2015-08-27

#989: Vějíř 2011 - 70 %

Vějíř 2011
Vydalo nakladatelství Kobuta v brožované vazbě v roce 2011. Vydání má 320 stran a prodává se v plné ceně za 149 Kč.
Knihu zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Obsah:
  • Křupani - Marcusss, NeoWorm
  • Smalltalk - first interlude - Tale
  • Chuďas z Nippuru - Shinji, Janiko
  • Anémie a Benjamin - DanQ, Hayath
  • Preach - Astrak, K-Os (Pleach tým)
  • Superschopnosti - Sykysan, Ruchie
  • Ďábelská škola - Hrr, Luc
  • Plavba - Faqy
  • Rolničkové requiem - Sakura
  • Kdo vchází do tvých snů - Antonín Tesař, Zuzana Blaštíková
  • Kill HIMe - Infera
  • Prostě úžasná - Abbe
  • A vzali se - Shinji, Arashi, Janiko
  • O panenkovi - Pan-Da, Suwa
  • Perný den - Arisu
  • Čarodějčin mlýn - Balrog (námět DanQ)
  • Čokoláda - Temi
  • Za zrcadlem - ingi
  • Poslední jednorožec, který nebyl poslední - ingi
  • Konec světa v úterý čtrnáctého - Jan Liška, Jiří Tesař


A jedeme dál s dalším "Vějířem". Po druhém sborníku, který vyšel pro rok 2010, je zde již třetí s označením roku 2011. Tak abych nezdržoval, tak půjdeme rovnou na věc. Před sebou máme celkem dvacet komiksů, které se do tohoto poměrně obsáhlého sborníku vešly. Na začátek "Křupani" v podání Neoworma a Marcussse. Neowormova kresba se mi líbí a líbí se mi i to, jak se mu podařilo zvládnout reálie. Měl jsem pocit, že jsem skutečně v troskách válečného města. Mechové vypadají parádně. Finále je ale slabé a já jsem měl pocit, že se čeká na něco víc. Stejně tak to platí i pro "Smalltalk - first interlude". Najednou to skončilo a já jsem měl pocit, že mi to vůbec nic nedalo. V tomhle případě skutečně vůbec nic. Líbilo se mi rozvržení panelů, ale představoval bych si v nich něco trochu lepšího.

"Chuďas z Nippuru" je takový ten příběh, co ho můžete znát z arabských pohádek, ale možná i z čínských, apod. Však je to také podle lidového vyprávění. Je zde silné morální ponaučení, kvůli kterému příběh vznikl. Komiks je dobře kreslen, ale měl bych výhradu k obličejům, které i u dospělých vypadají dětsky. "Anémie a Benjamin" vám nejprve představí postavy a pak i šest stripů - yonkom - které jsou takové hezké, ale příliš vás asi nerozesmějí, spíše potěší, hlavně pokud máte rádi upírky. "PREACH" je příběh ze světa "Pleache" (anebo "Plíče", jehož další příběh najdete ve "Vějíři 2015"), což je celkem epické uvedení do světa, kde se mi zamlouvají hlavně scény beze slov, které jsou dobře rozvržené a místy i velmi hezky akční.

Kdyby neměly "Superschopnosti" povedenou pointu, která mě pobavila, asi bych si ten komiks vůbec nepamatoval, a to ani kresbou, která skutečně šetřila linkou a detaily, Ruchie se zaměřila hlavně na postavy, což neberu jako nedostatek, jen jsem si toho všiml a překvapilo mě to. "Ďábelská škola" prostě ne. Tohle se mi nelíbilo, i když kresba byla celkem roztomilá. Takové to rádoby young adult (více young) cosi, co ale nemá nápad, spíše je jen koncentrací něčeho, co člověk viděl jinde. A jedeme dál. Nebo spíše plujeme. "Plavba" je poetický komiks beze slov, kde se krásně hraje s tím, co vidíte. Tohle uznávám, to se mi líbí. "Rolničkové requiem" bylo dobré. Líbilo se mi, jak byl zvládnutý příběh, který mě nejprve nezaujal, ale pointou příjemně překvapil.

"Kdo vchází do tvých snů" je komiks krátký, drsný, úderný. A to mu stačí. Pokud trochu máte rádi pop přelomu tisíciletí (HIM by se sice rádi označovali asi za metalovou kapelu, ale v jejich podání je to pop), "Kill HIMe" si užijete. Je to trochu roztahané, ale já jsem se bavil ujetostí toho příběhu, který si něco bere ze skutečného světa. Abbe má v komiksu "Prostě úžasná" dobrý scénář s příjemnou fackou na závěr, ale na jeho tehdejší kresbě a současné kresbě je strašně moc vidět, jak se vyvinul. A za to jsem rád, protože jeho obálka k mojí knize "Nikdy se nepřestala usmívat" je skvělá. Kresba v komiksu "Prostě úžasná" ještě tolik ne. Krátký komiks "A vzali se" se mi nesmírně líbil svou brutalitou, která je podána v pohádkovém příběhu tak nějak přirozeně. Tohle se povedlo. Na podobné ujetosti mám náturu.

Manga "O panenkovi" je taková hezká ukázka toho, co se stane, když lpíme na něčem neživém. Pointa je povedená, i když nemusí překvapit. "Perný den" je skutečně jen komiksovou verzí známé písně od Beatles s českým textem. A to je všechno... "Čarodějčin mlýn" je hezká manga pohádka v českém stylu, která se mi líbila. Je vtipná, je dobře nakreslená, jen ta hororová atmosféra je hodně potlačena na úkor zábavy, což je škoda. Probleskuje jen velmi málo. "Čokoláda" je naopak taková, jak se tváří od začátku, je trochu vtipná, má dobré reálie, ale může překvapit i celkem akční sekvencí a zamotaným vyvrcholením.

Dva komiksy od ingi - "Za zrcadlem" a "Poslední jednorožec, který nebyl poslední" - jsou takové... Já nevím, něco řeknou a vyzařuje z nich taková zajímavá nálada, trochu depresivní a trochu radostná. Takže aspoň něco. A na konec "Konec světa v úterý čtrnáctého", kde jsem skutečně měl pocit už depresivní, což se autorům povedlo, pokud to byl záměr. A myslím, že byl. Tohle není veselý komiks. Celkově na vás ale z "Vějíře 2011" depka nepadne, protože je zde tolik různorodých komiksů. Pouze jeden komiks mě vůbec nezaujal, což si myslím, že je hodně dobré zjištění. Jsou zde slabší kousky a opět žádný, který by mě doslova ohromil, ale líbí se mi smysl "Vějíře" a líbí se mi, že je tu tolik tvůrců, kteří mají co říct a chtějí to říct.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Vějíř 2"
"Vějíř 2014"
"Vějíř 2015"

Žádné komentáře:

Okomentovat