2015-08-31

#991: Naruto 18: Cunadino rozhodnutí - 80 %

Naruto 18: Cunadino rozhodnutí (綱手の決意!!)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2014. Původně vyšlo jako kapitoly 154 až 162 v sérii "Naruto" (japonsky ナルト) souborně v roce 2003 u Shueisha, Inc. České vydání má 190 stran a prodává se v plné ceně za 189 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Masaši Kišimoto
Kresba: Masaši Kišimoto

Říkal jsem si, co asi může být až tak zajímavého na tom, jak se Cunade rozhodne, ale na Masašim Kišimotovi už je vidět, že je schopný vést i tak rozsáhlý příběh, jaký tady prezentuje, a to i s tak epickým rozměrem, který je v současné době v pozadí. Ano, i tato kniha se soustředí výhradně na Naruta a jeho společníka, kterým je jeden z legendární trojky. Jeho mistr se jmenuje Džiraijo. Další z legendární trojky jsou Oročimaru a samozřejmě i Cunade, o kterou jde především a kterou hledá nejen Džiraijo, ale práv i Oročimaru. Ale ne, na šťastné shledání rozhodně dojít nemá, protože Oročimaru prostě nemá úmysly, které by se daly považovat za veselé.

Cunade nemá dostat pouze jednu nabídku ze strany Chlípného mudrce - mimochodem tahle přezdívka v tomhle díle ani jednou nepadne - ale má dostat hned dvě nabídky, které jsou obě takové ambivalentní. Džiraijo přichází s tím, že by se Cunade měla stát dalším Hokagem nástupcem toho, který právě zemřel. Tohle je na první pohled skvělé, ale je potřeba s uvědomit, že na to musí mít člověk náturu, protože s tím, aby vedl celou vesnici, jsou spojena určitá rizika, jak se dověděli všichni předchozí Hokage.

A co že je ta druhá nabídka? Tu učinil Oročimaru. Poslední Hokage ho před smrtí proklel, a Oročimaru teď není schopný být tou zrůdou, jakou chce. Cunade je vedle toho medičkou, které se nikdo nevyrovná, a ona by byla schopna Oročimarua vyléčit. Nabízí se otázka, proč by to měla dělat, ale Oročimaru ji dává nabídku - ona ho vyléčí a on zničí Konohu. Co za to dostane Cunade? Oročimaru se dostal k temným technikám, které by mohly na svět vrátit její milované - bratra a manžela, pro které Cunade stále truchlí. Kterou variantu si vybere? Tohle rozhodně nebude jednoduchá volba.

Masaši Kišimoto skvěle zvládnul představit novou postavu, která vás bude zajímat, a nikoli jen proto, že má skutečně obří poprsí. Její minulost je zajímavá, její schopnosti jsou unikátní a její charakterové vlastnosti rozporuplné, protože jsou velmi ovládány jejími emocemi. Navíc je schopným ninjou, jak předvede na Narutovi. Tohle je prostě série, která je rozjetá a mě přijde, že i Masaši se na ní veze, jako kdyby ji už ani nemohl zkazit, jako kdyby mu to šlo samo. Samozřejmě, že to samo nejde, ale ta série je prostě tak kompaktní, až se její tvorba jednoduchá jeví. "Naruto" baví a vy chcete vědět, co bude dál. A to je rozhodně něco, co každá dlouhá série potřebuje. A u osmnáctého dílu to "Naruto" stále má.

Komiks "Naruto 18: Cunadino rozhodnutízakoupíte na stránkách knihkupectví Arkham.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:

2015-08-28

#990: Spirála 2 - 100 %

Spirála 2 (Uzumaki 2)
Vydalo nakladatelství ZonerPress v brožované vazbě v roce 2010. Původně vyšlo jako "Uzumaki 2" v roce 1999. České vydání má 200 stran a prodává se v plné ceně za 178 Kč.
Knihu můžete se slevou zakoupit v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Džundži Itó
Kresba: Džundži Itó

Nečekal jsem, že si z druhého dílu zase tak sednu na zadek jako z toho prvního, ale přesně to se stalo. Skoro se mi chce říct, že je nejlepší tuhle knihu číst před spaním, protože pak se skutečně ještě jedná o zážitek, který vám čtení umocní. Já mám horor rád a myslím, že snesu hodně, což se podepisuje i na tom, že z většiny hororových filmů, na které se hlavně zaměřuji, už nemám ono příjemné chvění. Jenže u čtení mangy "Spirála" se mi tohle příjemné chvění vrací a já bych chtěl pořád více a více, aby mě ten pocit neopustil.

Džundži Itó je děsivý, a to jak atmosférou, kterou dovede vytvořit naprosto skvěle (například kapitola "Černý maják"), tak i prostřednictvím hnusných obrazů, které nám prezentuje. Kapitola "Komáři" je toho nádherným důkazem. Jako gore filmová povídka by "Komáři" museli vypadat skvěle. Kniha "Spirála 2" se pak stejně jako první kniha skládá z celkem šest povídek, u kterých není možné říct, že na sebe nenavazují, protože bez toho, abyste si přečetli "Komáry", přece jen nebudete mít takový požitek ze čtení povídky "Pupeční šňůra". Těch návazností je zde ale více, kromě postav i v tom, jak dění některé povídky ovlivňuje dění té další. Džundži Itó přesto vytváří jednotlivé sekvence, které fungují i samostatně.

Je dar umět napsat, nebo v tomto případě i nakreslit hororový příběh. A Džundži Itó tenhle dar prostě má. Ani jedena povídka není slabá, ani jedna se neopakuje a každá je jiná. Já se osobně docela divím, že měl tolik inspirace, i když je pravda, že asi postupoval trochu systematicky a hledal spirály všude kolem sebe. A našel jich až moc. Hned "Čertík z krabičky" je pořádně děsivý, no a na něj navazuje "Lidský hlemýžď", který sice všechno řekne názvem, ale díky Itóově kresbě je to skutečně správně hororový zážitek. Asi se budu opakovat, ale právě kresba, kterou nám Džundži Itó prezentuje, je velmi často tím aspektem, co vás vyděsí. A také jeho vypravěčská schopnost. Stránka je vždy utnuta ve chvíli, kdy má dojít na děsivé odhalení, a vy se až bojíte otočit, protože víte, že tam bude něco hnusného, něco, co vás přiměje se bát. Ano, v tomhle je komiks "Spirála" prostě skvělý, neboť ta hororová atmosféra je v něm krásně kondenzovaná.

Ať už si vyberete první díl, druhý díl anebo třetí díl, myslím, že prostě nešlápnete vedle. Tohle je hororová magie v krásném provedení, v takovém, které skutečně děsí a vytváří nejen hororové představy, ale rovnou předává i hororové obrazy. To krásné mrazení, které mi tenhle komiks dává, to je prostě nenahraditelné. Navíc se Itóovi daří proplouvat jednotlivými příběhy s jednou hlavní postavou a vy se jen bojíte toho, co ještě prožije, co je ještě možné snést. Ale ona toho snese Kirie hodně a já se nemůžu dočkat, až si přečtu třetí knihu, stejně jako mě to bude mrzet, protože je poslední.

Na Comics Blogu najdete recenzi na knihu "Spirála 1".

2015-08-27

#989: Vějíř 2011 - 70 %

Vějíř 2011
Vydalo nakladatelství Kobuta v brožované vazbě v roce 2011. Vydání má 320 stran a prodává se v plné ceně za 149 Kč.
Knihu zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Obsah:
  • Křupani - Marcusss, NeoWorm
  • Smalltalk - first interlude - Tale
  • Chuďas z Nippuru - Shinji, Janiko
  • Anémie a Benjamin - DanQ, Hayath
  • Preach - Astrak, K-Os (Pleach tým)
  • Superschopnosti - Sykysan, Ruchie
  • Ďábelská škola - Hrr, Luc
  • Plavba - Faqy
  • Rolničkové requiem - Sakura
  • Kdo vchází do tvých snů - Antonín Tesař, Zuzana Blaštíková
  • Kill HIMe - Infera
  • Prostě úžasná - Abbe
  • A vzali se - Shinji, Arashi, Janiko
  • O panenkovi - Pan-Da, Suwa
  • Perný den - Arisu
  • Čarodějčin mlýn - Balrog (námět DanQ)
  • Čokoláda - Temi
  • Za zrcadlem - ingi
  • Poslední jednorožec, který nebyl poslední - ingi
  • Konec světa v úterý čtrnáctého - Jan Liška, Jiří Tesař


A jedeme dál s dalším "Vějířem". Po druhém sborníku, který vyšel pro rok 2010, je zde již třetí s označením roku 2011. Tak abych nezdržoval, tak půjdeme rovnou na věc. Před sebou máme celkem dvacet komiksů, které se do tohoto poměrně obsáhlého sborníku vešly. Na začátek "Křupani" v podání Neoworma a Marcussse. Neowormova kresba se mi líbí a líbí se mi i to, jak se mu podařilo zvládnout reálie. Měl jsem pocit, že jsem skutečně v troskách válečného města. Mechové vypadají parádně. Finále je ale slabé a já jsem měl pocit, že se čeká na něco víc. Stejně tak to platí i pro "Smalltalk - first interlude". Najednou to skončilo a já jsem měl pocit, že mi to vůbec nic nedalo. V tomhle případě skutečně vůbec nic. Líbilo se mi rozvržení panelů, ale představoval bych si v nich něco trochu lepšího.

"Chuďas z Nippuru" je takový ten příběh, co ho můžete znát z arabských pohádek, ale možná i z čínských, apod. Však je to také podle lidového vyprávění. Je zde silné morální ponaučení, kvůli kterému příběh vznikl. Komiks je dobře kreslen, ale měl bych výhradu k obličejům, které i u dospělých vypadají dětsky. "Anémie a Benjamin" vám nejprve představí postavy a pak i šest stripů - yonkom - které jsou takové hezké, ale příliš vás asi nerozesmějí, spíše potěší, hlavně pokud máte rádi upírky. "PREACH" je příběh ze světa "Pleache" (anebo "Plíče", jehož další příběh najdete ve "Vějíři 2015"), což je celkem epické uvedení do světa, kde se mi zamlouvají hlavně scény beze slov, které jsou dobře rozvržené a místy i velmi hezky akční.

Kdyby neměly "Superschopnosti" povedenou pointu, která mě pobavila, asi bych si ten komiks vůbec nepamatoval, a to ani kresbou, která skutečně šetřila linkou a detaily, Ruchie se zaměřila hlavně na postavy, což neberu jako nedostatek, jen jsem si toho všiml a překvapilo mě to. "Ďábelská škola" prostě ne. Tohle se mi nelíbilo, i když kresba byla celkem roztomilá. Takové to rádoby young adult (více young) cosi, co ale nemá nápad, spíše je jen koncentrací něčeho, co člověk viděl jinde. A jedeme dál. Nebo spíše plujeme. "Plavba" je poetický komiks beze slov, kde se krásně hraje s tím, co vidíte. Tohle uznávám, to se mi líbí. "Rolničkové requiem" bylo dobré. Líbilo se mi, jak byl zvládnutý příběh, který mě nejprve nezaujal, ale pointou příjemně překvapil.

"Kdo vchází do tvých snů" je komiks krátký, drsný, úderný. A to mu stačí. Pokud trochu máte rádi pop přelomu tisíciletí (HIM by se sice rádi označovali asi za metalovou kapelu, ale v jejich podání je to pop), "Kill HIMe" si užijete. Je to trochu roztahané, ale já jsem se bavil ujetostí toho příběhu, který si něco bere ze skutečného světa. Abbe má v komiksu "Prostě úžasná" dobrý scénář s příjemnou fackou na závěr, ale na jeho tehdejší kresbě a současné kresbě je strašně moc vidět, jak se vyvinul. A za to jsem rád, protože jeho obálka k mojí knize "Nikdy se nepřestala usmívat" je skvělá. Kresba v komiksu "Prostě úžasná" ještě tolik ne. Krátký komiks "A vzali se" se mi nesmírně líbil svou brutalitou, která je podána v pohádkovém příběhu tak nějak přirozeně. Tohle se povedlo. Na podobné ujetosti mám náturu.

Manga "O panenkovi" je taková hezká ukázka toho, co se stane, když lpíme na něčem neživém. Pointa je povedená, i když nemusí překvapit. "Perný den" je skutečně jen komiksovou verzí známé písně od Beatles s českým textem. A to je všechno... "Čarodějčin mlýn" je hezká manga pohádka v českém stylu, která se mi líbila. Je vtipná, je dobře nakreslená, jen ta hororová atmosféra je hodně potlačena na úkor zábavy, což je škoda. Probleskuje jen velmi málo. "Čokoláda" je naopak taková, jak se tváří od začátku, je trochu vtipná, má dobré reálie, ale může překvapit i celkem akční sekvencí a zamotaným vyvrcholením.

Dva komiksy od ingi - "Za zrcadlem" a "Poslední jednorožec, který nebyl poslední" - jsou takové... Já nevím, něco řeknou a vyzařuje z nich taková zajímavá nálada, trochu depresivní a trochu radostná. Takže aspoň něco. A na konec "Konec světa v úterý čtrnáctého", kde jsem skutečně měl pocit už depresivní, což se autorům povedlo, pokud to byl záměr. A myslím, že byl. Tohle není veselý komiks. Celkově na vás ale z "Vějíře 2011" depka nepadne, protože je zde tolik různorodých komiksů. Pouze jeden komiks mě vůbec nezaujal, což si myslím, že je hodně dobré zjištění. Jsou zde slabší kousky a opět žádný, který by mě doslova ohromil, ale líbí se mi smysl "Vějíře" a líbí se mi, že je tu tolik tvůrců, kteří mají co říct a chtějí to říct.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Vějíř 2"
"Vějíř 2014"
"Vějíř 2015"

2015-08-26

#988: Gravitation: Přitažlivost 7 - 45 %

Gravitation: Přitažlivost 7 (Gravitation 7)
Vydalo nakladatelství ZonerPress v brožované vazbě v roce 2010. Původně vyšlo jako "Gravitation 7" v roce 1998. České vydání má 224 stran a prodává se v plné ceně za 169 Kč.

Scénář: Maki Murakami
Kresba: Maki Murakami

Tak jsem se s hodnocení této série dostal pod 50 %, což mi nakonec připadá nevyhnutelné, protože Maki Murakami musela sama zjistit, že vlastně nemá vůbec co vyprávět, ale že se plácá na místě a vlastně se už docela opakuje. Skoro mě to i trochu mrzí, protože ty postavy nejsou špatné, ale postupně se vytrácí jakékoli budování charakteru a Maki Murakami už se snaží jen o to, aby alespoň byla vtipná a aby zde byl alespoň nějaký vývoj příběhu, který se očekává. A ten vývoj zde přece jenom je. I když řešit v podstatě ve třech knihách, jestli Šuiči a Juki půjdou do Disneylandu, nebo ne, mi nepřijde zas až tak moc jako nosná myšlenka.

Ale dobře, ono šlo hlavně o to, aby se prodalo celkem milión desek, které vydala Šuičiho skupina Bad Luck. A to se právě v tomhle dílu povedlo. Jenže je tu ještě problém. Zveřejnění skutečnosti, že Šuiči a Juki mají poměr, nevede k tomu, že jsou společností odsouzeni - naopak to společnost přijala celkem kladně - mnohem zásadnější je, že po Jukim i jeho partnerovi jdou pořád reportéři, kteří chtějí vědět, co mezi nimi skutečně je. No, jednoduše jim nedají pokoj. A tak se autorka uchýlila k tomu, aby byla ve chvíli, kdy je dvojice naháněna reportéry, skutečně absurdní a došlo na přestřelku která má humorný charakter. Ono mi to přišlo i zábavné, ale v kontextu celé série pak spíše jako z nouze ctnost a vynucený pokus o oživení.

Stejný problém jsem měl i s tím, jak se řeší to, jestli se Bad Luck rozpadne, nebo ne. Hiro řeší, jak se jejich osobní problémy využívají k tomu, aby se zvýšila jejich popularita, i když větší hlavu má asi z toho, že to skutečně funguje. Tímhle se pak zaplácá polovina knihy, i když autorka v tomhle není nijak překvapivá a dává čtenáři přesně to, co čtenář předpokládá. Opět tedy žádný zvrat, který by pořádně zamával děním a skutečně došlo k trvalé změně, jež by nebyla jen snahou nabudit diváka, aby neusínal. Jsem si ale skoro jistý, že podobných momentů série nabídne ještě více.

Série se dostala do své druhé poloviny, ale "Gravitation: Přitažlivost 7" pro mě rozhodně není knihou, která by mi zvěstovala, že zbylých pět knih ještě bude stát za to. Naopak si myslím, že to bude nastavovaná kaše. Přesto jsem docela zvědavý, co se autorce ještě podařilo do série vměstnat, jestli to bude jen snaha vyždímat ze čtenářů co nejvíc a dál jim představovat postavy, které je mohou zajímat, anebo v tom bude ještě něco trochu víc a příběh dostane nový rozměr. No, když už mám knihy doma, tak v nich určitě pokračovat budu.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:

2015-08-25

#987: Tři stíny - 75 %

Tři stíny (Trois Ombres)
Vydalo nakladatelství Sýpka v brožované vazbě v roce 2010. Původně vyšlo jako "Trois Ombres" v roce 2007 v nakladatelství Guy Delcourt. České vydání má 270 stran a prodává se v plné ceně za 320 Kč.
Scénář: Cyril Pedrosa
Kresba: Cyril Pedrosa

Nakladatelství Sýpka vydávalo komiksy, které v podstatě v každém případě stály za pozornost. I když mě "Lupus" až tak nedostal, tak komiksy "Kája & Filip" nebo "Čajovna u malajského medvěda" jsou skvělé komiksy. A "Tři stíny" se k nim také řadí. Na první pohled jsem netušil, co mám od tohoto komiksu čekat. To, co jsem nakonec dostal, rozhodně stálo za to, i když se rovnou přiznám, že úplný komiksový orgasmus jsem z tohoto díla neměl. Tohle je ale jeden z těch případů, kdy je kresba schopna vás dostat více než příběh.

Kdybych měl zařadit komiks žánrově, napadá mě něco jako existenciální fantasy quest. Anebo alegorie na smrt v rodině. Tohle je asi možná nejlepší popis, protože o tohle vlastně jde celou dobu. Příběh je o tom, jak se vyrovnat se smrtí někoho velmi blízkého. Jestli je vůbec možné se s takovou ztrátou vyrovnat. Ale přitom na příběh sedí i to, že se jedná o existenciální fantasy quest. Protože on celý příběh cestou je, i když na jejím konci nečeká poklad v tom fantasy smyslu,. Jenom něco, co bychom mohli nazvat štěstí.

Jáchym je malý chlapec, který žije s otcem a matkou na samotě. Žijí v lesích a nikde kolem nikdo není. Když tu se jednou na kopci objeví tři stromy. Ne, jsou to tři jezdci. Ve skutečnosti tři stíny. Hned při prvním pohledu na ně vás zamrazí, stejně jako zamrazí všechny postavy. Stíny naštěstí odejdou a zdá se, že je všechno v pořádku. Jenže pak se objevují znovu a znovu a jejich přítomnost je stále bližší a bližší. A zlověstnější. Když pak jednou málem dojde k tomu, že Jáchyma dostanou, je jasné, že se musí něco udělat.

Matka se rozhodne jednat a je schopna udělat cokoli, aby pomohla. A tak jde i proti manželovi a navštíví starou vědmu, čarodějnici, nebo co ta ženská vlastně je. A tam zjistí pravdu. Rodina má smůlu. Tři stíny jdou po Jáchymovi a není nic, co by ho zachránilo. Jáchym musí odejít se třemi stíny, protože není možné se jim bránit. Když tohle otec uslyší, rozhodne se utíkat. Vezme Jáchyma, nechá manželku manželkou a prostě utíká. Tohle je právě ten quest. Snaha utíkat, dokud to bude možné, snaha zajistit, aby smrt nepřišla.
Cyril Pedrosa před plakátem na vlastní výstavu

Asi je celkem jasné, jak tento quest dopadne, ale přitom je závěr takový, který očekávat nebudete a je ve svém podání nesmírně krásný. Finále je poetické, a i když to není klasické happy end, dá se o něm takto mluvit. Je to možná ještě něco víc. Tak nádherná kombinace šťastného a smutného konce, až vás to překvapí. I když jsou v příběhu - hlavně na cestě - některá trochu hluchá místa, nebo taková, která podle mě nemají až takový význam, i když jsou hodně rozkreslena, je komiks "Tři stíny" krásným zážitkem, který se vám s jiným komiksem nebude opakovat.

2015-08-24

#986: Ultimátní komiksový komplet 96: Avengers - Zrození Ultrona - 35 %

Ultimátní komiksový komplet 96: Avengers - Zrození Ultrona (The Avengers: Birth of Ultron)
Vydalo Hachette Fascicoli (české stránky italské společnosti nehledejte, zatím nejsou) v pevné vazbě v roce 2015 jako sedmdesátou knihu ze série "Ultimátní komiksový komplet", v konečném pořadí knih "Avengers: Zrození Ultrona" ponese č. 96. Původně vyšlo jako čísla 54 až 60 série "Avengers" a jako "Avengers Annual 2" v nakladatelství Marvel. Kniha byla ve Velké Británii v rámci projektu vydána v květnu 2014. České vydání se prodává v plné ceně za 249 Kč na stáncích. Starší čísla si můžete objednat na emailové adrese marvel@czpress.cz.

Scénář: Roy Thomas
Kresba: John Buscema, Don Heck a Werner Roth

Já jsem strašně rád, že se k nám dostávají tyhle historické kusy, protože se konečně seznamujeme s tím, jak se do marvelovského světa dostaly některé postavy, díky čemuž začínáme chápat některé souvislosti. Například díky tomu, že teď víme, jak se ve světě Avengers vzal Yellowjacket, můžeme alespoň trochu docenit to, jaký má tato postava smysl v knihách "Ultimátní komiksový komplet 61: Avengers - Na věky věků část 1" a "Ultimátní komiksový komplet 62: Avengers - Na věky věků část 2". Dovídáme se o tom, kde se vzal Ultron, jaké jsou další postavy Avengers světa, ale také třeba o tom, kdo je to Black Knight, který ani nyní není příliš známou postavou.

Tohle je všechno hezké a já jsem za to opravdu rád, ale díky tomu také zjišťujeme, že ty příběhy si svou kultovní roli nevydobyly proto, že by byly až tak dobré, ale jednoduše proto, že se postavy, které se v nich objevily poprvé, dále rozvíjely a postupně více a výrazněji - a v lepších příbězích! - zasahovaly do marvelovského univerza. Takže Roy Thomas se rozhodně nemůže chlubit tím, že po sobě zanechal skvělé komiksy, ale může se chlubit tím, že po sobě zanechal postavy, které byly dál využity a staly se pevnou součástí jednoho komiksového multivesmíru.

Ty příběhy jsou místy opravdu špatné. Hodně špatné. Když je čtete, máte pocit, že scénárista opravdu neuměl moc dobře psát. Lebedil si v dialozích, které jsou neskutečně trapné, křečovité a prostě hrozné. Já vím, že jsem na tohle trochu pes, ale já prostě uznávám takové dialogy, které se alespoň trochu blíží těm, jež mezi sebou můžeme normálně slyšet. Tohle v Thomasových komiksech prostě nenajdete. Ono je to trochu dáno dobou a stylem, který byl zvolen, ale i v té době se objevovali scénáristé, kteří neměli s dialogy až takové problémy. Napadá mě třeba Chris Claremont, který se také celkem dost vykecával, ale jeho dialogy jsem mu většinou celkem věřil.
Roy Thomas

To, že jsou komiksy v knize "Ultimátní komiksový komplet 96: Avengers - Zrození Ultrona" nesmírně ukecané, to je další věc. Popisuje se zde opravdu všechno, což jen snižuje jakoukoli atmosféru napětí, a to i proto, že některé důležité scény jsou velmi roztahané a vedou k tomu, že jejich smysl není až tak zásadní, jak to na první pohled vypadalo. Tohle je scenáristicky místy opravdu otřesné a nečte se to vůbec snadno. Čtení komiksu vám zabere celkem dost času, ale rozhodně nebudete mít pocit, že to byl čas, který byste dobře vynaložili. Takže - opakuji - opravdu oceňuji hlavně to, že se k nám dostávají komiksy, díky kterým Marvelu více rozumíme.

Co se kresby týká, tak ta je taková tradiční. John Buscema ale přece jen místy předvádí výjevy, na které se velmi dobře kouká, i když sem tam budete mít pocit, že jsou postavy až moc sterilní, až moc krásné. Ale i tohle je prvek, který se v komiksu udržel až do současnosti, jen ta kresba se snaží být ještě dokonalejší, více realističtější a méně stylizovaná. Stejně si ale nemůžu pomoct, ty holky ze 60. let mají něco do sebe. Nejparádnější postavou je pak Vision, který má skutečně skvělý design už v době svého vzniku, i když tu pláštěnku bych mu klidně vzal. Souboje jsou místy skvěle akční, i když kde se berou nějaké propriety, kterými se postavy mlátí, to ví jen bůh. Já bych řekl, že když jste v laborce a mlátíte se částí stroje vekou jako auto, musí to na funkčnosti laboratoře zanechat nějaké následky.
John Buscema (1927-2002)

Takže shrnuto a podtrženo. Kniha "Ultimátní komiksový komplet 96: Avengers - Zrození Ultrona" nabízí příběhy, které jsou scenáristicky jednoduše špatné a křečovité, ale v kresbě, která je na svou dobu dobrá a dá se obdivovat i dnes. Bohužel ty scénáře ji stejně srážejí. Jsou zde pak postavy, které se ve světě Marvelu objevují poprvé, což je skvělé, protože je znáte i dnes a jsou mnohdy velmi důležitou součástí, jak ukazuje například film "Avengers: Age of Ultron". Ale jen z piety prostě nemohu chválit komiksy, které jsou špatné.

Na blogu najdete také recenzi na knihy:
"Ultimátní komiksový komplet 1: Iron Man - Démon v lahvi"
"Ultimátní komiksový komplet 2: Uncanny X-Men - Dark Phoenix"
"Ultimátní komiksový komplet 3: Thor - Poslední Viking"
"Ultimátní komiksový komplet 4: Wolverine"
"Ultimátní komiksový komplet 5: Tajné války superhrdinů Marvelu část 1"
"Ultimátní komiksový komplet 6: Tajné války superhrdinů Marvelu část 2"
"Ultimátní komiksový komplet 7: Daredevil - Zmrtvýchvstání"
"Ultimátní komiksový komplet 8: The Amazing Spider-Man: Kravenův poslední lov"
"Ultimátní komiksový komplet 9: The Amazing Spider-Man - Zrození Venoma"
"Ultimátní komiksový komplet 10: Wolverine - Projekt X"
"Ultimátní komiksový komplet 11: The Incredible Hulk - Tiché výkřiky"
"Ultimátní komiksový komplet 12: Zázraky"
"Ultimátní komiksový komplet 13: The Mighty Thor - Hledání bohů"
"Ultimátní komiksový komplet 14: Captain America - Nový úděl"
"Ultimátní komiksový komplet 15: Punisher - Vítej zpátky, Franku část 1"
"Ultimátní komiksový komplet 16: Ultimates - Nadčlověk"
"Ultimátní komiksový komplet 17: Punisher - Vítej zpátky, Franku část 2"
"Ultimátní komiksový komplet 18: New X-Men - G jako Genocida"
"Ultimátní komiksový komplet 19: New X-Men - Impérium"
"Ultimátní komiksový komplet 20: Daredevil - Ďábel strážný"
"Ultimátní komiksový komplet 21: Amazing Spider-Man - Návrat"
"Ultimátní komiksový komplet 22: Spider-Man - Smutek"
"Ultimátní komiksový komplet 23: Wolverine - Zrození"
"Ultimátní komiksový komplet 24: The Amazing Spider-Man - Odhalení a Dokud hvězdy nezhasnou"
"Ultimátní komiksový komplet 25: Fantastic Four - Nemyslitelné"
"Ultimátní komiksový komplet 26: Fantastic Four - Rozhodná akce"
"Ultimátní komiksový komplet 27: 1602"
"Ultimátní komiksový komplet 28: Avengers - Na ostří nože"
"Ultimátní komiksový komplet 29: Tajná válka"
"Ultimátní komiksový komplet 30: She-Hulk - Svobodná, úspěšná, zelená"
"Ultimátní komiksový komplet 31: New Avengers - Útěk"
"Ultimátní komiksový komplet 32: Klan M"
"Ultimátní komiksový komplet 33: Ultimate Spider-Man - Moc a odpovědnost"
"Ultimátní komiksový komplet 34: Avengers - Rozpad"
"Ultimátní komiksový komplet 35: Black Panther - Kdo je Black Panther?"
"Ultimátní komiksový komplet 36: Astonishing X-Men - Nadaní"
"Ultimátní komiksový komplet 37: Ultimates - Národní bezpečnost"
"Ultimátní komiksový komplet 38: Ghost Rider - Cesta do zatracení"
"Ultimátní komiksový komplet 39: Syn klanu M"
"Ultimátní komiksový komplet 40: Astonishing X-Men - Boj"
"Ultimátní komiksový komplet 41: Zombie z Marvelu"
"Ultimátní komiksový komplet 42: Občanská válka"
"Ultimátní komiksový komplet 43: Iron Man: Extremis"
"Ultimátní komiksový komplet 44: Captain America - Zimní voják, část 1"
"Ultimátní komiksový komplet 45: Věční"
"Ultimátní komiksový komplet 46: Fantastic Four - Konec"
"Ultimátní komiksový komplet 47: Doctor Strange - Přísaha"
"Ultimátní komiksový komplet 48: Captain America - Vyvolení"
"Ultimátní komiksový komplet 49: The Incresible Hulk - Hulkova planeta část 1"
"Ultimátní komiksový komplet 50: The Incredible Hulk - Hulkova planeta část 2"
"Ultimátní komiksový komplet 51: Captain America - Zimní voják, část 2"
"Ultimátní komiksový komplet 52: Thor - Znovuzrození"
"Ultimátní komiksový komplet 53: Padlý syn - Smrt Captaina Ameriky"
"Ultimátní komiksový komplet 54: Hulk proti světu"
"Ultimátní komiksový komplet 55: Thunderbolts - Víra v monstra"
"Ultimátní komiksový komplet 56: Wolverine - Starej dobrej Logan"
"Ultimátní komiksový komplet 57: Tajná invaze"
"Ultimátní komiksový komplet 58: The Invincible Iron Man - Pět nočních můr"
"Ultimátní komiksový komplet 59: Obležení"
"Ultimátní komiksový komplet 60: Astonishing Thor"
"Ultimátní komiksový komplet 61: Avengers - Na věky věků část 1"
"Ultimátní komiksový komplet 62: Avengers - Na věky věků část 2"
"Ultimátní komiksový komplet 63: Marvel Knights Spider-Man - Dolů mezi mrtvé"
"Ultimátní komiksový komplet 64: Marvel Knights Spider-Man - Jed"
"Ultimátní komiksový komplet 69: Říše stínů"
"Ultimátní komiksový komplet 72: Venom (Venom)"
"Ultimátní komiksový komplet 85: Marvel počátky - 60. léta"
"Ultimátní komiksový komplet 99: X-Men - Soumrak mutantů"
"Ultimátní komiksový komplet 114: Uncanny X-Men - Druhá generace"

2015-08-21

#985: Bezpečná zóna Goražde - 100 %


Bezpečná zóna Goražde (Safe Area Goražde)
Vydalo nakladatelství BB/art v pevné vazbě v roce 2007. Původně vyšlo v této podobě jako "Safe Area Goražde" v roce 2000. České vydání má 232 stran a prodává se v plné ceně za 599 Kč.
Knihu koupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Joe Sacco
Kresba: Joe Sacco

Joe Sacco je autor, který mi dlouho unikal, anebo lépe řečeno jsem se mu prostě vyhýbal. Ani nevím proč, protože ve skutečnosti mám dokumentární komiks velmi rád, stejně jako ten cestopisný a životopisný, pokud jsou povedené. A že by ten chválený Joe Sacco nestál za to? Ne, asi jsem se spíše obával toho, že mě jeho kniha vrhne do deprese, protože tento autor je chválený právě proto, že podává pravdu realisticky a silně. No, co si budeme povídat, dostal jsem přesně to, co jsem očekával. Drsnou podobu toho, co se dělo v letech 1992 až 1995.

Docela mě dostal jeden komentář na ComicsDB.cz. Budu citovat: "Před přečtením této knihy mi nebyly zcela jasné všechny věci kolem téhle války. Teď už jsou." Jestli autor komentáře skutečně pochopil celou podstatu téhle války, k tomu mu gratuluji. Nemyslím si, že by bylo možné něco takové pochopit na základě tohoto komiksu, i když ten je sebelepší a podává skutečně komplexní obraz o tom, jak válka vznikla, jak probíhala a jak pravděpodobně skončila, i když ono je otázkou, jestli v oblasti, kde došlo k takovému konfliktu a nenávisti je možné, že se nic takového opakovat nebude a že to bude vlastně jen pokračováním této války.

Joe Sacco cestoval do Goražde v době, kdy zde ještě byly problémy, byl zde i poté, co došlo k osvobození této "bezpečné zóny". Nezažil kruté boje a neviděl je na vlastní oči, ale to, co mu jeho přátelé, které si v Goražde udělal, vypověděli, dokázal zachytit jako člověk, který by byl očitým svědkem. Některé jeho panely vyrazí dech, a i když jsou čistě fabulací, je na nich vidět, že Sacco docházel zachytit emoci v lidském obličeji, dokázal jednou scénou vystihnout utrpení, snahu nevzdat se, touhu po životě a zděšení z toho, co všechno je možné, co člověk dokáže.

Joe Sacco využívá zajímavý - i když nijak zásadně novátorský - způsob tvorby. Sledujeme jeho, jak prochází Goražde, aby nám vyprávěl, co sám viděl a prožíval. A pak jsou zde vzpomínky těch, které zpovídal. Ty jsou většinou na černém podkladu, kdežto Joovi zážitky jsou na bílém podkladu. V podstatě klasické rozdělení na současnost a flashbacky až na to, že v tomhle případě se budete bát toho, co na tom černém podkladu zase uvidíte. A že to jsou velmi často skutečně hrůzné scény. Jen je potřeba si uvědomit, že tohle není něco, co je pouze příběhem, ale že jsou to vzpomínky na něco, co se skutečně stalo. Pak vás napadá otázka, která je nesmírně tíživá: Jak je možné, že ti lidé dál žili v zemi, kde byli Srbové jen krok od nich?

Kniha "Bezpečná zóna Goražde" mě snadno přesvědčila o tom, jak skvělý je Joe Sacco dokumentarista, ale stejně tak, jak dobrý je umělec, protože dokáže podat pravdu tak, jak ji chápe, ale také tak, jak ji můžete uvěřit, že se skutečně stala. Nesnaží se přikrášlovat, naopak mi přišlo, že se i trochu některým věcem raději vyhne, aby to nebylo tak děsivé. I tak ale toho uvidíte a přečtete dost na to, aby i na vás sedla deprese z toho, že nechápete, jak je možné, že se k sobě lidé takhle chovají. Ale oni to dělají. Bohužel. Skoro se bojím otevřít "Palestinu", kterou mám také doma. A přesto to udělám, protože pod Joovýma rukama ožívá historie. A tu bychom si měli připomínat. Hlavně proto, abychom se podobným chybám vyhnuli. Což ale stejně nedokážeme.

Komiks "Bezpečná zóna Goražde" vydalo nakladatelství BB/art, u kterého můžete komiks zakoupit se slevou.

2015-08-20

#984: Případy Kjóko Karasumy 5 - 65 %

Případy Kjóko Karasumy 5 (Karasuma Kyoko no Jikenbo 5)
Vydalo nakladatelství ZonerPress v brožované vazbě v roce 2011. Původně vyšlo jako "Karasuma Kyoko no Jikenbo 5" v roce 2006. České vydání má 192 stran a prodává se v plné ceně za 171 Kč.

Scénář: Ódži Hiroi
Kresba: Júsuke Kozaki

V tom nejlepším to utneme. Mně je celkem jasné, že tahle série prostě nemohla vydělávat a že na ní nakladatelství ZonerPress nejspíš tratilo, ale je vážně škoda, když se české vydávání utne přesně v polovině, a navíc ve chvíli, kdy se skutečně příběh dostává někam, kde by to mohlo být zajímavé. Tahle pátá kniha se mi rozhodně zatím líbila nejvíce ze všech, což jen ukazuje na to, že u některých sérií se vyplatí si na finále počkat. Bohužel v české verzi se prozatím nedovíme, jak to vlastně celé dopadne. Děj má ještě celkem pět knih, ale s těmi se v českém vydání už jen těžko shledáme. ZonerPress přestal mangu vydávat a pochybuji, že zrovna téhle série se chytne někdo jiný.

I když "Případy Kjóko Karasumy" nevynikaly v mnoha ohledech, přesto zde byl určitý potenciál, který se právě v páté knize začal projevovat. Nejprve celá série vypadala jako něco, co má jen minimalistický děj a bude se to skládat z jednotlivých epizod, ale nakonec se ukázalo, že tvůrci chtějí jít dál a chtějí vytvořit něco opravdu epického. Pátá kniha pak prezentuje komplexní mytologii, která se prolíná s japonskou historií a celkově se tak vytváří funkční celek, který bude čtenáře bavit. Díky předchozím dílům zde pak máte postavy, které jste si mohli oblíbit a které postupně získávají na síle a na významu v celém příběhu.

Kjóko Karasuma je zde prezentována jako tragická akční hrdinka, která má ale poměrně velký potenciál v tom smyslu, co by ještě mohla předvést. Jednooký Raymond je borec, ale největším asi bude Mitamura, který je takovou šedou eminencí. On vypadá celkem bezbranně, ale podle toho, co má za sebou a podle toho, jak se tváří a jaké má konexe, to bude pořádně drsná postava, jejíž probuzení ve skutečnosti neuvidíme, protože... viz výše. Tahle skupina se pak konečně prezentuje v pořádně akčním ději, kde jsou zajímavé scény, ale také zajímavé prvky, které konečně trochu zavánějí originalitou, což mi třeba v předchozím dílu chybělo. Anebo je to alespoň tak cool, že vás to prostě strhne.

Takže ano. Série končí v českém vydání v tom nejlepším, ale bohužel to není skutečný konec, který si budeme muset užít v angličtině, anebo v originální japonštině, pokud jí dostatečně vládnete. Ono se na internetu dá najít všechno možné. Je to škoda, že ten náš trh je tak malý, že ani v době, kdy byla manga ještě relativně omezená, se ani desetidílná série nemohla vydat celá. Pravda, ona série "Případy Kjóko Karasumy" není z těch nejlepších, co v Japonsku vycházejí, ale když už se něco takového rozhodnu vydat, tak bych v tom prostě pokračoval, anebo si to rozmyslel už na začátku. No, nedá se nic dělat, alespoň se nám dostalo nakouknutí do toho, jak by se mohla série dál vézt k lepším zážitkům.