2013-06-20

#142: Dracula - 90 %

Dracula
Vydalo nakladatelství Fragment v brožované vazbě v roce 2012. Vydání má 128 stran a prodává se v plné ceně za 149 Kč.

Scénář: Petr Kopl podle Brama Stokera
Kresba: Petr Kopl

Máme tu další recenzi na knihu Petra Kopla. Musím říct, že jsem se téhle knihy hodně bál, protože přece jen "Dracula" je taková klasika, kterou fanoušci hororu skutečně znají jako jeden ze základů žánrů, ať už jako syrovou knižní podobu o temném zlu, anebo jako romantičtější filmovou adaptaci - tady v podstatě nezáleží na tom, kdo je autorem, protože žena a vztah k ní se do popředí dostává u většiny autorů, i když pravda, takový "Upír Nosferatu" je přece jen ještě stále celkem věrným podobenstvím, i když z literární předlohy zůstalo poměrně málo, už jen proto, že tvůrci neměli autorská práva, kterými by se mohli ohánět. U Petra Kopla se ale očividně bát nemusím, což dokázal dalšími komiksy, ať už se jedná o nové podání krásné legendy o "Králi Artušovi" anebo převyprávění slavného románu "Tři mušketýři". I na ně se v dohledné době dostane.
Petr Kopl je fenomén, jen si to ještě neuvědomilo tolik lidí, kolik by si to uvědomit mělo. On má totiž dar. Dar, díky kterému dokáže i notoricky známou látku převyprávět takovým způsobem, že vás to prostě bude bavit a že budete mít pocit, že budete mít pocit, jako kdybyste četli něco naprosto nového. Je téměř jedno, jakou látku si vybere, vždy si ji upraví podle sebe, podle svého naturelu a stylu a nakonec z toho vyjde dílo, které nikdy není pouze vážné, ale vždy jsou zde prvky, které vás pobaví. Sám se řídí svým mottem, kterým je, že chce psaním a kreslením lidi bavit. A to se mu prostě daří. Jeho knihy odkládám s tím, že jsem četl něco, co mě pobavilo. Možná jsem se nesmál nahlas, i když většinou ano, ale rozhodně jsem se nechal příběhem strhnout, hltal jsem ho až do konce, a to i přesto, že se jedná o příběhy poměrně známé. Petr si je však upravuje podle sebe a dokáže z nich dostat to nejlepší, nebo alespoň to, co vede k tomu nejlepšímu výsledku.
Kdo by neznal "Draculu"? Jonathan Harker se vydává do Transylvánie, aby zde domluvil obchod s hrabětem Draculou, který chce koupit staré panství v Anglii. Jonathan netuší, kdo je jeho klient, netuší, že se žene do zhouby smrti. Vyvázne, ale ne natolik zdravý, aby dokázal Anglii a svou milovanou Minu varovat. Místo toho Dracula začíná rozsévat své "kouzlo" a svými špičáky získává nové zástupce pro plémě upírů. První je Lucy, ale hned po ní následuje Mina. Dokáží ji její přátelé v čele s Van Helsingem zachránit? Dracula jim uniká zpět do své domoviny, ale to už mu jsou i s Harkerem v patách všichni dobří lidé okolo Van Helsinga. Přichází napínavé finále. Petr Kopl si vybral hlavní linii a tu nám prezentuje. Není zde žádný milostný vztah mezi Draculou a Minou, jde jen o zlo, které se musí porazit. Je to vlastně celkem jednoduchý příběh. Kdesi v temnotě východní Evropy žije člověk, který je neskutečně zlý, to zlo projeví a za to musí pykat. Ne, myslím si, že v roce 1897 to určitě nebyla alegorie na Lenina nebo Stalina či snad Hitlera.
"Dracula" je vlastně příběh o tom, že zlo je mezi námi, a pokud se projeví, je pouze na lidech, aby ho zahnali. Petr Kopl tohle pochopil, nechal to v příběhu a pak to pojal po svém, takže zábavně, i když na druhou stranu v některých momentech budete mít pocit, že například ve srovnání s komiksy "Tajemný hrad v Karpatech" nebo "Tři mušketýři" je "Dracula" mnohem vážnější dílo. Některé momenty prostě ani není možné pojmout tak zábavně, aby se z toho nestala pouhá parodie - například zabití milované ženy kůlem do srdce. Petr výborně dávkuje jednotlivé momenty, a tak se zde vážnost některých události skvěle mísí s nevážností skvělých vtipů. Příběh je pak doplněn narážkami na další díla, což vychází z celého projektu "Victoria Regina", do něhož patří "Pes baskervillský" a "Tajemný hrad v Karpatech", nyní nedočkavě očekávám další příběh se Sherlockem Holmesem "Poslední případ", který by měl vyjít v září tohoto roku a následován by měl být "Skandálem v Čechách", který by měl vyjít ještě do Vánoc. No, snad se vše stihne ke spokojenosti všech.
Seznam různých odkazů, které v příběhu jsou, najdete v krátkosti rozepsaný v závěru knihy a jako další bonus - a zároveň pocta hororovému žánru - je zde i dvojstránka věnovaná hororovým monstrům, kde se o nich můžete dočíst. Petr si vytváří vlastní mytologii, trochu si ji upravuje podle potřeby. Tady je vidět, že se jedná o sebejistého autora. Je to dobře, protože v jeho případě to působí výborně. Ale teď ještě ke kresbě. Je to cartooning, který Petr Kopl popisuje na svých stránkách. Slyšel jsem názory, že kresba některým čtenářům nesedí, nesedí jim barevnost a počítačovost. Tohle je ale skutečně věc vkusu, stejně jako styl příběhu. Já si myslím, že Petr Kopl si vytvořil svébytný styl, kterým kreslí své komiksy a díky němuž je mezi ostatními autory poměrně snadno rozpoznatelný. Je to i proto, že jeho bibliografie je již poměrně tučná. I na základě téhle kresby dokáže vytvářet vlastní příběhy, komplexní a zábavné, i když je pravda, že v některých panelech je kresba zjednodušena natolik, že se postavám například ztrácí jejich výraz. Přesto je cartooning cestou, která Petrovi zajišťuje úspěch, a já doufám, že mu ho zajistí ještě větší. Jeho komiksy stojí za to!

2 komentáře:

  1. Co se te kresby tyce,tak mne treba konkretne postavy z teto knihy docela pripominaji styl ala Tim Burton,kteryho mam mooooc rad,takze u me parada :) a co se scenare tyce,tak jsem cetl jen Baskervilla ( Ztraceny svet objednan,juchuu.. ),a fakt me potesil,a verim,ze to tak je u Kopla i nadale .. ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Srovnání s Burtonem mě nenapadlo, ale není to špatná myšlenka :-) Jsem rád, že jsou další lidé, které Petr baví :-)

      Vymazat