2016-11-16

#1308: Myší hlídka 2: Zima 1152 - 85 %

Myší hlídka 2: Zima 1152 (Mouse Guard: Winter 1152)
Vydalo nakladatelství Comics Centrum v pevné vazbě v roce 2016. Vyšlo původně jako šestidílná minisérie "Mouse Guard: Winter 1152" u Archaia Studios v letech 2007 a 2008, souborně vyšlo v roce 2008. České vydání má 192 stran a prodává se v plné ceně za 699 Kč.

Scénář: David Petersen
Kresba: David Petersen

Po velmi povedené knize "Myší hlídka 1: Podzim 1152" následuje ještě v roce 2016 druhý díl této série s názvem "Myší hlídka 2: Zima 1152", a jak titul napovídá, jedná se o přímé pokračování, které se - celkem logicky - bude odehrávat v zimě. Seznámili jsme se již s Myší hlídkou a zjistili, že se nejedná o skupinu, která by byla jednotná. Přesto se jí v knize "Myší hlídka 1: Podzim 1152" podařilo vyhrát nad povstalci a udržet si svou sílu, i když za cenu některých životů a ztrát, možná více psychologických než fyzických. Zrada vždy zanechá šrámy. Ale kniha druhá už se soustředí na něco trochu jiného. Tato kniha totiž skutečně vypráví o tom, co se dělo v zimě toho roku. V zimě, která byla docela krutá a během které se myším nedostávalo zásob, díky nimž by mohly bez problémů přežít.

Právě Myší hlídka se i v období zimy stala naprosto nezbytnou. Kromě toho, že bylo nutné zajistit dostatek zásob, bylo také nutné získat dostatek léků, a to hlavně pro Rybáka, který je po neúspěšném převratu raněný a umírá. Pětice myší, které dobře známe z první knihy - Boris, Čakan, Justýn, Straš a Sarika - se vydaly do Smrkové skrýše, která je známá svým speciálním lektvarem. I když se jedná o celkem jednoduchou misi, v zimě a při dalších nebezpečích není nic jednoduchého. Čtenář by si skoro myslel, že to bude celkem nuda, ale David Petersen ví, že svého čtenáře nesmí nudit, a tak si pěkně připravuje půdu a jednoznačně se stará o to, aby nuda nepřišla. Neustále se něco děje, ať už je to strádání, nebezpečí zvenku anebo nebezpečí, které ještě stále číhá někde uvnitř.

Komiks "Myší hlídka 2: Zima 1152" rozhodně nenudí. Svým pojetím se blíží klasickým fantasy, jako jsou "Pán prstenů" nebo v komiksu třeba "Kůstek", akorát s tím rozdílem, že "Myší hlídka" vlastně postrádá fantasy prvky, samozřejmě pokud pomineme skutečnost, že postavy jsou mluvící myši, případně jiná zvířata. Nejedná se tak o fantasy, ale v podstatě o historický hrdinský příběh, kde se skupina bojovníků snaží přežít a navíc se snaží o to, aby se udržel doposud fungující systém mezi myšími městy. Jsou zde souboje, jsou zde emocionální scény, je zde zrada, je zde touha zachránit přítele, jsou zde nečekané události, ale jsou zde i velkolepá překvapení, například v podobě toho, co se skrývá v podzemí. A všechno do sebe docela dobře zapadá.

Přesto si nemohu pomoct, čekal jsem ještě malinko více. Kniha je poměrně objemná, 192 stran není na komiks málo, ale když jsem dočetl, říkal jsem si, jestli je to opravdu všechno. Protože ono to v konečném důsledku není nic jiného než cesta tam a zase zpátky, Petersenovi se však podařilo na tenhle základní příběh nabalit dost toho, aby nechal svůj svět "Myší hlídky" růst. Mytologie se buduje, vznikají nové vztahy mezi postavami, objevují se další postavy, dostává se do toho více politika, příběh získává na objemu a kvalita je pořád dobrá. Jen ten pocit, že se toho vlastně stalo docela málo, zůstává. A nějak si nemohu pomoct, ale na některých panelech skoro nejsem schopen rozhodnout, na jakou myš se vlastně koukám, což ale nemění nic na tom, že kresba je krásná a jednotlivá zvířata jsou v ní znázorněna výtečně. Proto bych si tenhle komiks rozhodně nenechal ujít.

Knihu "Myší hlídka 2: Zima 1152" zakoupíte na stránkách nakladatelství Comics Centrum se slevou.

Na Comics Blogu najdete recenzi na knihu "Myší hlídka 1: Podzim 1152".

2 komentáře:

  1. Nad hlídkami furt přemýšlím, protože se mi zdá že za tu cenu toho v nich vlastně moc není :) Velký formát pevná vazba ale velké panely a málo textu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale ono se tam něco děje, to zase ne že ne :-) je ovšem fakt, že ta cena může odradit

      Vymazat