2016-06-13

#1188: Dechberoucí Zázrak 7: Návrat doktora Fausta - 65 %

Dechberoucí Zázrak 7: Návrat doktora Fausta
Vydalo nakladatelství Czech News Center v roce 2016. Série "Dechberoucí Zázrak" je měsíčník. Vydání má 28 stran a prodává se na novinových stáncích za 49 Kč.

Scénář: Petr Macek
Kresba: Petr Kopl

Obálka komiksu "Dechberoucí Zázrak 7: Návrat doktora Fausta" mi nějak nezapadá do zatím vydaných sešitů a popravdě, ani ve své první verzi mě nijak nenalákala na čtení dalšího dílu. Ale to vůbec nevadí, protože to, co není na obálce, se povedlo přenést do obsahu, který mě tentokrát opět bavil. Navíc v závěru byla obálka pro osmé číslo, a tam už si zase Petr Kopl více vyhrál s tím, co bude celá kompozice obsahovat, a podařilo se vytvořit zajímavou ilustraci, která dovede nalákat. Zůstaňme však ještě u sedmého dílu, který - jak nám název napovídá - bude hlavně o doktoru Faustovi. I když nejen o něm.

Komplex je zpátky, jak jsme zjistili na konci minulého dílu, a má zálusk na něco hodně velkého. Právě v sedmém díle zjistíme, co jsou ty plán. Chce vrátit na Zemi doktora Fausta, který měl smlouvu s ďáblem a podle všeho se ani po vypršení smlouvy nepřidal na stranu dobra. Aby Fausta vrátil do světa živých, musí Komplex získat speciální artefakty a provést rituál, který temného démona, nebo možná temného boha, přenese. Nesledujeme nějaký komplikovaný rituál, protože mnohem důležitější je v rámci děje to, jak se Komplexovi podaří očůrat Zázraka a jeho tým. Těch se Komplex potřebuje zbavit na tak dlouho, aby magický rituál mohl povést. Je jasné, že kdyby rituál započal jen tak, Magistr anebo Zázrak vycítí přítomnost energie.

Právě z téhle potřeby se zrodil naprosto skvělý nápad, s nímž Petr a Petr přišli. Je to zasazení děje na žižkovský vysílač a využití místních uměleckých dítek k tomu, aby se čtenářům předvedla jedna skutečně skvělá akční scéna, která má hodně hororový nádech, a to i díky Petrově kresbě. Monstra, která jsou zde prezentována, jsou prostě skvělá. Trochu mě mrzí, že to nebylo ještě o něco drsnější, ale rozumím tomu, že je zde přece jen určitá míra, která by se v komiksu, jež mohou číst i děti, neměla překročit. Ale tak skvěle by tam krvavé sežrání sedělo... Oceňuji, že se podařilo zasadit další pražské reálie do děje komiksu a staly se z nich naprosto zásadní prvky, jež mají vliv na postavy a vlastně i na celou zápletku.

V konečném součtu bych pak zase o něco více vyzdvihl scénář, který mi přišel o něco lepší než kresba. Jsou zde panely, které se mi prostě nelíbily, a třeba taková Tereza, když nakupuje, byla jednoduše nehezká, jako kdyby ztratila svou proměnou i hodně ze svého sex appealu. Petr Kopl se to snažil napravit u Zuzany, kterou v jenom panelu udělal skutečně velmi prsatou. Proč ne, to mi zrovna tolik nevadí. Série si udržuje celkem dobrý standard a nějak zásadně kvalitativně nevybočuje. Jako první zástupce superhrdinského komiksu na pokračování je to pak pořád dobré a já jen doufám, že se podaří podobnou kvalitu udržet. Nebo že by šla ještě výš? Třeba série vybičuje i jiné autory a vydavatele a dočkáme se i dalších superhrdinů. Jako mainstreamová zábava to je dobré i v českých podmínkách.

Na Comics Blogu najdete recenze na sešity:
"Dechberoucí Zázrak 1: Magický počátek"
"Dechberoucí Zázrak 2: Golem Ničitel"
"Dechberoucí Zázrak 3: Bílá paní"
"Dechberoucí Zázrak 4: Zrození zla"
"Dechberoucí Zázrak 5: Smrt z rukou králů!"
"Dechberoucí Zázrak 6: Zrada v černé"

4 komentáře:

  1. Opět vydařená recenze :-) Na příští číslo se mimochodem těším. Jsem zvědavý na příběh s jakousi černou dodávkou (nevím, jestli říkám název vůbec dobře) :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sám jsem docela zvědavý, Černá sanitka je dobrý nápad, tak uvidíme :-)

      Vymazat
    2. Vzhledem k tomu že pánové recyklují postupně všechny městské legendy, jsem zvědav jestli někdy dojde na crossover s pérákem, nebo dokonce s Renčínem a jeho Labyrintem :)

      Vymazat
    3. Pokud jim ta recyklace půjde tak dobře jako doposud, jen ať recyklují :-)

      Vymazat