2015-03-31

#882: Ú.P.V.O. 3: Žabí mor - 70 %

Ú.P.V.O. 3: Žabí mor (B.P.R.D.: Plague of Frogs)
Vydalo nakladatelství Comics Centrum v pevné vazbě v roce 2015. Původně vyšlo sešitově jako čísla 8 až 12 série "B.P.R.D.". Souborně v originále komiks vyšel jako "B.P.R.D.: Plague of Frogs" v roce 2005. České vydání má 128 stran a prodává se v plné ceně za 499 Kč.

Scénář: Mike Mignola
Kresba: Guy Davis

Nemůžu si pomoct, ale já prostě nedokážu být ze série "Ú.P.V.O." úplně nadšený. A je to hodně divné, protože podobné paranormální agentury mě baví. Paranormálno je něco, co mám rád, a to jako konzument i jako autor. Snad je to dáno tím, že sám tvořím příběh, který je založen na podobném principu, anebo je to prostě proto, že mi směřování Mignolova příběhu nějak zásadně nesedlo. Ono to není špatné, to zase ne, ale prostě série zatím není z těch, na které bych se vyloženě těšil. Tolik tedy osobní pohled na sérii, teď už trochu více ke komiksu samotnému.

Nakladatelství Comics Centrum vydalo komiks v rámci edice "Na přání", v které jako první vyšla kniha "Zámek a klíč 3: Koruna stínů". V třetích dílech se pokračuje a lidé si přáli i další "Ú.P.V.O.", a tak se na ně také dostalo. "Hellboy" je dlouhodobě oblíbený a v Americe se nakonec ukázalo, že budou oblíbené i příběhy úřadu, v kterém Hellboy pracoval, ale později z něj odešel. Série sleduje právě mise úřadu v době, kdy již Hellboy není přítomný, ale tým paranormálů se dál musí snažit o to, aby se vyřešily divné úkazy, které na planetě Zemi ohrožují poklidný život obyvatelstva.

Tým je pořád stejný - Abe Sapien, Liz Sherman, Johann Kraus, Roger a jediný člověk v týmu, doktorka Kate Corrigan. Tahle pětice se vydává za novým úkolem, který je spojen s jakýmsi houbovitým stvořením, které se zrodilo v jedné laboratoři. Nové stopy ukazují, že tady půjde o něco velkého, a tak je potřeba se vydat do Michiganu, aby se zjistila pravda. To se skutečně děje, ale pětice zjišťuje, že jsou věci a tvorové, na které nejsou úplně stavění a že na ně čekají soupeři, s nimiž se budou jen těžko srovnávat. Proti jednomu budou stát právě teď a v podstatě všichni členové se ocitnou na okraji smrti, někteří i za ním.

Strašně se mi líbí, jak to má Mignola celé promyšlené a jak na sebe jednotlivé příběhy navazují, respektive jak dění jednoho ovlivňuje dění další. Tohle je něco, co je na sérii "Ú.P.V.O.", stejně jako na "Hellboyovi", prostě parádní. Vesmír, který má vývoj a nestagnuje. Velice dobrý prvek, který je potřeba vyzdvihnout. Stejně tak bych chtěl vyzdvihnout i to, jak se Mignola opírá o pradávnou lovecraftovskou mytologii a neustále ji pro příběhy využívá. Tomuhle světu to celkem sluší. Každou chvíli čekáte, že se někde objeví Cthulhu nebo jiný Prastarý. Houboví lidé také nejsou novinkou a v žánru je mám obecně hodně rád.

Jenže tyhle příběhy mě jednoduše nedokáží strhnout. Dovedu si představit, že by mě to bavilo jako prozaický žánr, kde bych se více dověděl o postavách. Mignola si nechává informace o postavách na další příběhy a odhaluje opravdu málo. Musí se mu ale nechat, že na Aba Sapiena se tentokrát zaměřil hodně a v poslední kapitole knihy nám z minulosti tohoto humanoida ukazuje opravdu zásadní událost. Je to příběh, který je dobře napsaný a popravdě mě zajímal více než dění v předchozích čtyřech kapitolách. Přiznám se, že pořád nechápu jak to, že mi to nesedí, ale prostě nesrším při čtení nadšením a to trochu eliminuje celý zážitek.

Musím ale zopakovat, že tohle není špatný komiks, je kvalitní - i kvalitně vydaný - je akční, je zábavný a objevují se zde postavy, které znáte a máte rádi. Kresba Guye Davise je dobrá a je na ní strašně moc vidět, že Mignola si ji stále hlídá, hlavně pokud se rozložení stránek týká. Hororové momenty vyznívají skutečně hororově a to je jenom dobře. Jsem zvědavý i na čtvrtou knihu, protože si myslím, že vyjde. Hlavně jsem zvědavý i na to, jestli mě tahle série konečně nakopne. Možná si ji jednou budu muset dát znova, aby mě opravdu pohltila, protože zatím se to neděje. Třetí kniha alespoň konečně začala rozsáhlejší příběhy, které nás čekají i dále.

Komiks "Ú.P.V.O. 3: Žabí mor" si můžete zakoupit na stránkách nakladatelství Comics Centrum.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Ú.P.V.O. 1: Dutozem a další povídky"
"Ú.P.V.O. 2: Duše Benátek a další povídky"

2015-03-30

#881: Ultimates 2: Bohové a monstra - 90 %

Ultimates 2: Bohové a monstra (The Ultimates 2 Vol. 1: Gods And Monsters)
Vydalo nakladatelství BB/art ve spolupráci s nakladatelstvím Crew v brožované vazbě v roce 2010. Původně vyšlo jako "The Ultimates 2 Vol. 1: Gods And Monsters" u nakladatelství Marvel v roce 2006. České vydání má 144 stran a prodává se v plné ceně za 399 Kč.
Knihou koupíte v knihkupectví Minotaur se slevou.

Scénář: Mark Millar
Kresba: Bryan Hitch a Paul Neary

I noví čtenáři si mohli připomenout dvě knihy Marka Millara a Bryana Hitche, které vyšly jako "Ultimátní komiksový komplet 33: Ultimate Spider-Man - Moc a odpovědnost" a "Ultimátní komiksový komplet 37: Ultimates - Národní bezpečnost". Toto byla první řada série "Ultimates", která následně pokračovala ještě řadou druhou. S první i druhou řadou jsme měli tu čest ještě před vydáním v rámci "Ultimátního komiksového kompletu", protože o jejich vydání se postarala společnými silami nakladatelství BB/art a Crew. Vzhledem k tomu, že pod hlavičkou "Ultimátního komiksového kompletu" již druhá řada nevyjde, je třeba si ji oprášit a nezapomenout, že ji na trhu máme a že je pořád k dostání.

"Bohové a monstra" tvoří první část druhé řady "Ultimates", která se odehrává rok po tom, co došlo k děsivým událostem s Hulkem, kdy se z Hulka stalo skutečné vraždící monstrum. Přesně taková postava, jakou si přejete. Jenže s knihou "Ultimates 2: Bohové a monstra" zjistíte, že Mark Millar rozhodně nevystřílel všechny náboje a že měl ještě v rukávu hodně zajímavé příběhy a hlavně skvělé zvraty, které dokázal do série zahrnout. Podařilo se mu to hned v této první knize druhé řady, která jasně ukazuje, že svět superhrdinů může být hodně jiný, než jak ho představuje standardní mainstream. A přesto baví. Možná ještě víc.

Situace je rozehrána docela dobře. Ultimates mají u lidí dobré jméno, protože je zachránili před Hulkem, jejich tým je soudržný a funkční a navíc mají pořád do čeho píchnout. Jenže tohle je jen ten obal, který je vidět. Ve skutečnosti jsou tu pořádné problémy. Lidé se nesmí dovědět o tom, že Hulk je ve skutečnosti Bruce Banner, který byl zakládajícím členem Ultimates. A pak je tu také skutečnost, že se Ultimates začínají montovat do mezinárodních problémů, což se nelíbí Thorovi, který je hlavně pro životní prostředí. A právě Hulk a Thor jsou ústřední témata této knihy, která opět překypuje děním, akcí, hláškami a nečekaným vývojem.

Mark Millar je drsňák, to už dokázal mnohokrát, ale co tady udělá Bannerovi a co udělá Thorovi, to jsou přece jen nečekané kousky. Nemluvě o tom, že je schopný si i pořádně z hrdinů utahovat, což v poslední kapitole odnese Giant Man. Ono je toho ale podstatně víc, protože jak knihu čtete, máte pocit, že vám do ksichtu bouchnul celý vesmír Marvelu a vy jen zíráte na to, co se s ním stalo. Tohle je opravdu dospělejší verze, u které ale máte zároveň pocit, že čtete něco jako superhrdinský bulvár. A právě to vás na tom bude bavit. Je to pohled na superhrdiny, na jejich velké akce, ale i do jejich soukromí, kde jsou výhry, ale kde jsou hlavně i prohry a nečekaná setkání.

Hlavně se ale pořád něco děje. Tohle je komiks, který se ani na chvíli nezastaví, a i když se řeší interní věci, i když je to zrovna citové, pořád je to něco, co vás nesmírně zajímá. A pak dojde na pořádné odhalení, které je následováno pořádnou bitkou. Ale tím to nekončí. Ona každá kapitolka, i když vypadá nevýznamně, odhaluje další skutečnost, nemluvě o tom, že jsou zde další linie, které zůstávají v pozadí a které jen čekají na to, až dojde k jejich odhalení. Millar a Hitch si hodně dobře sedli a Hitch je schopen zdůraznit nejen akční scény, které Millar umí rozvrhnout, ale i citlivější věci, stejně jako vtipy a hlášky, které k tomuto komiksu taky patří. Navíc ta hra s postavami... Všechny mají hloubku, všechny mají motivace a nějaké konkrétní vlastnosti.
Bryan Hitch a jeho pojetí Hulka

Kniha "Ultimates 2: Bohové a monstra" rozhodně není úpadkem v kvalitě první řady, ale naopak na její kvalitu navazuje. Béčkové čtení, které má ale parádní áčkový háv, postavy, které můžete milovat i nesnášet v jednu chvíli, a hlavně příběh, který nenudí. Snad ani chvíli. Všechno, co se děje, je nějakým způsobem důležité a má to vliv na hlavní dění a na jednotlivé postavy. Už jen natěšení čekáte, co bude v poslední knize. A věřte mi, ta rozhodně stojí za to. Mark Millar je prostě týpek, který je schopný vzít zavedená pravidla a naprosto je převrátit. To se mi na jeho tvorbě líbí. Navíc v celém komiksu budete věřit, že Millar strašně dobře zná historii Marvel Universe, a právě proto je schopen si s jednotlivými postavami tak skvěle hrát. A přitom jeho scénáře nejsou divné jako ty od Granta Morrisona.

Komiks "Ultimates 2: Bohové a monstra" vydalo nakladatelství BB/art, u kterého můžete komiks zakoupit se slevou.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:

2015-03-27

#880: Za poklady starých Inků a jiné příběhy - 60 %

Za poklady starých Inků
Vydalo nakladatelství Olympia v brožované vazbě v roce 2014. Vydání má 48 stran a prodává se v plné ceně za 99 Kč.
Komiks koupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Jaroslav Foglar
Kresba: Saša Dobrila, Václav Junek, Miroslav Schönberg, Josef Bíbr-Bikin, Libor Balák, Jiří Grbavčic

Když jsem se dostal zhruba přes těch deset let věku, tak jsem objevil Jaroslava Foglara a jeho knihy. Doslova jsem si je zamiloval a chtěl jsem být jako ti kluci z "Rychlých šípů". Anebo jako hoši od Bobří řeky. To bylo vlastně jedno. Oni se sobě navzájem docela podobaly. Ale myslím, že už tenkrát se mi líbily "Rychlé šípy" proto, že jsou takové temnější a je v tom krásné tajemno. Chápal jsem ale i to, jak je skvělé být správný a čestný. Podobné postavy už mě dnes nezajímají a nebaví mě, ale jak jsem se zakousl do tohoto komiksu, přelila se přese mě příjemná vlna nostalgie. Když jste k tomuhle měli vztah v dětských letech, tak vás to prostě musí zasáhnout. I když já jsem tedy četl jen prozaické věci od Foglara, komiks jsem měl tenkrát jen jeden - sebrané jednostránkové komiksy s Rychlými šípy.

Jak prozradí zadní obálka, sešit "Za poklady starých Inků a jiné příběhy" obsahuje celkem šest příběhů, které většinou vycházely jednostránkově. Nejdelší má 12 dílů, tedy 12 stránek. Ten je hned na začátku a jmenuje se "Pim a Red" (původně vyšlo v roce 1947 v kresbě Saši Dobrilova, která je uvedena i zde, později překresleno Luďkem Kličkou). Takový foglarovský a zároveň trochu mayovský příběh o tom, že být skautem skutečně není špatné, ale může to být pro společnost prospěšné. Ten závěr na mě bolestivě křičí, že pointa je konstrukt, který ve skutečném světě funguje málokdy, ale tak tohle k Foglarovi prostě patří. S ním je hezké na chvíli uvěřit, že lidé jsou hodní a myslí to se sebou dobře. Titulní příběhy "Za poklady starý Inků" (původně vydaný v roce 1948, toto je jeho čtvrté vydání) hned následuje se svými jedenácti stranami. Jedná se o jiný příběh s Pimem a Redem, kteří se tentokrát vydávají za ztraceným pokladem. Už je to trochu dospělejší, ale hlavně proto, že zde dospělí vystupují. Hlavní postavy jsou pořád děti. Konec je uspěchaný, opět s morálním ponaučením.

Oba předchozí příběhy se bohužel vyznačují špatnou kvalitou tisku. Předpokládám, že šlo o skeny, na kterých se nedělaly co do kresby žádné restaurátorské práce. Někdy ta kresba vyznívá skutečně špatně a některé části jsou nečitelné - dopis na úvod komiksu "Za poklady starých Inků". Je to škoda. Naštěstí následuje příběh "K pramenům neznámé řeky" v kresbě Miroslava Schönberga, která je přece jen z originálů. Barvy jsou parádní, stejně tak Schönbergova linka, která evokuje 50. a 60. léta, ale přitom je dostatečně moderní, aby zaujala i současného čtenáře. Bohužel děj samotný už takový není. Miroslav Schönberg překreslil příběh, který poprvé vycházel ve stripovém formátu a v černobílé kresbě Oldřicha Jelínka v letech 1964 a 1965, a odvedl velmi dobrou práci. Příběh je ale zběsile ukončen a vy máte pocit, že se vlastně nic pořádného nestalo. Ten konec je prostě zabitý.

Po sedmistránkovém komiksu "K pramenům neznámé řeky" následuje šestistránkový komiks "Váhy života a smrti, který také původně vznikl v 60. letech, konkrétně začal vycházet v roce 1968 v kresbě Josefa Bíbr-Bikina. Tato kresba zůstala zachována, ale je vidět, že ten look je celkem moderní. Již pro "Kometu" v roce 1990 došlo k vybarvení kresby, ale pro vydání v knize "Svorní gambusíni a jiné příběhy" došlo k rekonstrukci celého komiksu a úpravě barev, letteringu i hlaviček. Komiks tak vypadá velmi dobře a překvapivě ani příběh není špatný. Jen kdyby ten úvod a konec tak strašlivě nekřičely - doslovně - že alkohol je zlo. Je to zlo, ale tohle poučování už mi prostě nesedí. Scéna na útesu je ale skvělá. Jen to rozuzlení je opět rychlé. Ale co se dá dělat. On rychle uteče i tenhle sešit, kde na konci jsou už jen dva kraťasy, kdy první má jednu a druhý dvě stránky.

"Nyam, nejlepší z dobrých" je spíše ilustrovanou povídkou, ale to je jen tím, že je tu opravdu hodně textu. Sekvence zde jsou patrné. Komiks vyšel poprvé v roce 1993 na motivy Foglarovy povídky. Komiks není kreslen tradičně s linkami tuší, ale pouze barvami a v tomto směru rozhodně vyniká. Jinak je to takový až tradiční příběh o tom, že jen kritická situace ukáže, kdo je nejsilnější. Anebo v tomhle případě nejlepší. Novější je také komiks "Nikdy se nevzdávej", který vznikl v roce 1994. Ten název řekne všechno a příběh je celkem dobrý, díky kresbě také akční a celkem vhodně se na čtenáře přenáší bezmoc postavy. Na konci už je opět důležitý text, ale povídka funguje. Celkově je sešit čtení, které už opravdu není pro každého a jsou zde vyloženě slabá, naivní a hloupá místa, nad kterými si jen povzdechnete, anebo sešit rovnou zavřete. Ale pokud vám Foglarova filosofie nevadí, rozhodně si tohle znovuvydání komiksů (není zde žádný nový, který by u nás již nevyšel), celkem užijete. Ale jinak vám to moc neřekne.

Komiks "Za poklady starých Inků" můžete zakoupit na stránkách nakladatelství Olympia.

2015-03-26

#879: Malý princ a Planeta času - 80 %

Malý princ a Planeta času (Le Petit Prince 18: La Planète du Temps)
Vydalo nakladatelství Mladá fronta v pevné vazbě v roce 2015. Původně vyšlo v roce 2014 jako "Le Petit prince 18: La Planète du Temps", osmnáctý díl série "Le Petit prince". České vydání má 48 stran a prodává se v plné ceně za 199 Kč.

Scénář: Clotilde Bruneau
Kresba: Audrey Bussi

"Malý Princ" je dlouhodobě mým oblíbeným příběhem, protože v sobě má neskutečné kouzlo, krásnou fantazii, ale také nostalgii, která na vás padá. Je to krásný a zároveň smutný příběh, který vás dostane. Zasáhne vás tam hluboko uvnitř. Proto jsem se obával projektu, který se bude točit kolem Malého Prince a jeho cestování. Je to totiž projekt primárně určený pro děti, z kterého se přece jen musela trochu vytratit hloubka, jíž Exupéryho dílo disponuje. Už jsem ale u osmnáctého dílu této série - mimochodem jedna s největším počtem dílů, které u nás vyšly - a musím říct, že jsem s tím, jak Malý Princ a Liška navštěvují jednotlivé planety, velmi spokojený. Vlastně se na každý další komiks těším, protože je to příjemná, krásně barevná zábava. Osmnáctý díl očekávání splnil více než měrou vrchovatou.

Malý Princ se s Liškou tentokrát dostane na Planetu času. Nemusíte se bát, že by se jednalo o nějaké to cestování v čase, nebo něco podobného. Zoufale na tom série rozhodně není. Problém s časem na této planetě je takový, že postavy, žijící na planetě, jsou odkázány na hodiny, které řídí chod všech vesniček. Každá vesnice má své vlastní hodiny a podle těch jede. Na všechny pak dohlíží vetchý hodinář, který musí vždy správně hodiny natočit, aby nedošlo k tomu, že se něco obyvatelům stane. Jenže právě k tomu dojde. Když přichází Malý Princ a Liška, hodiny nefungují, jak mají. Někde se zastavily, takže se zmrazili i obyvatelé vesnice a prostě se nehýbají. Jinde zase hodiny běží moc rychle, a tak se ve vesnici nesmírně rychle střídá den a noc. Zábavné, nápadité, dobré.

Nechci říkat, že má "Malý princ a Planeta času" nějakou velkou hloubku, ale když se nad tím zamyslíte, tak naše chápání času je také různé, jako je tomu v případě téhle planety. Pro někoho čas letí, někomu zase stojí na místě. Komiks je příjemnou alegorií na tohle téma. Prostě musí přijít někdo, kdo nám ten čas ustálí. Tady je to opět podáno hravou a imaginativní formou, jak je pro sérii typické. Nebudete se nudit, protože tvůrci si moc dobře uvědomují rozsah, který mají, a že píší pro děti. Je to celkem rychlé, ale je to hlavně akční, pořád se něco děje a myslím, že to bude bavit i dospělého čtenáře, který to bude číst svému dítěti. Takový pocit jsem u komiksu "Zuzka a Kopýtko 1", který také vydala Mladá fronta, prostě neměl.

Tenhle díl se mi líbil pro svůj humor. Několikrát se mi stalo, že jsem se skutečně zasmál nahlas, protože Malý Princ tu pěkně zahlásil. Tohle se mi u předchozích dílů tolik nepoštěstilo. "Planeta času" mi přišla nesmírně uvolněná, což se promítlo i do toho, jak se zde vypořádají s Hadem. Je to rychlé a efektní, nijak moc se to neřeší. Tady asi tvůrcům došlo, že by se to už moc opakovalo. Omládnutí a opětovné zestárnutí prostřednictvím hodin, není až tak originální nápad, ale tady to v rámci příběhu funguje. Osmnáctý díl mě skutečně nadchnul a já musím říct, že jsem se u něj bavil, možná zatím nejvíce v celé sérii, která má přece jen ještě potenciál, aby bavila až do posledního dílu. Tohle byl pro Mladou frontu skvělý tah z hlediska kvality. Snad i ty prodeje stojí za to.

Komiks "Malý princ a Planeta času" můžete zakoupit na stránkách Kniha.cz.

2015-03-25

#878: Zaklínač 1: Skleněný dům - 75 %

Zaklínač 1: Skleněný dům (The Witcher: House of Glass)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2015. Původně vyšlo jako čísla 1 až 5 v minisérii "House of Glass" u Dark Horse Comics. Souborně vyšel komiks poprvé v roce 2015. České vydání má 136 stran a prodává se v plné ceně za 329 Kč.
Knihu zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Paul Tobin
Kresba: Joe Querio

Už je to přece jen nějaká doba, co jsem četl první knihy "Zaklínače" a musím říct, že na mě až tak velký dojem neudělaly. To beru hlavně podle toho, že jsem se k nim nevrátil. Na druhou stranu je pravda, že moje fantasy fáze asi skončila a já nějak nemám potřebu knihy z tohoto žánru vyhledávat. Netvrdím tedy, že by série byla špatná, jen jsem se nikdy nestal skalním fanouškem. Musím však uznat, že "Zaklínač" je fenomén, až mě překvapuje, kam všude to Sapkowski dotáhl. V Americe si ho očividně docela váží a dělají z Geralta pořádně komerční figurku. Ale proč ne, je to jen dobře, když se i Američanům ukáže, že tady máme kvalitu. Myslím tady u nás v Evropě.

Když jsem se ale dověděl o tom, že Crew chce vydat komiks s tímhle hrdinou, navíc takový, s nímž Sapkowski v podstatě nemá nic společného, asi je celkem nasnadě, že jsem tuhle skutečnost nebral nijak zásadně pozitivně a na komiks jsem byl zvědavý, ale spíše z toho pohledu, jak se to Amíkům podařilo zmrvit. Vedle toho se ale klubala ještě nejistota, protože za vydáním komiksu stojí Dark Horse, což je nakladatelství, které sice dělá mainstream, ale přece jen se více specializuje na komiksové adaptace jiných děl, takže nějaké zkušenosti zde jsou. Série "Star Wars", "Predátor" a další by mohly mluvit, což sami dobře víme - viz Omnibusy.

Abych to shrnul, ještě před samotným přečtením jsem měl pocit, že tohle bude rozporuplné dílko. Hlavně ony ty emoce byly samy o sobě dost nejasné. Když už nevíte, co si o díle myslet, nejlepší je si ho přečíst. A tak jsem to udělal. Na obálce vás zaujme kresba Mika Mignoly, který nás ale poctil opravdu jen obálku, ničím dalším. Kresba byla totiž svěřena Joovi Queriovi, který má s Mignolou něco společného. Také dokáže skvěle kreslit atmosférické panely, což bylo v tomhle příběhu potřeba, protože hororové momenty zde jsou v podstatě od začátku. Hororové fantasy je přece jen něco, co mi sedí více než klasické fantasy, a tak jsem se do prvních stránek začetl a musím říct, že začínaly převažovat pozitivní dojmy.

Důvodů pro spokojenost s tím, co jsem dostal, bylo hned několik. V první řadě to byla ona hororová atmosféra, která se nad celým příběhem vznáší. Hororová a trochu pohádková, kdy si nejste jistí, jestli odněkud nevyskočí Jeníček s Mařenkou. Ne, infantilní to opravdu není, protože postavy, které jsou zde používány, jsou spíše mytologické, krásně děsivé. To byl základ úspěchu. Dalším byla postava Geralta, která je i v komiksu dobře podána a vy máte v čele tvrďáka, který dobře hláškuje a se ženskými to taky celkem umí, i když tedy hodně po svém. Najednou zjistíte, že před sebou máte hodně fajn mainstream, který nerezignoval ani na příběh.
Paul Tobin

Geralt potkává Jakuba, obyčejného muže, s kterým se rozhodne chvíli trmácet, protože zjišťuje, že mu nějaká ta normální společnost neuškodí. Jenže neštěstí nechodí po horách, ale po lidech. No a někdy se také ukrývá ve skleněném domě, kam jsou Geralt a Jakub nuceni utéct, protože se dostanou do lesa, kde se to jen hemží démony, kteří po nich jdou. V kresbě démonů je Querio také výtečný, protože dokáže výborně zachytit pozadí panelů, do kterých pak odporná stvoření vkládá. Jejich anatomie je také výtečná. Ve skleněném domě nachází dvojice velmi nebezpečné útočiště, i když na nedostatek jídla si nemohou stěžovat. Něco po nich však jde, jen je potřeba zjistit, co to vlastně je a co to chce.
Joe Querio nezahálí a kreslí další příběh s Geraltem nazvaný "Fox Children"

Paul Tobin se postaral o scénář, který je fantasy skutečně jen částečně. Primárně je to detektivní horor, který se dokonce snaží o nějakou tu pointu, respektive o překvapivé vyústění. Nebudu tvrdit, že se mu to dokonale povedlo, ale musím uznat, že mu příběh funguje a to, jak jej vedl, je prostě logické, srozumitelné a celkem padnoucí. Ke konci už to není velké představení, ale příběh, jak je napsán, dává smysl. To se mi na něm líbí. Žánrově je celkem jasně ukotvený a dokáže vzbudit pocity napětí, stejně jako pocity pobavení. Tohle se mi velmi líbilo, protože to ukazuje, že mainstream může být komerční, ale přesto čtenářsky zajímavý. "Zaklínač" v komiksu tedy příjemně překvapil.

Komiks "Zaklínač 1: Skleněný dům" zakoupíte na stránkách knihkupectví Arkham.

2015-03-24

#877: Ultimátní komiksový komplet 39: Syn klanu M - 40 %

Ultimátní komiksový komplet 39: Syn klanu M (Son of M)
Vydalo Hachette Fascicoli (české stránky italské společnosti nehledejte, zatím nejsou) v pevné vazbě v roce 2015 jako padesátou devátou knihu ze série "Ultimátní komiksový komplet", v konečném pořadí knih "Syn klanu M" ponese č. 39. Původně vyšlo jako čísla 1 až 6 minisérie "Son of M" v nakladatelství Marvel. Ve Velké Británii původně vyšlo v dubnu 2014. České vydání se prodává v plné ceně za 249 Kč na stáncích. Starší čísla si můžete objednat na emailové adrese marvel@czpress.cz.

Scénář: David Hine
Kresba: Roy Allan Martinez

Tak jsme se dověděli, co bylo po příběhu "Ultimátní komiksový komplet 32: Klan M". Anebo alespoň víme, co se stalo s postavou Pietra Maximoffa (Quicksilver), syna samotného Magneta. Scarlet Witch, kolem které se celý "Klan M" točil, pronesla jednu jednoduchou větu. Jednoduchou ve smyslu, že je docela krátká. Wanda Maximoff řekla jenom: "Už žádní mutanti." Jak říkám, jen krátká věta, ale znamenala skutečně hodně. Znamenala to, že pouze 198 mutantů si zachovalo svoje schopnosti. Ani tentokrát nebyla ta ultimátnost jejích slov dodržena, ale nad tím se už nikdo moc nepozastaví. Prostě měli štěstí a Wandina slova na ně nefungovala. Magneto a Pietro mezi šťastnými nebyli. Ano, to je skutečně něco zásadního, co ovlivnilo mutantský svět a vlastně svět celého Marvelu.

Tohle se mi na eventech od Marvelu docela líbí. Sem tam se objeví následky. No dobře, zrovna u těch eventů jsou následky celkem dost. Následky jsou něco, co mám na příbězích rád, hlavně pokud to jsou delší série. Následky totiž ukazují, že má příběh vývoj a že skutečně může dojít k různým zvratům, že se může stát to, co ani nečekáte. Wandino "Už žádní mutanti" je přesně takovým zvratem. Jenže... Jak už to ta u Marvelu bývá jsou následky a jsou následky. Například to, že si Peter Parker z vesmíru přitáhl oblek, který se nakonec ukázal parazitem a proměnil se ve Venoma, to je následek, který je trvalý a pořád se od něj odvíjí další a další příběhy. To, že mutanti přijdou o svoje schopnosti, to už moc jako trvalý následek nezní. Zaprvé, sami mutanti budou chtít zpátky to, co jim bylo vzato. Zadruhé, proč by čtenář měl chtít příběhy o někom, kdo jen chodí pomalu a nic moc nedělá?

Přesně takhle začíná komiks "Syn klanu M". Pietro je v hajzlu. Jeho schopnosti jsou podle všeho v nenávratnu a on neví, co se životem. Je strašně pomalý, je jako hlemýžď a není schopen s takovým stavem nic dělat. Naštěstí si na něj svět vzpomene. Nejprve v podobě Spider-Mane, starého kámoše ze sousedství, který Pietra zachrání před drtivým pádem během pokusu o sebevraždu. Naštěstí není jediný, kdo chce Pietrovi pomoct, a tak se objevuje Quicksilverova odcizená manželka Crystal, jedna z Nelidí, kteří obývají Attilan. Jejich králem je Black Bolt, kterého raději nechcete slyšet mluvit, protože by vám z toho vylítnul mozek na výlet. A všechny ostatní orgány nejspíš taky.

Právě mezi Nelidmi nachází Pietro své útočiště, což mu docela hraje do karet, protože naprosto logicky zjistí, že místní fetují páry z terrigenových krystalů. Právě tyhle páry dělají z Nelidí Nelidi. Dokud si jednou pořádně nešlehnou, nebudou z nich Nelidé. A tak v Pietrovi vzplane myšlenka, která se mu zdá geniální. Měl by si taky trochu šňupnout, aby se mu schopnosti vrátily. Jenže je tu problém - Black Bolt mu na to kašle a ke krystalům ho nechce pustit. Pietro si ale najde cestu, i když pořádně neběhá a nemá žádné schopnosti. Krystaly se mu přece jen dostanou do ruky. A už má na nose dýchací přístroj a šlukuje. Co to s ním asi udělá? Ano, ve skutečnosti je to příběh o tom, jak z tebe mohou drogy udělat zrůdu. Ale je pravda, že se na to můžete dívat i jinak.

Pietro je posedlý. Je natolik závislý na svých schopnostech, které ztratil, že je potřebuje zpátky. Udělá pro to všechno. Opravdu všechno. A vy si po několika stránkách uvědomíte, že tuhle postavu jako hlavní charakter příběhu možná ani nechcete sledovat. Možná je to opravdu takový šmejd, který si zasloužil osud bez schopností. A tak Pietro zase dělá hovadiny, dokud za ně nezaplatí. Řeší se zde vztahy, které se nevyřeší, kope se do mrtvých, ubližuje se, dokud na to Pietro nedoplatí a dokud nezačne dělat průsery ještě větší. V tom nejlepším - opravdu skvělou scénou - komiks končí a my se zase jednou nedovíme, co bylo dál. Tohle je krásná ukázka amerického komiksu. Příběh za moc nestojí, nebaví vás, ale končí to tak, že chcete další díl, abyste se dověděli, jak to dopadne.
David Hine

On ten příběh opravdu za moc nestojí. Kromě toho, že Pietro není moc hezkou postavou, což se ale někomu může zamlouvat, i když na něm je toho opravdu málo, co můžete mít rádi, tak je to dáno i tím, že ona je to celkem nuda. Nic moc se nestane. Pietro získává schopnost skákat v čase, ale využívá ji tak nějak jednoduše. Alespoň se do toho scénárista moc nezamotal a nemusí moc vysvětlovat. Vyvrcholení celého příběhu pak nemá dostatečnou gradaci, aby vás strhlo. K mnohým postavám nemáte vztah a ani si ho neuděláte, protože jsou prostě jen na jedno použití. Celé je to takové přímočaré, prázdné.
Roy Allan Martinez

Kresba filipínského kreslíře Roye Allana Martineze je něčím, co také nesedne každému. Jeho tenoučká linka je zajímavá, ale díky jeho stylu vám postavy přijdou místy nesmírně hranaté, nemluvě o tom, že i přes tenkou linku se mnohdy nezabývá vykreslováním detailů, ale použije nejjednodušší možnou variantou, která se nabídne. Keře tak mají třeba podobu chuchvalců čar, které jste si kreslily do sešitu matematiky, když jste se fakt nudili. "Syn klanu M" rozhodně nepatří k tomu nejlepšímu, co v rámci "Ultimátního komiksového kompletu" vyšlo. Nesedl mi příběh a ani kresba. Tohle spojení pro mě nefungovalo a ani z barev jsem nebyl nijak nadšený. Přečtete a rychle zapomenete. Asi vám nakonec ani nebude vadit, že nebudete vědět, jak to pokračuje.

Na blogu najdete také recenzi na knihy:
"Ultimátní komiksový komplet 1: Iron Man - Démon v lahvi"
"Ultimátní komiksový komplet 2: Uncanny X-Men - Dark Phoenix"
"Ultimátní komiksový komplet 3: Thor - Poslední Viking"
"Ultimátní komiksový komplet 4: Wolverine"
"Ultimátní komiksový komplet 5: Tajné války superhrdinů Marvelu část 1"
"Ultimátní komiksový komplet 6: Tajné války superhrdinů Marvelu část 2"
"Ultimátní komiksový komplet 7: Daredevil - Zmrtvýchvstání"
"Ultimátní komiksový komplet 8: The Amazing Spider-Man: Kravenův poslední lov"
"Ultimátní komiksový komplet 9: The Amazing Spider-Man - Zrození Venoma"
"Ultimátní komiksový komplet 10: Wolverine - Projekt X"
"Ultimátní komiksový komplet 11: The Incredible Hulk - Tiché výkřiky"
"Ultimátní komiksový komplet 12: Zázraky"
"Ultimátní komiksový komplet 13: The Mighty Thor - Hledání bohů"
"Ultimátní komiksový komplet 14: Captain America - Nový úděl"
"Ultimátní komiksový komplet 15: Punisher - Vítej zpátky, Franku část 1"
"Ultimátní komiksový komplet 16: Ultimates - Nadčlověk"
"Ultimátní komiksový komplet 17: Punisher - Vítej zpátky, Franku část 2"
"Ultimátní komiksový komplet 18: New X-Men - G jako Genocida"
"Ultimátní komiksový komplet 19: New X-Men - Impérium"
"Ultimátní komiksový komplet 20: Daredevil - Ďábel strážný"
"Ultimátní komiksový komplet 21: Amazing Spider-Man - Návrat"
"Ultimátní komiksový komplet 22: Spider-Man - Smutek"
"Ultimátní komiksový komplet 23: Wolverine - Zrození"
"Ultimátní komiksový komplet 24: The Amazing Spider-Man - Odhalení a Dokud hvězdy nezhasnou"
"Ultimátní komiksový komplet 25: Fantastic Four - Nemyslitelné"
"Ultimátní komiksový komplet 26: Fantastic Four - Rozhodná akce"
"Ultimátní komiksový komplet 27: 1602"
"Ultimátní komiksový komplet 28: Avengers - Na ostří nože"
"Ultimátní komiksový komplet 29: Tajná válka"
"Ultimátní komiksový komplet 30: She-Hulk - Svobodná, úspěšná, zelená"
"Ultimátní komiksový komplet 31: New Avengers - Útěk"
"Ultimátní komiksový komplet 32: Klan M"
"Ultimátní komiksový komplet 33: Ultimate Spider-Man - Moc a odpovědnost"
"Ultimátní komiksový komplet 34: Avengers - Rozpad"
"Ultimátní komiksový komplet 35: Black Panther - Kdo je Black Panther?"
"Ultimátní komiksový komplet 36: Astonishing X-Men - Nadaní"
"Ultimátní komiksový komplet 37: Ultimates - Národní bezpečnost"
"Ultimátní komiksový komplet 38: Ghost Rider - Cesta do zatracení"
"Ultimátní komiksový komplet 40: Astonishing X-Men - Boj"
"Ultimátní komiksový komplet 41: Zombie z Marvelu"
"Ultimátní komiksový komplet 42: Občanská válka"
"Ultimátní komiksový komplet 43: Iron Man: Extremis"
"Ultimátní komiksový komplet 44: Captain America - Zimní voják, část 1"
"Ultimátní komiksový komplet 45: Věční"
"Ultimátní komiksový komplet 46: Fantastic Four - Konec"
"Ultimátní komiksový komplet 47: Doctor Strange - Přísaha"
"Ultimátní komiksový komplet 48: Captain America - Vyvolení"
"Ultimátní komiksový komplet 49: The Incresible Hulk - Hulkova planeta část 1"
"Ultimátní komiksový komplet 50: The Incredible Hulk - Hulkova planeta část 2"
"Ultimátní komiksový komplet 51: Captain America - Zimní voják, část 2"
"Ultimátní komiksový komplet 52: Thor - Znovuzrození"
"Ultimátní komiksový komplet 53: Padlý syn - Smrt Captaina Ameriky"
"Ultimátní komiksový komplet 54: Hulk proti světu"
"Ultimátní komiksový komplet 55: Thunderbolts - Víra v monstra"
"Ultimátní komiksový komplet 56: Wolverine - Starej dobrej Logan"
"Ultimátní komiksový komplet 57: Tajná invaze"
"Ultimátní komiksový komplet 58: The Invincible Iron Man - Pět nočních můr"
"Ultimátní komiksový komplet 60: Astonishing Thor"

2015-03-23

#876: SOUTĚŽ: Tentokrát o poslední díl Death Note

Tak myslím, že se mi podařilo celkem brzy vyhlásit další soutěž o zajímavou cenu. Účast v soutěži o 23. díl "Usagiho Yojimba" mě překvapila - a to myslím v pozitivním smyslu slova - tak doufám, že i tentokrát vás bude minimálně 10.

Pravidla jsou i tentokrát jednoduchá: V požadovaném termínu odpovíte na soutěžní otázku a z těch, kteří odpoví, vylosuji jednoho, který vyhraje komiks, jež mu zašlu na adresu, kterou mi uvede. Recenzi na "Death Note: Zápisník smrti 12" mám na stránkách Comics Blog.
Soutěžní otázka: Komu jste více přáli. aby nakonec zvítězil? Kirovi anebo L a jeho nástupcům? (Jak vidíte, nejde tolik o znalosti, takže jakoukoli postavu napíšete, budete mít šanci na výhru.)
Do kdy můžete odpovídat: do půlnoci 27. března 2015
Kam zasílat odpovědi: Můžete je napsat do komentáře k tomuto článku anebo na Facebooku Comics Blogu.
Hlavně nezapomeňte na uvedení nějakého kontaktu, abych se s vámi mohl spojit!

Vylosovanému se ozvu během 28. března a bude zveřejněn na Facebooku Comics Blogu.

Za poskytnutí ceny do soutěže děkuji nakladatelství Crew, u kterého si knihu případně můžete koupit, pokud byste ji nevyhráli.

2015-03-20

#875: Gantz 7 - 85 %

Gantz 7 (ガンツ)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2015. Původně vyšlo jako kapitoly 71 až 82 v sérii "Gantz" (japonsky ガンツ, v japonské transkripci Gantsu) souborně v roce 2002 u Shueisha, Inc. České vydání má 220 stran a prodává se v plné ceně za 199 Kč.
Knihu zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Hiroja Oku
Kresba: Hiroja Oku

Myslím si, že hlavní výtka, která bude okolo komiksu "Gantz" opakována, je spojena s tím, že budete mít pocit, že se děj zasekl. Jsme u sedmé knihy a vlastně se děj nějak zásadně neposunul. Došlo jen ke třem soubojům ve světě, který je tak trochu mimo realitu, a to ten třetí ještě ani není pořádně u konce. Tahle skutečnost, že stránek je hodně, ale posunu příběhu zase tolik ne, by však neměl být problém, protože série "Gantz" má jednu velkou výhodu - ono se pořád něco děje. Hiroja Oku je až neskutečný v tom smyslu, jak dokáže rozehrát akční scény, kterých je opravdu hodně. V podstatě celá sedmá kniha je jednou velkou akcí, která ale není bezhlavá - i když hlavy padají - ale má svůj smysl a má své následky.

Skupina, která má nyní bojovat s mimozemšťany, nebo co jsou nepřátelé zač, pokud jsou vůbec nepřátelé, nyní stojí proti oživlým sochám bohů. Nápad celkem jednoduchý a dobrý. Dobrý hlavně proto, že bůžci a bohové se zde ukazují jako skutečně pořádně drsní nepřátelé. Hned na začátku je gigantický Buddha, který je ochoten každého zamáčknout do země. Tohle je nepřítel skutečně enormních rozměrů a vypadá to, že skupina proti němu nemá šanci a že budou lidé umírat. Nakonec ale přece jen dojde k tomu, že je nepřítel přemožen, ale překvapivě to není konec celé bitvy, protože zde jsou ještě nějací bohové, kteří musejí být odstraněni. Tedy mám na mysli samozřejmě oživlé sochy. A Indové mají ve svém repertoáru mnohem více bohů než jen Buddhu. Jen je třeba se obrátit na trochu jiné náboženství.

Hiroja Oku mě nesmírně překvapil. Nejprve, když jsem zjistil, že ani na konci knihy se postavy nedostaly z bitvy s bohy, jsem si říkal, že je až neskutečné, jak to Hiroja dokáže všechno natáhnout, ale když jsem se dostal až na konec a všechny stránky přečetl, uvědomil jsem si, že to mělo svůj smysl a že souboj s Buddhou nebyl ani omylem vrchol, ten přichází ještě o něco později. Jen je škoda, že v téhle knize se nedozvíte, jak to nakonec dopadne. Na druhou stranu je to dobře, protože budete chtít další knihu, kde se to snad konečně dozvíte. Přece jen už si myslím, že to Hiroja nebude až tak natahovat, že by bylo rozuzlení bitvy s oživlými sochami až v knize deváté. U téhle série ale člověk nikdy neví. Mám však takový pocit, že Japonci, kteří museli komiks číst původně v klasickém, týdenním vydávání, asi docela trpěli. I když čekání na další díly nebylo až tak dlouhé, díky tomu, že se dění posouvá pomalu, i týden se zdál dlouho. My alespoň dostaneme najednou pořádný svazek, i když na další si přece jen musíme vždy počkat. To ale tak nevadí. Pro mě to čekání pokaždé stojí za to. Alespoň prozatím.

"Gantz" je v současné době sérií, na kterou se těším nejvíce. Je to tím, že je to akční, ale s myšlenkou, že jsou zde postavy, které stojí za sledování, a osudy, které nejsou až tak jednoznačné, jak by si člověk myslel. To, co se stane zrovna v téhle knize, je docela masakr a myslím, že z toho budete rozhozeni, pokud jste si k postavám alespoň trochu vytvořili vztah. Hiroja Oku se v případě této knihy v podstatě vyvaroval erotického obsahu, ale zase to vyvažuje krvavostí a násilnostmi, které jsou zde opravdu na dobré úrovni. V jeho kresbě to vypadá tak nějak samozřejmě a skvěle. "Gantz" si pro mě dál drží úroveň velmi nadprůměrného a velmi zábavného komiksu. Teď už jen vydržet do dalšího dílu.
Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Gantz 1"
"Gantz 2"
"Gantz 3"
"Gantz 4"
"Gantz 5"
"Gantz 6"