2013-04-20

#12: Ultimátní komiksový komplet 4: Wolverine - 90 %


Ultimátní komiksový komplet: Wolverine (The Ultimate Graphic Novels Collection: Wolverine)
Vydalo Hachette Fascicoli (české stránky italské společnosti nehledejte, zatím nejsou) v pevné vazbě v roce 2013 jako devátou knihu ze série "Ultimátní komiksový komplet" v konečném pořadí knih však "Wolverine" ponese č. 4 (k číslování a "Ultimátnímu komiksovému kompletu" se ještě vrátím). Původně vyšlo jako čísla 1 až 4 v komiksové sérii "Wolverine" nakladatelství Marvel od září do prosince 1982, souborně kniha "Wolverine" poprvé vyšla v angličtině v roce 1995 u Marvelu. Mezinárodní společnost Hachette poprvé komiks vydala ve Velké Británii v dubnu 2012. České vydání se prodává v plné ceně za 199 Kč na stáncích.

Scénář: Chris Claremont
Kresba: Frank Miller

I když slýchám i názory na to, že "Ultimátní komiksový komplet" je zatracovaný projekt (nenabídne celé série, ale v některých případech skutečně jen ochutnávky, vycházejí komiksy, které už u nás vyšly, apod.), nemůže se tomuto projektu nechat, že někdy skutečně přijde s něčím, co rozhodně stojí za to. Takovým případem je i poslední vydaný díl s jednoduchým názvem "Wolverine". Zaměříme se tak na velmi oblíbeného X-Mana, který učaroval jak na stránkách komiksu, tak i ve filmu a už se mu chystá film druhý. Uvidíme, jak to na plátně dopadne.
S klidem mohu říct, že v tomto případě, tedy v případě komiksu "Ultimátní komiksový komplet: Wolverine", to vyšlo skvěle a k nám se dostal příběh, který rozhodně stojí za to. Nemyslím si, že hodnocení je v tomto případě nijak nadsazené, protože až na úplný závěr a některé stále se opakující pasáže (aby diváci nezapomněli, co četli minulý měsíc) je to skutečně skvost mezi tím, co v "Ultimátním komiksovém kompletu" vychází. A neříkám to jen proto, že kresbu má na svědomí Frank Miller, který je stále mým velkým oblíbencem.
"Wolverine", tedy příběh, který v "Ultimátním komiksovém kompletu" vyšel jako devátý v pořadí, byl prvním komiksem, který se soustředil pouze na Wolverina. Jednalo se o limitovanou edici, která čítala pouze čtyři sešity, a tak v tomto počtu vyšly i v českém vydání. Slyšel jsem hlasy, které kritizovaly to, že za stejnou cenu najednou čtenář dostává výrazně méně stránek. Na jednu stranu je to pravda, na druhou stranu je to pořád cena, kterou by nikdo jiný nenabídl. Takový komiks "Superman: Co se stalo s mužem zítřka?" by ani na pořádnou knihu nevydal, protože příběh samotný má pouze dva díly. Bylo nutné přidat ještě další komiksy, aby kniha trochu nabyla na objemu. Se 128 stránkami v pevné vazbě se cena dostala na 359 Kč. "Ultimátní komiksový komplet: Wolverine" má zhruba 100 stran se vším všudy a cena je pořád 199 Kč. V tomhle srovnání prostě není na co nadávat. I když "Ultimátní komiksový komplet" přináší jen ochutnávky komiksů, jsou to ochutnávky, které mohou čtenáře nalákat na ostatní komiksy, které u nás vycházejí. Spíš bych byl raději, že cena není vyšší u těch více stránkových "Ultimátních komiksových kompletů".
"Ultimátní komiksový komplet: Wolverine" má na svědomí zajímavá dvojice. Chris Claremont není u nás právě známý scénárista, i když psal scénář ke komiksu "Comicsové legendy č. 12: X-Men 02" a také se podílel na booku "Vetřelci vs. Predátor Omnibus 2". Je to klasický komiksový dříč, který dělal hlavně pro Marvel a pro různé série, které u něj vycházely a vychází. V současné době už na mnoha věcech nepracuje. V Americe je však autorem uznávaným, a to i díky jeho podílu na čtyřdílném komiksu "Wolverine".
Tím druhým člověkem, který má komiks na svědomí, je Frank Miller. To je i u nás známá firma a já musím říct, že jsem si ho hodně oblíbil, i když stejně tak je pravdou, že mě naposledy velmi zklamal komiksem "Holy Terror". Uvidíme, jestli si napraví pověst pokračováním komiksu "300". V komiksu "Wolverine" se Frank představuje jako teprve pětadvacetiletý mladý muž, který už v té době má skvělý akční drive a jeho postavy vypadají jako skuteční drsňáci. Již v roce 1982 byl schopen si vytvořit vlastní styl, který sází hlavně na záběry postavy, kdy ostatní detaily nejsou důležité. Je schopen naprosto dokonale "zneužít" panel, kdy postava zabírá pouze jeho část, ale zbytek je prázdný. Přesto se nejedná o ošizení, ale skutečně o smysluplné využití potenciálu komiksu. Pak je to Frankova hra se stíny, které využívá mistrně. K dokonalosti to dotáhl v sérii "Sin City" a příliš daleko už zašel ve zmiňovaném "Holy Terror". V roce 1982 byla jeho kresba ještě poměrně mainstreamová, ale bylo na něm vidět, že se od úplně mainstreamové nudy oprošťuje. Jeho síla je jak v klidných scénách, tak zejména v akci, která je v jeho provedení adrenalinová. Společně s Chrisem Claremontem si dokonale sedli, místy máte pocit, jako kdybyste četli nějaký příběh ze "Sin City". Nemohl jsem si to odpustit a zde uvádím fotografii Franka Millera z roku 1982, tedy z doby, kdy byl "Wolverine" vytvořen.

File:Frank Miller.jpg

Příběh komiksu "Ultimátní komiksový komplet: Wolverine" se točí kolem toho, že se Wolverine vrací do Japonska, kde má svou minulost a také ženu, kterou opravdu miloval, tedy kromě Jean Grey, která byla v té době komiksově mrtvá. Ne na dlouho. Wolverine se vrací za Mariko, ale zjišťuje, že už mu poměry v Japonsku nejsou tak nakloněné jako dříve. Jako kdyby tu všichni stáli proti němu. Když už najde spojence, tak to není na dlouho. "Wolverine" je krásným příběhem o tom, jak se silou a zarputilostí domoct svého. Chce to ale čest. Japonsko je zde skvěle znázorněno, a to jak vizuálně, tak i kulturně v podobě postav. Že by právě zde Frank našel inspiraci pro svůj komiks "Ronin"? "Wolverine" je silným příběhem o tom, jak dokáže člověk padnout na dno, ale nevzdat se. Jedinou slabinou je závěr a především úplně poslední stránka. Kdyby tu nebyla, komiks by dokonale fungoval jako samostatné dílo, bez nutnosti znát minulost, protože ta je v samotném komiksu dost dobře popisována.
Co se týká českého vydání, tak není moc co vytýkat. Vazba knihy je velmi dobrá a drží pohromadě, jsou přidány i původní obálky, navíc nechybí úvod do příběhu a také závěr. Docela jsem rád, že se zde neuvedly ještě další sešity, například ty se svatbou Wolverina a Mariko. Dojem z původního příběhu Wolverine by byl notně zkažen. Takhle je před nás postavena skutečně perla, která funguje jako samostatný příběh a není nutné nadávat na to, že je to jen ukázka nějaké delší série. "Wolverine" měl ještě svoje další samostatné série, ale zrovna takhle vznikla pouze jako čtyřdílná. A čte se skvěle.

Komiks "Ultimátní komiksový komplet: Wolverine" můžete zakoupit v prodejnách denního tisku anebo například na Comics Pointu.

4 komentáře:

  1. Komiks je jendducho klasika. Pocul som o nom, cital som o nom, ale nikdy som si ho neprecital... Vdaka UKK som sa k tomuto komiksu dostal a precital. Knizka je skromna oproti ostatnym UKK,ale mnoztvo stran nahradi pribeh... ten je prefektny. Je to naozaj ako Martin pise, perla... Paradna perla... Toto sa oplati mat vo vsojej kniznici...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já doufám, že nás ještě něco podobného v rámci UKK čeká. Nechci ten seznam moc projíždět, abych pak byl aspoň trochu překvapený, ale poslední díly UKK mě zrovna moc neoslovily.

      Vymazat
    2. Posledne diely som este necital :-D. Kazdopadne ma prist Hulkova planeta...Ultimates... A na tieto serie su udajne best... Co sa tyka ostatnych.. neviem ani to nejdem zistovat....:) ako ty...

      Vymazat
    3. Jj, na Hulkovu planetu a její dokončení se hodně těším., protože první díl mě hodně překvapil. Ultimates mám v prvním vydání, ale rád si je zase osvěžím, ty mě hodně baví.

      Vymazat