2015-10-30

#1027: Zámek a klíč 4: Klíče království - 100 %


Zámek a klíč 4: Klíče království (Locke & Key: Keys to the Kingdom)
Vydalo nakladatelství Comics Centrum v pevné vazbě v roce 2015. Původně vyšlo jako čísla 1 až 6 (tvoří uzavřený příběh) v minisérii "Keys to the Kingdom" od srpna 2010 do dubna 2011 u IDW Publishing. Souborně v originále komiks vyšel jako "Keys to the Kingdom" v roce 2010. České vydání má 160 stran a prodává se v plné ceně za 499 Kč.

Scénář: Joe Hill
Kresba: Gabriel Rodriguez

Je to až neskutečné, ale tohle je prostě natolik dobrá série, že mě každý díl naprosto dostává. Sednul jsem si ke knize "Zámek a klíč 4: Klíče království" a doslova jsem si říkal: Co je na tom vlastně tak skvělého? Co na tom může překonat ty předchozí díly? Ale dlouho jsem neváhal a knihu jsem otevřel. Hned první kapitola mě naprosto odrovnala a já jsem pochopil, že tohle je opravdu dílo, které je natolik skvělé, že ani žádná další kniha nemůže zklamat. Ani čtvrtá nezklamala a hned první kapitola ukázala, že oba tvůrci jsou schopni přijít nejen se skvělým příběhem, ale také s novátorským stylem vyprávění.

První kapitola má jasně danou strukturu. Je zde jen obrázek v pozadí, který zabírá celou stránku. V popředí jsou pak čtyři panely naskládané na sebe, takže připomínají svislý strip. Od tohoto rozlišení se neodliší ani jedna stránka první kapitoly, což ale rozhodně nevytváří cokoli nudného. Naopak, ukazuje se, že jak Hill, tak Rodriguez jsou neskutečně schopni vypravěči a na základě takto jasně stanovené formy vytvářejí kapitolu, která vás dovede strhnout. Navíc velké panely v pozadí nejsou jen nutností, ale dokreslením děje, děj se v nich přímo odehrává a slouží tak k celkovému pochopení toho, co se postavám přihodilo. Gabriel navíc mění styl kresby, kdy místy zjednodušuje téměř do podoby "Calvina a Hobbese". Slouží to opět k budování atmosféry a slouží to velmi dobře.

Hned na začátku knihy jsem byl stržen a musel jsem se pustit do dalších kapitol i s vědomím toho, že čím rychleji budu číst, tím dříve příběh skončí. Jenže když je před vámi něco tak dobrého, prostě se nemůžete odtrhnout. Děj se vyvíjí opět tak, abyste se dostali blíž k postavám, aby se dělo něco, co vás bude bavit i děsit, a aby se konečně rozplétaly nitky, které byly v předchozích dílech zapleteny. V jedné - další formálně skvělé kapitole - konkrétně je to kapitola čtvrtá - se konečně dovíte víc o tom, jak vlastně funguje svět "Zámku a klíče" a kde se asi vzal Kulišák, Zack, nebo jak mu chcete říkat. Joe a Gabriel tak rozplétají příběh a jsou schopni u toho být inovativní i formou. Tohle je hodně důležitá vlastnost, jež činí komiks "Zámek a klíč" tak jedinečným.

Pak jsou to samozřejmě i skvěle napsané postavy a příběh, který se neustále někam hrne, kde se neustále děje něco zajímavého. Joe Hill vytvořil záporáka, kterého můžete skutečně nenávidět a kterého se můžete opravdu děsit. Díky tomu, jak se příběh vyvine na konci čtvrté knihy, se pak můžete děsit ještě více. Co bych ještě vyzdvihl - i když to jsem dělal i u předchozích recenzí - to je skutečnost, jak skvěle dokáže být Gabriel krvavý. Jeho kresba by vás mohla ukolébat v tom smyslu, že je to opravdu primárně pohádka, ale pak najednou dojde na takovou dávku násilí, že vás to krásně vytrhne. Tohle je kresba, která se k tomuto příběhu hodí dokonale. Navíc díky změnám forem a tempa vyprávění dochází k tomu, že jsou představovány nové, zajímavé klíče, ale vy přesto nepřicházíte o rozvoj děje, který je sám o sobě důležitější než objevování klíčů.

"Zámek a klíč" je jednoduše jedním z nejlepších komiksů, které u nás aktuálně vycházejí, a já jsem nesmírně rád, že se doposud vždy našlo dost čtenářů k tomu, aby se vydal i třetí a čtvrtý díl. Protože bez vás, fanoušků, by to prostě nešlo. "Zámek a klíč" je ale série, která u nás musí vyjít česky, protože prostě musíme vědět, jak to celé dopadne a jestli jsou oba tvůrci skutečně tak skvělí a dotáhnou tohle do konce, který vás dostane. V případě, že ano, asi budu potřebovat trochu větší než stoprocentní stupnici. Čtvrtý díl ale rozhodně ukazuje, že na to mají a že dovedou s každou další knihou své fanoušky k sérii připoutat ještě víc.

Komiks "Zámek a klíč 4: Klíče království" si můžete zakoupit na stránkách Comics Centra.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Zámek a klíč 1: Vítejte v Lovecraftu"
"Zámek a klíč 2: Hlavohrátky"
"Zámek a klíč 3: Koruna stínů"

2015-10-29

#1026: Crew2 č. 49 - 70 %

Crew2 č. 49
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2015. Vydání má 74 barevných stran a prodává se v plné ceně za 99 Kč přes internet (Seqoy)/předplatné nebo 149 Kč (na stáncích).

Obsah čísla:
Nikdy neustoupit, nikdy se nevzdat: Přiznání reaktorů (Jiří Pavlovský)
Drůbky (žebříčky, zprávy, aktuality a tak podobně)
Muž na pitevním stole (Ondřej Král)
Hellblazer: Rudá hrobka 1 (Scénář: Mike Carey, kresba: Marcelo Frusin)
Komiksové milníky: Paolo Eleuteri Serpieri a jeho Druuna (Milan Krejčí)
Ochutnávač 3 (Scénář: John Layman, kresba: Rob Guillory)
Komiksový řez
Dcera sov (Scénář: Neil Gaiman, kresba: Michael Zulli)

Ve 49. čísle jsme se dočkali i trochu více textu, kdy se Ondra Král rozepsal o Jasonovi Aaronovi a Milan Krejčí zase o Druuně, nemluvě pak o klasických i méně tradičních článcích přímo od redakce Crew. Ale vzhledem k tomu, že stejně všechny zajímají hlavně komiksy, je asi jasné, že se Crew snažila o to, aby ani tentokrát nechyběly kusy více než zajímavé. A na ně skutečně došlo. Vzhledem k tomu, že v minulém čísle se skončil příběh ze série "Blacksad" a "Lamia" byla jen jednorázovka, bylo nutné přijít s novinkami. A jednou z nich byl i očekávaný "Hellblazer" se scénářem Mika Careyho a kresbou Marcela Frusina. Mluvilo se o něm dlouho, ale já jsem na něj nebyl ani tak moc zvědavý. Jako že mám Azzarella rád, tak jeho "Hellblazer" měl sice rostoucí tendenci, ale neohromil. A ten Ennisův mě také zas tak moc nebavil.

Mike Carey ale umí městské legendy a umí si hrát s příběhem, což dokázal hned prvním dílem svého "Hellblazera" který začíná vycházet právě prostřednictvím magazínu "Crew2". Tak třeba dojde na další knižní vydání, protože po tomhle prvním dílu, který je dostatečně dobře tajemný a dovede vás navnadit, je tohle směr série, který by mě zajímal. Přestávám si ale být jistý tím, že by mě až tak moc zajímala série "Ochutnávač". Třetí část je sice zábavná jednohubka, která jasně stanovuje, jaké jsou možnosti tohoto světa, ale přiznám se, že mě ty možnosti zase tak moc nedostávají. Je sice hezké, že je to celé vedeno spíše humorně, i když jsou zde drsné a hnusné scény, já si ale nemohu pomoct, tenhle nápad má celkově mnohem temnější potenciál, který je nevyužit. Kdyby to alespoň nebylo házeno do té podivné sci-fi roviny...

Ale přesto dovede "Ochutnávač" pobavit, o což tedy tvůrcům asi podle všeho šlo. A i když tenhle díl celkově příběh nikam neposouvá, tak má dobrou pointu, která odkazuje na onen temnější tón. To už na vás ale čeká další Neil Gaiman a jeho kratší příběh, který tentokrát není ze světa "Sandmana", ale stojí si pěkně sám o sobě. Je to příběh, legenda, které má Gaiman velmi rád a které sám velmi dobře píše. A tahle legenda se věnuje dceři sov. Gaiman už mnohokrát dokázal, že je skvělým vypravěčem, a tak si ve spolupráci s Michaelem Zullim střihnul komiks o tom, jak se vlastně taková legenda zapisuje, jak vzniká a jak se převádí do tištěných slov. Anebo tedy v tomhle případě i do kresby. Není to objevný příběh, ale v jeho mytologické podstatě je krása.

Michael Zulli svou jedinečnou a krásně barevnou kresbou uzavírá 49. číslo "Crew2", což znamená jediné - čeká nás jubilejní padesáté číslo, v kterém se bude opět na co těšit. A to mimo jiné i proto, že se objeví Batman! "Crew2 49" je jedno z těch čísel, která mají docela dobrou kvalitu, a to hlavně díky "Hellblazerovi" a "Dceři sov". "Ochutnávač" není špatný, ale jsem z té série trochu rozpačitý. Potěšilo ale větší množství textů, které se zaměřují na to, co mě osobně docela zajímá. Není jich příliš, což také vyhovuje. V konečném součtu tedy dobré číslo. A "Hellblazer" by si zatím podle všeho další knihu zasloužil.

"Crew2 č. 49" zakoupíte na stránkách knihkupectví Arkham.

2015-10-28

#1025: Ultimátní komiksový komplet 65: Avengers - Elita - 55 %

Ultimátní komiksový komplet 65: Avengers - Elita (Avengers Prime)
Vydalo Hachette Fascicoli (české stránky italské společnosti nehledejte, zatím nejsou) v pevné vazbě v roce 2015 jako sedmdesátou čtvrtou knihu ze série "Ultimátní komiksový komplet", v konečném pořadí knih "Avengers: Elita" ponese č. 65. Původně vyšlo jako čísla 1 až 5 minisérie "Avengers Prime" v nakladatelství Marvel. Kniha byla ve Velké Británii v rámci projektu vydána v červnu 2014. České vydání se prodává v plné ceně za 249 Kč na stáncích. Starší čísla si můžete objednat na emailové adrese marvel@czpress.cz.

Scénář: Brian Michael Bendis
Kresba: Alan Davis

Po delší době, kdy se v "Ultimátním komiksovém kompletu" objevovaly hlavně komiksy staršího data, se zase vracíme k něčemu trochu novějšímu. Je to komiks, o kterém si myslím, že by mohl zajímat poměrně velké množství čtenářů. Proč? Protože se toho v marvelovském světě - alespoň v tom, jak jsme ho mohli prostřednictvím "Ultimátního komiksového kompletu" poznat - událo docela dost zásadního. Komiksy "Ultimátní komiksový komplet 42: Občanská válka" a "Ultimátní komiksový komplet 59: Obležení" nastolily relativně nové uspořádání světa, aby se toho nakonec hodně vrátilo do starých kolejích. Ale něco zde zůstávalo. Některé postavy si nesly svoje bolístky dál a byl zde problém v tom, že nebyly schopné se k sobě zase dostat.

Těmito postavami jsou Captain America, Iron Man a Thor. První dva jsou silné osobnosti a každý má trochu jiný přístup k životu. V Občanské válce se postavili proti sobě, a to je fakt, který se jen těžko zapomíná a těžko se odpouští. Co tedy bylo potřeba udělat? Tak samozřejmě že to, že se i v tomhle případě vrátí všechno do starých kolejí. No, a když už víte, že před sebou máte něco, co má pod koberec zamést bordel, který byl napáchán, asi si nemůžete vybrat lépe, pokud zvolíte scénáristu, který umí psát a který vytvoří příběh, jež bude alespoň dobrý, i když na konci se prostě budete muset smířit s tím, že se staří známí zase poplácají po ramenou a bude všechno dobré jako v nějaké pohádce.

Ale to trochu předbíhám a spoileruji, ale mám pocit, že zrovna v superhrdinském komiksu tohle nějak moc velký spoiler není. To je prostě stav, který očekáváte. S tímhle se prostě počítá, protože dochází k velkým, epickým událostem, ale ke skutečným změnám zase tak často nedochází. Takže, Asgard je v troskách a leží si na Zemi. To je sice blbé, ale ještě větší problém může být v tom, že je zničen i duhový most a portál do ostatních světů. Hádající se ústřední trojice tohle jde prozkoumat, aby měla klid a aby případně v troskách něco našla. Když tu se náhle něco stane. Vypadá to skoro jako náhoda, ale klid, v marvelovském světě má všechno svoje vysvětlení.

Trojice se různě objeví na jednom z devíti světů. Je to Jotunheim, anebo možná také ne. Každý z trojice se musí probojovat sám vlastním bojem, aby se následně spojili a zjistili, co za tím, že je někdo chce zabít, stojí. Co si budeme povídat, v tomhle případě není až tak důležité, kdo je v tomhle příběhu záporák, protože je stejně zaměřeno na to, že se ta trojice musí prokousat hodně divnou situací a vyjít z ní o to silnější. Když už nic jiného, tak Brian Michael Bendis v dialozích nezklamal a myslím, že více jak jednou dovede na vaší tváři vykouzlit úsměv. Tohle je rozhodně třeba mu přičíst k dobru.

Co se ale komiksu musí nechat, to je skutečnost, že se prostě snažil o mainstreamovou zábavu, a to i přesto, že má komiks neskutečně jednoduchý příběh. K zábavě přispěly jak Bendisovy hlášky, tak i Davisova kresba, která v několika případech dovede skutečně ohromit. Jenže ani to nezastře skutečnost, že tohle je opravdu jenom taková hra na pohodu, aby se připravila půda zase pro něco většího, co by se mohlo řešit. Jako zábava tedy tento komiks funguje, má některé kvalitní prvky, ale rozhodně to není něco, z čeho vám spadne čelist. Bendis jede na jistotu a docela se mu to daří. Zasmějete se, komiks zhltnete celkem rychle, ale tím to tak nějak končí a vy se ničeho dalšího nedočkáte. Jen doufáte, že přijde něco většího, kde by postavy takhle skvěle hláškovaly.

Na blogu najdete také recenzi na knihy:
"Ultimátní komiksový komplet 1: Iron Man - Démon v lahvi"
"Ultimátní komiksový komplet 2: Uncanny X-Men - Dark Phoenix"
"Ultimátní komiksový komplet 3: Thor - Poslední Viking"
"Ultimátní komiksový komplet 4: Wolverine"
"Ultimátní komiksový komplet 5: Tajné války superhrdinů Marvelu část 1"
"Ultimátní komiksový komplet 6: Tajné války superhrdinů Marvelu část 2"
"Ultimátní komiksový komplet 7: Daredevil - Zmrtvýchvstání"
"Ultimátní komiksový komplet 8: The Amazing Spider-Man: Kravenův poslední lov"
"Ultimátní komiksový komplet 9: The Amazing Spider-Man - Zrození Venoma"
"Ultimátní komiksový komplet 10: Wolverine - Projekt X"
"Ultimátní komiksový komplet 11: The Incredible Hulk - Tiché výkřiky"
"Ultimátní komiksový komplet 12: Zázraky"
"Ultimátní komiksový komplet 13: The Mighty Thor - Hledání bohů"
"Ultimátní komiksový komplet 14: Captain America - Nový úděl"
"Ultimátní komiksový komplet 15: Punisher - Vítej zpátky, Franku část 1"
"Ultimátní komiksový komplet 16: Ultimates - Nadčlověk"
"Ultimátní komiksový komplet 17: Punisher - Vítej zpátky, Franku část 2"
"Ultimátní komiksový komplet 18: New X-Men - G jako Genocida"
"Ultimátní komiksový komplet 19: New X-Men - Impérium"
"Ultimátní komiksový komplet 20: Daredevil - Ďábel strážný"
"Ultimátní komiksový komplet 21: Amazing Spider-Man - Návrat"
"Ultimátní komiksový komplet 22: Spider-Man - Smutek"
"Ultimátní komiksový komplet 23: Wolverine - Zrození"
"Ultimátní komiksový komplet 24: The Amazing Spider-Man - Odhalení a Dokud hvězdy nezhasnou"
"Ultimátní komiksový komplet 25: Fantastic Four - Nemyslitelné"
"Ultimátní komiksový komplet 26: Fantastic Four - Rozhodná akce"
"Ultimátní komiksový komplet 27: 1602"
"Ultimátní komiksový komplet 28: Avengers - Na ostří nože"
"Ultimátní komiksový komplet 29: Tajná válka"
"Ultimátní komiksový komplet 30: She-Hulk - Svobodná, úspěšná, zelená"
"Ultimátní komiksový komplet 31: New Avengers - Útěk"
"Ultimátní komiksový komplet 32: Klan M"
"Ultimátní komiksový komplet 33: Ultimate Spider-Man - Moc a odpovědnost"
"Ultimátní komiksový komplet 34: Avengers - Rozpad"
"Ultimátní komiksový komplet 35: Black Panther - Kdo je Black Panther?"
"Ultimátní komiksový komplet 36: Astonishing X-Men - Nadaní"
"Ultimátní komiksový komplet 37: Ultimates - Národní bezpečnost"
"Ultimátní komiksový komplet 38: Ghost Rider - Cesta do zatracení"
"Ultimátní komiksový komplet 39: Syn klanu M"
"Ultimátní komiksový komplet 40: Astonishing X-Men - Boj"
"Ultimátní komiksový komplet 41: Zombie z Marvelu"
"Ultimátní komiksový komplet 42: Občanská válka"
"Ultimátní komiksový komplet 43: Iron Man: Extremis"
"Ultimátní komiksový komplet 44: Captain America - Zimní voják, část 1"
"Ultimátní komiksový komplet 45: Věční"
"Ultimátní komiksový komplet 46: Fantastic Four - Konec"
"Ultimátní komiksový komplet 47: Doctor Strange - Přísaha"
"Ultimátní komiksový komplet 48: Captain America - Vyvolení"
"Ultimátní komiksový komplet 49: The Incresible Hulk - Hulkova planeta část 1"
"Ultimátní komiksový komplet 50: The Incredible Hulk - Hulkova planeta část 2"
"Ultimátní komiksový komplet 51: Captain America - Zimní voják, část 2"
"Ultimátní komiksový komplet 52: Thor - Znovuzrození"
"Ultimátní komiksový komplet 53: Padlý syn - Smrt Captaina Ameriky"
"Ultimátní komiksový komplet 54: Hulk proti světu"
"Ultimátní komiksový komplet 55: Thunderbolts - Víra v monstra"
"Ultimátní komiksový komplet 56: Wolverine - Starej dobrej Logan"
"Ultimátní komiksový komplet 57: Tajná invaze"
"Ultimátní komiksový komplet 58: The Invincible Iron Man - Pět nočních můr"
"Ultimátní komiksový komplet 59: Obležení"
"Ultimátní komiksový komplet 60: Astonishing Thor"
"Ultimátní komiksový komplet 61: Avengers - Na věky věků část 1"
"Ultimátní komiksový komplet 62: Avengers - Na věky věků část 2"
"Ultimátní komiksový komplet 63: Marvel Knights Spider-Man - Dolů mezi mrtvé"
"Ultimátní komiksový komplet 64: Marvel Knights Spider-Man - Jed"
"Ultimátní komiksový komplet 69: Říše stínů"
"Ultimátní komiksový komplet 72: Venom (Venom)"
"Ultimátní komiksový komplet 85: Marvel počátky - 60. léta"
"Ultimátní komiksový komplet 87: Doctor Strange - Bezejmenná země, bezbřehý čas"
"Ultimátní komiksový komplet 88: Fantastic Four - Příchod Galactuse"
"Ultimátní komiksový komplet 96: Avengers - Zrození Ultrona"
"Ultimátní komiksový komplet 99: X-Men - Soumrak mutantů"
"Ultimátní komiksový komplet 112: Captain America a Falcon"
"Ultimátní komiksový komplet 114: Uncanny X-Men - Druhá generace"

2015-10-27

#1024: Mýty 8: Vlci - 75 %

Mýty 8: Vlci (Fables: Wolves)
Vydalo nakladatelství Crew ve spolupráci s nakladatelstvím Netopejr v brožované vazbě v roce 2015. Původně vyšlo jako čísla 48 až 51 v sérii "Fables" u nakladatelství Vertigo (dospělejší odnož DC Comics). Souborně v originále komiks vyšel jako "Wolves" v roce 2006. České vydání má 160 stran a prodává se v plné ceně za 439 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Bill Willingham
Kresba: Mark Buckingham, Shawn McManus, Steve Leialoha a Andrew Pepoy

"Mýty" jsou série, která je prostě kouzelná. Když už byste si mysleli, že to nemůže zaujmout, tak Willingham přijde s příběhem, který je zase trochu jiný a zase se trochu vymyká tomu, co jste doposud četli. Není to ani v tom, že by docházelo k neskutečným zvratům, ale je to v tom, jak je celá tahle - poměrně úzká kniha - pojata. Tvoří ji celkem pouze 4 původní sešity, i když ten jubilejní padesátý je přece jen jednou tak velký jako sešit klasický. Navíc zde pak máte rovnou i celý scénář k tomuto padesátému číslu, takže dostáváte knihu, která je stejně tlustá jako normální book se šesti  nebo sedmi původně vydanými sešity. Ale díky tomu, že scénář zabírá docela velkou část, přece jen toho příběhu tolik nenajdete. Ale to zase tolik nevadí. Ono i to, co dostanete, stojí za to.

První dva sešity se věnují tomu, že je potřeba znovu najít Wolfiho. Mauglí se vydal po jeho stopě a cestuje různě po světě, aby dokázal Vlka najít. Svět Mýtů ho potřebuje, protože je třeba provést misi, kterou nikdo jiný nezvládne. Wolfi je na tohle jako dělaný a je na něm, aby pomohl Mýtovu. Jenže, kde je? Mauglímu se nakonec podaří ho najít, a co si budeme povídat návrat Wolfiho je rozhodně jednou z věcí, na kterou se většina čtenářů těšila. Co se mi ale na tomhle dvousešitovém příběhu skutečně líbilo, to je opět hra s klasickými pohádkami a příběhy, kdy Willingham zná Mauglího a jeho svět a využívá ho ke svému příběhu a důležité prvky zakomponuje do děje. Odkazuje tak na klasiku, ale je schopen ji dávat do moderního příběhu.

Pak na vás již čeká velké, padesáté číslo, které je vlastně Wolfiho misí. Je to skvěle promyšlené, opět jsou zde použity různé pohádky k tomu, aby byl vytvořen napínavý špionážní příběh, který má celkem jasné vedení, ale díky stylu psaní je to nesmírně zábavné a stále to udržuje vaši pozornost, mimo jiné i proto, že víte, že na vás čeká jedna další rovina, jeden příběh, který je potřeba dovyprávět. Ano, je to trochu romantické, ale Willingham dokáže od akčně napínavého k romanticky optimistickému přecházet s takovou lehkostí, že si ten příběh až do konce užijete a budete vědět, že tohle je takové příjemné uzavření těch prvních padesáti sešitů, které v rámci série vyšly. Prostě pohlazení po duši.

Poslední příběh je pak takový trochu oddechový, čeká se po něm něco většího, co by mohlo následovat v deváté knize, na kterou se můžeme těšit v příštím roce, pokud vše půjde podle plánů. V tomhle dílu sledujeme Popelku jako agentku Mýtova a to, jak je její práce někdy náročná a nevděčná. Docela se mi líbí, jak Willingham i s celkem jednoduché anekdoty udělal jeden uzavřený příběh, který vydá na jeden sešit. Ale je pravda, že je to opravdu jen takový oddech, který přelétnete a budete chtít víc. Rozhodně to ale neznamená, že by kniha "Mýty 8: Vlci" zklamala. Naopak, je to kniha, která nám nabídla určité uzavření, ale zároveň došlo k tomu, že se rozdaly další karty a hraje se dál. Willingham je pak hráč, který má karty pevně v ruce a přesně ví, co s nimi udělá. Už je jen na nás abychom tohle sami zjistili.

Komiks "Mýty 8: Vlcizakoupíte na stránkách knihkupectví Arkham.

2015-10-26

#1023: Nakladatelství Paseka chystá novou komiksovou řadu a začíná s Úsměvem

Komiksový trh se v posledních letech výrazně proměnil, protože klade čím dál větší důraz na skupiny čtenářů, kterých si možná dostatečně nevážil: dětské čtenáře, ženy a dívky. Ztělesněním této změny se stala Američanka Raina Telgemeierová (1977), která v roce 2010 vydala autobiografický komiks "Úsměv". V Česku tento fenomén uvádí nakladatelství Paseka v rámci nové ediční linie, v níž chce představovat ty nejlepší současné komiksy pro děti a mládež. 

Komiksové alter ego autorky - školačka Raina - přijde při nehodě o přední zuby, následuje úporný souboj s rovnátky, zubními náhradami i spolužáky. Obří mezera místo zubů totiž není zrovna to, po čem touží dívky procházející pubertou. Několik let Raina trpí v dentistických ordinacích, nachází svoje sebevědomí i skutečné přátele, kteří nehledí jen na její úsměv. 

Protože Telgemeierová vše prožila, ale zároveň už měla dostatečný odstup, je "Úsměv" autentickým příběhem, kterému nechybí empatie, ale ani nadsázka a humor. Díky studiu na newyorské Škole vizuálních umění dokáže autorka přirozeně používat jazyk komiksu a složité situace a emoce podává tak jednoduše, že po "Úsměvu" může sáhnout člověk, který dosud žádný komiks nečetl. Kromě občasných drsných scén z ordinací zůstane v paměti například epizoda se zemětřesením v San Francisku v roce 1989. Telgemeierová ho coby tamní rodačka zažila na vlastní kůži.

"České vydání "Úsměvu" příhodně rozšiřuje naše povědomí o komiksu a ukazuje, že nemusí být určený jen pro zapálené fanoušky dlouholetých sešitových řad na jedné straně a příznivce uměleckého, avantgardního komiksu na straně druhé. Je to univerzální a především skvěle zpracovaný příběh, ve kterém si každý najde svoje rovnátka," říká o "Úsměvu" Pavel Kořínek, člen Ústavu pro studia komiksu a spoluautor knihy "Dějiny československého komiksu 20. století".

"Úsměv" reprezentovaný nepřehlédnutelným smajlíkem s rovnátky strávil neuvěřitelných 133 týdnů v žebříčku bestsellerů podle "New York Times" a pro děti se stal do jisté míry terapeutickým čtením - rovnátka jsou v tomto případě zástupným symbolem pro všechny věci, které mohou být okolím vnímané jako nedostatky. Telgemeierovou katapultoval mezi nejoblíbenější tvůrce pro čtenáře i knihkupce, jen v USA je současný náklad 1,5 milionu výtisků. Komerční úspěch si vzácně podal ruku s kvalitou, za "Úsměv" získala Telgemeierová nejvýznamnější komiksové ocenění – Cenu Willa Eisnera přezdívanou "komiksový Oscar“. 

Loni k "Úsměvu" přidala pokračování "Ségry" (ve skutečnosti jde o prequel), v němž po dospívání a rovnátkách zpracovala další navýsost univerzální téma i pro tuzemské čtenářky a čtenáře: vztahy v rodině a především přijmutí mladšího sourozence. Díky "Ségrám" letos získala Telgemeierová Cenu Willa Eisnera pro tvůrce, kteří svoje komiksy zároveň píšou i kreslí. Jako první žena v historii tak prorazila v kategorii, kterou před ní opanovali Frank Miller, Mike Mignola nebo Chris Ware. A již na začátku roku ji profesionálové z komiksové branže zvolili v hlasování serveru Comics Beat největší osobností roku 2014. Nakladatelství Paseka chce osobnost roku vydávat dál a v roce 2016 bychom se měli těšit právě na zmiňované "Ségry",

Ocenění pro "Úsměv":
  • Will Eisner Award, 2011
  • Dorothy Canfield Fisher Award, 2012
  • Maine Student Book Award, 2012
  • ALA Notable Children’s Book, 2011
  • Kirkus Best Books of 2010
  • New York Times Editors’ Choice, 2010
  • Finalistka Children’s Choice Book Award, 2011
  • Čestné ocenění Boston Globe-Horn Book Awards, 2010

2015-10-23

#1022: Skalpy 3: Mrtvé matky - 90 %

Skalpy 3: Mrtvé matky (Scalped: Dead Mothers)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2015. Původně vyšlo jako čísla 12 až 18 v sérii "Scalped" u Vertiga. Souborně vyšel komiks poprvé v roce 2008. České vydání má 168 stran a prodává se v plné ceně za 439 Kč.
Knihu zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Jason Aaron
Kresba: R. M. Guéra

Je to skoro až neskutečné, jak si tahle série udržuje, nebo možná i trochu zvyšuje kvalitu. Ale jak je očividné, je to skutečně možné. Jason Aaron ukázal, že jsou ještě příběhy, které rozhodně nebyly vyprávěny. On na ně má prostě čuch. Jako kdyby nebylo dost příběhů z rezervace o tom, jak tam je život těžký. No, když se nad tím tak zamyslíte, tak v komiksu jich opravdu moc není. Jenže Jason Aaron šel mnohem dál, než jen k tomu, aby ukázal, jak je život v rezervacích krutý. On se rozhodl, že do tohohle příběhu zasadí ultra krutý noir, který se nebude bát nahoty a už vůbec ne násilí. Neonoir z indiánského prostředí? Sakra, že to zní divně, ale to jste v tom případě Aaronovu a Guérovu sérii ještě nečetli. Mimochodem skutečnost, že ani jeden z nich není indián, a Guéra, což je pseudonym pro Rajka Miloševiče, je dokonce Srb, je překvapující.

Vůbec ale nevadí, že ani jeden z tvůrců skutečně nepatří do světa, který popisují a vykreslují, protože oni to dokážou tak skvěle, že jim uvěříte. A tohle mi na tomto příběhu přijde strašně důležité. Když se nad tím zamyslíte, tak násilí, které se zde odehrává, je možná už přitažené za vlasy, celé vyznění komiksu je nesmírně temné, ale díky dobrému scénáři a skvělé kresbě tak nějak budete věřit tomu, že tohle je svět, který by skutečně mohl existovat. Rezervace by skutečně mohly být místa, kde se odehrávají podobně děsivé příběhy, které skutečně nemají obdoby. Aaron na první pohled rozehrává klasickou hru - muž, který není tím, kým se zdá, ale je tajným agentem. Jenže Dashiell není čestný hrdina, Dashiell je pěkné hovado a násilník. Jenže cítíte, že je mnohem komplexnější postavou. A to se Aaronovi daří prezentovat i v tomto dílu. Respektive v tomto dílu především.

Ale kromě toho, že se soustředíme na Dashiella, tak se zaměřujeme také na celou rezervaci a na to, co se stalo. Dashiellova matka je mrtvá. Na všechny - kromě Dashiella - to má očividně zásadní dopad. Tohle je smrt, která byla očekávána, ale zároveň smrt, která znamená změnu. Něco se musí stát. Někdo musí platit. Ale kdo? A jak do toho budou zapadat všechny sledované postavy? Jaký bude jejich osud? Těch otázek je strašně moc a Aaron pokládá další, ale zároveň posouvá děj, dává vám odpovědi, přidává do toho emotivní scény a nepohrdne ani sny, kterým ale věříte, protože k indiánům prostě patří a mají v jejich kultuře důležité postavení. A tak i sen může být hybatelem děje. Jason Aaron neodbočuje od hlavního děje, ale přitom sledujeme i vedlejší epizodky. Všechno má ale dopad na Dashiella a na rezervaci a na to, co se má stát.

"Skalpy" patří k těm sériím, které jsou tak dobře napsané, že vás bude bavit každý sešit, budete si užívat to, co právě čtete, ale stejně tak se budete těšit na to, co přijde příště. Guéra tomu přidává na temnotě a opět dokazuje, že propojení scenáristy a kreslíře je nesmírně důležité, protože celkový zážitek je pak umocněn. Příběh se místy stává až tarantinovsky krutý a zábavný v jednu chvíli. Tady ale máte celou dobu pocit deprese, která vás neopouští, protože v rezervaci snad neexistuje jediné světlé místo a všechny postavy jakoby se hnaly rovnou do záhuby. Líbí se mi tohle pojetí. Líbí se mi tahle vážnost. V tomhle je síla dobrého vypravěče. Je schopen předat příběh bez humoru a stejně čtenáře strhnout a bavit. Takže jen tak dál, všichni se určitě těšíme na další díl, kterým nás Crew oblaží.

Komiks "Skalpy 3: Mrtvé matky" zakoupíte na stránkách knihkupectví Arkham.

Na Comics Blogu najdete recenzi na knihu "Skalpy 2: Kasino v rytmu boogie".

2015-10-22

#1021: 100 nábojů 10: Dekadence - 90 %

100 nábojů 10: Dekadence (100 Bullets: Decayed)
Vydalo nakladatelství BB/art v brožované vazbě v roce 2015. Původně vyšlo jako díly 68 až 75 série "100 Bullets" u Vertiga. Souborně vyšlo jako "100 Bullets: Decayed" u Vertiga v roce 2006. České vydání má 192 stran a prodává se v plné ceně za 499 Kč.
Komiks zakoupíte také v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Brian Azzarello
Kresba: Eduardo Risso

Tohle je jako balzám na duši. Konečně vyšla další kniha ze série "100 nábojů"! Tedy samozřejmě mám na mysli, že vyšla česky. Ta původní verze už je venku nějakou dobu, a to dobu docela dlouhou. Ale tak BB/art trochu zvolnil, což se mu nedivím, protože je toho ještě hodně, co je třeba prodat. Nakonec jsme se však všichni dočkali a můžeme si užívat další kriminální nářez. A co si budeme povídat, tenhle kriminální nářez není o nic horší než třeba Brubakerův "Criminal". Ano, tady narážím hlavně na kvalitu, protože obě série si zaslouží vaši zvýšenou pozornost. Tak se pusťme do desátého dílu "100 nábojů". I když už jsme v druhé polovině, vlastně s touhle knihou za sebou budete mít tři čtvrtiny příběhu, rozhodně nejsme na konci a pořád se něco děje.

I když to na první pohled vypadá, že systém stovky nábojů už je opuštěn a že už jde jenom o to, jak se bude vyvíjet celkový příběh, tak můžete zůstat klidní, protože i tentokrát dojde na kufřík a další zajímavé osudy, které jsou s ním spojeny. Opět jsou zde lidé, kteří se mají rozhodnout, co s kufříkem udělat. Opět je zde agent Graves a jeho minutemeni, kteří se probouzejí z "hibernace" a pomáhá jim v tom tajemné slůvko Croatoa. Graves si sbírá údernou jednotku, která získává stále jasnější a jasnější obrysy v plánu, který vás napadne, ale který také není úplně jasný. O co vlastně Gravesovi jde? O pomstu? O svržení Trustu? O zesměšnění všech rodin? Přesně ještě říct nemůžeme. Možná o všechno najednou. Tápání ale vůbec nevadí, protože cesta k cíli je pořád neskutečně napínavá, neskutečně promyšlená a jsou zde postavy a jejich vztahy, které chcete poznávat. Budete je doslova hltat.

Sledujeme minulost, sledujeme současnost. Vidíme, co se děje mezi jednotlivými rodinami Trustu, sledujeme Gravese a jeho počínání, sledujeme jednotlivé - minulé i současné - minutemeny a zaměřujeme se i na lidi, o kterých nic nevíme, a kteří už nemusejí do příběhu dále zasáhnout. Brian Azzarello má ale všechno pevně v rukou a vede vás světem, který je krutý, který je drsný, ale v kterém se odehrávají příběhy, jež vás zajímají. Dějově se série posouvá dál, vyřeší se některé "problémy" mezi rodinami, a dojde také k oživení jednoho z dalších minutemenů. Přitom pořád sledujete i životy obyčejných lidí, na kterých ale není nic nudného, protože vy víte, že to všechno má vliv na to, kam se série posune. Ne, "100 nábojů" je prostě série, která neumí být nudná. Strhne vás, vcucne vás a nebude vás chtít pustit. A vy víte, že to je jedna z těch sérií, kde může umřít kdokoli, ale kde jsou zároveň drsní chlapi, u kterých chcete, aby někoho sejmuli.

O tom, jestli je důležitější scénárista nebo kreslíř se bavit nechci, ale Darwyn Cooke ve svém úvodu zdůraznil jednu zásadní skutečnost - "100 nábojů" by nikdy nebylo stejných, pokud by je nekreslil právě Eduardo Risso. Jeho kresba je jedinečná, je nádherně temná a je skvěle doplňována barvami Patricie Mulvihill. Tohle je kresba, která vás drží i ve chvíli, kdy se scéna nezaměřuje na hlavní dění, ale na vedlejší scény. Azzarello a Risso tohle používají docela často a jako vypravěčský prvek je to naprosto skvělé. Musíte se pak kresbě věnovat mnohem více, musíte se snažit o to, abyste nejen četli, ale i pozorovali a vnímali. To je moc dobře. Kniha "100 nábojů 10: Dekadence" je další skvělou ukázkou spolupráce těchto dvou tvůrců, kteří dokazují, že komiks není jen o scénáristovi a kreslíři, ale je o obou, protože vždy společně vytvářejí jedinečnost díla.

Komiks "100 nábojů 10: Dekadence" koupíte se slevou na stránkách BB/art.

Na stránkách Comics Blog najdete recenze na knihy:

2015-10-21

#1020: Ultimátní komiksový komplet 88: Fantastic Four - Příchod Galactuse - 60 %

Ultimátní komiksový komplet 88: Fantastic Four - Příchod Galactuse (Fantastic Four: The Coming of Galactus)
Vydalo Hachette Fascicoli (české stránky italské společnosti nehledejte, zatím nejsou) v pevné vazbě v roce 2015 jako sedmdesátou třetí knihu ze série "Ultimátní komiksový komplet", v konečném pořadí knih "Fantastic Four: Příchod Galactuse" ponese č. 88. Původně vyšlo jako čísla 44 až 51 série "Fantastic Four" a jako "Fantastic Four Annual 3" v nakladatelství Marvel. Kniha byla ve Velké Británii v rámci projektu vydána v srpnu 2014. České vydání se prodává v plné ceně za 249 Kč na stáncích. Starší čísla si můžete objednat na emailové adrese marvel@czpress.cz.

Scénář: Stan Lee
Kresba: Jack Kirby

Omlouvám se všem, kteří na tuhle recenzi museli čekat celkem dlouho, ale prostě to rychleji nešlo. I když mě komiks chvílemi chytnul a já jsem byl docela zvědavý na to, jak některé části dopadnou, tak první polovina mě prostě nedokázala pohltit tak, abych četl rychleji. Asi je to už opravdu tím, že je toho superhrdinského u nás moc. Hlavně toho staršího. A ono se ukazuje, že to pro dnešního čtenáře prostě není taková zábava. Stan Lee byl dobrý autor ve smyslu, jaké postavy dokázal rozpracovat. Je až neuvěřitelné, co všechno tenkrát vytvořil a co všechno vytrvalo do dneška. Nebo spíš kdo všechno. Jenže některé jeho příběhy jsou prostě trochu... možná i trochu víc špatné.

Název "Ultimátní komiksový komplet 88: Fantastic Four - Příchod Galactuse" sám o sobě je docela slibný. Přece jen zde přichází jedna z nejdůležitějších postav světa Fantastic Four. Respektive dvě nejdůležitější postavy - Silver Surfer a Galactus. K tomu jsou zde ale ještě další postavy, které se promítli i do dnešní podoby Marvel Universe. Těmi postavami jsou Nelidé. Pro některé to může být první setkání s postavami, jako jsou Black Bolt nebo Medusa. I oni mají ale své místo v superhrdinském světě Marvelu a je možné se s nimi setkat, i když ne tak často. Postavy jsou navrženy se svými charakterovými vlastnostmi tak, aby mohly přetrvat až do současnosti a nedošlo k moc zásadním změnám. V tomhle byl Lee skutečně mistr. Stejně jako byl Kirby mistr v designech postav, který pro dnešní dobu zůstal také v podstatě neměnný.

Kniha "Ultimátní komiksový komplet 88: Fantastic Four - Příchod Galactuse" se zaměřuje sice na příchod Galactuse, ale úvod k tomu je trochu delší, protože se věnuje právě Nelidem. Odvíjí se tak příběh o tom, jak se Fantastic Four musí vypořádat s nepřáteli, o kterých pořádně nic neví. V tomhle směru dovede Stan Lee překvapit - některé pointy těch setkání jsou skutečně neočekávané a nekončí úplně klasicky. Samotný příchod Galactuse je pak sfouknut celkem rychle, což mě samotného překvapilo, protože jsem přece jen čekal trochu větší ságu okolo celého příchodu. Ten vyšel v podstatě jen na dva a půl sešitu, protože pak už musel Johnny na vysokou a začal se nový příběh. Stan Lee se snažil o to, aby udržel pozornost čtenářů. Zaplétal a rozplétal tak různé příběhy a celkem mu jeho snaha vycházela. FF patří k nejoblíbenějším týmům i dnes.
Odlišné kolorování než v knize

Jenže přece jen jsou zde prvky, které nebudou tolik bavit. Prvky, které mohou dokonce zarazit svou tupostí. V tomhle směru naprosto nefungují konfrontace mezi Reedem a jeho manželkou - ano, součástí knihy je i svatba Reeda a Sue, což je také jeden důvod, proč mě kniha nějak nedokázala vtáhnout. Jejich vztah po svatbě je neskutečně chladný a nefunkční, ale hlavně, že se pořád milují. Tohle Stanovi prostě moc nevyšlo. Johnnyho zamilování a bezmezná oddanost Crystal, vztah Silver Surfera a Alicie, vztah Bena Grimma a Alicie, tohle jsou všechno prvky, které tak úplně nesedí a je z toho cítit křeč. Nemluvě o tom, že některé zápletky a jejich řešení jsou prostě divné, ať už proto, že jsou řešeny moc rychle, anebo prostě tak sci-fi způsobem, až je to jenom křeč.

Kniha ale přece jen obsahuje příběhy, které jsou dobré a které daly základ pokračováním, jež jsou ještě lepší. Popravdě je tohle pravděpodobně nejlepší příběh o Fantastic Four, který v rámci "Ultimátního komiksového kompletu" vyšel. Je to dáno i tím, jakou kresbu mu Jack Kirby dal. Jeho procházení dimenzemi a světy je prostě úchvatné, a to i dnes, nemluvě pak o designu pro Galactuse a další postavy, které vytvořil a které jsou jedinečné. Stan Lee pak dovedl předvést dobré příběhy, kdy třeba poslední s Benem Grimmem - a bez něj - mě hodně bavil. Celkově tedy mírně nadprůměrná kniha, která ukazuje, že zde byl skutečně potenciál udržet čtenáře, protože ve světě Fantastic Four se pořád něco dělo.

Na blogu najdete také recenzi na knihy:
"Ultimátní komiksový komplet 1: Iron Man - Démon v lahvi"
"Ultimátní komiksový komplet 2: Uncanny X-Men - Dark Phoenix"
"Ultimátní komiksový komplet 3: Thor - Poslední Viking"
"Ultimátní komiksový komplet 4: Wolverine"
"Ultimátní komiksový komplet 5: Tajné války superhrdinů Marvelu část 1"
"Ultimátní komiksový komplet 6: Tajné války superhrdinů Marvelu část 2"
"Ultimátní komiksový komplet 7: Daredevil - Zmrtvýchvstání"
"Ultimátní komiksový komplet 8: The Amazing Spider-Man: Kravenův poslední lov"
"Ultimátní komiksový komplet 9: The Amazing Spider-Man - Zrození Venoma"
"Ultimátní komiksový komplet 10: Wolverine - Projekt X"
"Ultimátní komiksový komplet 11: The Incredible Hulk - Tiché výkřiky"
"Ultimátní komiksový komplet 12: Zázraky"
"Ultimátní komiksový komplet 13: The Mighty Thor - Hledání bohů"
"Ultimátní komiksový komplet 14: Captain America - Nový úděl"
"Ultimátní komiksový komplet 15: Punisher - Vítej zpátky, Franku část 1"
"Ultimátní komiksový komplet 16: Ultimates - Nadčlověk"
"Ultimátní komiksový komplet 17: Punisher - Vítej zpátky, Franku část 2"
"Ultimátní komiksový komplet 18: New X-Men - G jako Genocida"
"Ultimátní komiksový komplet 19: New X-Men - Impérium"
"Ultimátní komiksový komplet 20: Daredevil - Ďábel strážný"
"Ultimátní komiksový komplet 21: Amazing Spider-Man - Návrat"
"Ultimátní komiksový komplet 22: Spider-Man - Smutek"
"Ultimátní komiksový komplet 23: Wolverine - Zrození"
"Ultimátní komiksový komplet 24: The Amazing Spider-Man - Odhalení a Dokud hvězdy nezhasnou"
"Ultimátní komiksový komplet 25: Fantastic Four - Nemyslitelné"
"Ultimátní komiksový komplet 26: Fantastic Four - Rozhodná akce"
"Ultimátní komiksový komplet 27: 1602"
"Ultimátní komiksový komplet 28: Avengers - Na ostří nože"
"Ultimátní komiksový komplet 29: Tajná válka"
"Ultimátní komiksový komplet 30: She-Hulk - Svobodná, úspěšná, zelená"
"Ultimátní komiksový komplet 31: New Avengers - Útěk"
"Ultimátní komiksový komplet 32: Klan M"
"Ultimátní komiksový komplet 33: Ultimate Spider-Man - Moc a odpovědnost"
"Ultimátní komiksový komplet 34: Avengers - Rozpad"
"Ultimátní komiksový komplet 35: Black Panther - Kdo je Black Panther?"
"Ultimátní komiksový komplet 36: Astonishing X-Men - Nadaní"
"Ultimátní komiksový komplet 37: Ultimates - Národní bezpečnost"
"Ultimátní komiksový komplet 38: Ghost Rider - Cesta do zatracení"
"Ultimátní komiksový komplet 39: Syn klanu M"
"Ultimátní komiksový komplet 40: Astonishing X-Men - Boj"
"Ultimátní komiksový komplet 41: Zombie z Marvelu"
"Ultimátní komiksový komplet 42: Občanská válka"
"Ultimátní komiksový komplet 43: Iron Man: Extremis"
"Ultimátní komiksový komplet 44: Captain America - Zimní voják, část 1"
"Ultimátní komiksový komplet 45: Věční"
"Ultimátní komiksový komplet 46: Fantastic Four - Konec"
"Ultimátní komiksový komplet 47: Doctor Strange - Přísaha"
"Ultimátní komiksový komplet 48: Captain America - Vyvolení"
"Ultimátní komiksový komplet 49: The Incresible Hulk - Hulkova planeta část 1"
"Ultimátní komiksový komplet 50: The Incredible Hulk - Hulkova planeta část 2"
"Ultimátní komiksový komplet 51: Captain America - Zimní voják, část 2"
"Ultimátní komiksový komplet 52: Thor - Znovuzrození"
"Ultimátní komiksový komplet 53: Padlý syn - Smrt Captaina Ameriky"
"Ultimátní komiksový komplet 54: Hulk proti světu"
"Ultimátní komiksový komplet 55: Thunderbolts - Víra v monstra"
"Ultimátní komiksový komplet 56: Wolverine - Starej dobrej Logan"
"Ultimátní komiksový komplet 57: Tajná invaze"
"Ultimátní komiksový komplet 58: The Invincible Iron Man - Pět nočních můr"
"Ultimátní komiksový komplet 59: Obležení"
"Ultimátní komiksový komplet 60: Astonishing Thor"
"Ultimátní komiksový komplet 61: Avengers - Na věky věků část 1"
"Ultimátní komiksový komplet 62: Avengers - Na věky věků část 2"
"Ultimátní komiksový komplet 63: Marvel Knights Spider-Man - Dolů mezi mrtvé"
"Ultimátní komiksový komplet 64: Marvel Knights Spider-Man - Jed"
"Ultimátní komiksový komplet 69: Říše stínů"
"Ultimátní komiksový komplet 72: Venom (Venom)"
"Ultimátní komiksový komplet 85: Marvel počátky - 60. léta"
"Ultimátní komiksový komplet 87: Doctor Strange - Bezejmenná země, bezbřehý čas"
"Ultimátní komiksový komplet 96: Avengers - Zrození Ultrona"
"Ultimátní komiksový komplet 99: X-Men - Soumrak mutantů"
"Ultimátní komiksový komplet 112: Captain America a Falcon"
"Ultimátní komiksový komplet 114: Uncanny X-Men - Druhá generace"