné skeče a je vidět, že komiksy hodně připomínají animovanou grotesku. Příběhy byly vybrány dobře, i když by mě docela zajímaly ty Scarpovy skutečně dlouhé i dvousetstránkové. Představila se nám evropská legenda Disneyho komiksů a je vidět, že Scarpa postavy měl v ruce a šel si svou cestou. Není úchvatný a dechberoucí, je dobrý.

Komiks "Zlatá klasika 2: Romano Scarpa" můžete zakoupit na stránkách Albatros Media.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Zlatá klasika 1: Don Rosa"

2 komentáře:

  1. No panejo, já měl za to, že Scarpa je ještě naživu, když o něm v textech takhle psali. A jen jsem si říkal, jak Egmont ten svůj redakční přístup od minula vylepšil - a houby. Evidentně u nich v redakci sedí banda cvičených opic. Na příští čísla se samozřejmě těším, ale tahle informace mi hodně srazila nadšení.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky mě to zklamalo...Tak třeba do třetice redakčně všeho dobrého

      Vymazat