2014-07-31

#709: Království tvé - 80 %

Království tvé (Kingdom Come)
Vydalo nakladatelství BB/art ve spolupráci s nakladatelstvím Crew v pevné vazbě v roce 2006. Původně vyšlo u DC Comics jako čtyřdílná minisérie "Kingdom Come" v roce 1996. Souborné vydání vyšlo v roce 2006. České vydání má 232 stran a prodává se v plné ceně za 690 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Mark Waid
Kresba: Alex Ross

Superman nebude oblíbenou postavou každého čtenáře. Osobně ho příliš nemusím, protože je to jednoduchý hrdina, který je mnohdy až příliš patetický. Někteří autoři se to snaží změnit (Mark Millar, trochu i Grant Morrison), ale jiní zase staví právě na jeho neochvějné spravedlivosti a cti. Nikdy by neublížil živému člověku, ani když je to grázl ze všech největších. Jeho hodnoty jsou vskutku rytířské, což je v dnešním světě jen těžko přijatelné, protože takoví hrdinové jsou prostě nudní.

Vždycky jsem měl raději Batmana, který je mnohem temnější, i když stále zůstává – alespoň většinou – na správné straně zákona. Batman mi mnohem bližší přijde i v této apokalyptické vizi budoucnosti, která se velmi odlišuje od toho, kam čekáme, že nás naši superhrdinové zavedou. I když je Batman v důchodu (znamená to, že do akce už není schopen nastoupit, ale všechno v Gothamu řídí), pořád je to skvělá postava, z níž se dá hodně vytěžit. Drží si od lidí odstup, ale to mu nebrání udržovat pořádek. Se Supermanem je to jiné, ten je pořád stejný.

Svět zítřka se změnil. Muž zítřka není jeho bohem. Jsou zde jiní. Staří hrdinové se skryli do ústraní. Superman na farmu, Aquaman do moře, Green Lantern na orbitu. Jako kdyby všichni na něco čekali. Možná čekají právě na Supermana, až se vrátí. Ale proč by se měl vracet, když byl vyhnán? Sám odešel, protože zjistil, že lidé chtějí novou generaci superhrdinů. Mladé titány, kteří se nebudou bát smrti. Jenže lidé si neuvědomili, že si za své ochránce vybrali šílence, kterým na životu záleží asi tolik jako na tom, jestli si k snídani dají rohlík nebo chleba.

Průvodce celým příběhem je entita Spectre, která se napojila na obyčejného pastora Normana McCaye. Společně procházejí svět a zjišťují, kdo chce jak jednat, kdo nechce jednat a k čemu to nakonec vede. V konečném důsledku to není nic jiného než spřádání plánů zlou stranou, kterou musí porazit ti dobří v apokalyptickém finále, kde už to vypadá na zánik světa. Ale vždycky existuje nějaká střední cesta. Konec je pak příliš patetický a musí být happy. Asi se s tím nedá nic dělat. Mark Waid ale celkem dobře zvládl tu část předtím, část, kde nevystupuje Superman a kde sledujeme svět, který se hodně liší od toho, jak jsme si ho díky superhrdinům představovali.
Mark Waid

Co ale je nutné jedině vychválit, to je kresba – malba? – Alexe Rosse. Tenhle chlap je neskutečný dříč a spíše se můžeme setkat s jeho obálkami než s jeho komiksem, ale když už kreslí celý komiks, je to zážitek neopakovatelný. Jako kdybyste se ocitli v muzeu, kde si prohlížíte jednotlivé obrazy a zjišťujete, že jak postupujete, vytváří se před vámi příběh. Taková kresba je skutečně naprosto unikátní a nelze než i díky ní posunout "Království tvé" ke komiksům, jež jsou jedinečným zážitkem. Kdyby měl kresbu kdokoli jiný, hodnocení je jednoznačně nižší, protože scénář má skvělé východisko, ale není dotažený ke zdárnému vyústění.

Knihu "Království tvé" zakoupíte na stránkách nakladatelství BB/art se slevou.

2014-07-30

#708: Ultimátní komiksový komplet 53: Padlý syn - Smrt Captaina Ameriky - 90 %

Ultimátní komiksový komplet 53: Padlý syn - Smrt Captaina Ameriky (Fallen Son: Death of Captain America)
Vydalo Hachette Fascicoli (české stránky italské společnosti nehledejte, zatím nejsou) v pevné vazbě v roce 2014 jako čtyřicátou druhou knihu ze série "Ultimátní komiksový komplet", v konečném pořadí knih "Padlý syn: Smrt Captaina Ameriky" ponese č. 53. Původně vyšlo jako číslo 25 páté řady série "Captain America" a jako jednosešitovky "Fallen Son: Wolverine", "Fallen Son: Captain America", "Fallen Son: Avengers", "Fallen Son: Spider-Man" a "Fallen Son: Iron Man" v nakladatelství Marvel. Mezinárodní společnost Hachette poprvé komiks vydala ve Velké Británii v červenci 2013. České vydání se prodává v plné ceně za 219 Kč na stáncích. Starší čísla si můžete objednat na emailové adrese marvel@czpress.cz.

Scénář: Jeph Loeb, J. Michael Straczynski a Ed Brubaker
Kresba: Leinil Yu, Ed McGuinness, John Romita Jr., David Finch, John Cassaday a Steve Epting

Musím říct, že poté, co jsem dočetl komiks "Ultimátní komiksový komplet 26: Fantastic Four - Rozhodná akce", jsem ani moc nevěřil, že něco, co se vrací ke smrti Captaina Ameriky může být až tak dobré. Přece jen, superhrdinové umírají poměrně často, aby se zase mohli vrátit. S Captainem to bylo, jak bylo, spoilerovat zde úplně nebudu, i když ono se stejně dost spoilerů najde v samotné knize a jejích bonusech. Zůstaňme ale u toho, že Captain America zemřel, což se stalo. Ať už dočasně, nebo ne. Lidé se s tím museli vyrovnat. Jak ti, co komiks čtou, tak ti, co se o nich v komiksu vypráví. Právě o tohle vyrovnání se s neskutečnou ztrátou se pokusil komiks Jepha Loeba a pěti různých kreslířů.

Smrt Captaina Ameriky, anebo Steva Rogerse, abychom byli trochu přesnější, je přece jen událostí. DC Universe má jako svůj symbol cti a toho nejčistšího superhrdinu - Supermana. Pokud bychom jeho ekvivalent co do významu hledali u Marvelu, bude to právě Captain America. A není to jen proto, že se jedná o jednoho z nejstarších hrdinů, který se objevil ještě dlouho před vznikem samotného Marvelu, ale i proto, že on je skutečně symbolem cti a toho, co od hrdinů očekáváme. Prošel hrůzami druhé světové války, ale zůstal člověkem, který vyznává ty správné hodnoty a podle toho jedná a žije. Captain America byl symbol, možná něco jako prezident. A když zemřel, jeho ztráta se musí oplakávat.

J. Michael Straczynski měl nápad, kterého se chopil Jeph Loeb a napsal příběh "Padlý syn" ("The Fallen Son"), který je rozdělen do celkem pěti sešitů, kdy každý se jmenuje po jiném superhrdinovi, ale každý primárně řeší jedno ze stádií smutku. Takže komiks "Padlý syn: Wolverine" je o popírání, "Padlý syn: Avengers" o hněvu, "Padlý syn: Captain America" o smlouvání, "Padlý syn: Spider-Man" o depresi a "Padlý syn: Iron Man" o smíření. Každý z komiksů funguje jako samostatný příběh, ale jako celek jsou mnohem lepší, údernější a emotivnější. Už se mi neskutečně dlouho nestalo, aby ve mně superhrdinský komiks vyvolal tak silné emoce (no dobře, tak dlouho to není, ale nutno přiznat, že to bylo opět v souvislosti s Capovou smrtí), ale "Padlý syn" to dokázal a poslední kapitola byla skutečně velmi intenzívní.

Tohle je cesta, jak využít toho, co superhrdinové skutečně představují. "Padlý syn" naprosto skvěle funguje i ve chvíli, kdy víte, že se Captain America nejspíš někdy vrátí. Jeho síla je v tom, že je to skutečně dobře napsáno a že se Loebovi dařilo, s výjimkou poslední kapitoly, vyhnout patosu a napsat skutečně příběh, kterému věříte, kde cítíte ty emoce, jež v jednotlivých postavách hoří. Navíc, jak jsem uvedl, je tohle skvělý příběh jako celek, protože je zde zásadní Iron Manova linie, který je ve skutečnosti středobodem celého dění a to, co sám prožívá, je pak poměrně zásadní pro to, co se bude dál dít. Střídání kreslířů je pak navíc skvělým oživením a dokonale se hodí k jednotlivým psychologickým pojetím smutku. Příběhy jako "Popírání" nebo "Deprese" jsou v podání Lenila Yua a Davida Finche správně černé, je zde více linek, jsou temnější, kdežto poslední kapitola v podání Johna Cassadaye už je čistší, což jen potvrzuje smysl smíření. Barvy nejsou nutně zářivé, ale je zde možnost lepšího zítřku.

Jeph Loeb vytvořil skvělé scénáře, které jsou výrazně podtrženy kreslířskými talenty. Kniha "Ultimátní komiksový komplet 53: Padlý syn - Smrt Captaina Ameriky" kromě pěti sešitů "Padlého syna" obsahuje ještě na začátek dvacáté páté číslo páté řady "Captain America", kde Steve Rogers umírá. Tento sešit jste již mohli číst v knize "Captain America 3: Smrt" (recenzi na tuto knihu také přinesu). Díky tomuto příběhu se ukazuje, že ten náš trh už má komplexnější superhrdinské příběhy. Ohledně Captaina Ameriky a Brubakerova runu je pak vhodné si přečíst tyhle komiksy:
Přečtením těchto booků dostáváte mnohem lepší vhled do Stevova světa a do celého Marvel Universe. Není to samozřejmě dokonalé, pořád je to jen jeden příběh, ale je docela zásadní a celé je to hlavně dobré. Pokud chcete o Captainovi číst něco skutečně dobrého, jsou to právě tyhle knihy. "Ultimátní komiksový komplet 53: Padlý syn - Smrt Captaina Ameriky" je rozhodně jeden z těch, které vás musí nadchnout, ať už mainstream milujete, anebo jste z něj někdy unaveni, jako třeba já.

Na blogu najdete také recenzi na knihy:
"Ultimátní komiksový komplet 1: Iron Man - Démon v lahvi"
"Ultimátní komiksový komplet 2: Uncanny X-Men - Dark Phoenix"
"Ultimátní komiksový komplet 3: Thor - Poslední Viking"
"Ultimátní komiksový komplet 4: Wolverine"
"Ultimátní komiksový komplet 5: Tajné války superhrdinů Marvelu část 1"
"Ultimátní komiksový komplet 6: Tajné války superhrdinů Marvelu část 2"
"Ultimátní komiksový komplet 7: Daredevil - Zmrtvýchvstání"
"Ultimátní komiksový komplet 8: The Amazing Spider-Man: Kravenův poslední lov"
"Ultimátní komiksový komplet 9: The Amazing Spider-Man - Zrození Venoma"
"Ultimátní komiksový komplet 11: The Incredible Hulk - Tiché výkřiky"
"Ultimátní komiksový komplet 12: Zázraky"
"Ultimátní komiksový komplet 13: The Mighty Thor - Hledání bohů"
"Ultimátní komiksový komplet 14: Captain America - Nový úděl"
"Ultimátní komiksový komplet 15: Punisher - Vítej zpátky, Franku část 1"
"Ultimátní komiksový komplet 16: Ultimates - Nadčlověk"
"Ultimátní komiksový komplet 18: New X-Men - G jako Genocida"
"Ultimátní komiksový komplet 19: New X-Men - Impérium"
"Ultimátní komiksový komplet 21: Amazing Spider-Man - Návrat"
"Ultimátní komiksový komplet 22: Spider-Man - Smutek"
"Ultimátní komiksový komplet 23: Wolverine - Zrození"
"Ultimátní komiksový komplet 25: Fantastic Four - Nemyslitelné"
"Ultimátní komiksový komplet 26: Fantastic Four - Rozhodná akce"
"Ultimátní komiksový komplet 28: Avengers - Na ostří nože"
"Ultimátní komiksový komplet 29: Tajná válka"
"Ultimátní komiksový komplet 30: She-Hulk - Svobodná, úspěšná, zelená"
"Ultimátní komiksový komplet 31: New Avengers - Útěk"
"Ultimátní komiksový komplet 32: Klan M"
"Ultimátní komiksový komplet 33: Ultimate Spider-Man - Moc a odpovědnost"
"Ultimátní komiksový komplet 34: Avengers - Rozpad"
"Ultimátní komiksový komplet 36: Astonishing X-Men - Nadaní"
"Ultimátní komiksový komplet 40: Astonishing X-Men - Boj"
"Ultimátní komiksový komplet 41: Zombie z Marvelu"
"Ultimátní komiksový komplet 42: Občanská válka"
"Ultimátní komiksový komplet 43: Iron Man: Extremis"
"Ultimátní komiksový komplet 44: Captain America - Zimní voják, část 1"
"Ultimátní komiksový komplet 48: Captain America - Vyvolení"
"Ultimátní komiksový komplet 49: The Incresible Hulk - Hulkova planeta část 1"
"Ultimátní komiksový komplet 50: The Incredible Hulk - Hulkova planeta část 2"
"Ultimátní komiksový komplet 51: Captain America - Zimní voják, část 2"
"Ultimátní komiksový komplet 52: Thor - Znovuzrození"
"Ultimátní komiksový komplet 58: The Invincible Iron Man - Pět nočních můr"

2014-07-29

#707: Sandman 1: Preludia a nokturna - 95 %

Sandman 1: Preludia a nokturna (Sandman: Preludes and Nocturnes)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2002. První a druhý dotisk následovaly v letech 2007 a 2013. Komiks původně vyšel jako sešity 1 až 8 série "Sandman" v letech 1988 až 1989. Komiks souborně vyšel jako "Sandman: Preludes and Nocturnes" v roce 1991. České vydání má 240 stran a prodává se v plné ceně za 389 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Neil Gaiman
Kresba: Sam Kieth, Mike Dringenberg, Malcolm Jones III

"Sandman" je dnes již legendou mezi komiksy, stejně jako jeho autor Neil Gaiman legendou mezi scénáristy (těmi komiksovými) a spisovateli. Tenhle stále ještě relativně mladý Brit je skutečně všeuměl, a tak má na svém kontě komiksy, romány, povídky, ale i scénáře k filmům – Zemeckisův "Beowulf" například. Ale hlavně, na co tenhle chlapík sáhne, to se mění ve zlato. A nejinak je to se "Sandmanem". Kdybyste chtěli vědět více o Neilovi, tady je životopis tohoto autora.

Sandman je komiksová postava, která vznikla již kdysi dávno na počátku komiksu ve 40. letech, ale skutečnou slávu získala právě až spojením se jménem Neila Gaimana a také kreslířů, jakými jsou Sam Kieth nebo Dave McKean. Tihle tři vytvořili něco nového. Sandman, Pán snů, Sen, Morfeus, jak chcete, je postavou, která není žádným superhrdinou. "Sandman" rozhodně není superhrdinský komiks. Morfeus je Věčný (Endless), který má na starosti sféru snů, jimž vládne. Není žádnou ústřední postavou, která na sebe strhává pozornost, je spíše jakýmsi katalyzátorem, který určuje události, nebo díky kterému se události dějí. Jeho zásah má většinou nesmírné následky.

První díl nám ukazuje Morfea chyceného do magické pasti, z které se může dostat pouze tak, že někdo poruší kruh kolem něj. Sedmdesát let je uvězněn v kouli, z níž se vlastní vůlí nemůže nebo snad nechce dostat. Ale důležitější je, že při jeho lapení mu byly sebrány tři relikvie jeho moci – helma, amulet a pytlík s pískem. Pytlík s pískem je pouze jednou z jeho rekvizit, ale právě odtud pochází jeho jméno, tedy Sandman. Rozhodně to není proto, že by jeho tělo tvořil písek a on byl předurčen k šarvátkám se Spider-Manem. Tenhle Sandman je Sandmanem proto, že kolem sebe rozhazuje magický písek, který způsobuje snění. A právě o tuto svou moc byl na 70 let okraden, což mělo za následek velké změny po celém světě. A tyto změny je potřeba napravit a vrátit vše na své místo.

Poté, co Sandman uniká, jeho prioritou se stává získání tří insignií jeho moci. Jenže ty jsou roztroušeny všude po světě a po pekle, takže to nebude nic snadného. A jelikož je tohle komiks, který vycházel u Vertiga, drsnější odnože DC Comics, tak se už v první knize, která u nás vyšla stejně jako za oceánem pod titulem "Preludia a nokturna", setkává s Johnem Constantinem a zavítá i do vesmíru JLA (Justice League of America) a vlastně i JLI (Justice League International).

Ale dost o příběhu. Člověk si musí Sandmana přečíst, aby pochopil Gaimanovu poetiku, znalost a lásku k mýtům všeho druhu, ať už křesťanským, řeckým nebo i moderním, jakým komiksový hrdinové jsou. Jeho příběhy jsou nápadité, děsivé a krásné zároveň, mystické i světské, humorné i dramatické. Snoubí se v nich vše, co se dá nalézt i v Gaimanově prozaické tvorbě. Pokud nejste s komiksem příliš obeznámeni, tak zkuste začít u "Sandmana". Není to klasický americký komiks, ale i přesto, nebo možná právě proto, se dá říci, že je to jedna z nejlepších věcí, co je na našem omezeném komiksovém trhu k dostání.

2014-07-28

#706: Bleach 9: Fourteen Days for Conspiracy - 75 %

Bleach 9: Fourteen Days for Conspiracy (Bleach: Fourteen Days for Conspiracy)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2013. Původně vyšlo jako kapitoly 71 až 79 v sérii "Bleach" (japonsky ブリーチ, v japonské transkripci Burīchi) souborně v roce 2003 u Shueisha, Inc. Kniha v originále nese název "Fourteen Days for Conspiracy" (anglický název, který je použitý pro české vydání, byl použit i pro japonské), tedy něco jako "Čtrnáct dní na spiknutí". České vydání má 192 stran a prodává se v plné ceně za 189 Kč.
Knihu zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Tite Kubo
Kresba: Tite Kubo

Určitě to není nejlepší a nejnadupanější kniha, která zatím v sérii vyšla, respektive kterou jsem zatím četl, ale "Bleach" je prostě moje krevní skupina a je to komiks, který mě baví. Je to dostatečně vyvážená směsice akce, mystiky, fantasy, emocí a pubertálních vtipů, že se těším na každou knihu a jsem zvědavý, co Tite Kubo předvede tentokrát. Nechal se možná malinko ukolébat, jako kdyby ještě o něco zvolnil tempo, ale nic to nemění na tom, že jsou zde momenty, které baví, stejně jako momenty, jež vás naprosto strhnou, ať už akcí anebo třeba i dojemným prvkem, který byste třeba ani nečekali. I když v danou chvíli vyznívá směšně, následující scény mu dávají hloubku.

Po celkem dlouhém čekání se konečně dostáváme do bájné Soul Society, kolem které se toho už hodně napovídalo, ale zatím jsme tam jen nahlédli. V knize "Bleach 8: The Blade and Me" už bylo jasné, že tam postavy směřují, ale až tentokrát skutečně vidíme, jak Soul Society vypadá. No, co si budeme povídat, rozhodně to není nějaké dantovské peklo, nejsou zde příšerní démoni a celé je to stále velmi přístupné i pro mladší čtenáře. Postavy se vlastně jen přesunuly do jiného světa, který není nepodobný tomu našemu, jen je zde trochu méně ruchu a je to celé starobylejší. Cítíte určitou temnější atmosféru, která na vás dopadne, ale Tite Kubo se zatím moc nepředvádí.

Tedy on se trochu předvede, pokud se týká protivníka, se kterým se musí Ičigo utkat, ale jinak toho pořád ze Soul Society moc neuvidíme. Jen zjistíme, že pro Sběrače platí určitá pravidla, která se musí dodržovat, ale jaká jsou, co všechno je důležité a proč je Rukia v takovém srabu, to se ještě nedovíme. Tite Kubo nám chtěl předvést jednu pořádnou akci, což se mu dle mého skromného názoru povedlo, a pak naznačoval, naznačoval, až devátá kniha skončila. Je toho hodně otevřeného a jsem zvědavý, jak dlouho se v Soul Society zdržíme, stejně jako jsem zvědavý, co čeká poté, až bude Rukie zachráněna. Jestli tedy zachráněna skutečně bude.

Tite Kubo přišel s ještě jednou novou postavou, která se objevuje hned na obálce knihy. Opět nám tím dokazuje, že má dar pro ikonické charaktery. Je správně ujetá, je nemainstreamová, alespoň podle měřítek amerického komiksu, a to vlastně jen proto, že jí chybí ruka. Zas tolik superhrdinek nebo vedlejších postav, které jsou až tahle vizuálně postižené, zase není. Sem ale Kúkaku Šiba pasuje dokonale. "Bleach" ale v tomhle směru zase tak nevyniká. Pro mě vyniká v tom, jak je tahle série uvolněná, jak si nic nedělá z toho, jestli bude v jednu chvíli dospělá a ve druhé dětinská. Tohle je tak neskutečně funkční směs braku a něčeho víc, že prostě nemůžu jinak než tuhle sérii milovat.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Bleach 1: The Death and the Strawberry"
"Bleach 2: Goodbye Parakeet, Goodnite My Sista"
"Bleach 3: Memories in the Rain"
"Bleach 4: Quincy Archer Hates You"
"Bleach 5: Rightarm of the Giant"
"Bleach 6 The Death Trilogy Overture"
"Bleach 7: The The Broken Coda"
"Bleach 8: The Blade and Me"

2014-07-25

#705: Jak kreslit komiksové postavičky - 75 %


Jak kreslit komiksové postavičky (Modern Cartooning: Essential Techniques)
Vydalo nakladatelství Computer Press v brožované vazbě v roce 2014. Původně vyšlo jako "Modern Cartooning: Essential Techniques" v roce 2013. České vydání má 160 stran a prodává se v plné ceně za 249 Kč.

Scénář: Christopher Hart
Kresba: Christopher Hart


Sem tam se docela rád dostanu k nějaké knize, která se zabývá komiksem z pohledu teorie jeho tvorby. Měl jsem tu recenze na knihy "Naučte se kreslit: Nemrtví" a "Naučte se kreslit manga postavy", tak teď se podíváme na další základy. Ono to z toho českého názvu není až tak jasné, ale tady nejde o kresbu standardních komiksů. Kresbu, jejíž principy nás chce Christopher Hart naučit, je cartooning. Myslím, že je docela škoda, že to z českého překladu vymizelo, protože tohle je docela důležité. V této kresbě nejde o to, aby se snažila nějak přiblížit realismu lidské postavy, naopak, její deformace využívá k tomu, aby vyjádřila nějakou emoci, nejlépe ve vás vyvolala smích.

Tohle je v podstatě smysl cartoonu, což se velmi často překládá jako kreslený vtip nebo kreslený film. podle toho o jakém médiu mluvíte. Cartoon je také označení pro novinový komiks, což představuje třeba i stripy, u kterých je poměrně snadné si představit zjednodušenou, stylizovanou a na první pohled vtipnou kresbu. Mimochodem to, že by kresba měla být vtipná, legrační, zábavná, k popukání, prostě k smíchu, je skutečnost, kterou vám Christopher Hart vtlouká do hlavy, protože to opakuje v podstatě na každé druhé stránce. Naštěstí se mu daří texty skutečně psát vtipně a poutavě, takže písemný obsah knihy není to co vás nutně odradí.

Neodradí vás ani teoretický obsah vizuální, protože Christopherovi se daří, aby udržel vaši pozornost. Pokud skutečně chcete začít s kreslením stripů nebo prostě komiksů v cartooningu, tohle je rozhodně dobrá kniha, protože Hart postupuje systematicky a učí vás od naprostých začátků. Vychází ze základních tvarů, které je potřeba si osvojit a následně pro vlastní potřeby deformovat, to když už budete trochu zkušenější. Kniha je rozdělena do celkem devíti kapitol, kdy se začíná hlavou a obličejem, postupuje se k polocelku a celku, až se následně dostanete k detailům a celé scéně. Sem tam jsem měl pocit, že Hart vynechal nějakou kapitolu, že by od jednotlivých částí mohl přejít k celku ještě o něco pomaleji, více se zaměřit na údy, ale na druhou stranu, ten základ je skutečně v hlavě a trupu. Tím, jak je cartooning specifický, je potřeba se naučit základy, které zde skutečně prezentovány jsou.

Díky čtivé formě a tomu, že je Christopher Hart schopen čtenáře a žáka zaujmout, je tahle kniha skutečně vhodná pro ty, kteří se nechtějí soustředit na realistickou kresbu, ale chtějí se pusti do vtipů a vtípků, ale klidně i do rozsáhlejších komiksů, které se i tímto stylem dají vyprávět. Petr Kopl je krásným důkazem. Jen to chce nápady. V knize bych si představoval ještě o něco více toho, co je špatně, co by se dělat nemělo, případně více srovnání dobrého se špatným nebo dobrého s ještě lepším. I přesto zde najdete to, co potřebujete. Rady, které vám mohou pomoct v tom, jak se sami zdokonalovat. Navíc je autor skutečně názorný a většinou rozkresluje do většího množství kroků.

Knihu zakoupíte na stránkách Albatros Media.

2014-07-24

#704: Naruto 8: Boj na život a na smrt - 60 %

Naruto 8: Boj na život a na smrt (命懸けの戦い!!)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2012. Původně vyšlo jako kapitoly 64 až 72 v sérii "Naruto" (japonsky ナルト) souborně v roce 2001 u Shueisha, Inc. České vydání má 192 stran a prodává se v plné ceně za 189 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Masaši Kišimoto
Kresba: Masaši Kišimoto

Čím dál se prodírám "Narutem" a jeho příběhy, tím spíš mám pocit, že se vlastně skoro nikam nedostávám. Ono to skoro vypadá, že bych si chtěl stěžovat, ale tentokrát tomu ta není. Zjistil jsem, že mi ten japonský styl, kdy se vypráví jeden velký příběh, který je ale rozepsaný a rozkreslený na desítky sešitů, vyhovuje více, než uzavřené příběhy, které jsou standardní pro americký mainstream, kde se toho děje v jednom sešitě hodně, ale následky pro další díly bývají minimální. Tady se pořád točíte kolem jednoho dění, má to mnohem lepší návaznost, a rozhodně tomu nechybí akce nebo epické příběhy.

Právě jsme se ale s Narutem a ostatními docela zasekli. Druhé kolo zkoušek je konečně za nimi. Ale ještě před tím, než se pustí do třetího kola, je potřeba udělat vyřazovací boje. Ze druhého kola jich postoupilo až příliš mnoho na to, aby bylo možné je všechny poslat do třetího. Na to prostě nejsou kapacity třetího kola dostatečné, ať už třetí kolo bude jakékoli. A tak nás čekají zápasy jeden na jednoho. Celkem deset zápasů, protože účastníků je dohromady dvacet. To nám to vyšlo ale pěkně. No, nemyslete si, že těch soubojů v této knize proběhne hodně. Jsou celkem tři. Ten třetí zde ani není dokončený, ale už v těchto tří se utkají dva z Narutova původního týmu, který už teď v podstatě nemá smysl, alespoň z organizačního hlediska, protože každý bojuje za sebe.

Právě díky tomu, že přišly na řadu souboje, je poměrně celkem logické, že je zde dostatek akce. Místy je celkem hektická a není přesně jasné, co se děje, ale buď vás to přinutí zpomalit a většinou poznáte, co měl daný chvat znamenat, anebo prostě jedete dál a ono to vyplyne ze situace. Akce zde má ale rozhodně švih a skutečně máte pocit, že jste uprostřed souboje, který právě rozpoutali dva bojovníci. Jsem docela zvědavý, zda bude i v dalších soubojích platit, že mezi sebou budou bojovat jen chlapci nebo jen dívky. Má to ale grády a Japonci ukazují, co jim je blízké - spousta různých triků, úderů... něco podobného najdete třeba i v "Pokémonech". Je toho hodně a člověk se v tom ztrácí. Docela se pak hodí přehled překladatele, který má tedy i jiný, než jen shrnující význam, ale právě tohle shrnutí některých technik je velmi příjemné.

"Naruto" je fajn, ale mě prostě nedokázal chytnout tak, aby mě nepustil. Je to pro mě oddechová manga, kterou si rád přečtu, když nechci čtením strávit moc času a nechci o tom moc přemýšlet. Tím nechci tvrdit, že u "Naruta" by se nemělo přemýšlet, ale přece jen sem tam mohu vypnout. Musím ale říct, že mě sem tam až zaráží, jak moc je to komplikované, jak moc linií najednou jede, a co všechno se zde ještě může stát. I když se soustředíme na souboje, pořád zde jsou další linky, které nám jasně, říkají, že ono to vůbec nebude tak přímočaré, jak si myslíme, a nejspíš to místy nebude ani moc hezké. Jsem docela zvědavý na to, jak se to bude dál vyvíjet.

2014-07-23

#703: Labyrint - 70 %

Labyrint (Maze)
Vydalo nakladatelství ZonerPress v brožované vazbě v roce 2011. Původně vyšlo jako "Maze" v roce 2010. České vydání má 192 stran a prodává se v plné ceně za 169 Kč.

Scénář: Suou Kózuki
Kresba: Suou Kózuki

Zoner se rozhodl, že skoncuje s mangou. Podle všeho to nebylo rozhodnutí, které by nakladatelství udělalo pouze z vlastní vůle. Odbyt u nás nebyl takový jako dřív, a tak i japonský vlastník práv dal jasně najevo, že tak malému množství čtenářů nechce prodávat. Zisky jsou pro ně menší, což se jim nelíbí, to je pochopitelné, ale ono se pak ani Zoneru nevyplatí kupovat práva, když navíc vidí, že ta základna zde byla. Problém je jednoduše v tom, že základna sice byla, ale ony se u nás ty trendy věci celkem omrzí. Navíc je mangy na našem trochu mnohem více než před takovými čtyřmi lety, a tak je větší konkurence. A mladiství si nemohou dovolit každou novinku.

Pro čtenáře to má jedinou výhodu, a to skutečnost, že Zoner nejenže ukončil vydávání mangy, ale rozhodl se, že přes léto vyprodá i svoje sklady. Tak chvátejte, ať vám něco z jejich dosavadní produkce neuteče. Rozhodl jsem se doplnit sbírku, a tak jsem nakoupil, co se dalo a co jsem neměl. Ano, je to trochu alibismus, za původní cenu bych asi všechny komiksy nekoupil, ale tak aspoň se pokusím podpořit ještě recenzemi. "Labyrint" je první manga, kterou jsem si z této své objednávky přečetl. Důvod, proč zrovna tahle manga, je celkem prozaický. Nemá pokračování. A v tomhle případě si myslím, že je to docela i škoda. Ne, že by to byl až tak moc dobrý komiks, to by musel víc žánrově vyčnívat, ale proto, že se to dobře čte, je tu zajímavý princip a ty příběhy jsou přece jen originální.

Originalitu myslím v podání, ale nakonec i co se jednotlivých dějů týká. Kniha je rozdělena do šesti kapitol, které vycházely jednotlivě v japonském magazínu. Specifikem této mangy je skutečnost, že každá kapitola je uzavřený příběh, který je spojován jedinou postavou. Ta byla autorkou nakonec nazvána Joker. Je to pěkná dívka z obálky, pokud jí v tom budete vidět, která má jedno specifikum - má každé oko jiné, což ji činí tajemnou. A ona tajemná být má, protože je průvodkyní a také důležitou aktérkou každého příběhu. Všechny příběhy mají velmi příjemný hororový nádech, který ale není dotažený do extrému, tady šlo o přístupnost.

Každý příběh je koncipován tak, že postavy nějak žijí, když najednou dojde k události, která je překvapí nebo je to něco, co ve svém životě už nechtějí. A v tu chvíli se objevuje Joker. Ona je Mefistofelem, je našeptávačkou, která něco slibuje. Vždy je potřeba si ale uvědomit, že cena bývá vyšší, než se na první pohled zdá. Je to celkem klasické, skoro se chce říct starověké téma, ale autorka ho podává moderně, nově, navíc se jí daří vytvářet příběhy, které se neopakují a mají výbornou pointu. Ani se nechce věřit, že to je prvotina autorky. Je také škoda, že série dál nepokračovala a že další příběhy nevznikly, protože tady potenciál byl. Možná je právě uzavřenost jednotlivých příběhů omezující. Kdyby zde byla návaznost a čtenář mohl postupně odhalovat, co za tím stojí, mělo by to větší úspěch. I tak je ale vidět, že tohle nepsal nikdo, kdo nemá talent pro vyprávění.

2014-07-22

#702: Daredevil: Rok jedna - 70 %

Daredevil: Rok jedna (Daredevil: The Man Without Fear)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2011. Původně vyšlo jako čísla 1 až 5 minisérie "Daredevil: The Man Without Fear" u Marvelu v roce 1993. České vydání má 160 stran a prodává se v plné ceně za 369 Kč.
Knihu v jejím druhém vydání zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Frank Miller
Kresba: John Romita Jr.

Daredevil není právě hrdina, který by mi učaroval takovým způsobem, abych ho zbožňoval. Nevím čím to je, asi ale mou fascinací Spider-Manem, kterou – přiznám se – taky úplně nechápu. Daredevil je Spideymu celkem podobný, jen má jiné schopnosti a ještě tragičtější osud. Společného mají především to, že jsou oba ochránci New Yorku, sem tam se potkají a společně se utkají se zlem. Daredevila však chápu jako toho, kdo si to rozdává hlavně s mafiány, je ochráncem obyčejných lidí a řeší jejich problémy. Spidey je zase ten týpek, co má trochu vyšší ambice, pokud se nepřátel týká, a bojuje se "skutečnými" superpadouchy. I když si role sem tam vymění, Daredevilovi přece jen víc sluší jeho boj s Kingpinem.

I když říkám, že Daredevila moc nemusím, Franka Millera mám hodně rád, a tak jsem si tenhle komiks musel zajistit. A to i přesto, že zrovna příběh knihy "Daredevil: Rok jedna" je docela profláklý. Frank Miller je pro mě ale tvůrce, který dokázal do komiksu přinést starou školu, ale přesto vytvořit komiksy dost moderní, aby přesáhly dobu svého vzniku. Ať už je pro vás vrcholem Frankovy tvorby jakýkoli komiks, v každém má něco, co vás může nadchnout. Kromě jeho scénáře je to v případě komiksu "Daredevil: Rok jedna" i kresba Johna Romity Jr.

Johna mám hodně rád, ať už proto, že kreslil tak památné příběhy, jako je právě "Daredevil: Rok jedna" nebo Straczynského "Spider-Man: Návrat" a příběhy následující, anebo proto, že si zkusil i něco drsnějšího jako "Kick-Ass: Nářez". Jeho kresba je jednoduše zábavná a baví mě, i když v tomhle případě se drží ještě trochu stranou a vytváří atmosférickou kresbu, která skvěle podkresluje neskutečně patetický příběh, který buď zkousnete, anebo nikoli. Když Daredevila znáte, když ho chcete mít za skutečného hrdinu lidu, dá se to snést, jinak asi budete muset zkusit něco jiného, třeba velké souborné vydání "Daredevila" od BB/artu.

Frank Miller si vzal na paškál zrod Daredevila, takže se k samotnému superhrdinovi v masce vlastně skoro vůbec nedostaneme. Pokud vás Daredevil nezajímá, může to být tenhle komiks, který nás přesvědčí, anebo odradí. Je to ale rozhodně to nejlepší na začátek. Dovíte se všechno podstatné, a to včetně Daredevilova propojení s nádhernou a vražednou Elektrou. Mimochodem právě scény s Elektrou jsou neskutečně krásné a je na nich vidět, jak Frank tuhle hrdinku miluje. Ani se mu moc nedivím, když si ji sám vymyslel.

"Daredevil: Rok jedna" je komiksem rozporuplným. Buď vás nechá naprosto chladnými, protože patos vám prostě nesedí, anebo ve vás zanechá trochu toho příjemného tepla z objevení nového hrdiny. Jestli vám Frank Miller nesedí, tenhle komiks to asi nespraví. Spíš naopak. Je příliš ukecaný, příliš se předvádí. Ve srovnání se "Sin City" je toho přece jenom trochu moc. Neví, kdy by měl zpomalit, zvolnit. Je to škoda, protože méně řečí a více akce by zrovna tomuhle komiksu trochu pomohlo.

2014-07-21

#701: Ultimátní komiksový komplet 26: Fantastic Four - Rozhodná akce - 40 %

Ultimátní komiksový komplet 26: Fantastic Four - Rozhodná akce (Fantastic Four: Authoritative Action)
Vydalo Hachette Fascicoli (české stránky italské společnosti nehledejte, zatím nejsou) v pevné vazbě v roce 2014 jako čtyřicátou první knihu ze série "Ultimátní komiksový komplet", v konečném pořadí knih "Fantastic Four: Rozhodná akce" ponese č. 26. Původně vyšlo jako čísla 503 až 511 série "Fantastic Four" nakladatelství Marvel. Mezinárodní společnost Hachette poprvé komiks vydala ve Velké Británii v červenci 2013. České vydání se prodává v plné ceně za 219 Kč na stáncích. Starší čísla si můžete objednat na emailové adrese marvel@czpress.cz.

Scénář: Mark Waid
Kresba: Howard Porter a Mike Wieringo

Knihou "Ultimátní komiksový komplet 25: Fantastic Four - Nemyslitelné" jsme se konečně i v rámci "Ultimátního komiksového kompletu" trochu seznámili s nejznámější superhrdinskou rodinou. Pro mě to nebylo setkání, které bych si dvakrát užíval. Nastoupili jsme do rychlíku, protože před námi se toho stalo strašně moc. Ale dobře, byl tu úvod, který nás stručně seznámil s alespoň tím základním děním, a pak jsme se rovnou mohli pustit do děje prezentovaného Markem Waidem a jeho kreslíři. První sešit příběhu "Nemyslitelné" dokázal navnadit, ale to, co bylo dál, bylo už moc natahované. A s natahováním pokračuje Mark Waid i v příběhu "Rozhodná akce".

"Rozhodná akce" přímo navazuje na "Nemyslitelné". Je tak trochu výjimka, že se nám v rámci "Ultimátního komiksového kompletu" dostává trochu rozsáhlejší příběh ve dvou knihách. Ač pravda, zas taková výjimka to není, protože "Hulkova planeta" nebo "Tajné války superhrdinů Marvelu" také zabraly dvě knihy. Přiznám se ale, že mě překvapilo, že zrovna tenhle příběh v "Ultimátním komiksovém kompletu" pokračuje. Tam by se klidně předchozí knihou skončit dalo. Když už se Fantastic Four konečně postarali o Dooma, tak proč se v tom ještě dál pitvat? Stejně je každému fanouškovi od začátku jasné, že se Marvel nikdy nezbaví tak výborného padoucha napořád.

Svět Fantastic Four se změnil téměř k nepoznání. Reedův obličej nese výrazné popáleniny, nemluvě pak o traumatu, které si všechny postavy nesou v sobě. Tohle je mimochodem dobře napsané. Tedy v rámci některých sekvencí. Jsou tu výborné momenty, které ale celkově jednoduše nesedí a je pouze dosaženo klasického efektu "tohle bude něco". A samozřejmě, že z toho nic není. Já prostě nechci akceptovat pravidlo, že příběhy, které se v mainstreamu dějí, nemají následky. To, co se stalo v příběhu "Nemyslitelné", vypadá, že bude mít následky obrovské, ale v konečném důsledku se tak neděje. Ty důsledky jsou jen pro několik málo sešitů, ale pak naprosto mizí. Jako v tomhle případě.

V "Rozhodné akci" se čeká na něco neskutečného. Reed Richards by mohl být zhoubou pro celou rodinu. Dokonce to vede tak daleko, že jeden z členů by mohl zemřít. Fantastic Four se vydávají do Latverie, aby zabránili komukoli jinému dostat se ke zbraním a technologiím, které zde Doom měl. Je jasné, že světu se tohle dvakrát líbit nebude, protože ty zbraně by chtěl každý národ. Ano, tohle je i celkem politický komiks. Co je ale nejzajímavější, to je postava Reeda a její chování. Je moc vidět, jak se změnil, jak ho události knihy "Nemyslitelné" rozhodili na takovou úroveň, že není cesty zpátky. Jenže bum! Ono je to všechno pořád v pohodě. Místy budete mít pocit, že Reed trpí hitlerovským komplexem, že by mohl přejít na druhou stranu, ale to jsou jen náznaky, které jsou následně naprosto zabity a ta postava se stává opět jen klasickou, milovanou. Tak moc adorovaná postava by se přece nemohla až tak změnit. Co by na ní pak kdo mohl milovat?

Na tomhle případě se ukazuje neskutečná nehybnost mainstreamu, anebo alespoň některých jeho příběhů. Já bych si přál, aby postavy umíraly. Nemusí umírat ty nejvýznamnější, ale také nemusí umírat jen ty nevýznamné. Chtěl bych, aby změny byly trvalé. Třeba jizvy. Ale ne, ono je to v pohodě. V daném příběhu, i třeba trochu delším, bude spousta zvratů, spousta nečekaného, ale klid, ono se to pak všechno vrátí do starých kolejí a může se jet znova a čtenář to bude znova kupovat, protože je to skvělé. Není! Je to jen pořád dokola, příběhy, které se mohou prodávat dalších 50 let, protože se toho může stát tolik... A tolik toho bude mít minimální vliv na jakoukoli rozsáhlejší mytologii. Tahle nehybnost, která je relativně kamuflovaná jako změna příběhu, mě ničí.

Na blogu najdete také recenzi na knihy:
"Ultimátní komiksový komplet 1: Iron Man - Démon v lahvi"
"Ultimátní komiksový komplet 2: Uncanny X-Men - Dark Phoenix"
"Ultimátní komiksový komplet 3: Thor - Poslední Viking"
"Ultimátní komiksový komplet 4: Wolverine"
"Ultimátní komiksový komplet 5: Tajné války superhrdinů Marvelu část 1"
"Ultimátní komiksový komplet 6: Tajné války superhrdinů Marvelu část 2"
"Ultimátní komiksový komplet 7: Daredevil - Zmrtvýchvstání"
"Ultimátní komiksový komplet 8: The Amazing Spider-Man: Kravenův poslední lov"
"Ultimátní komiksový komplet 9: The Amazing Spider-Man - Zrození Venoma"
"Ultimátní komiksový komplet 11: The Incredible Hulk - Tiché výkřiky"
"Ultimátní komiksový komplet 12: Zázraky"
"Ultimátní komiksový komplet 13: The Mighty Thor - Hledání bohů"
"Ultimátní komiksový komplet 14: Captain America - Nový úděl"
"Ultimátní komiksový komplet 15: Punisher - Vítej zpátky, Franku část 1"
"Ultimátní komiksový komplet 16: Ultimates - Nadčlověk"
"Ultimátní komiksový komplet 18: New X-Men - G jako Genocida"
"Ultimátní komiksový komplet 19: New X-Men - Impérium"
"Ultimátní komiksový komplet 21: Amazing Spider-Man - Návrat"
"Ultimátní komiksový komplet 22: Spider-Man - Smutek"
"Ultimátní komiksový komplet 23: Wolverine - Zrození"
"Ultimátní komiksový komplet 25: Fantastic Four - Nemyslitelné"
"Ultimátní komiksový komplet 28: Avengers - Na ostří nože"
"Ultimátní komiksový komplet 29: Tajná válka"
"Ultimátní komiksový komplet 30: She-Hulk - Svobodná, úspěšná, zelená"
"Ultimátní komiksový komplet 31: New Avengers - Útěk"
"Ultimátní komiksový komplet 32: Klan M"
"Ultimátní komiksový komplet 33: Ultimate Spider-Man - Moc a odpovědnost"
"Ultimátní komiksový komplet 34: Avengers - Rozpad"
"Ultimátní komiksový komplet 36: Astonishing X-Men - Nadaní"
"Ultimátní komiksový komplet 40: Astonishing X-Men - Boj"
"Ultimátní komiksový komplet 41: Zombie z Marvelu"
"Ultimátní komiksový komplet 42: Občanská válka"
"Ultimátní komiksový komplet 43: Iron Man: Extremis"
"Ultimátní komiksový komplet 44: Captain America - Zimní voják, část 1"
"Ultimátní komiksový komplet 48: Captain America - Vyvolení"
"Ultimátní komiksový komplet 49: The Incresible Hulk - Hulkova planeta část 1"
"Ultimátní komiksový komplet 50: The Incredible Hulk - Hulkova planeta část 2"
"Ultimátní komiksový komplet 51: Captain America - Zimní voják, část 2"
"Ultimátní komiksový komplet 52: Thor - Znovuzrození"
"Ultimátní komiksový komplet 58: The Invincible Iron Man - Pět nočních můr"