2016-10-18

#1284: Batman - Temný rytíř 4: Proměny - 60 %

Batman - Temný rytíř 4: Proměny (Batman - The Dark Knight Vol. 4: Clay)
Vydalo nakladatelství BB/art v brožované vazbě, v pevné vazbě a v limitované verzi v roce 2016. Původně vyšlo jako čísla 22 až 29 série "Batman - The Dark Knight" v rámci restartu "The New 52" u DC Comics. Souborné vydání vyšlo u DC Comics poprvé v roce 2014. České vydání má 176 stran a prodává se v plné ceně za 399 Kč (brožovaná vazba), 599 Kč (pevná vazba) a 999 Kč (limitovaná edice).
Knihu zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Gregg Hurwitz
Kresba: Alex Maleev, Ethan Van Sciver, Alberto Ponticelli a Jorge Lucas

Tak se k nám dostala i čtvrtá kniha ze série "Batman - Temný rytíř" a musím říct, že minimálně to "temné" je v této sérii dodrženo, a není to jen tím, že by zde byla kresba, která je skoro prvoplánově temná, ale je to i tím, jaké jsou nám prezentovány příběhy. Co si ale budeme nalhávat, je to kresba, která dělá dojem, a to i proto, že se zde sešli zajímaví tvůrci, včetně takových, jako jsou Alex Maleev nebo Ethan Van Sciver. Jejich použití černé, která je mnohdy ve větším množství, než je obvyklé, ale i celkově spojení s barvami, jež jsou použity, dotvářejí dojem, že Batman, alespoň v téhle sérii, nežije ve světě, kde by bylo místo pro naději. Přesto naděje sem tam probleskne ven.

Polovina knihy, kterou tvoří celkem osm původních sešitů, je zaměřena na to, že se musí Batman vyrovnat s nepřítelem, kterého zase tak dobře neznáme. Jedná se o Clayface. To, že ho neznáme, vlastně ani moc nevadí, protože je zde popsán celkem obšírně a dovídáme se i jeho základní historii, kde se vzal a proč se z něj stalo to, co se z něj stalo. Tady bych docela rád ocenil, jak je prezentována psychika postavy, protože to je rozhodně ten nejzajímavější moment celého příběhu. To, co dělá za zločiny, to, že nejde chytit, a nakonec i to, jak příběh dopadne, dvakrát originální není a já jsem z toho moc odvázaný nebyl, mimo jiné i proto, že se zde až moc opakují některé prvky, které jsou s Batmanovým světem spojené. Je to nadbytečné - viz kádě s chemikáliemi.

Pak už vás ale čeká něco trochu jiného, něco, co není u mainstreamového komiksu zrovna dvakrát obvyklé. Tím jsou dva sešity, které jsou - až na nějaké ty zvukové efekty - vyprávěny naprosto beze slov. Jedná se o dva sešity, které mají návaznost a které nám představují také jeden příběh z Gothamu. Jeho první polovina je téměř civilní, Batman zde nemá tolik prostoru, ale pak, když ho dostane, tak ho využije. Ta mlčenlivost k němu sedí. Bohužel příběh se nakonec jeví jednoduchý, ale ukazuje alespoň sílu kresby v tom, kdy je možné obrazem říct skutečně hodně. Jeden panel s Penguinem a jeho právníky vám řekne všechno, dokonale vám sdělí, jaké budou následky.

Ještě vás čekají dvě kapitoly, kde se představuje Man-Bat, i když v trochu jiném provedení než původně. Tohle představení se vám hodí ve spojitosti s komiksem "Scooby-Doo: Týmovka 1". V komiksu "Batman - Temný rytíř 4: Proměny" má ale přece jen trochu děsivější a temnější podobu. I v tomhle případě se Batman setkává s nepřítelem, který je jen těžko přemožitelný, podobně jako Clayface, ale musí se nechat, že tentokrát je přemožení padoucha nápadité, emotivní a symbolické. Dobré zakončení. Od knihy "Batman - Temný rytíř 4: Proměny" tak v podstatě dostanete to, co očekáváte. Mainstreamovou zábavu, která se ještě vyznačuje příjemně temnou, skoro až společensky kritickou atmosférou, kde se hlavní hrdina moc nevyvíjí a trochu přešlapuje na místě a mimo svoje netopýří alter ego nudí.

Komiks "Batman - Temný rytíř 4: Proměny" vydalo nakladatelství BB/art, u kterého můžete komiks zakoupit se slevou v pevné vazbě i v brožované vazbě.

Na stránkách najdete recenze na komiksy:
"Batman - Temný rytíř 1: Temné děsy"
"Batman - Temný rytíř 2: Kruh násilí"
"Batman - Temný rytíř 3: Šílený"

1 komentář:

  1. Tahle Batmanovská série se mi hodně líbila. Možná je to tím že nemám DC načteno, kdo ví :) každopádně až na první knihu která to vzala docela hopem mě nadchla práce se záporáky a jejich vznikem. Člověk s nimi pak pomalu soucítí.¨

    OdpovědětVymazat