2016-04-29

#1155: Zámek a klíč 5: Časohrátky - 95 %


Zámek a klíč 5: Časohrátky (Locke & Key: Clockworks)
Vydalo nakladatelství Comics Centrum v pevné vazbě v roce 2016. Původně vyšlo jako čísla 1 až 6 (tvoří uzavřený příběh) v minisérii "Clockworks" od července 2011 do května 2012 u IDW Publishing. Souborně v originále komiks vyšel jako "Clockworks" v roce 2012. České vydání má 160 stran a prodává se v plné ceně za 499 Kč.

Scénář: Joe Hill
Kresba: Gabriel Rodriguez

Na první pohled je zřejmé, že jsem malinko slevil z hodnocení vůči předchozím dílům, ale opravdu jenom malinko. Není to proto, že by byl pátý díl špatný, to vůbec ne, ale od skvělé série čekáte, že bude ještě skvělejší. A já mám tak nějak pocit, že tvůrci drží stejnou laťku, což je dobře, ale já jsem chtěl, aby to bylo ještě o něco lepší. Přesto ale kniha "Zámek a klíč 5: Časohrátky" přináší něco zásadního - přináší pochopení toho, co se stalo, kde se vzali klíče a proč je zde jedna černovlasá zrůda, i když teď už vypadá trochu jinak, která se očividně snaží všechny zabít. Právě tohle vám pátá kniha nabízí a dělá to v kvalitě, která je sérii vlastní. Jen už čekáte na to velké vyústění.

Joe Hill a Gabriel Rodriguez rozhodně vědí, jak svoje čtenáře zaujmout, a tak se neustále snaží o to, aby přicházeli minimálně s novými styly vyprávění. A v tomhle jim krásně pomáhá Klíč časoměrný, který je dalším klíčem, jež se v ději objeví a jež je velmi příjemným prvkem právě i v souladu s potřebami vypravěčskými. Pasuje do děje a zároveň dovoluje tvůrcům, aby odhalili to zásadní. Právě to se děje. Střídá se současnost a minulost, navíc minulost různých dob, je zde velké množství postav, ale Hillovi a Rodriguezovi se podařilo něco zásadního - ani na chvíli se v ději neztrácíte, navíc vám bude docházet i to, jak postavy zestárly, kdo jsou ti mladí a co se jim stalo, proč jsou v pozdějším věku tak jiní.

Otevírá se před námi celá důležitá historie Klíčova, která získává skutečně epické a zároveň osobní rozměry. Seznamujeme se s novými postavami, o kterých zjišťujeme, že nejsou takové, jak jsme si o nich mysleli. Ale tohle je prostě život. Lidé stárnou, jejich osobnost se mění. A někdy se mění i z jiných důvodů než jen časem. Spolu s Tylerem a Kinsey se stáváme svědky zásadních událostí, jež vedly k tomu, že i oni dva jsou ve velkém nebezpečí, které ještě ani zdaleka nepominulo. Čtenář tohle ví. Postavy nikoli. Už se jen čeká na to, jak to všechno propukne. A ono to všechno propukne. V šesté knize, na jejíž recenzi se můžete těšit velmi brzy.

Většinou se zaměřuji na scénář, protože ten je mi bližší, ale v případě knihy "Zámek a klíč 5: Časohrátky" a nakonec i v rámci celé série, musím vyzdvihnout kresbu, protože "Zámek a klíč" by nikdy nebyl stejným komiksem, pokud by ho kreslil někdo jiný než Gabriel Rodriguez. On mu dodává pohádkový a zároveň hororový nádech, jeho panely jsou naprosto ohromující. Například další dvoustránkové otevření lebky je prostě úchvatné. Používá pro některé příběhy pravidelnost rozložení, ale pak vás zase překvapí naprosto novým, které je v souladu s tím, co má příběh sdělit. Dokonalé propojení autorské dvojice, kdy jeden bez druhého by prostě nemohli být.

"Zámek a klíč 5: Časohrátky" je skvělá kniha a nic jí na tom nevezme ani to, že jsem jí vzal 5 % z hodnocení. Je to proto, že doufám, že poslední kniha mě naprosto odrovná, a tak chci, aby tam byl ten rozdíl trochu vidět. A stejně tak bude vidět, pokud se poslední kniha nepovedla. O tom ale pochybuji. Pravda, četl jsem "Rohy", román Joa Hilla, kde mu právě konec tolik nevyšel, ale v rámci téhle spolupráce se nebojím. Takže se připravte, recenze na poslední knihu s názvem "Zámek a klíč 6: Alfa a Omega" bude již příští týden. Já sám jsem se na čtení jakéhokoli komiksu tak dlouho netěšil!

2016-04-28

#1154: Crew se vytasila s novinkou - sledujte internetový komiksový videomagazín Komiksář!

Nakladatelství Crew je už několik let hlavním tahounem komiksového trhu. Vydává tituly ze všech možných žánrů, od superhrdinských, přes mangu, Evropu až po dětské a životopisné tituly. A jelikož vydavatelé pocházejí z řad fanů, snaží se komiks i co nejvíc propagovat. Nejenže pořádají každoroční Crwecon, ale momentálně se pustili i do dalšího ambiciózního projektu.

"Nic takového tady ještě nebylo," říká šéfredaktor Jiří Pavlovský. "Alespoň u nás ne. Snažili jsme se na internetu i mimo něj objevit zajímavé osobnosti a dát je dohromady, do podoby úderné komiksové jednotky."

Komiksář je zhruba hodinový pořad složený z pětiminutových až desetiminutových bloků na různá témata, kdy každý blok má na starost jiný populární přispěvatel. Najdete tu svodku toho, co vyšlo v Čechách za minulý měsíc, jsou tu představeny zajímavé zahraniční komiksy, mluví se o figurkách, fantasy komiksech, manze, vydavatelských tajnostech, ikonických tvůrcích, scenáristických bizarnostech, cosplayi a spoustě dalších věcí! Kromě klasického pořadu už vznikly dva speciály. V prvním hosté vybírali ty nejlepší zahraniční komiksy z roku 2015 – a ve druhém se pak za účasti kultovního spisovatele Štěpána Kopřivy odhalují ty nejlepší televizní seriály všech dob (jak je vidět, pořad se neomezuje čistě na komiks, ale zasahuje i ostatní popkulturu).

Vedle Komiksáře vzniká také jeho kratší pravidelná verze, ve které přispěvatelé vybírají vždycky to nejlepší z komiksů minulého měsíce – což může sloužit jako inspirace pro tápající čtenáře.

"Crwi v tomhle nejde ani tak o propagaci nakladatelství," říká vydavatel Petr Litoš. "Dáváme přispěvatelům naprosto volnou ruku. Posláním Komiksáře je propagace komiksu. Čím víc se bude o komiksu mluvit, čím víc bude vidět, tím to bude lepší pro všechny, co se s ním pokoušíme u nás prorazit. A není to žádná legrace. Chceme se nejen postarat o komiksovou osvětu, ale snažíme se dát dohromady a propagovat lidi, kteří dokáží (ideálně zajímavě a zábavně) o komiksu mluvit. Chceme stvořit platformu, na které můžou vyrůst zajímavé komiksové osobnosti."

Momentálně jsou venku dvě čísla Komiksáře a dokončuje se třetí. Crew by chtěla udržet Komiksář jako pravidelný měsíčník – pořad, ze kterého by mohli fanoušci i lidé, kteří o komiksu jen slyšeli, čerpat informace a inspiraci. A proto chce Komiksář táhnout dál a přitom stále vylepšovat, shánět nové lidi, nová témata a vůbec se starat, aby byl tenhle pořad co nejzajímavější.

Sami se můžete přesvědčit a na Komiksář se podívat na stránce www.komiksar.crew.cz.

2016-04-27

#1153: Mistr a Markétka - 40 %

Mistr a Markétka (The Master and Margarita: A Graphic Novel)
Vydalo nakladatelství BB/art v pevné vazbě v roce 2009. Původně v této podobě vyšlo jako "The Master and Margarita: A Graphic Novel" v roce 2008. České vydání má 128 stran a prodává se v plné ceně za 299 Kč.
Knihu koupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Andrzej Klimowski a Danusia Schejbalová podle románu Michaila Bulgakova
Kresba: Andrzej Klimowski a Danusia Schejbalová

Myslím, že jsem byl trochu neoprávněně nařčen z toho, že jsem u komiksu "Dívka, která kopla do vosího hnízda" nečetl předlohu a přesto jsem komiks s předlohou srovnával. Nemyslím si, že v recenzi je nějaké takové srovnání uvedeno, jediná zmínka, která by k tomu mohla vybízet, je spojena pouze s tím, že si myslím, že román je přehlednější než komiks, což vychází spíše z podstaty románu jako formy než z románu konkrétního. Proč tohle zmiňuji? Tak především proto, že knihu "Mistr a Markétka" jsem skutečně četl, a tak si myslím, že srovnávat mohu. Přece jen se ale nějakému komplexnějšímu srovnání vyhnu, rád bych se zaměřil především na to, jak komiks působí samostatně.

Tohle samostatné působení není úplně nejlepší a vy budete mít možná pocit, že nemáte ponětí o tom, co to vlastně čtete. Bohužel se není moc čemu divit. Myslím si, že kresebně je komiks velmi dobrý a zvolená forma kresby mi přijde jako velmi vhodná, a to jak díky černobílé, tak i díky barevným stránkám. Černobílou má na svědomí Klimkowski a barevnou pak Schejbalová. Skvěle se doplňují a být to jakákoli jiná kniha - anebo být to rozpracované trochu obsáhleji - asi proti nim nic nebudu mít, jenže se ukázalo, že adaptace tak specifického díla, jakým je "Mistr a Markétka", není ani zdaleka jednoduchá a je tak trochu odsouzená k záhubě.

Kniha "Mistr a Markétka" je oprávněně označována za stěžejní dílo magického realismu, ale je nutné si uvědomit, že tohle je obecně velmi důležitá kniha z pohledu celé literatury. Přece jen se zdá, že adaptovat tak komplexní dílo, kterým myšlenkově rozhodně je, do komiksu, jenž má 128 stran, se jeví jako velmi náročná výzva anebo rovnou jako čiré šílenství. Bohužel výsledek je takový, že výzva nebyla splněna a tvůrci adaptovali román do podoby, která je velmi zjednodušená a která povede k tomu, že čtenáři nebudou komiks chápat. Na druhou stranu, tohle je aspekt, který by se mohl stát i v případě čtení románu.

Jenže v tomhle směru komiksová podoba ukazuje, kde jsou její omezení. Kromě počtu stran je to skutečnost, že kresba nedokáže vyjádřit - alespoň tedy v tomto případě - všechny myšlenkové nuance, celkovou hloubku předkládaného díla, což nakonec vede k tomu, že se hlubší smysl ztrácí ještě víc. Stránky s Pilátem Pontským jsou jakoby vytržené z kontextu a nedávají moc smysl. Ďábel a jeho počínání se slečnou Markétkou se pak jeví jako naprosto podivné a ten magický realismu v případě komiksu vyznívá spíše jako podivnost než jako něco, co by mělo jitřit fantazii, ale i mozkové závity. V případě komiksové adaptace románu "Mistr a Markétka" se jednoduše ukázalo, že román a komiks jsou dvě velmi odlišné formy. Bulgakov nejspíš věděl, proč volí právě tuto formu a nikoli jinou. Pravda, v té době ještě komiks tolik neletěl, ale stejně, některým dílům jejich původní forma sluší nejvíce.

Komiks "Mistr a Markétka" vydalo nakladatelství BB/art, u kterého můžete komiks zakoupit se slevou.

2016-04-26

#1152: Ultimátní komiksový komplet 90: The Amazing Spider-Man - Konec Spider-Mana - 40 %

Ultimátní komiksový komplet 90: The Amazing Spider-Man - Konec Spider-Mana (The Amazing Spider-Man: Spider-Man No More)
Vydalo Hachette Fascicoli (české stránky italské společnosti nehledejte, zatím nejsou) v pevné vazbě v roce 2016 jako osmdesátou sedmou knihu ze série "Ultimátní komiksový komplet", v konečném pořadí knih "The Amazing Spider-Man: Konec Spider-Mana" ponese č. 90. Původně vyšlo jako čísla 44 až 50 série "The Amazing Spider-Man" v nakladatelství Marvel. Kniha byla ve Velké Británii v rámci projektu vydána v březnu 2015. České vydání se prodává v plné ceně za 249 Kč na stáncích. Starší čísla si můžete objednat na emailové adrese marvel@czpress.cz.

Scénář: Stan Lee
Kresba: John Romita Sr.

Stan Lee se nám předvádí v dalším komiksu, který je do jisté míry ikonický, v komiksu, který se dokonce pyšní tím, že se stal inspirací pro film se Spider-Manem, který režíroval Sam Raimi. Nutno říct, že inspirace zde skutečně je, ale tak zhruba z deseti panelů, protože ten zbytek už je úplně mimo, a pro film skutečně použit nebyl. Jenom se ukazuje, že Stan Lee dovede vymyslet celkem zajímavé dějové prvky, skvělé postavy, ale aby napsal příběh, který je skutečně výtečný a který by i po padesáti letech čtenáře dostal, to opravdu ne. Jeho odkazem jsou postavy, ne příběhy samotné. I když se kniha "Ultimátní komiksový komplet 90: The Amazing Spider-Man - Konec Spider-Mana" pyšní docela zajímavým titulem, tak ten je řešen v jednom jediném příběhu, což je hodně velká škoda. Navíc to řešení je takové... no, nijaké.

Kniha "Ultimátní komiksový komplet 90: The Amazing Spider-Man - Konec Spider-Mana" je klasickým komiksem své doby (60. léta), který je rozdělen na jednotlivé epizody. Některá epizoda přesahuje do dvou sešitů, ale většinou více ne. Setkáváme se zde s klasickými záporáky, jako jsou Lizard, Vulture, Kraven, Shocker, ve flashbacích se objevuje také Green Goblin, a samozřejmě nechybí ani J. Jonah Jameson, který tentokrát dostává opravdu dost prostoru k tomu, aby prezentoval svou nenávist vůči Spideymu. Největším nepřítelem Spideymu je ale on sám a jeho psychika, která dostává hodně zabrat. A to je vlastně na celém příběhu, který je nám prezentovaný, nejlepší. Stan Lee dokázal popsat to, jak se mladý muž trápí. Kdyby nic jiného, alespoň pro tohle se vyplatí na příběh kouknout a zkusit si ho přečíst.

Stan Lee se opět v komiksu "Ultimátní komiksový komplet 90: The Amazing Spider-Man - Konec Spider-Mana" prezentuje svým klasickým způsobem - je ukecaný, až to pěkné není. Těch slov je zde tolik, že opravdu máte pocit, jako kdybyste četli klasickou knihu a ne komiks. Je to škoda, protože jsou zde místa, kde je tolik slov naprosto zbytečných. Popisují to, co se děje, jasně definují to, co se má stát. Nevím, asi se pořád moc divím, ale nedovedu pochopit, jak tohle mohlo fungovat v době svého vzniku. Přitom Romitova kresba není špatná. Mít modernější koloring snadno osloví i ty, kteří tolik nemusí starší věci. Jenže s tímhle komiksem je ten problém, že i když máte rádi starší věci, nejspíš vás nebude bavit.

Stan Lee umí napsat příběh, který se vyvíjí, který někam směřuje, ale v podstatě pouze v případě, pokud se jedná o osobní život superhrdiny. Vývoj děje akčního není příliš dobrý. Kraven je zde prezentován v podstatě jako Tarzan v betonové džungli, postava, kterou je dost těžké obdivovat, protože je jen namyšlený. Lizard má dobrý základ, Vulture je jen zbrojí. Ale to ještě není nic proti tomu, jak jsou zde prezentována děvčata. Ať už jde o Gwen Stacy, ale především pak o Mary Jane. Mary Jane je jedna z mých nejoblíbenějších komiksových postav, ale to, jak je charakterově vykreslena v tomhle komiksu, to je otřesné. Prostě obyčejná blbka, která chce pařit. Nemá žádnou hloubku. Ta s ní s ní přišla až později. Stan Lee tu možná dává dobrý základ pro jednotlivé postavy, ale pro některé charaktery se muselo později kutat hodně hluboko.

"Ultimátní komiksový komplet 90: The Amazing Spider-Man - Konec Spider-Mana" jenom dokazuje, že starší komiksy jsou prostě starší komiksy a to slovo "starší" může něco konkrétního znamenat. Je zde snaha o akčnost, ale jsou to v podstatě jen takové hospodské rvačky mezi dvěma vysvalenými borci, kteří sem tam mají speciální schopnosti anebo hodně ujeté vychytávky - jako například Kravenova zbraň, která se k němu dokonale nehodí. Knihu si přečtete skutečně proto, že máte Spider-Mana rádi, a proto, abyste si uvědomili, jak moc se hrdina vyvinul, jak moc se vyvinul komiks a jak se celé médium, alespoň v oblasti superhrdinského komiksu, změnilo. V něčem rozhodně k lepšímu, i když ty základy stojí právě na tomhle a na podobných příbězích.

Na blogu najdete také recenzi na knihy:
"Ultimátní komiksový komplet 1: Iron Man - Démon v lahvi"
"Ultimátní komiksový komplet 2: Uncanny X-Men - Dark Phoenix"
"Ultimátní komiksový komplet 3: Thor - Poslední Viking"
"Ultimátní komiksový komplet 4: Wolverine"
"Ultimátní komiksový komplet 5: Tajné války superhrdinů Marvelu část 1"
"Ultimátní komiksový komplet 6: Tajné války superhrdinů Marvelu část 2"
"Ultimátní komiksový komplet 7: Daredevil - Zmrtvýchvstání"
"Ultimátní komiksový komplet 8: The Amazing Spider-Man: Kravenův poslední lov"
"Ultimátní komiksový komplet 9: The Amazing Spider-Man - Zrození Venoma"
"Ultimátní komiksový komplet 10: Wolverine - Projekt X"
"Ultimátní komiksový komplet 11: The Incredible Hulk - Tiché výkřiky"
"Ultimátní komiksový komplet 12: Zázraky"
"Ultimátní komiksový komplet 13: The Mighty Thor - Hledání bohů"
"Ultimátní komiksový komplet 14: Captain America - Nový úděl"
"Ultimátní komiksový komplet 15: Punisher - Vítej zpátky, Franku část 1"
"Ultimátní komiksový komplet 16: Ultimates - Nadčlověk"
"Ultimátní komiksový komplet 17: Punisher - Vítej zpátky, Franku část 2"
"Ultimátní komiksový komplet 18: New X-Men - G jako Genocida"
"Ultimátní komiksový komplet 19: New X-Men - Impérium"
"Ultimátní komiksový komplet 20: Daredevil - Ďábel strážný"
"Ultimátní komiksový komplet 21: Amazing Spider-Man - Návrat"
"Ultimátní komiksový komplet 22: Spider-Man - Smutek"
"Ultimátní komiksový komplet 23: Wolverine - Zrození"
"Ultimátní komiksový komplet 24: The Amazing Spider-Man - Odhalení a Dokud hvězdy nezhasnou"
"Ultimátní komiksový komplet 25: Fantastic Four - Nemyslitelné"
"Ultimátní komiksový komplet 26: Fantastic Four - Rozhodná akce"
"Ultimátní komiksový komplet 27: 1602"
"Ultimátní komiksový komplet 28: Avengers - Na ostří nože"
"Ultimátní komiksový komplet 29: Tajná válka"
"Ultimátní komiksový komplet 30: She-Hulk - Svobodná, úspěšná, zelená"
"Ultimátní komiksový komplet 31: New Avengers - Útěk"
"Ultimátní komiksový komplet 32: Klan M"
"Ultimátní komiksový komplet 33: Ultimate Spider-Man - Moc a odpovědnost"
"Ultimátní komiksový komplet 34: Avengers - Rozpad"
"Ultimátní komiksový komplet 35: Black Panther - Kdo je Black Panther?"
"Ultimátní komiksový komplet 36: Astonishing X-Men - Nadaní"
"Ultimátní komiksový komplet 37: Ultimates - Národní bezpečnost"
"Ultimátní komiksový komplet 38: Ghost Rider - Cesta do zatracení"
"Ultimátní komiksový komplet 39: Syn klanu M"
"Ultimátní komiksový komplet 40: Astonishing X-Men - Boj"
"Ultimátní komiksový komplet 41: Zombie z Marvelu"
"Ultimátní komiksový komplet 42: Občanská válka"
"Ultimátní komiksový komplet 43: Iron Man: Extremis"
"Ultimátní komiksový komplet 44: Captain America - Zimní voják, část 1"
"Ultimátní komiksový komplet 45: Věční"
"Ultimátní komiksový komplet 46: Fantastic Four - Konec"
"Ultimátní komiksový komplet 47: Doctor Strange - Přísaha"
"Ultimátní komiksový komplet 48: Captain America - Vyvolení"
"Ultimátní komiksový komplet 49: The Incresible Hulk - Hulkova planeta část 1"
"Ultimátní komiksový komplet 50: The Incredible Hulk - Hulkova planeta část 2"
"Ultimátní komiksový komplet 51: Captain America - Zimní voják, část 2"
"Ultimátní komiksový komplet 52: Thor - Znovuzrození"
"Ultimátní komiksový komplet 53: Padlý syn - Smrt Captaina Ameriky"
"Ultimátní komiksový komplet 54: Hulk proti světu"
"Ultimátní komiksový komplet 55: Thunderbolts - Víra v monstra"
"Ultimátní komiksový komplet 56: Wolverine - Starej dobrej Logan"
"Ultimátní komiksový komplet 57: Tajná invaze"
"Ultimátní komiksový komplet 58: The Invincible Iron Man - Pět nočních můr"
"Ultimátní komiksový komplet 59: Obležení"
"Ultimátní komiksový komplet 60: Astonishing Thor"
"Ultimátní komiksový komplet 61: Avengers - Na věky věků část 1"
"Ultimátní komiksový komplet 62: Avengers - Na věky věků část 2"
"Ultimátní komiksový komplet 63: Marvel Knights Spider-Man - Dolů mezi mrtvé"
"Ultimátní komiksový komplet 64: Marvel Knights Spider-Man - Jed"
"Ultimátní komiksový komplet 65: Avengers - Elita"
"Ultimátní komiksový komplet 66: Secret Avengers - Mise na Mars"
"Ultimátní komiksový komplet 67: Deadpool - Válka Wadea Wilsona"
"Ultimátní komiksový komplet 69: Říše stínů"
"Ultimátní komiksový komplet 70: Avengers - Dětská křížová výprava"
"Ultimátní komiksový komplet 72: Venom (Venom)"
"Ultimátní komiksový komplet 76: X-Men - Schizma"
"Ultimátní komiksový komplet 85: Marvel počátky - 60. léta"
"Ultimátní komiksový komplet 86: Thor - Příběhy z Asgardu"
"Ultimátní komiksový komplet 87: Doctor Strange - Bezejmenná země, bezbřehý čas"
"Ultimátní komiksový komplet 88: Fantastic Four - Příchod Galactuse"
"Ultimátní komiksový komplet 91: The Invincible Iron Man - Tragédie a triumf"
"Ultimátní komiksový komplet 92: Nick Fury - Agent S.H.I.E.L.D.u část první"
"Ultimátní komiksový komplet 95: The Incredible Hulk - Nespoutané monstrum"
"Ultimátní komiksový komplet 96: Avengers - Zrození Ultrona"
"Ultimátní komiksový komplet 99: X-Men - Soumrak mutantů"
"Ultimátní komiksový komplet 108: Captain Marvel - Život a smrt Captaina Marvela, první část"
"Ultimátní komiksový komplet 109: Captain Marvel - Život a smrt Captaina Marvela, druhá část"
"Ultimátní komiksový komplet 112: Captain America a Falcon"
"Ultimátní komiksový komplet 114: Uncanny X-Men - Druhá generace"
"Ultimátní komiksový komplet 120: Daredevil - Na černé listině"

2016-04-25

#1151: Simon Sues 2: Klíčové setkání - 60 %

Simon Sues 2: Klíčové setkání (Simon Sues 2 - Key Encounter)
Vydalo nakladatelství Zanir v brožované vazbě v roce 2016. Původně vyšlo jako "Simon Sues 2 - Key Encounter" v roce 2012. České vydání má 272 stran a prodává se v plné ceně za 199 Kč.

Scénář: Kim Myung-Hee
Kresba: Kim Myung-Hee

Po knize "Simon Sues 1: Předvolání ďábla" jsem očekával, že se dění trochu více rozjede. K tomu vlastně došlo, ale asi jsem očekával, že ten rozjezd bude ještě razantnější, než jak bylo prezentováno ve druhém díle s názvem "Simon Sues 2: Klíčové setkání". Ještě si ale nejsem jistý, že tohle je skutečně dobrá manhwa, spíše si myslím, že je zde pořád dost prostoru k tomu, aby se autorka zlepšovala, a hlavně v oblasti vyprávění samotného jí chybí podstatné body k dokonalosti. Skoro mě mrzí, že i ve druhé knize se objevují pasáže, z kterých mám pocit, že nejsou dobře ukotveny a že z příběhu vynikají v tom smyslu, že je zde špatně použita vypravěčská zkratka a v příběhu je možné se ztrácet.

Problém je nejen v tom, že na sebe jednotlivé panely vypravěčsky hezky nenavazují a dochází tak ke zvláštním skokům a přerušením, které mi vadí v tempu, ale je to také v tom, že autorčina kresba vede k tomu, že si chvílemi prostě nejsem jistý, jestli se dívám na chlapce nebo na dívku a musím o tom chvíli přemýšlet. Tohle jsou takové prvky, které z mého pohledu trochu zbytečně vedou k tomu, že má člověk ze čtení komiksu mírně negativní pocity, které degradují celkový zážitek. Přitom příběh vůbec není špatný, je zde vidět vývoj a snaha vytvořit něco, co bude čtenáře bavit, k čemu se bude chtít vracet a bude vás zajímat, jak to pokračuje.

Autorka si trochu zjednodušuje tvorbu tím, že jsme v podstatě v uzavřeném světě a nějaké vlivy vnějšího prostředí nejsou až tak zásadní. Jsme na Haverdsfordově univerzitě a řešíme se Simonem jednotlivé případy. Je celkem jedno, co se děje někde mimo, jakékoli další události nemají na dění vliv, protože se zajímáme jen o to, jak to je se Simonem a s jeho případy. Jak dobře víme z první knihy, Simon se musí snažit o to, aby vyřešil určitý počet případů, jinak jeho duše propadne těm, od kterých chce ostatní lidi ochránit. Do dění se dostává relativně malé množství postav, které se objevují častěji - jsou to Izák, jenž je Simonovým zvláštní společníkem, June, která je Simonovou sestrou, ve druhém díle se pak ještě více objevuje jedna profesorka z univerzity. A to je všechno.

Není to ale jen postavami, celkově mám pocit, jako kdyby se autorka bála něčeho většího, jako kdyby se bála pořádně svůj svět popsat, pořádně určit pravidla. Nechává si otevřené dveře, nic zásadního neurčuje, ale je pravda, že se alespoň snaží o to, aby byly jednotlivé případy zajímavé, stejně jako jejich řešení. To nakonec vede k tomu, že vás příběh přece jen dovede zaujmout a vy chcete vědět, jak bude pokračovat. Těch pár postav je natolik zajímavých, že udrží vaši pozornost. Trochu ale doufám, že se autorka pro třetí knihu ještě trochu více zlepšila, trochu lépe vede děj a jednotlivé příběhy na sebe budou více navazovat. Ale uvidíme. Zanir chystá třetí díl ještě na rok 2016.

Komiks "Simon Sues 2: Klíčové setkání" můžete zakoupit na stránkách eshopu Zanir.

Na Comics Blogu najdete recenzi na knihu "Simon Sues 1: Předvolání ďábla".

2016-04-22

#1150: Sandman 7: Krátké životy - 80 %

Sandman 7: Krátké životy (Sandman: Brief Lives)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2009. Komiks původně vyšel jako sešity 41 až 49 série "Sandman" v letech 1992 až 1993. Komiks souborně vyšel jako "Sandman: Brief Lives" v roce 1994. České vydání má 256 stran a prodává se v plné ceně za 499 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Neil Gaiman
Kresba: Jill Thompson a Vince Locke

Po knize "Sandman 6: Báje a odlesky 2", která mě příliš nenadchla, následuje kniha "Sandman 7: Krátké životy", jež nám zase jednou vypráví delší příběh, který se odvíjí v celé knize a který nám prozrazuje mnoho z toho, co jsme chtěli vědět. Ne, že by se vysvětlil celý vesmír, ale dostává se před vás příběh o tom, jak to vlastně bylo se Zkázou a jak je to s ním dnes. Konečně se budete moct setkat tváří v tvář s posledním ze sedmi Věčných a je to setkání... no, nechce se mi přímo říkat impozantní, protože takové úplně není, ale rozhodně se jedná o setkání, které má svou hloubku a které je celkem filosofické, a to hlavně v souvislosti k celému sandmanovskému světu a jeho pochopení. Najednou se na Sandmana můžete začít dívat jinak.

Kniha "Sandman 7: Krátké životy" nás ale nechává nejprve trochu nahlédnout na jinou postavu, která se také řadí do blízkosti Věčných, a to nejen proto, že žije dlouho, i když zase ne tak moc dlouho. Je to také tím, že se jedná o syna samotného Morfea. Ano, příběh knihy "Sandman 7: Krátké životy" se věnuje také Orfeovi, celkem zajímavé postavě, která se už nějakou dobu dějem prolínala, získala vlastní kratší příběh a teď konečně dostává prostor i v něčem větším. Jenže jak jsem řekl, v první řadě nejde o Orfea, vlastně nejde tolik ani o Sandmana, jako jde o jiné postavy, které dostávají více prostoru. Hlavně jsou to Delirium a Zkáza.

Delirium je jednou z Věčných, kterou jsme měli možnost poznat hlavně jako velmi výstřední postavu. Kniha "Sandman 7: Krátké životy" nabízí potvrzení toho, co jsme doposud tušili. Je to skutečně podivná postavička, která možná má, možná nemá vlastní říši, respektive možná ji řídí, možná ne. Její lettering je v knize prostě výborný a měl by se primárně zdůraznit. Tohle musela být celkem fuška a dokonce i ty ostré přechody mezi spojenými bublinami podtrhávají charakter této postavy. Užijete si ji naplno, a buď ji budete zbožňovat, anebo nesnášet. Jedno je ale jasné - je to právě Delirium (kdysi Radost), která se rozhodne, že nadešel čas, aby se konečně podívali po bratrovi, který je opustil a vykašlal se na svůj úřad.

Kdo je Zkáza? Tak pro odpověď na tuhle otázku si zajděte do své knihovny nebo do knihkupectví, pokud ještě knihu "Sandman 7: Krátké životy" nevlastníte. Dobře, možná bych vás měl varovat, že tohle rozhodně není ten nejhororovější příběh v celé sérii, vlastně není ani moc akční, ale děj s sebou nese něco jiného. Je to jeho hloubka, to, jak si dovede pohrávat se známou mytologií, ale i mytologií vlastní. Neil Gaiman vytvořil natolik komplexní svět, že už je schopen ještě prohlubovat a zdůrazňovat jeho jednotlivé prvky a také význam jednotlivých postav, které jsou součástí tohoto bohatého světa.

Po trochu dějově rozcupovaných knihách "Sandman 6: Báje a odlesky 1" a "Sandman 6: Báje a odlesky 2" nasazuje kniha "Sandman 7: Krátké životy" laťku zase o něco výš a donutí vás přemýšlet. Tohle se mi na knize líbilo, ale možná ještě více se mi líbila skutečnost, že jsou zde skvělé postavy, a to nejen ty hlavní, ale i vedlejší. Třeba takový pes nemusí být jen kýčovitý, ale může mít skvělý charakter, navíc mluví. Jsou zde zajímavé odbočky, nečekané chvilky, které nejsou přímo zvraty, ale jen takovými drobnými překážkami na cestě. Tohle je kniha, u které si řeknete, co sakra bude v sérii dál? Pro sebe se to pokusím zjistit co nejdříve.

Komiks "Sandman 7: Krátké životy" zakoupíte na stránkách Crew.

2016-04-21

#1149: Crew2 č. 52 - 55 %


Crew2 č. 52
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2016. Vydání má 74 barevných stran a prodává se v plné ceně za 99 Kč přes internet (Seqoy)/předplatné nebo 149 Kč (na stáncích).

Obsah čísla:
Crew žije!: Rozloučení s fenoménem (Jiří Pavlovský)
Drůbky (žebříčky, zprávy, aktuality a tak podobně)
Ekhö - Zrcadlový svět: New York 2 (Scénář: Christophe Arleston, kresba: Alessandro Barbucci) 
Lobo: Končím (Scénář: Alan Grant, kresba: Carlos Ezquerra)
Hellblazer: Rudá hrobka 4 (Scénář: Mike Carey, kresba: Marcelo Frusin)

Tak se loučíme. "Crew2" s pořadovým číslem 52 je posledním vydáním tohoto magazínu a vy se holt musíte smířit s tím, že ani nový formát nakonec nevedl k tomu, aby se dál ve vydávání časopisu pokračovalo. Nakladatelství Crew se rozhodlo, že vydávání časopisu utne ve chvíli, kdy se uzavřou příběhy, které zde byly rozjeté. V tomto díle tedy dojde dokončení první díl "Ekhö" a také dojde na Johna Constantina a jeho "Rudou hrobku". Kromě toho se také do posledního "Crew2" dostal Lobo, který tak zaplnil prostor, jež by jinak zůstal prázdný, protože žádná delší série už rozjetá nebyla. Je to loučení takové smutné nostalgické a bohužel ani ne tak velkolepé, jak by si jeden přál. Pro mě i proto, že jsem Loba nikdy neměl příliš v lásce.

První v sešitě přichází dokončení "Ekhö - Zrcadlový svět: New York", což je komiks, který vás může nadchnout, ale také jít mimo vás. Na jednu stranu se toho děje strašně moc, na druhou stranu tvůrci vměstnají do dění až příliš a příběh má vražedné tempo. To vede k tomu, že je zde detektivní zápletka vyřešena nesmírně rychle, což se tvůrci snaží zastřít tím, že se řeší ještě něco dalšího. Tohle by si zasloužilo rozpracování do něčeho rozsáhlejšího, ale chápu, že není tak jednoduché v Evropě vydat rozsáhlejší sérii která zase nebude moc ukecaná. Možná by to ztratilo kouzlo. Komiks je ale sexy, má krásnou kresbu, která je výtečná hlavně ve chvíli, kdy jsou kreslena různá monstra, ta vypadají prostě skvěle. Hlavně místní metro mě dorazilo. Doufám, že se česky dočkáme i zbylých dvou příběhů.

Následuje Lobo... Jak jsem řekl, tohle není moje oblíbená postava, takže jsem nic moc nečekal, ale musím uznat, že tohle je příběh, který je místy vtipný, navíc mu tvůrci dávají dobré tempo tím, že akce je v podstatě beze slov. A nutno říct, že je to akce celkem nápaditá, za což mohou hlavně propriety, které Lobo normálně nosí na sobě. Sem tam jsem se skutečně zasmál, tudíž považuji tento příběh za poměrně povedený. Lobo celkem hlásí, což je fajn, ale pro mě je to pořád i tak jenom chvilková jízda, ze které, když vystoupím, tak si ji nebudu chtít opakovat. A co že si to "Crew2 č. 52" nechává na konec? Jasně, uzavření příběhu s Johnem Constantinem.

"Rudá hrobka" je příběh, který má skvěle tajemnou atmosféru, jež vás sama o sobě dovede dostat. Jenže pak je tu právě tenhle čtvrtý příběh, který má hned na začátku twist, o kterém stále ještě nejsem přesvědčený, jestli je tak dobrý, anebo tak špatný. Balancuje na hraně a myslím, že pro někoho z ní spadne. Přesto je následně děj celkem dobře akční a drsný a je uzavřen tak, jak se k němu hodí. Navíc se otevírají vrátka pro něco dalšího. Docela si dovedu představit, že by vyšel Constantine knižně a trochu v to doufám, protože tahle postava má pro mě velký potenciál. Jinak je to už ale všechno. "Crew2" se uzavírá a my jen můžeme doufat, že nakladatelství Crew přijde s něčím dalším, novým, zajímavým, jiným, jak naznačuje. A i kdyby ne, těch komiksů vydává Crew tolik, že je pořád na co se těšit.

"Crew2 č. 52" zakoupíte na stránkách Crew.

2016-04-20

#1148: Vějíř 1 (2009) - 50 %

Vějíř 1 (2009)
Vydalo nakladatelství Kobuta v brožované vazbě v roce 2009. Vydání má 128 stran a prodává se v plné ceně za 119 Kč.
Knihu zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Obsah:
  • V jako Valentýn – scénář: DanQ, kresba: Mešitka
  • Duel – scénář a kresba: Sir_Pete
  • Strašliví temní mágové – scénář: Gobloch, kresba: Lysandra
  • Flétna – scénář a kresba: NeoWorm
  • Hello – scénář a kresba: Abbe
  • Polibky – scénář: Antonín Tesař, kresba: Jiří Tesař
  • Balada pro čtyři struny – scénář a kresba: Haspien
  • Vanpaya Holic – scénář: Angie, kresba: Etuta
  • Requiem pro slunce – scénář a kresba: Temi
  • Veselý příběh „Kamarádka“ – scénář a kresba: ingi
  • Jména – scénář a kresba: Negi
  • Miko no Uta – scénář a kresba: Nya-chan Production
  • Projekt Infinity – scénář a kresba: DarkSena

Konečně jsem se dostal k tomu, abych si sehnal i první "Vějíř", což se mi podařilo. Já jsem se tak mohl začíst do úplně prvních komiksů, které v rámci této série vyšly. Musím říct, že na sborníku je vidět především to, jak moc se vyvíjel. Jako kdyby se prvním dílem editoři i autoři teprve rozkoukávali, ale postupně získali větší ambice, vyladili si svoje schopnosti, no a podle toho také přicházeli s lepšími a lepšími příběhy. Můj myšlenkový pochod tedy jednoznačně směřuje k tomu, že první číslo ještě tak moc vyladěné nebylo, velikostí je výrazně menší - myslím co do počtu stránek - ve srovnání s následujícími díly, a bohužel i kvalitou to místy není ono. Jak už jsme zvyklí, pojďme se podívat na jednotlivé komiksy zvlášť.

"V jako Valentýn" je dobrý úvod. Není to komiks, který vás dostane, ale DanQ má prostě smysl pro humoru, což potvrzuje v podstatě každý den, kdy s ním mohu (elektronicky) mluvit nebo sleduji jeho příspěvky na internetu. Tady to má navíc ještě kresbu Mešitky, která dává postavám takový zajímavý rozevlátý vzhled, kdy chvílemi se dá příběh brát i celkem vážně. "Duel", pod kterým je podepsán Sir_Pete, také nesráží kvalitu výrazně dolů, i když o pointě si můžete myslet jak to, že je dobrá, tak i to, že se dala čekat. "Strašliví temní mágové" by mi klidně i přišli sexy, ale mezi těmi panely se přeskakuje bez ladu a skladu, že mě to prostě nebavilo číst. Až ve druhé půlce je to lehce zábavnější.

"Flétna" je prostě skvělá, i když si myslím, že by jí ubrání takových dvou stránek vůbec nevadilo. Ale tohle je komiks, který mi sedí a který mě pointou hodně pobavil. Mám rád, když má někdo smysl pro humor, a když je to ještě humor černý, potěší mě o to víc. Pro NeoWorma tedy palec nahoru! "Hello" od Abbeho je fajn, i když by mě ten příběh asi víc zasáhnul v pubertě, kdy jsem měl v hlavě podobný guláš. Díky krátkému rozsahu čtyř stran je to v pohodě. "Polibky" bratří Tesařů jsem již znal díky tomu, že jsem četl jejich "Gymnázium příšer", kde se právě tahle povídka objevuje. Parádně hororová povídka v duchu "Spirály".

Pak už je na řadě "Balada pro čtyři struny", což je komiks, který mi v celé sbírce sedl nejvíce. Je to taková pěkná romance, která má možná trochu neočekávaný průběh, ale hlavně má dobré postavy a atmosféru, jež vás bude celou dobu nahlodávat. Celkově velmi povedený komiks. V případě "Vanpaya Holic" bych asi musel být otaku, milovník "Twiligthu" anebo obojí dohromady, protože tohle jde mimo mě a ani celkem excentrická kresba to nezachraňuje. "Requiem pro slunce" se snaží, možná i trochu filosofuje a vlastně i něco sdělí, ale nějak to na mě nedovedlo zapůsobit. Přitom kresba je celkem zajímavá, až se divím, že se v tom stylu dá udržet rozpoznatelnost postav.

"Veselý příběh Kamarádka" je zajímavý hlavně tím, že je beze slov, ale i tak se daří posledním panelem dosáhnout určitého emotivního záchvěvu. Yonkoma "Jména" není jednoduše moc zábavná. Podobně je na tom i další yonkoma "Miko no Uta", které se daří vtip spíše zabíjet. Ne že by tam nebyl, ale ani v jednom případě mi to nepřišlo pořádně dotažené. A nakonec "Projekt Infinity". Jako upoutávka na něco většího je to celkem ucházející, ale samostatně, jako uzavřený příběh to fungovat nemůže. Nic to neřekne, což je škoda. Kresba je zajímavá a autorka by díky ní mohla být rozpoznatelná. Takže v konečném důsledku, hlavně proto, že jsou zde tak dvě věci, které více vynikají, jsem se nakonec rozhodl pro průměr. Ale to také proto, že následující "Vějíře" jsou prostě lepší.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Vějíř 2"
"Vějíř 2011"
"Vějíř 2012"
"Vějíř 2013"
"Vějíř 2014"
"Vějíř 2015"