2016-02-29

#1111: Zámek a klíč finišují pořádnou náloží!

Comics Centrum se rozhodlo pro pořádnou dardu, a tak už dnes můžete předobjednávat poslední dva díly série "Zámek a klíč"! Vydavatelství Comics Centrum vydává dva finální díly série "Zámek a klíč" najednou v edici "Na přání". Tato série se tak má šanci stát první, která byla dokončena díky zájmu svých čtenářů, protože knihy v edici "Na přání" vycházejí, pouze je-li dosaženo dostatečného počtu předobjednávek. ale to není ani zdaleka všechno, protože do prodeje se dostává také dotisk knihy "Zámek a klíč 2: Hlavohrátky", kterou si můžete koupit přímo na stránkách Comics Centra. Rok 2016 je tedy rozhodně rok "Zámku a klíče"!

Comics Centrum se rozhodlo potěšit své čtenáře společným vydáním finálních dílů série "Zámek a klíč", nesoucích názvy "Časohrátky" a "Alfa a omega". Sérii vymyslel a napsal Joe Hill, což je pseudonym Josepha Hillstroma Kinga, syna Stephena Kinga. Stejně jako v mnoha knihách jeho otec, i tady zkoumá Joe Hill onu křehkou hranici mezi dětstvím a dospělostí, kdy se začnou ze života vytrácet všechna kouzla. Rodina Zámkových po zavraždění otce odchází na usedlost Klíčov, kde děti začnou nacházet tajemné klíče s podivuhodnými kouzelnými vlastnostmi. S napětím pozorujeme urputný boj dospívajících dětí s nepředstavitelným zlem, které je obklopuje, a tajemné klíče v tomto boji sehrávají důležitou úlohu. Postavy příběhu jsou velmi reálné a po chvíli čtenář zjišťuje, že celý děj prožívá spolu s nimi, sdílí jejich obavy, radosti i strach. Spoluautorem série je chilský výtvarník Gabriel Rodriguez, který svou geniální stylizací dodal příběhu fantastický výtvarný rozměr.

"Zámek a klíč 5: Časohrátky" a "Zámek a klíč 6: Alfa a omega" vycházejí ve vydavatelství Comics Centrum v edici "Na přání", ve které vyjde každá kniha pouze v případě, že si ji do stanoveného termínu objedná minimálně 500 zájemců. Připravované tituly si mohou čtenáři objednávat do 13. března, vyjdou pak 18. dubna. Více informací naleznete na www.comicscentrum.cz.

Anotace knihy "Zámek a klíč 5: Časohrátky":
Tyler a Kinsey Zámkovi nemají ani tušení o tom, že se zabitý protivník Lucas „Finta“ Caravaggio převtělil do jejich mladšího bratra Bódi. Finta tím získal možnost neomezeně se pohybovat po Klíčově. Tím je jeho bezohledná snaha nalézt klíč Omega a otevřít černé dveře téměř dovršena. Ale Tyler a Kinsey vlastní velmi mocný klíč, který dokáže odhalit všechna skrytá tajemství Klíčova otevřením průchodu do minulosti. Pro Zámkovy nastává čas přihlásit se k rodinnému odkazu a postavit se temnotě, číhající za černými dveřmi. Nepoučí-li se z rodinné historie, budou odsouzeni k jejímu opakování, a čas se krátí!
Anotace knihy "Zámek a klíč 6: Alfa a omega":
Stíny ještě nikdy nebyly tak temné a smrt ještě nikdy tak blízko. Otočte klíčem a otevřete poslední dveře – je čas se rozloučit. Nenechte si ujít poslední dvě části Omega a Alfa série bestselerů Zámek a klíč, přinášející Vám v jednom svazku ohromující a působivý závěr!
Trvalo celé dva životy a stálo nespočet obětí, než Lucas „Finta“ Caravaggio konečně dosáhl svého cíle – najít klíč, který otevírá černé dveře. Finta se v podobě malého Bódi Zámka vrací k černým dveřím v hlubinách zatopených jeskyní pod Klíčovem a chystá se vypustit zlo, které se za nimi skrývá. Tyler, Kinsey, Scot, Nina, Rufus i všichni ostatní, kteří po celý čas stáli proti Fintovi, zaujali svá místa a finále tragédie může začít. Souboj lásky a nenávisti se odehraje hluboko v jeskyních pod Klíčovem, na prahu místa, kde bylo ono zlo celé generace drženo pod zámkem!


Takže pro shrnutí:
"Zámek a klíč 5: Časohrátky" vychází v edici "Na přání"
Poslední den, kdy jsou objednávky přijímány, je 13. března 2016
A když to dobře dopadne, kniha vyjde 18. dubna 2016


"Zámek a klíč 6: Alga a omega" vychází v edici "Na přání"
Poslední den, kdy jsou objednávky přijímány, je 13. března 2016
A když to dobře dopadne, kniha vyjde 18. dubna 2016

Jen je opět třeba připomenout, že se jedná o předobjednávky, proto není nic třeba platit předem, ale zaplatit a vyzvednout si komiksy mohou zájemci v termínu od 18. dubna do 20. května 2016. Podle obrázků je rozhodně na co se těšit.

2016-02-26

#1110: Ultimátní komiksový komplet 86: Thor - Příběhy z Asgardu - 80 %

Ultimátní komiksový komplet 86: Thor - Příběhy z Asgardu (Thor: Tales of Asgard)
Vydalo Hachette Fascicoli (české stránky italské společnosti nehledejte, zatím nejsou) v pevné vazbě v roce 2016 jako osmdesátou třetí knihu ze série "Ultimátní komiksový komplet", v konečném pořadí knih "Thor: Příběhy z Asgardu" ponese č. 86. Původně vyšlo jako čísla 1 až 6 série "Thor: Tales of Asgard" v nakladatelství Marvel. Kniha byla ve Velké Británii v rámci projektu vydána v prosinci 2014. České vydání se prodává v plné ceně za 249 Kč na stáncích. Starší čísla si můžete objednat na emailové adrese marvel@czpress.cz.

Scénář: Stan Lee
Kresba: Jack Kirby

Když přede mnou přistál tenhle špalek (v rámci "Ultimátního komiksového kompletu" je to přece jen objemnější kus), říkal jsem si, co na nás asi Stan Lee a Jack Kirby vymysleli. Následně jsem zjistil, že to je kniha, která obsahuje celkem 49 krátkých, pětistránkových příběhů, které byly souborně nazvány "Příběhy z Asgardu" a poprvé se objevily v roce 1963 v "Journey into Mystery 97", kde se jednalo v podstatě o doplňkový příběh, který měl dokreslovat svět Asgardu a jeho jednotlivých postav. Takové záchranné lano, které mělo trochu oživit sérii "Journey into Mystery", která pořádně nevěděla, kam vlastně směřuje. Jak se ukázalo, podařilo se to dokonale, protože spolupráce Stana Leeho s Jackem Kirbym nesla ovoce. Krátké pětistránkové příběhy byly oblíbeny, a to natolik, že byly postupně znovu vydány ještě v 60. letech, konkrétně v roce 1968 se objevila čísla 1 až 6 série "Thor: Tales of Asgard", která obsahovala právě to, co můžete číst v knize "Ultimátní komiksový komplet 86: Thor - Příběhy z Asgardu".

Není to ale úplně to samé, protože série v současném podání získala něco, co kresba Jacka Kirbyho vyžadovala. Jedná se o moderní coloring, který ukázal, že kresba Jacka Kirbyho by fungovala dokonale i v současné době. To si pak uvědomíte, že kdyby měl King Kirby technologické možnosti, jako máme my dnes, jeho legenda by ještě narostla. Neskutečné obrazy, které dokázal vytvářet, a to i v této, v podstatě doplňkové sérii, díky barvám ještě více vyznívají. Dokáže vás zasáhnout, jak skvěle mistr vytvářel futuristické obrazy, jak i do světa, který máte spojený tak nějak se středověkem, dokázal narvat futuristické prvky, a to způsobem, že vaše srdéčko milující fantastiku plesá. A překvapivě mu to nekazí ani Stan Lee, který opět místy potvrzuje svou dialogovou křečovistost.

Co bylo u Stana Leeho trochu problematické z hlediska dialogů, to doháněl nápaditými příběhy, kterým krátký formát sedl, a to jak v případě, kdy se jedná o uzavřené epizodky, tak i u příběhů, které se prolínají větším množstvím jednotlivých kraťasů. Máte před sebou hrdiny, kteří nejsou nijak provázáni se světem Marvelu, nejsou zde žádní superhrdinové, jenom Thor a další bohové, a ono to funguje. Ano, je to mou slabostí pro národní mytologie, kdy severská patří ke skutečně nádherným, ale je to i tím, že bohové a klasičtí superhrdinové dohromady prostě vyznívají divně. Tohle oproštění se od světa Marvelu je parádní, což je také důvod, proč tuto knihu řadím k tomu nejlepšímu, co bylo ve druhé sezóně v rámci "Ultimátního komiksového kompletu" zveřejněno.

Co tedy vlastně dostáváte za příběhy? Dostáváte příběhy, které jsou skutečně legendami, příběhy o tom, jak se zrodil Asgard, jak se zrodil Odin, jak se stal pánem všech severských bohů, jak na svět přišel Thor, ale i Loki, dozvíte sem, jak se Heimdall stal strážcem Bifrostu, jak se Thor stal válečníkem, jak neustále soupeřil s Lokim, i když vlastně nechtěl, jak získal své společníky, které znáte i z dalších komiksů a z filmů, no a samozřejmě zažijete mnoho bitev a různých dobrodružství. Na relativně malém prostoru toho prožijete skutečně hodně. A i když je pravda, že si Stan Lee mytologii pojal po svém a nedrží se zavedených pojetí, tak předkládá - i díky Kirbyho kresbě - legendy tak, že máte pocit, že jsou tím, čím mají být. Tedy skutečně legendami.
Porovnání původního a nového coloringu

Jsou zde prvky, které mi vadily, což je ale dlouhodobější problém s Leeho tvorbou. Je to ve zmiňovaných dialozích, ale také v tom, jak karikované postavy vytváří. V tomhle případě to platí i na Thora a jeho vztah s Lokim. Některé jejich konfrontace jsou prostě hloupoučké, respektive Thor z nich vychází jako idiot, který si nevšimne, že jeho bratr je naprosté hovado, které by mělo být odstraněno, což by Thorovi čest samozřejmě nedovolila, ale tak i podobné konfrontace lze pojmout uvěřitelněji. Naprosto bych pak vymazal postavu Volstagga, kterého jsem začal po několik příbězích nesnášet. Jinak ale platí to, co jsem řekl. Kresbou i scénářem je tohle jeden z nejlepších komiksů, které si ve druhé sezóně "Ultimátního komiksového kompletu" přečtete.

Na blogu najdete také recenzi na knihy:
"Ultimátní komiksový komplet 1: Iron Man - Démon v lahvi"
"Ultimátní komiksový komplet 2: Uncanny X-Men - Dark Phoenix"
"Ultimátní komiksový komplet 3: Thor - Poslední Viking"
"Ultimátní komiksový komplet 4: Wolverine"
"Ultimátní komiksový komplet 5: Tajné války superhrdinů Marvelu část 1"
"Ultimátní komiksový komplet 6: Tajné války superhrdinů Marvelu část 2"
"Ultimátní komiksový komplet 7: Daredevil - Zmrtvýchvstání"
"Ultimátní komiksový komplet 8: The Amazing Spider-Man: Kravenův poslední lov"
"Ultimátní komiksový komplet 9: The Amazing Spider-Man - Zrození Venoma"
"Ultimátní komiksový komplet 10: Wolverine - Projekt X"
"Ultimátní komiksový komplet 11: The Incredible Hulk - Tiché výkřiky"
"Ultimátní komiksový komplet 12: Zázraky"
"Ultimátní komiksový komplet 13: The Mighty Thor - Hledání bohů"
"Ultimátní komiksový komplet 14: Captain America - Nový úděl"
"Ultimátní komiksový komplet 15: Punisher - Vítej zpátky, Franku část 1"
"Ultimátní komiksový komplet 16: Ultimates - Nadčlověk"
"Ultimátní komiksový komplet 17: Punisher - Vítej zpátky, Franku část 2"
"Ultimátní komiksový komplet 18: New X-Men - G jako Genocida"
"Ultimátní komiksový komplet 19: New X-Men - Impérium"
"Ultimátní komiksový komplet 20: Daredevil - Ďábel strážný"
"Ultimátní komiksový komplet 21: Amazing Spider-Man - Návrat"
"Ultimátní komiksový komplet 22: Spider-Man - Smutek"
"Ultimátní komiksový komplet 23: Wolverine - Zrození"
"Ultimátní komiksový komplet 24: The Amazing Spider-Man - Odhalení a Dokud hvězdy nezhasnou"
"Ultimátní komiksový komplet 25: Fantastic Four - Nemyslitelné"
"Ultimátní komiksový komplet 26: Fantastic Four - Rozhodná akce"
"Ultimátní komiksový komplet 27: 1602"
"Ultimátní komiksový komplet 28: Avengers - Na ostří nože"
"Ultimátní komiksový komplet 29: Tajná válka"
"Ultimátní komiksový komplet 30: She-Hulk - Svobodná, úspěšná, zelená"
"Ultimátní komiksový komplet 31: New Avengers - Útěk"
"Ultimátní komiksový komplet 32: Klan M"
"Ultimátní komiksový komplet 33: Ultimate Spider-Man - Moc a odpovědnost"
"Ultimátní komiksový komplet 34: Avengers - Rozpad"
"Ultimátní komiksový komplet 35: Black Panther - Kdo je Black Panther?"
"Ultimátní komiksový komplet 36: Astonishing X-Men - Nadaní"
"Ultimátní komiksový komplet 37: Ultimates - Národní bezpečnost"
"Ultimátní komiksový komplet 38: Ghost Rider - Cesta do zatracení"
"Ultimátní komiksový komplet 39: Syn klanu M"
"Ultimátní komiksový komplet 40: Astonishing X-Men - Boj"
"Ultimátní komiksový komplet 41: Zombie z Marvelu"
"Ultimátní komiksový komplet 42: Občanská válka"
"Ultimátní komiksový komplet 43: Iron Man: Extremis"
"Ultimátní komiksový komplet 44: Captain America - Zimní voják, část 1"
"Ultimátní komiksový komplet 45: Věční"
"Ultimátní komiksový komplet 46: Fantastic Four - Konec"
"Ultimátní komiksový komplet 47: Doctor Strange - Přísaha"
"Ultimátní komiksový komplet 48: Captain America - Vyvolení"
"Ultimátní komiksový komplet 49: The Incresible Hulk - Hulkova planeta část 1"
"Ultimátní komiksový komplet 50: The Incredible Hulk - Hulkova planeta část 2"
"Ultimátní komiksový komplet 51: Captain America - Zimní voják, část 2"
"Ultimátní komiksový komplet 52: Thor - Znovuzrození"
"Ultimátní komiksový komplet 53: Padlý syn - Smrt Captaina Ameriky"
"Ultimátní komiksový komplet 54: Hulk proti světu"
"Ultimátní komiksový komplet 55: Thunderbolts - Víra v monstra"
"Ultimátní komiksový komplet 56: Wolverine - Starej dobrej Logan"
"Ultimátní komiksový komplet 57: Tajná invaze"
"Ultimátní komiksový komplet 58: The Invincible Iron Man - Pět nočních můr"
"Ultimátní komiksový komplet 59: Obležení"
"Ultimátní komiksový komplet 60: Astonishing Thor"
"Ultimátní komiksový komplet 61: Avengers - Na věky věků část 1"
"Ultimátní komiksový komplet 62: Avengers - Na věky věků část 2"
"Ultimátní komiksový komplet 63: Marvel Knights Spider-Man - Dolů mezi mrtvé"
"Ultimátní komiksový komplet 64: Marvel Knights Spider-Man - Jed"
"Ultimátní komiksový komplet 65: Avengers - Elita"
"Ultimátní komiksový komplet 66: Secret Avengers - Mise na Mars"
"Ultimátní komiksový komplet 69: Říše stínů"
"Ultimátní komiksový komplet 72: Venom (Venom)"
"Ultimátní komiksový komplet 76: X-Men - Schizma"
"Ultimátní komiksový komplet 85: Marvel počátky - 60. léta"
"Ultimátní komiksový komplet 87: Doctor Strange - Bezejmenná země, bezbřehý čas"
"Ultimátní komiksový komplet 88: Fantastic Four - Příchod Galactuse"
"Ultimátní komiksový komplet 91: The Invincible Iron Man - Tragédie a triumf"
"Ultimátní komiksový komplet 92: Nick Fury - Agent S.H.I.E.L.D.u část první"
"Ultimátní komiksový komplet 95: The Incredible Hulk - Nespoutané monstrum"
"Ultimátní komiksový komplet 96: Avengers - Zrození Ultrona"
"Ultimátní komiksový komplet 99: X-Men - Soumrak mutantů"
"Ultimátní komiksový komplet 108: Captain Marvel - Život a smrt Captaina Marvela, první část"
"Ultimátní komiksový komplet 109: Captain Marvel - Život a smrt Captaina Marvela, druhá část"
"Ultimátní komiksový komplet 112: Captain America a Falcon"
"Ultimátní komiksový komplet 114: Uncanny X-Men - Druhá generace"

2016-02-25

#1109: SOUTĚŽ: Vyhrajte plakát s Deadpoolem!

Do kin nám vlétnul snímek "Deadpool", a ať už jste na něm byli, anebo se na něj teprve chystáte, určitě se mezi vámi najdou tací, co by doma na stěně, nebo kdekoli jinde, rádi měli plakát s postavami z tohoto filmu. Anebo s jinými motivy ze stáje Marvel. Ve spolupráci se serverem POSTERS.CZ vám přinášíme soutěž, ve které můžete vyhrát plakát s Deadpoolem.



Co pro to udělat?
Nic komplikovaného. Odpovězte na následující otázku: V jakém hraném filmu se poprvé objevila postava Deadpoola?

Odpověď na otázku mi pak zašlete na e-mail stefko.martin@gmail.com. Ze všech, kteří zašlou správnou odpověď, bude vybrán jeden výherce, který získá následující plakát:
  • http://www.posters.cz/plakaty/deadpool-bang-v29291

Shrnutí pravidel:
  1. Najděte odpověď na otázku: V jakém hraném filmu se poprvé objevila postava Deadpoola?
  2. Odpověď na otázku zašlete na e-mail stefko.martin@gmail.com
  3. Pak už jen počkejte, jestli vyhrajete právě vy
Soutěž končí v neděli 28. února 2016 o půlnoci.

Za poskytnuté ceny a spolupráci děkuji serveru POSTERS.CZ, kde najdete další skvělé plakáty.

2016-02-24

#1108: Jednou se zase setkáme, Sanam - 40 %

Jednou se zase setkáme, Sanam (We Shall Meet Again, Sanam)
Vydali META, o.p.s. a UNHCR v elektronické podobě v roce 2015. Původně vyšlo jako "We Shall Meet Again, Sanam" v roce 2013. České vydání má 60 stran a je možné jej stáhnout zde.

Scénář: Oskar Ekman
Kresba: Peter Bergting

Možná jsem si myslel, že tohle bude nějaké kontroverzní čtení, ale tohle je prostě jen snaha ukázat, že imigranti vlastně nejsou nic zlého a že to jsou oni, kdo to má těžké. Ano, jsem si jistý, že někdo jako hlavní postava tohoto komiksu existuje, že měl podobný osud a že neměl moc na výběr, pokud chtěl žít, ale to neznamená, že komiks, který vypráví takový příběh, je okamžitě edukativní a správný. Je to jen povrchní náhled na imigrantskou problematiku, náhled, který ani zdaleka nemůže dětem udělat v hlavě správný obrázek, ale jen představu o tom, že Tam je zlo, Tady je dobře a je tu pro ně dost místa. Tohle je neskutečné bagatelizování celkového problému a nechápu, jak se takový komiks může považovat za edukativní.

Ale pojďme se na "Jednou se zase setkáme, Sanam" podívat jako na komiksové dílo, teď na chvíli bez ohledu na to, jakému účelu má vlastně sloužit. Když se podíváte na scénáře, tak je poměrně klasický a nepřináší s sebou vyloženě překvapivé momenty. Na začátku máme stav, který hrdina - nebo jeho rodiče - nechce akceptovat, a tak se ho rozhodne změnit. Co následuje, to je klasická cesta možná trochu novodobá kalvárie, kdy si musí hrdina projít určitými obtížemi, o utrpení se tady nedá mluvit, protože si dovedu představit, že migrace může mít mnohem hnusnější podobu, no a pak se dostane do toho vytouženého ráje, kde to s ním vypadá docela nadějně s vyhlídkou na lepší zítřky.

Kdyby se tenhle komiks ukázal lidem, co v arabských zemích zůstávají, možná by jich odešlo ještě více, protože z komiksu to vypadá, že je Evropa na migraci připravena, že má skvělý systém, jak ji řešit, a že je naprosto jedno, kolik uprchlíků přijde. No, zase tak jedno to asi nebude. Ale zpátky ke komiksu. Co na něm rozhodně dovede zaujmout, to je kresba. Je možná trochu chudá na detaily, ale v arabské části a vlastně i v té části, kde se utíká, to přidává na chudobě a určité bezmocnosti - není o co se opřít. Grafické zpracování komiksu je také velmi dobré a lettering je parádní. Jenže za tím pořád vidíte, že pokud má být tenhle komiks edukativní, je s ním něco hodně špatně.

Dějově je komiks naivní, ale problém je naivita celkového vyznění. Na jednu stranu je správné ukázat, že jsou zde problémy, které nutí lidi utíkat. Jenže je dle mého názoru chyba ukazovat jen to, že oni odejdou, sem přijdou, a tady je pro ně otevřená náruč, která je schopna dávat a dávat a nic za to nechtít. Mohla by být, ale to by se oni museli chovat jinak. Jenže tohle v komiksu není znázorněno. Není zde znázorněno, že všichni uprchlíci nejsou milí lidé a nechovají se vzorně. Tenhle příběh by si zasloužil trochu naturalismu, trochu skutečných fakt a ne jen náznaků.

Jako příběh, proč ne, ale dávat to dětem jako edukativní materiál, to je problém, protože bez dalších informací je to prostě nesmírně vytržené z kontextu. Stejně jako informace, na základě kterých se vytvářejí radikální názory. Ale co, ani dospělý si mnohdy není schopen udělat vlastní názor, zvážit všechna fakta, prostě jen následuje stádo. Tak tohle asi chceme i po dětech. Naservírovat jim jednu část příběhu a to ostatní prostě zamlčet, protože to tak pěkné není. Humanismus je hezká věc, ale být humánní bez informací mi přijde jako sebevražda. Chápu, proč tenhle komiks vznikl, ale doufám, že se do škol moc nedostane. Ani bych se nedivil, kdyby byl na cestě nějaký jiný, extremistický, nenávistný, který bude zase ukazovat jinou pravdu a zase jen část příběhu.

2016-02-23

#1107: Útok titánů 6 - 65 %

Útok titánů 6 (Shingeki no Kyojin 6)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2016. Původně vyšlo jako kapitoly 23 až 26 v sérii "Shingeki no Kyojin" (japonsky 進撃の巨人), souborně v roce 2011 u Kodansha. Kniha v originále nese název "Shingeki no Kyojin 6". České vydání má 196 stran a prodává se v plné ceně za 189 Kč.
Knihu zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Hadžime Isajama
Kresba: Hadžime Isajama

Hadžime Isajama je - dle mého názoru - dobrý autor, který už se ale začal trochu utápět ve svém světě. Naštěstí je pořád tak dobrý, že vám bude prezentovat něco, co vás může stále bavit. Může a nemusí. Asi je to na vás, jak se smíříte s tím, že někdy vědomě, možná i nevědomě, porušuje fyzikální zákony. Jenže on jeho příběh má pořád spád, má akci, má rychlé momenty, které prolétnete, ale i pasáže, kde si počtete. A všechno to tak nějak pasuje do sebe. I když bych místy ještě zrychlil a děj posunul trochu dál, tak prostě Hadžimemu nemůžu vzít, že mě zajímá, jak bude jeho příběh pokračovat a jak se bude děj dál vyvíjet, které postavy přežijí a jaký je vlastně jejich smysl v rámci celkového dění.

Posouvám se sice v příběhu dál, ale tentokrát se nám tempo zpomalilo. Není to tím, že by se nic nedělo, jen akce je trochu více, je více rozkreslena, a z místa na místo se posuneme celkem pomalu. V podstatě jen z otevřeného terénu do lesa. Jenže všechno má samozřejmě svůj smysl, aniž by to čtenář na začátku viděl a aniž by to věděly všechny postavy. K hrdinům se totiž vracíme ve chvíli, kdy jsou na otevřené pláni a jsou pronásledováni titány. Objevuje se jedna titánka, která se jeví velmi nebezpečnou, a tak je potřeba jí věnovat speciální péči. A hlavně hodně rychle unikat. Anebo se ji pokusit zabít. Není to vůbec jednoduché a vidíme, že Hadžime se krve nebojí a sem tam někoho nechá rozprsknout. Jinak ale moc krvavý, respektive detailní není.

Eren je hlavní postavou, kolem které se všechno točí, to už je jasné, ale není v postavení klasického hrdiny, ale je nevědomým aktérem, který pořádně nechápe, co se s ním děje. Je loutkou, která je nyní házena ze strany na stranu tím, jak jí přikazují. Je to částečně dáno tím, že se v podstatě stal vojákem, ale také tím, že nerozumí svým schopnostem, nezná jejich hranice, no a pak také tím, že se ho ostatní bojí a on nechce, aby k tomu měli důvod, nechce být nenáviděný, i když je logické, že jeho schopnosti k tomu vybízejí. O to více, že má problémy s jejich ovládáním. Chcete vědět, proč to tak je, ale místo toho vám Hadžime přináší další tajemství - titánku a informaci o tom, že je v ní nejspíš člověk, který má podobné schopnosti jako Eren.

V celé šesté knize jde v podstatě jen o to, jak se průzkumníci s titánkou vypořádají. Překvapivě to stačí k tomu, aby kniha udržela vaši pozornost a bavila vás. Dle mého názoru je to hlavně tím, že se autorovi daří dobře střídat tempo vyprávění, a v každou chvíli máte pocit, že informace, které jsou vám podávány, mají nějaký smysl. Anebo se tento smysl projeví někdy v budoucnu. Musíte v to doufat. Přesto se nezbavíte dojmu, že trochu stojíme na místě a že se z celkem velkého příběhu o záchraně města, stává hon na titány, který zase tolik moc výsledků nepřináší. Alespoň prozatím. Hadžime Isajama tak slibuje potenciál, který zatím ještě nenaplnil. Já stále ale doufám, že se mu to podaří a s dalšími knihami to bude ještě lepší. Hlavně pokud nám konečně něco prozradí.

Komiks "Útok titánů 6" zakoupíte na stránkách Crew.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Útok titánů 1"
"Útok titánů 2"
"Útok titánů 3"
"Útok titánů 4"
"Útok titánů 5"

2016-02-22

#1106: Vějíř 2013 - 70 %

Vějíř 2013
Vydalo nakladatelství Kobuta v brožované vazbě v roce 2013. Vydání má 256 stran a prodává se v plné ceně za 159 Kč.
Knihu zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Obsah:
  • Elfí kletba – Gobloch, Lysandra
  • V bezpečí pod peřinou – Suwi
  • Samurai Demon Kurotetsu – Jana „Yuffie“ Kilianová
  • V záruce – DanQ, Janiko
  • Liška z temnoty – Špendla, Luc
  • Příště – Zuzana Blaštíková & Antonín Tesař
  • Vystřiženo z kontextu – Arisu & DanQ, Arisu
  • Nesmělý – Abbe
  • Noční šichta – Jan „Arenoth“ Vohlídal
  • Videoteror – Antonín Tesař, Jiří Tesař 
  • Krysařova píseň – Gituška, Alexa
  • Cepilot – Martin Strolený
  • Štastný konec – faQy
  • Černá kočka – Neocco
  • Pakt – Honšimaru
  • Kalvárium – Dyamirity
  • Pátý svitek – DanQ, Infera
  • Domů – Rar
  • V ateliéru – Haspien


Co se budeme zdržovat, jdeme rovnou na věc. Pokud se nepletu, je tohle poslední "Vějíř", který mi ještě chyběl recenzovat, takže pojďme postupně na to, co si pro nás scenáristé, kreslíři i redaktoři připravili v roce 2013. "Elfí kletba" mi přišla jako hodně povedený akční komiks, který by mohl mít i svou mytologii, kdyby nebylo toho, že se tvůrci nutně snažili o to, aby to bylo vtipné. Zas jako taková sranda mi to bohužel nepřišlo. "V bezpečí pod peřinou" už mě dostalo mnohem víc, a to jak kresbou, tak skutečností, že je to beze slov, ale také námětem. Já jsem taky ten typ, co má peřinu jako ochránce. I když nejsem až tak velký manga/anime nadšenec, tak v případě komiksu "Samurai Demon Kurotetsu" jsem se bavil, a to i přesahem odkazů mimo manga/anime sféru.

Janiko a DanQ si sedí skvěle a kresba komiksu "V záruce" podtrhuje pointu tohoto sci-fi společenského příběhu, který není až tak humorný, jak by se mohl na první pohled tvářit. Vlastně mi celé to poselství přišlo docela temné. Nechtěl bych se do podobné společnosti dostat. Příběh "Liška z temnoty" jsem si užil, i když si myslím, že by mu slušelo i méně stránek. Je to tak správně sentimentální a na malém prostoru se tvůrcům (Špendla a Luc) podařilo vytvořit postavy, do kterých jsem se dovedl vcítit. Zuzana Blaštíková a Antonín Tesař v komiksu "Příště" předvedli, že i když komiks nepochopím, což jsem asi nepochopil, stejně na mě z něj padnou alespoň nějaké pocity a já budu trnout. Výborné prolnutí dvou kresebných stylů.

Yonkoma "Vystřiženo z kontextu" mě nedostala, jak už to tak u tohoto typu komiksu v rámci "Vějíře" bývá. Sem tam úsměvné, sem tam ne. Tohle je prostě hlavně pro fandy mangy a anime. Abbeho tvorbu mám rád, aby ne, když mi ilustroval obálku mé druhé knihy, ale příběh "Nesmělý" by mi skoro přišel lepší jako romance, než jako to, co z toho nakonec vzejde. Nejsem si jistý, jestli ta pointa stála za tak obšírné rozpracování. Arenoth se komiksem "Noční šichta" pustil do fajn béčka, které by klidně mohlo fungovat jako úvod do širšího příběhu, nebo i série. Bratři Tesařové společně převedli komiks "Videoteror", kde cítím trochu inspiraci Cronenbergem a zároveň japonskými horory. Přitom je to ale své, temné, depresivní a rozhodně jeden z těch komiksů, které stojí za pozornost, protože na vás zapůsobí.

"Krysařova píseň" je variací na klasického "Krysaře", ale bohužel variací, která nepřinese nic zásadně nového, zajímavého. Je to tak ponuré, ale to i původní příběh. "Cepilot" je pro mě podivnost, která mi nesedla ani kresbou, ani humorem. "Šťastný konec" je taková hezká pohádková nostalgie, která rozhodně neurazí. "Černá kočka" je komiks, který má správně hororový podtón, což se mi zamlouvalo, i když jak díky scénáři, tak díky kresbě není ta hororovost nějak závratně dotažena do konce. Přesto komiks působí velmi dobře. Když říkám, že někde je moc stran, tak v případě komiksu "Pakt" si myslím, že jich je málo. Nemyslím si, že ta pointa je předchozím textem až tak dobře opodstatněna. Navíc se dalo tak nějak očekávat, jak to vlastně dopadne.

"Kalvárium" je příběh, který v sobě má na začátku různý potenciál a může se vyvinout různými směry, jak dějově, tak žánrově. Ten konečný směr mě až tak moc nenadchnul. "Pátý svitek" je hezká hra se čtenářem. Nebo nehezká? No, o nic jiného ani moc nejde. U příběhu "Domů" mi trochu místy vadila kresba, je proporčně zvláštní, ale příběh je docela fajn, celkově zábavný a zajímavý nápad. Posledním příspěvkem je komiks "V ateliéru", což opět beru hlavně jako hru se čtenářem, ale také s komiksovým médiem jako takovým. V tomhle směru se mi komiks líbí. A celkově musím říct, že "Vějíř 2013" rozhodně patří k tomu povedenějšímu. I zde jsou slabší kusy, ale ten žánrový mix mě zase jednou nadchnul a já se bavil.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Vějíř 2"
"Vějíř 2011"
"Vějíř 2012"
"Vějíř 2014"
"Vějíř 2015"

2016-02-19

#1105: Deadpool: Drákulova výzva - 75 %

Deadpool: Drákulova výzva (Deadpool: Dracula's Gauntlet)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2016. Komiks původně vyšlo jako "Deadpool: Dracula's Gauntlet" v roce 2014. České vydání má 200 stran a prodává se v plné ceně za 439 Kč.

Scénář: Gerry Duggan a Brian Posehn
Kresba: Reilly Brown, Scott Koblish, Khary Randolph, Nelson Decastro a Terry Pallot

Konečně máme i v češtině Deadpoola. Respektive, konečně má Deadpool v češtině svou vlastní knihu, kde se s nikým o nic nemusí dělit, je tu hlavní hvězdou a krade si všechnu pozornost pro sebe, což si dle mého názoru rozhodně zaslouží, protože je to prostě jiný superhrdina, než jak jste zvyklí. Zarytí fanoušci už dávno vědí, filmoví nadšenci už také vědí - tak moc, že jsem na poslední chvíli nesehnal lístky, jak bylo multikino v každý čas promítání narvané - a teď budou vědět i ostatní. Jestli chcete poznat Deadpoola ve skutečně skvělé formě, navíc v příběhu, který je tak ujetý, že vás musí bavit, tak "Deadpool: Drákulova výzva" je přesně ta kniha, kterou potřebujete a kterou neodložíte, dokud nebudete na konci.

Kniha "Deadpool: Drákulova výzva" není z těch, které vás seznámí s tím, jak se Deadpool objevil na světě. Ne, "Deadpool: Drákulova výzva" je kniha, která vás rovnou hodí do akce, a vy prostě naskočíte Deadpoolovi na záda a jedete s ním tuhle neskutečně podivnou cestu. Hned ten začátek je takový zvláštní - nemyslím, že byste netušili, co se děje, ale je to takové ujeté. Příjemně ujeté. Deadpool se setkává s upírem, kdy toto setkání vede k tomu, že Deadpool stane tváří v tvář samotnému Draculovi. Tohle není setkání, které si normální smrtelník přeje, ale jelikož je Deadpool vlastně nesmrtelník, tak je celkem v pohodě. A Dracula překvapivě nechce jeho krev, ale má pro Deadpoola práci.

A tak se náš hrdina ocitá na cestě, která jej má přivést až k té, již si Dracula vyvolil. Ano, Deadpoolovým úkolem je, aby Draculovi přivedl nevěstu. Je jasné, že tohle nebude tak jednoduchý úkol, jak na první pohled vypadá. Ale to nemáte ani tušení, čím si postavy vlastně projdou. Tohle je neskutečná jízda, kde se podíváte do krizí zmítaného Řecka, pod vodní hladinu, do New Yorku, ale i pod něj. Děje se toho tolik a vy máte pocit, že je to nezastavitelné, že je to neskutečná jízda, která se ani zastavit nemůže. Ano, nakonec se zastaví, protože tenhle příběh je příjemně uzavřený, čímž se dokonale hodí pro to naše české prostředí.

A proč je vlastně Deadpool tak skvělý a zaslouží si vysoké hodnocení a od jiných čtenářů a recenzentů ještě určitě hodnocení vyšší? Odpověď je jednoduchá - je to parádní zábava. Deadpool je něco jako Spider-Man tedy hrdina, který prostě nezavře hubu. Ale tam, kde je Spidey limitován tím, že on musí být čestný hrdina, tam Deadpool limitován není, a tak může pronášet hlášky jako správné hovado. Ale přitom není hloupý, naopak je pořád zábavný má spoustu popkulturních narážek a sem tam překvapí, co z něj vyleze. Ty vtipy jsou někdy docela sofistikované a máte co dělat, abyste je pochopili. Některé jsou tak úderné, že prostě budete jen zírat, jak je to napadlo, zatímco se budete smát. Ano, tohle je rozhodně komiks, který jsme potřebovali.

Pokud už má být mainstream zábava, tak s Deadpoolem se zjistilo, že ta zábava nemusí být jen akční, ale může být i vtipná. Tvůrci knihy "Deadpool: Drákulova výzva" dokázali to, co se například autorům knihy "Harley Quinn 1: Šílená odměna" v takové míře nepovedlo. Dovedli udržet vaši pozornost celou dobu a dařilo se jim udržet úroveň vtipů na velmi dobré úrovni. Jasně, jsou zde hlášky, které jdou dost mimo a prostě je jen přelétnete, ale celkově to vyznívá velmi dobře. A jak jsem říkal, i když jsem musel knihu sem tam odložit, zase jsem se k ní rychle vrátil. Ani ne tak proto, že jsem chtěl vědět, jak to dopadne, ale čistě proto, že mě to bavilo. Třeba se tou knihou a oblibou filmu otevře cesta pro nějaké další pokračování v češtině.

Komiks "Deadpool: Drákulova výzva" zakoupíte na stránkách Crew.

2016-02-18

#1104: Jako sametová rukavice odlitá ze železa - 40 %

Jako sametová rukavice odlitá ze železa
Jako sametová rukavice odlitá ze železa (Like a Velvet Glove Cast in Iron)
Vydalo nakladatelství aldente v brožované vazbě v roce 2005. Původně vyšlo jako "Like a Velvet Glove Cast in Iron" v roce 1993. České vydání má 144 stran a prodává se v plné ceně za 249 Kč.

Scénář: Daniel Clowes
Kresba: Daniel Clowes

Asi bych se mohl rozepisovat o tom, jak je tenhle komiks zvláštní, jak v sobě má silné stránky, které jsou dány bizarností a ujetostí. Klidně bych asi mohl napsat recenzi o tom, jak je tento komiks jiný a v tomhle směru vlastně převratný, ale proč bych to dělal, když mě tenhle komiks sice zaujal svou bizarností, ale zároveň mě jeho čtení nebavilo. Přiznám se, že jsem si říkal, že tohle bude určitě zajímavé dílo, že mi to něco dá, a to i proto, že mám underground rád, ale 144 stran asociační tvorby, to mi prostě nesedlo.

Z komiksu jsem měl skutečně pocit, že Daniel Clowes buď jel na drogách, anebo využíval čistě asociační přístup, kdy do dalšího panelu, nebo do další části příběhu vkládal něco, co ho zrovna napadlo. Anebo za to opravdu mohly halucinace a komiks vznikal pod vlivem drog. Výsledek by byl asi úplně stejný. Ze čtení komiksu jsem měl pocit jako ze sledování "Andaluského psa". Vršení obrazů na sebe. I když je nutné Clowesovi přiznat, že jeho komiks má cosi jako děj, který někam směřuje. Kam, to už je na každém čtenáři. Nejde o to komiks pochopit, ale najít si v něm něco, pokud je to vůbec možné. Já jsem v tomhle zklamal.

I když by se mohlo zdát, že zde příběh vlastně není, tak on zde nakonec je. Clay Loudermilk je hlavní postavou, která prochází celým příběhem, ať už jako skutečná osobnost, anebo jako osoba, které se zdají sny. Oddělení snu od reality je v některých případech skutečně komplikované, pokud je to vůbec možné a pokud to má smysl. Tenhle Clay jde do pornokina, kde se koukne na jeden film, nic moc z toho nemá, a tak koukne ještě na jeden, který sice není vůbec erotický, ale on v něm uvidí ženu, kterou moc dobře zná. Je to jeho vlastní odcizená manželka. A tak se rozhodne, že najde společnost, která snímek natočila, čímž najde i svou ženu.

Příběh je celkem rozdělen do osmi kapitol, kterými Clay prochází a které jeho i čtenáře zavádějí do podivných míst a zprostředkovávají setkání s lidmi a postavami, které jsou divné a ještě divnější a v některých případech naprosto ujeté. Ono je srovnání s Lynchem asi celkem logické, ale tam, kde Lynch ještě hodně hraje s realitou - například "Modrý samet" - tam už je Clowes realitě většinou vzdálen a opravdu připomíná spíše "Mulholland Drive". Nesnažte se tenhle komiks pochopit, o to přece nejde. Dostat se do hlavy autora je těžké i v případě, pokud se autor snaží být realistický, ale v tomhle případě je to prostě zhola nemožné.
Daniel Clowes

Clowes je ujetý, ale co se mu daří, to je skutečnost, že v téhle linii drží celou knihu, která vám pod rukama utíká a vy absolutně netušíte, co se děje. Ale to nevadí. Jde o to, jak na vás bude komiks působit a některé odkazy na pornografii, a to i dětskou, anebo snuff filmy, jednoznačně umocňují celkové depresivní vyznění, které komiks má. Deprese se může dostavit i z toho, že nemáte absolutně tucha, o čem to je. To se mi asi trochu stalo. Jenže mě tyhle příběhy prostě nesedí. Nevidím v nich nic až tak přínosného. Možná o komiksu "Jako sametová rukavice odlitá ze železa" nechci jen přemýšlet, možná je na mě prostě moc divný. V konečném důsledku na mě ale prostě dobře nepůsobí. Ale je jiný, o tom žádná. A pro mě záhadným způsobem drží pohromadě.

2016-02-17

#1103: Gantz 10 - 60 %

Gantz 10 (ガンツ)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2016. Původně vyšlo jako kapitoly 107 až 118 v sérii "Gantz" (japonsky ガンツ, v anglické transkripci Gantsu) souborně v roce 2003 u Shueisha, Inc. České vydání má 228 stran a prodává se v plné ceně za 199 Kč.
Knihu zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Hiroja Oku
Kresba: Hiroja Oku

I když je série "Gantz" jednou z mých nejoblíbenějších, které v současné době u nás vycházejí, tak tentokrát půjdu poprvé pod 70 % s hodnocením některého dílu série. Já vím, očekávání mám asi moc velká, ale na druhou stranu tahle série zase nemusí přinést až tolik. Je to skvělé hlavně v tom, že je to gory, že je to erotické a že to má nějaký děj, který se posouvá kupředu. A je zde spousta akce. Hiroja Oku je už od prvního dílu pověstný tím, že dokáže jednotlivé scény rozkreslit na relativně velkém prostoru. A myslím, že právě desátá kniha je tou, kde se mu to konečně vymstilo a kterou ukazuje, že ten jeho přístup prostě má slabiny ve chvíli, kdy je děj veden naprosto novými uličkami, které jakoby na první pohled neměly návaznost s těmi dosavadními.

Na začátku máme dokončení příběhu z předchozí knihy, takové celkem jednoduché, ale efektní. Navíc se zde pak rozvíjí milostný příběh mezi Keiem a jeho spolužačkou, naprosto jinou dívkou, než by si sám pro sebe přál. Přece jen je dost ujetý na velká prsa, jimiž Kodžima rozhodně nedisponuje. Ale to nevadí. Kniha obsahuje milostnou scénu, která je hezky romantická, i když chvílemi si možná nebudete jistí, co ti dva vlastně dělají. Do té chvíle je to fajn a vy čekáte, kdy se objeví Gantz. Jenže chyba lávky. Najednou se s další kapitolou ocitáme u naprosto jiných postav, které nám do příběhu vstupují. A tady nám vzniká onen zásadní problém, který pro mě desátou knihu degraduje. V rámci série může kniha fungovat, ale samostatně, kdy musíte čekat na další díl, je taková nijaká, jakoby vytržená s kontextu.

Do příběhu jsou tedy začleněny dvě naprosto nové postavy. Jenže z jejich působení budete mít pocit, že se jedná o naprosto jinou sérii, o naprosto jiný příběh. Sakurai je chlapec, který má problémy se šikanou a zná jen jediný způsob, jak je možné ji vyřešit. A pak je zde Daizaemon Kaze, obr, který cestuje do Tokia ve starém oblečení upomínajícím na jiné doby jenom proto, aby zde našel toho nejsilnějšího, kdo ho porazí. A ano, obě postavy mají určité propojení s Keiem a jeho světem, Kaze a Kei se dokonce setkají, ale vy budete mít pocit, že jste byly vytrženi z toho klasického dění a najednou sledujete něco naprosto jiného. Jasně, asi by nemělo smysl mít tu pořád jen další a další mimozemšťany, ale vzhledem k tomu, že ani Kaze a ani Sakurai nemají prozatím pro hlavní děj výraznější uplatnění, budete z desátého čísla zákonitě zklamáni.

To, co někteří autoři zvládnou na jedné nebo několika stránkách, tomu Hiroja Oku věnuje celou knihu. Mluvím o představování postav. Nové dvě postavy zde mají skvělé scény, ale v kontextu této knihy vám prostě nedávají smysl. A v mém případě se nedostavila touha přečíst si hned další díl, ale spíše rozmrzelost z toho, že je to opravdu až moc roztahováno, aniž by se příběh kamkoli posunul. Jsem si jistý, respektive v to velmi doufám, že obě postavy mají pro pokračování smysl, ale zatím u mě převažuje zklamání z toho, že se plácáme na místě. Na 228 stránkách se nikam neposunout, to mi přece jenom přijde jako dost velký luxus. Alespoň ty obálky to sem tam pořád zachraňují.

Komiks "Gantz 10zakoupíte na stránkách Crew.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Gantz 1"
"Gantz 2"
"Gantz 3"
"Gantz 4"
"Gantz 5"
"Gantz 6"
"Gantz 7"
"Gantz 8"
"Gantz 9"