2016-11-14

#1306: Dechberoucí Zázrak 12: Peklo na zemi - 80 %

Dechberoucí Zázrak 12: Peklo na zemi
Vydalo nakladatelství Czech News Center v roce 2016. Série "Dechberoucí Zázrak" je měsíčník. Vydání má 28 stran a prodává se na novinových stáncích za 49 Kč.

Scénář: Petr Macek
Kresba: Petr Kopl

Na komiksu "Dechberoucí Zázrak 12: Peklo na zemi" je docela vidět, že to je příprava na to, co bude následovat v posledním díle první sezóny. Ale nenechte se zmást, to je skutečně jen zdání, protože ve dvanáctém čísle se stane mnoho zásadního, aby bylo možné následně dojít k onomu velkolepému finálnímu souboji - alespoň tedy doufám, že to bude velkolepé a snad se Petrům podaří opravdu parádně zakončit třinácté číslo, protože k němu dění skutečně směřuje. Tohle je trochu závazek, ale já jim věřím, že mají s čím přijít a že to finále zvládnou. No, už nemusíme ani moc dlouho čekat, ani ne měsíc a vše zásadní se dozvíme. Snad to tedy bude trochu předčasný, ale povedený dárek k Vánocům.

Když se podíváte na obálku, tak musíte uznat, že tentokrát se opravdu povedla. Kromě toho, že je výborně zvládnutá kresebně, tak je zde naprosto skvělý podtext, který obličeje - nebo tedy půl obličeje - vyjadřují. Kromě toho, že je zde konfrontace bratrů, je na jejich výrazech vidět to, v jakém jsou rozpoložení. Sebevědomý Faust, který došel proměny, jež je možná obálkou až příliš rychle odhalena, vedle něj pak Zázrak, který si uvědomuje svoje slabosti a je mu jasné, že to, co se právě děje, může být nad jeho síly. Mimo jiné i proto, že se zrovna nachází ve vězení, z kterého může světu jen těžko pomoct. Nemluvě o tom, že ho do vězení zavřela jeho vlastní matka, což třeba vzhledem k domácím zarachům není tak neobvyklé, ale tohle má přece jenom trochu jiný level.

Muselo se hodně vyřešit a hodně uzavřít a Petrové na to mají vždy celkem omezený počet stran, navíc se tentokrát musejí zaměřit na ještě více front, nemluvě o tom, že bylo potřeba předvést i nějaké ty parádní dvoustránkové ilustrace, kdy hlavně ta finální je prostě dobrá a já si ji dovedu představit jako plakát na zdi. Jinak ta jasná narážka zrovna na tomhle panelu sedla a nemyslím si, že by byla laciná. Komiks si ale udržuje i svou temnější stránku a Faust zde skutečně dostává podobu, která děsí. Z Honzy se stal výtečný záporák a zbývá ho jen pořádně využít pro ten finální souboj. Taková dvojstránka hned za prostředkem sešitu pak jen potvrzuje, že došlo k pozitivnímu odklonu od naprostého mainstreamu k něčemu temnějšímu, a já jsem se jen kochal. Ano, k hororu mám blízko, což mě tady opět dostalo.

"Dechberoucí Zázrak 12: Peklo na zemi" stále drží vysokou laťku, kterou Petrové pro finále první sezóny nastavili. Ano, dochází zde k přípravě na finále, ale není to příprava bez emocí, není to příprava, která by nudila. Navíc je to příprava, kde se odehrají skutečně dobré, děsivé a možná i šokující scény. Hned do prvních sedmi stránek se vměstnaly dvě pořádné rány. Ale to je dobře, protože je vidět, že má Petr Macek scénář pevně v rukou, což je jen podpořeno kresbou Petra Kopla, ke které už nemám tolik co vytknout. Jasně, sem tam se mi zazdá, že nějaká postava vypadá zvláštně, ale jsou to jen takové drobnosti, které nekazí celkově velmi pozitivní dojem, který z temněji laděné kresby mám. A Petrovi se daří dobře znázornit i postavy a jejich emoce, což je hned na začátku potřeba. Pořádné nadechnutí před rozřešením.

Na Comics Blogu najdete recenze na sešity:
"Dechberoucí Zázrak 1: Magický počátek"
"Dechberoucí Zázrak 2: Golem Ničitel"
"Dechberoucí Zázrak 3: Bílá paní"
"Dechberoucí Zázrak 4: Zrození zla"
"Dechberoucí Zázrak 5: Smrt z rukou králů!"
"Dechberoucí Zázrak 6: Zrada v černé"
"Dechberoucí Zázrak 7: Návrat doktora Fausta"
"Dechberoucí Zázrak 8: Přijíždí Černá sanitka!"
"Dechberoucí Zázrak 9: Hon na Zázraka!"
"Dechberoucí Zázrak 10: Operace "Plán B" spuštěna"
"Dechberoucí Zázrak 11: Tajemství mrtvého čaroděje"

2 komentáře:

  1. Chtěl jsem tě na to upozornit už u minulé recenze, ale nějak jsem neměl čas. Proto tě na to upozorňuji až teď.
    Každopádně, pokud se ptáš, na co tě chci upozornit, tak to ti hned řeknu.
    Jeden menší autor, který natáčí videa na stránku YouTube, řekněme udělal menší odpověď v jednom videu na tvůj komentář na Databázi Knih ke komiksu Klub Rváčů 2 (a udělal nejen na tebe odpověď, ale i na jednu další uživatelku, která tomu komiksu dala 4 hvězdičky). Pokud chceš vědět, kde na tebe udělal reakci, tak si pusť video v čase 9:32, na které máš odkaz zde: https://www.youtube.com/watch?v=Ahv_56OT-FA&t=3s

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za upozornění, ale když jsem viděl, že to je haterecenze, tak mi bylo všechno jasné. Ten člověk knihu nesnáší, tak si vzal do huby každého, komu se kniha líbila

      Vymazat