2013-07-25

#215: Flash: Znovuzrození - 60 %

Flash: Znoivuzrození (The Flash: Rebirth)
Vydalo nakladatelství BB/art v brožované vazbě v roce 2013. Původně vyšlo jako čísla 1 až 6 minisérie "The Flash: Rebirth" u DC Comics v letech 2009 a 2010. Souborné vydání vyšlo u DC Comics poprvé v roce 2010. České vydání má 168 stran a prodává se v plné ceně za 399 Kč.
Knihu zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Geoff Johns
Kresba: Ethan Van Sciver

"Flash: Znovuzrození" je problémová kniha. Trochu se top dalo očekávat, ale přece jen je vhodné se na ni podávat trochu blíž, protože on to zase takový průšvih není. Naopak, stál bych si za tím, že je to kniha dobrá, ale nám tu opět chybí pozadí, které je až příliš rozsáhlé. Flash patří k nejstarším superhrdinům, kteří jsou na světě a řadí se ke zlatému inventáři DC ComicsBB/art dle mého názoru zase trochu podcenil to, co komiks obsahuje. Hodila by se stránka o tom, kdo jsou jednotlivé postavy, co se stalo, aby měl člověk alespoň trochu přehled. Příběh sám toho řekne celkem dost, ale je zde tolik postav, že prostě není možné se v nich orientovat. Ono když máte na jednom místě hned několik Flashů, člověk se v tom začne malinko ztrácet. Takže nejprve takový kratší úvod do historie téhle celkem zajímavé postavy.
Garrick ross.jpg
Původní Flash Jay Garrick v kresbě Alexe Rosse
Příběh komiksu "Flash: Znovuzrození" se točí okolo postavy Barryho Allena, který je asi nejslavnějším nositelem jména Flash. On ale nebyl prvním Flashem. Tím se v roce 1940 stal Jay Garrick, který se jako Flash proháněl po Zemi s helmou s křidélky. Dnes vypadá trochu směšně, ale například v podání Alexe Rosse je to celkem ikonická postava. Jay Garrick byl studentem, který usnul v laboratoři a nadýchal se výparů. V podstatě došlo k tomu, že výpary aktivovaly speciální gen, který už měl Garrick v těle. Jeho postava, která se poprvé objevila v magazínu "Flash Comics" však postupně zastarala a bylo nutné, aby přišel na scénu nový Flash. A tím se stal právě Barry Allen.
Barry Allen vznikl v roce 1956, a to v antologii "Showcase 4". Od té chvíle se začínala psát historie tohoto policejního vědce a později forenzního specialisty, který se mezi hrdiny jako Flash hřál až do roku 1985. O tom, co se stalo, již částečně kniha "Flash: Znovuzrození" pojednává, ale přece jen v krátkosti. Došlo k obrovskému eventu, který nese název "Crisis on Infinite Earths". Tady bych si dovolil poznámku k překladu. V úvodu je tato událost zmiňována, ale v češtině. Hodilo by se to uvádět i v anglickém znění, protože když to bude nový fanoušek vyhledávat, tak jako "Krizi na nekonečných zemích" to nejspíš na netu nenajde. Přece jen, to by chtělo ještě vydat pár knih, abychom se ve všech událostech orientovali.
Barry Allen se v tomto eventu obětoval a v podstatě zemřel. Jenže pak přišel další event, sice tedy o 23 let později, ale tenhle event vrátil Barryho Allena do hry. Stejně jako v příběhu "Zimní voják" se vrací jedna z postav Marvelu, která by měla zůstat mrtvá - tou je Bucky Barnes - vrací se i Barry Allen, který také měl zůstat mrtvý. K návratu došlo v rámci eventu "Final Crisis" a tím, kdo Barryho Allena vrátil do hry, nebyl nikdo jiný než Grant Morrison. Geoff Johns tak pokračoval v tom, co Grant Morrison započal a přetvořil Barryho Allena pro postavu v novém tisíciletí.
"Flash: Znovuzrození" je příběhem po tom, proč se Barry Allen vrátil a co to vlastně znamená pro současný svět. Bylo potřeba hodně vysvětlit. Třeba to, proč je jeho milovaná pořád stejně stará, proč se změnilo tak málo a zároveň tak hodně. Místy má člověk pocit, že si Geoff z komiksu trochu utahuje, jako kdyby viděl ty chyby, které zde jsou (neustálé vracení se postav, a to kladných i záporných, kdy zlosynové prostě nemohou zůstat ve vězení), ale on hlavně vytváří nový svět, kde může fungovat více Flashů najednou. Ale nejen Flashů, jsou zde i další superrychlíci. Čtenář, který se o postavu a její vesmír nezajímá, bude jen koukat. co mají znamenat ty gorily? Kdo je Johnny Quick? A kdo ten Max? Černý Flash? Reverse Flash? Ano, uniká nám toho hodně, ale to všechno jen proto, že DC tu pořád nemá takovou tradici jako Marvel. Tak ještě v krátkosti k dalším postavám:
  • Wally West - Barryho synovec, který byl vystaven stejné nehodě jako Barry Allen - objevil se v komiksu již v roce 1959. Díky těmto schopnostem se Wally stal Kid Flashem. Po smrti Barryho Allena se on stává Flashem.
  • Bart Allen - Vnuk Barryho Allena, který přichází z budoucnosti, aby uchopil svoje schopnosti a přestal rychle stárnout. Stává se z něj hrdina Impulse, později pro průstřelu kolena, je druhým Kid Flashem.
Je zde ještě Black Flash a Reverse Flash, což je jedna z nejdůležitějších postav, která zasáhne do Flashova života, ale o těch samotných komiks pojednává celkem dost a jejich schopnosti jsou odhaleny. Teď mám pocit, že jsem splnil svou občanskou povinnost a trochu nechal nakouknout do neskutečně rozsáhlé historie postavy, která v roce 1956 odstartovala Stříbrný věk komiksu. Teď už konečně k samotné knize. Vydaná je v brožované vazbě a ta červená se žlutou vypadají prostě skvěle. Barevně je to paráda i vevnitř, ale o kvalitách vydavatelství nelze pochybovat. Já pořád pochybuji o tom, že je dobrý nápad překládat názvy jako Justice League, Justice Society of America nebo Teen Titans, ale to je holt na vydavatelství a na překladateli.
Těch rychlíků je opravdu hodně, ještě víc
Příběh sám o sobě je pořádně zamotaný. Alespoň na první pohled. Hodně se ale vysvětlí, když si přečtete Geoffův text na konci knihy. Postava Barryho Allena je zde představena do detailů, které vám mohly při čtení uniknout. Poměrně pochopitelně, protože těch postav je opravdu tolik, že na Barryho a jeho popis zase tolik místa nezbývá. Přesto je komplexní vesmír Flashe představen, a i když vám všechno rozhodně nebude jasné, pochopíte, že to je svět celkem zajímavý. Kniha "Flash: Znovuzrození" však nemusí být tím, co čtenáře donutí, aby si koupili další knihu, pokud bude nějaká vydána. Flash není tak známá postava a na to může utrpět, přesto jsem rád, že si k nám cestu našel.
Kresba Ethana Van Scivera je výborná, je to superhrdinský mainstream se vším všudy - silní hrdinové, neskutečně prsaté ženy, dojde i na představení dalších postav, jsou zde ikonické panely, které mají tendenci vás přimět koupit si plakát. Kresba určitě nebude tím, co vás zklame. V akčních scénách doslova cítíte tu rychlost, máte pocit, že vás Zdroj strhává také, jako všechny, kteří se k němu kdy přiblížili, nebo se s ním rovnou spojili. Do jisté míry je to však takový standard moderního mainstreamu. Špatná kresba, pomalá, nedynamická, to se prostě ani neočekává. Po stránce grafické tak komiks nejspíš nezklame. Na druhou stranu, ani kresba nezachrání to, že hledíte na skupinu záporáků, ale netušíte, kdo to je. Vypadají jako banda z blázince, očividně však mají dlouhou historii.

Ethan Van Sciver
"Flash: Znovuzrození" je velmi rozporuplnou knihou, ale hlavně proto, že mi prostě DC universe moc neznáme. Chtěli by to komiksy, které nám všechny superhrdiny představí, komiksy jako "Green Lantern: Tajemství původu". Potřebujeme se v tomhle směru vzdělávat, ale DC universe a jeho podvesmíry jsou tak komplikované, že je nejlepší sáhnout po wikipedii či podobných stránkách a dovědět se více sami. Když poznáte všechny postavy, asi budete i schopni procítit některé scény. Přijdou vám důležité, ale bez vztahu k postavám vás tak nevytrhnou. Po prvních ohlasech na knihu jsem myslel, že před sebou máme naprostý průšvih, ale tohle rozhodně neplatí. Ono je to dobré, promyšlené, jen trochu zamotané a nepřehledné. Pro nováčky těžko skousnutelné.

Komiks "Flash: Znovuzrození" vydalo nakladatelství BB/art, u kterého můžete komiks zakoupit se slevou.

8 komentářů:

  1. Takže člověk co Flasha bude číst poprvé, se bude cítit podobně jako u posledních dvou Lanternových knih? Chápu to správně? Nicméně, díky za to shrnutí :) Určitě to bude stát za to, fakt škoda, že ty knihy čtenáře prostě hodí do něčeho, co nemá šanci 100% chápat...

    OdpovědětVymazat
  2. V podstatě je to tak. Ono se stane něco velkého, ale čtenář, co svět nezná, vlastně ani nechápe, jaký to má význam. Ale přijde mi to o dost lepší než třeba druhý Green Lantern, co u nás vyšel

    OdpovědětVymazat
  3. Jeden by skoro řekl, že BBart ví co dělá, ale nemůžu si pomoct,tenhle komiks je jen a pauze pro znalce DC universa a Flashe obzvlášť. A takových je u nás kolik? Deset?

    Když pominu mou averzi ke všem těm suprákům, i přesto mi tenhle komiks přijde velice slabej, ať už příběhem či postavama nebo tím, co se v něm děje - nuda, nuda, maglajz, nuda.

    Tohle je tahák pro fandy TBBT, pochybuji, že měl BBart jiné ambice - pokud ano, tak by tam (přesně jak píšeš) doplnili aspoň nějaké stručné info - jako to dělá jinak poměrně záhadně nelogická řada UKK - ale ne, BBart nám prostě předhodil líbivou kresbu a informaci, že se jedná o prvního Flashe v ČR, takže ho musíme mít - ne, nemusíme.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to tak, tohle je něco, co těžko přitáhne nové fanoušky. Ten svět je ale zajímavý, jen ho s touhle knihou nemůžeme docenit.

      Vymazat
  4. Stále mi nie je jasné, prečo je pre väčšinu príbeh zamotaný... Naopak, je priamočiary a jasný ako facka, Johns nič komplikované do ČR ešte nedoniesol a evidentne s tým nehodlá začínať. :) To, že je tam tona minulých postáv a odkazov, je iba omáčka, akonáhle sa odstráni, príbeh sám je veľmi priehľadný.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když se odstraní omáčka, tak je ten příběh o ničem :-) Právě ta omáčka ho dělá jiným a taky těžko uchopitelným. Na základě tohoto komiksu se asi moc lidí nerozhodne, že Flash bude jeho oblíbená postava

      Vymazat
  5. Za tenhle článek moc děkuji. Přiznám se, že nebýt Teorie, tak do světa komiksů moc nenakouknu a znám jen takovou tu klasiku. Měla jsem stejný problém jako ty, pocit zmatení a skutečnosti, že mám v příběhu pořádný guláš. Přitom Flash je jako postava hodně zajímavá. Jen by to příště možná chtělo začít komiksem, který je i pro neznalce a lidi, co s tímhle superhrdinou teprve začínají.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Osobně jsem docela zvědavý, jestli se ve Flashovi bude u nás pokračovat.

      Vymazat