2016-10-17

#1283: Dechberoucí Zázrak 11: Tajemství mrtvého čaroděje - 80 %

Dechberoucí Zázrak 11: Tajemství mrtvého čaroděje
Vydalo nakladatelství Czech News Center v roce 2016. Série "Dechberoucí Zázrak" je měsíčník. Vydání má 28 stran a prodává se na novinových stáncích za 49 Kč.

Scénář: Petr Macek
Kresba: Petr Kopl

Musím říct, že jsem skoro až překvapen, kam se série dostala, a to myslím v dobrém smyslu. Tohle už není jen něco, co by mělo být českým potomkem amerických superhrdinů, tohle už je skutečně lokální superhrdinský komiks, který má svoje specifika, a to mimo jiné i v tom, že se jedná o čtení, jež není určeno jen a pouze malým čtenářům, ale najde se zde spousta prvků, které učarují i těm starším. Tentokrát mě naprosto dostal panel, kde je záběr na mladého Daneše, který je teď vlastně Faustem. Petrovi Koplovi se nádherně podařilo zaznamenat šílenství, a to skutečně na jednom krásném obrázku. Hodně děsivý pohled, protože takhle dítě vidět nechcete. Výtečná práce a výtečná ukázka toho, že mnohdy kresba řekne více než slova, která by ji měla nahradit.

Podle hodnocení je asi celkem jasné, že se mi tenhle sešit hodně líbil a myslím, že je to prozatím vrchol série, minimálně v tom, jak bezvýchodná se jeví situace, která je zde prezentována. Zázrak a Pérák byli ve společném souboji, ale ten byl přerušen, když se objevilo něco, co bylo nazváno "Plán B", tedy něco, co by mělo Zázraka srazit na kolena. Tím je robotický, člověkem ovládaný skelet, který má spoustu vychytávek, jenž si snadno poradí i s magickými Zázrakovými schopnostmi. Situace se tak skutečně jeví jako bezvýchodná, ale dojde ke zvratu, respektive ke změně vztahů, mezi některými postavami. Což je jen dobře, protože - ač to bylo trochu jasné - tihle dva prostě musejí fungovat na jedné straně.

I když se v případě komiksu "Dechberoucí Zázrak 11: Tajemství mrtvého čaroděje" jedná o takový ten díl, kdy dojde k něčemu, co musí mít vyvrcholení nutně v dalším dílu/dílech, je tady toho tolik - a těch nápadů je takové množství - že vás to prostě musí bavit. Nejde jen o to, že je zde skvělý souboj mezi Zázrakem, Pérákem a Plánem B, ale jde také o scénu na Mírově, anebo o to, co dělají holky ve svém volném čase, v němž se snaží Zázrakovi pomoci po svém. Na strašně malém prostoru se tady toho děje dost a vy víte, že přicházejí velké věci. Tak snad se tak stane a ta dvě poslední čísla - samozřejmě v první sezóně, neboť asi většina doufá, že se bude pokračovat - využijí potenciál, který je třeba zrovna tímhle dílem hodně dobře rozvržen.

Petr Macek a Petr Kopl si už našli systém, jejich spolupráce začala naplno šlapat a je to moc dobře. Snad dostanou více prostoru k tomu, aby spolupráci ještě utužovali a dál pokračovali v dobrém díle, jímž se série "Dechberoucí Zázrak" stala. Jsou zde postavy, které se snadno stanou vašimi oblíbenými, ať už je to Zázrak, magistr Kelly, některé z děvčat, nebo třeba z novějších postav Pérák, který je skutečně výborným charakterem, jež doufám dostane více prostoru, anebo alespoň takový vývoj, který by si zasloužil. "Dechberoucí Zázrak" je rozhodně série, která si zaslouží pozornost a která dovedla příležitost využít naplno a stala se sérií zajímavou, celkem temnou, ale pořád takovou, která je určena širšímu obecenstvu. Na jedenácti číslech je vidět parádní vývoj. Gratulace autorům!

Na Comics Blogu najdete recenze na sešity:
"Dechberoucí Zázrak 1: Magický počátek"
"Dechberoucí Zázrak 2: Golem Ničitel"
"Dechberoucí Zázrak 3: Bílá paní"
"Dechberoucí Zázrak 4: Zrození zla"
"Dechberoucí Zázrak 5: Smrt z rukou králů!"
"Dechberoucí Zázrak 6: Zrada v černé"
"Dechberoucí Zázrak 7: Návrat doktora Fausta"
"Dechberoucí Zázrak 8: Přijíždí Černá sanitka!"
"Dechberoucí Zázrak 9: Hon na Zázraka!"
"Dechberoucí Zázrak 10: Operace "Plán B" spuštěna"

2 komentáře:

  1. Jsem zvědav na souboj a-la Pacific Rim :) co by mohl být v dalším čísle.

    OdpovědětVymazat